SZÜLŐSÉG

Párnakéz segít a koraszülötteknek

2006. szeptember 28., csütörtök 10:19

Egy amerikai menedzsernő különös invencióval próbálja kényelmesebbé tenni a kórházi tartózkodást a csecsemőknek és a koraszülötteknek. Alapítványa emberi kéz formájú, mosható gyapjúpárnákat ajándékoz a kórházaknak: a nővérek szerint a bébiket megnyugtatja a makettkezek érintése.
Yamile Jackson azután találta ki a Zaky nevű párnát, hogy gyermeke, Zachary Jackson 12 héttel korábban született, mint várták. Az egy kilósnál is kisebb újszülött légzési problémái miatt élete első öt hónapját magányosan töltötte a kórházban, Yamile pedig kétségbeesve keresett valami megoldást, amellyel gyermeke közel érezhetné magához az anyját.

A nővérektől látta, hogy babzsákokat és összecsavart törölközőket helyeznek a koraszülöttek mellé, az újszülötteket ugyanis megnyugtatja a szoros közelség. Innét már csak egy lépés volt a Zaky kidolgozása: az emberszerű kéz anyaillatot áraszt – feltéve, hogy az anyuka hazavitte egy éjszakára - és megnyugtatja a csecsemőket. A jobb- és balkezes változatban is rendelhető kéz 50 dollárba kerül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.27 11:53:15titi

  Koraszülött lányom 23 napot töltött kórházban (velem együtt) születése után. Ebből 10 napot inkubátorban. Elmondhatatlan élmény volt.
  A fent ismertetett kéz látványától is gond nélkül elájultam volna. Elborzasztó találmány.
  A korababák ölelgetése valóban probléma, de nem engettem volna be a lányomhoz egy ilyen kezet, "illatmintával" sem.
  Naponta símogattam a babám az inkubátor ablakán át. És fejtem az anyatejet, ahogy lehetett. Így már a gyomorszondába is anyatejet kapott.
  A rosszabb állapotban lévő babákat is egy idő után kivették és az anyjuk mellére tették. Ölelgetés, puszi és anyatej is volt. Sejtésem szerint ez jobb megoldás, mint egy műkéz.

 • 2006.10.27 12:03:05eszter

  Nem értem, hogy a kézforma mitől nyugtatja meg a gyereket...Én testmeleg, IGAZI anyaszag, metakommunikációs szeretetátvitelre tippelnék a kéz helyett. Mi amikor hazahoztuk a babákat, rögtön magammellé vettem őket, különben mindig jég hideg volt a kezük, akárhány takarót nyomtunk rájuk. Így összebújva meg olyan jókat aludtunk az első hónapban(kb addig csináltuk), hogy esküszöm kipihentebb voltam, mint most. Rácsatlakoztattam a rendszerre (cici), és finomat átkaroltam. Édes szuszogó puha mütyűr....MEGINT, MEGINT!!! MÉG, MÉG!

 • 2006.10.27 12:14:44titi

  ez a rácsatlakozás nálunk olyannyira megvolt, hogy pannácska aztán itthon 2 hónapon át minden éjjel a hasamon aludt. komolyan és szó szerint. én is tök nyugodt lettem tőle, pedig másoknak, messziről nézve ez nagy feladatnak tűnt.
  az állandó egymásonlógástól 4-5 hónapos korára már behozta a kezdeti korababás lemaradását.

 • 2006.10.27 12:20:30mulan

  De jó neked, Titi! Én nem merném a hasamra tenni éjjel, őszintén szólva, még magam mellé se. :( Olyan mélyen alszom, hogy még akkor is alszom, mikor nagyokat mozog belül. Ráadásul egyedül alszom egy 160 centi széles ágyon, de reggelre mindig az ágy másik felében kötök ki, mint ahol elaludtam.

 • 2006.10.27 12:39:39Süti

  Mulan, ez is egy olyan dolog, ami meg fog változni :-) A pocakonaltatást én is nagyon szeretem, fantasztikus dolog! És már csak pár nap... :-))

 • 2006.10.27 12:43:55eszter

  Bizony, hogy meg fog változni. Attól nem bírsz majd aludni, hogy nincs ott. Egyszerűen hiába vágják el a köldökzsinórt...ott marad. Olyan gyomorgörcs tudott úrrá lenni rajtam, ha nem tapiztuk egymást.

 • 2006.10.27 13:00:42titi

  Mulan, oly annyira megváltozik az alvási rend babával, hogy még a légzési ritmusát is érezni/hallani/vagy mi fogod. Mi gondosan vettünk egy légzésfigyelőt, aztán 1 hónap múlva eladtuk, mert én jobb voltam, mint a szerkentyű.
  eszter, újra igazad van! a 9 éves fiamnál is még van közös köldökzsinórunk.

 • 2006.10.27 13:10:36hanna

  Amikor hazajöttünk, én is sírva fakadtam, ha a kiságyban aludt, és nem mellettem. Most már örülök, ha hajlandó úgy elaludni, hogy nem lóg a szájába a cici. Egyrészt mert tiszta tej lesz a kezecskéje meg az arcocskája reggelre, és az nem jó, másrészt, mert nehéz mereven oldalt-vigyázzban aludni, harmadrészt a mi ágyunk sajnos csak 130 széles, és így egy hónaposan is elfoglalja az egyharmadát. Szóval most ágyvásárláson törjük a fejünket, csak az ágy drága, a szobánk meg kicsi. De hát én is sokévesen szoktam át a nővérem ágyába a szüleimé helyett, úgyhogy ez valszeg hosszútávon így lesz, a gyerek meg csak egyre nagyobb helyet foglal.

 • 2006.10.27 13:15:48eszter

  Azért én nagyon nem vagyok híve az ágybaszoktatott alvásnak, de 1-2-3 hónapos gyerknél nem lehet ilyenről beszélni. Kell a fokozatosság a meleg magzatvíz, nyugtató szívhangok, szuszogások, ringások, és a keményített lepedő, merev takaró, "egyedül oldd meg" között. Az ember látja már, hogy mikor több nyűg, mint öröm. Sztem egy idő után a babát is zavarhatják a szülők. Ez persze rém egyéni

 • 2006.10.27 13:50:49sacka

  Bizony Mulan! Sőt nem csakhogy megváltozik az alvási rend, hanem akkor is felébredsz majd, ha "véletlenül" a babád átalussza az éjszakát és ellenőrzöd majd, hogy minden rendben.
  S bár én sem vagyok az egy ágyban alvás híve, mégis a legapróbbnál megesett, hogy ott ragadt nálunk. Már 15 hónapos volt, amikor bárányhimlős lett, addig a kiságyában aludt, de akkor a magas láz, és a sok éjjeli felkelés miatt magam mellé vettem, és ott szoptattam. Most már 18 hónapos és még mindig velünk alszik.. Egyszer mejd ez is elmúlik.

 • 2006.10.27 14:09:27Kékfelhő

  Jajjistenem! Teljesen elérzékenyültem :)

  Én is rettegtem attól, hogy ráfekszem a gyerekre, erre tessék: az első pár hétben akkor aludtunk a legjobbakat, ha én hagyatt vágtam magam a párnán, a gyerek a pocimra, takaróval átfogtam magunkat és együtt szuszogtunk. :)

  Mennnyire hiányzik! Mostanában már csak akkor alszik velünk, ha beteg, neki is jobb, meg nekem is, nem kell kimászni az ágyból ahhoz,hogy ellenőrizzem, lázas-e. De az enyém már nagy lakli :)

 • 2006.10.27 16:37:42jidele

  Én már elkészültem a "legroszabbara", hiszen a férjem is és én is iskolás korunkig "költöztünk" a szüleink ágyába éjszakánként:)

 • 2006.10.27 17:21:05nona

  mulan! Nekem 8 hónapos a fiam, kb 3 hónapos korában kellett kiköltözteni az ágyunk melletti mózeskozárból, mert kinőtte. Azóta a szobájában alszik. Kb 5 hónapos kora óta átalussza az éjszakát, de mind a mai napig felébredek 1x-2x éjszaka, hogy minden rendben van-e. De azt is megszokja az ember, hogy 5 percen belül újra legédesebb álmát aludja. Valahol azért mindig ott van tudat alatt, hogy figyelj a baba-eredetű hangokra. Vicces, mert például nálunk Apuka észre se vette az éjszakai szoptatásokat, Anyuka meg észre se vette, ha Apuka éjszaka kiment a mosdóba vagy ilyesmi. Szelektív hallás beindult :)

 • 2006.10.27 23:51:38ana

  Nekem már viszonylag nagyok a gyerekeim (5 és 3 évesek) de még minden éjjel legalább 2x megnézem őket, hogy minden rendben van e. Ha betegek akkor velünk is alszanak. Ha hajnalban felébrednek akkor meg átköltöznek hozzánk, és akkor nagy családi alvás van. Nem túl kényelmes, de a lelkemnek annyira jó!!!!. Olyan is vab amikor ilyenkor mi 4-en lapulunk a 180-as ágyban. Nincs sok hely :) És lassan 5-en leszünk :))))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta