SZÜLŐSÉG

Hazahordják a bacikat a dohányos szülők

2006. szeptember 29., péntek 16:11

A dohányzó szülők gyermekei gyakrabban náthásak, még akkor is, ha szüleik nem gyújtanak rá környezetükben, derül ki egy új amerikai tanulmányból. Korábban úgy gondolták, a fertőzések gyakoriságát a gyermekeket irritáló füst okozza, ám most kiderült, hogy másodlagos dohányzás nélkül is hasonló a helyzet.A dohányzás károsítja a száj- és orrnyálkahártyát, ezért a baktériumok könnyebben megtámadják a dohányos szülők légútjait. „Mivel a cigiző szülők gyakrabban betegszenek meg, és gyakrabban kezelik őket antibiotikumokkal, nemcsak kórokozó bacik, hanem a gyógyszereknek ellenálló baktériumok is élnek a torkukban” – fogalmazott Itzhak Brook, a washingtoni Georgetown Egyetem gyermekgyógyász professzora a Boston Globe lapnak.

Brook nyolcvan gyermek és szüleik légúti faunáját vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy a dohányzó családok sokkal fertőzöttebbek. Az egyik csoportban, melybe húsz egészséges gyermek és húsz dohányos szülő tartozott, 15 szülőnek és 13 gyermeknek talált kórokozót az orrában vagy torkában. Egy nemdohányzó szülőket és egészséges gyermekeket tartalmazó, hasonló csoportban viszont csak három szülőnek és hét gyermeknek éltek bacilusok a légútjaiban.

A kutató beteg gyermekeket is vizsgált: nem meglepő módon szinte mind a húsz gyereknél talált kórokozókat azok között, akik az elmúlt évben legalább háromszor szenvedtek fülbetegségben. A nemdohányzó szülők körében azonban csupán hárman voltak bacilusgazdák, míg a húsz dohányos szülő közül tizenheten. Brook szerint ez arra utal, hogy a gyermekek megfertőzték legyengült védekezőképességű szüleiket. „Ördögi családi kör ez” – fogalmazott Brook – „egymásnak passzolgatják a baktériumokat a gyerekek és szüleik”.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta