SZÜLŐSÉG

Hazahordják a bacikat a dohányos szülők

2006. szeptember 29., péntek 16:11

A dohányzó szülők gyermekei gyakrabban náthásak, még akkor is, ha szüleik nem gyújtanak rá környezetükben, derül ki egy új amerikai tanulmányból. Korábban úgy gondolták, a fertőzések gyakoriságát a gyermekeket irritáló füst okozza, ám most kiderült, hogy másodlagos dohányzás nélkül is hasonló a helyzet.A dohányzás károsítja a száj- és orrnyálkahártyát, ezért a baktériumok könnyebben megtámadják a dohányos szülők légútjait. „Mivel a cigiző szülők gyakrabban betegszenek meg, és gyakrabban kezelik őket antibiotikumokkal, nemcsak kórokozó bacik, hanem a gyógyszereknek ellenálló baktériumok is élnek a torkukban” – fogalmazott Itzhak Brook, a washingtoni Georgetown Egyetem gyermekgyógyász professzora a Boston Globe lapnak.

Brook nyolcvan gyermek és szüleik légúti faunáját vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy a dohányzó családok sokkal fertőzöttebbek. Az egyik csoportban, melybe húsz egészséges gyermek és húsz dohányos szülő tartozott, 15 szülőnek és 13 gyermeknek talált kórokozót az orrában vagy torkában. Egy nemdohányzó szülőket és egészséges gyermekeket tartalmazó, hasonló csoportban viszont csak három szülőnek és hét gyermeknek éltek bacilusok a légútjaiban.

A kutató beteg gyermekeket is vizsgált: nem meglepő módon szinte mind a húsz gyereknél talált kórokozókat azok között, akik az elmúlt évben legalább háromszor szenvedtek fülbetegségben. A nemdohányzó szülők körében azonban csupán hárman voltak bacilusgazdák, míg a húsz dohányos szülő közül tizenheten. Brook szerint ez arra utal, hogy a gyermekek megfertőzték legyengült védekezőképességű szüleiket. „Ördögi családi kör ez” – fogalmazott Brook – „egymásnak passzolgatják a baktériumokat a gyerekek és szüleik”.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 13 dolog, amire jó még a hullámcsat

Nem is gondolnád, mennyi mindenre jó még ez a kis hullámos fémdarab. Tuti tippet hullámcsatra, a frizuránkon túl.

HATÁTÁTKELŐ Milyennek látom Amerikát egy év után?

Panni egy év után reflektál saját első benyomásaira, így kiderül, tényleg mindenki barátságos, de a barátot itt nagyon nehezen adják, a környezettudatosság nem erősségük, viszont a stressz sokkal kevesebb.

FILMVILÁG 2017 legpocsékabb filmjei - eddig

Melyek voltak 2017 első felének legjobb filmjei? Összeültünk hárman, és megbeszéltük. Voltak átfedések a listáinkban, de nem annyi, amennyire számítottunk, sőt néhány filmmel kapcsolatban véresen komoly vita alakult ki. Podcast.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta