SZÜLŐSÉG

Küzdelem a szortyogással

2006. szeptember 27., szerda 08:38

Az ősz beköszöntével lassan elkezdődik a megfázós időszak is. Orrfolyás, tüsszögés, könnyező szem, nyűgösség – ezek a tünetek megviselik a babákat és az anyukákat is. Hogyan segíthetünk náthás csemeténknek? Orvosi tanácsok, homeopátia, népi gyógymódok.


- Amíg híg, átlátszó váladék folyik az orrból, addig semmi más dolgunk nincs, mint zsebkendővel törölgetni a nózit – tanácsolja Dr. Sohr György gyermekorvos. – Abban az esetben, ha a baba egyedül még nem képes kifújni az orrát, és a váladék sűrűbbé, fehérré változik, az orrszívó porszívóval nekünk kell megszabadítanunk tőle. Először sóoldatot fújunk az orrba, ez fellazítja a sűrű váladékot, amit néhány másodperccel később könnyebben kiszippanthatunk. Ezután napi 2-3 alkalommal recept nélkül kapható orrcseppel segíthetünk a légutak szabadon tartásában, amitől a gyermek megnyugszik, közérzete javul és könnyebben fog aludni is.

Nagyon jó eredményeket lehet elérni homeopátiás szerekkel, a gyógyszertárakban segítenek a megfelelő készítmény kiválasztásában.

Az aromaterápia is javíthatja a közérzetet. Az egyik legismertebb illóolaj a légúttisztító hatású eukaliptusz, de meghűlés esetén hatékony még a citromfű és a fenyőolaj is. Aromalámpába, radiátor párologtatójába, fürdővízbe is tehetjük, vagy vattacsomóra csepegtetve lélegeztethetjük be.

A népi gyógymód szerint a hagyma illóolaja baktériumölő hatású, belélegezve oldja a hörgők görcsét és tisztítja a tüdőt. Vágjunk félbe egy vöröshagymát és tartsuk fél-egy percig a baba orra alá.

A száraz levegő fokozhatja a meghűlés tüneteit, ezért hasznos kellék a párásító, amellyel a gyerekszoba ideális 40-60 százalékos páratartalmát fenntarthatjuk

Ha a nátha 3-4 nap alatt nem javul, az orrváladék sárgás, zöldes színűre változik, indokolttá válik a gyermekorvos felkeresése, aki antibiotikumos orrcseppet és szükség szerint egyéb gyógyszert ír fel.

Megelőzésképp adhatunk C-vitamin cseppeket a csemetének és reménykedhetünk, hogy még jó ideig nem lesz beteg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta