SZÜLŐSÉG

Háromdimenziós magzatok a dohányzóasztalon

2006. október 3., kedd 16:03

Újabb gigantikus képeskönyv érkezett a terhesirodalom jelentős piacára: a háromszáz oldalas és két-három kiló súlyú Csodálatos utazás a fogantatástól a születésig című album a magzat méhen belüli fejlődését mutatja be egész oldalas, színes képeken.
„De aranyos! Igazi gyerek, vagy Photoshop?” – nos, ennek a kérdésnek esetünkben nincs sok értelme, a könyvben ugyanis vegyes technikával készült illusztrációk láthatók: orvosi komputertomográf- (CT) és mágnesrezonanciás (MRI) vizsgálattal felvett képek számítógéppel átszínezett, kinagyított és beforgatott leképezései.

A magyar olvasók számára nem ismeretlen a műfaj, két generáció is felnőtt a svéd Lennart Nilsson és Lars Hamberger Gyermek születik című könyvén, mely 1981-es magyar első kiadása óta többet is megért, legutóbbi, új képekkel frissített változata talán pont idén jelent meg. Akkoriban döbbenetesnek számítottak a méhen belüli, fötoszkóppal készített fotók, melyeken a még meg nem született gyermeket vehették szemügyre az olvasók.Ma már nem szólnak akkorát a képek: a számítógépes animációkon és trükkfelvételeken felnőtt közönség számára egy embrió kiszínezett, háromdimenziós ultrahangképe nem olyan nagy szám, mint a Karib-tenger kalózainak nyálkásan csámcsogó főszörnyei. A képek ráadásul kissé sterilek, idealizáltak, talán itt érződik legjobban, hogy amerikaiak készítették őket. A születést ábrázoló háromdimenziós modellen például a pirosas színű gyermek egy zöldes színű női medencecsonton bújik át, sehol egy pucér bőrfelület, vérfolt vagy magzatmáz; a szülőszobában készített, művészien elmosódott fotókat pedig fekete-fehérben közlik.

Mindezek tökéletesen alkalmassá teszik a könyvet arra, hogy társalgási apropóként működjön: csak hagyjuk a dohányzóasztalon, és várjuk meg, míg vendégeink kezükbe veszik. Bátrabb friss terhesek magát az örömteli tényt is bejelenthetik ilyen ráutaló módon, bár lehet, hogy a boldog újsütetű apuka embriófotók nézegetése helyett egy gyors felesre vágyna hirtelen.

Csodálatos utazás a fogantatástól a születésig
Képek: Alexander Tsiaras, Szöveg: Barry Werth
Imix-Hungary Kft., 2006. Budapest
8980 forint

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.04 12:25:28éhesszájú kisbéka

  Sziasztok!
  Az internet korában tényleg van létjogosultsága az ilyen méregdrága könyveknek? Persze leszámítva az ajándékozás lehetőségét...

 • 2006.11.25 22:30:33BukiMami

  Hihi
  Egy könyvesboltban dolgozom, és a mai nap jött új áruként ez a könyv! :)
  Valóban nem nagy szám, millió ilyen képet látni "bárhol", és a szöveg is elhanyagolható. Olvastam már meghatóbbat és hasznosabbat. De szép, nehéz és drága az a jó benne.
  Az erő legyen Veletek!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta