SZÜLŐSÉG

Hazahordják a bacikat a dohányos szülők

2006. szeptember 29., péntek 16:11

A dohányzó szülők gyermekei gyakrabban náthásak, még akkor is, ha szüleik nem gyújtanak rá környezetükben, derül ki egy új amerikai tanulmányból. Korábban úgy gondolták, a fertőzések gyakoriságát a gyermekeket irritáló füst okozza, ám most kiderült, hogy másodlagos dohányzás nélkül is hasonló a helyzet.A dohányzás károsítja a száj- és orrnyálkahártyát, ezért a baktériumok könnyebben megtámadják a dohányos szülők légútjait. „Mivel a cigiző szülők gyakrabban betegszenek meg, és gyakrabban kezelik őket antibiotikumokkal, nemcsak kórokozó bacik, hanem a gyógyszereknek ellenálló baktériumok is élnek a torkukban” – fogalmazott Itzhak Brook, a washingtoni Georgetown Egyetem gyermekgyógyász professzora a Boston Globe lapnak.

Brook nyolcvan gyermek és szüleik légúti faunáját vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy a dohányzó családok sokkal fertőzöttebbek. Az egyik csoportban, melybe húsz egészséges gyermek és húsz dohányos szülő tartozott, 15 szülőnek és 13 gyermeknek talált kórokozót az orrában vagy torkában. Egy nemdohányzó szülőket és egészséges gyermekeket tartalmazó, hasonló csoportban viszont csak három szülőnek és hét gyermeknek éltek bacilusok a légútjaiban.

A kutató beteg gyermekeket is vizsgált: nem meglepő módon szinte mind a húsz gyereknél talált kórokozókat azok között, akik az elmúlt évben legalább háromszor szenvedtek fülbetegségben. A nemdohányzó szülők körében azonban csupán hárman voltak bacilusgazdák, míg a húsz dohányos szülő közül tizenheten. Brook szerint ez arra utal, hogy a gyermekek megfertőzték legyengült védekezőképességű szüleiket. „Ördögi családi kör ez” – fogalmazott Brook – „egymásnak passzolgatják a baktériumokat a gyerekek és szüleik”.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta