SZÜLŐSÉG

Az anyatejes babák kevésbé híznak el

2006. szeptember 27., szerda 12:05

Az anyatejjel táplált csecsemők kisebb eséllyel lesznek túlsúlyosak később, mint tápszeren felnevelt társaik. Egy új amerikai kutatás szerint a szoptatás előnyei még akkor is érzékelhetők, ha az anya túlsúlyos vagy cukorbeteg.


A Harvard egyetem közegészségügyi intézetének kutatói több mint tizenötezer gyermek adatait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek átlagosan 34%-kal kisebb volt az esélye a gyermekkori elhízásra, mint kizárólag tápszeren élő társaiknak. Egy korábbi elemzésből az is kiderült, hogy minden anyatejes hónap 4 százalékkal csökkentette a későbbi elhízás kockázatát, írja a CBS News híroldala.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakorvosok a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasolnak, derül ki a La Leche Liga szoptatásról szóló kiadványából. A WHO és az UNICEF ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek két éves koráig folytassák a szoptatást.

Az Egyesült Államokban a 2 és 19 év közti gyermekek több mint 17 százaléka számít túlsúlyosnak, és ez az arány Magyarországon sem sokkal jobb: nálunk 16% az elhízott gyerekek aránya. Ráadásul ez az arány egyre nő, melynek következtében egyre több tinédzser szenved az elhízással kapcsolatba hozható kettes típusú cukorbetegségben, mely korábban ritkának számított a gyerekek körében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.09.29 20:34:32macska

  Azért vannak ám kivételek ;-) Nagyon sok anyatejes babát ismerek, akik CSAK és KIZÁRÓLAG anyatejet kaptak fél éves korukig, mégis kifejezetten ducik voltak, sőt volt olyan bébi aki 9 (!) hónaposan is csak cicit volt hajlandó elfogadni,és ennek ellenére tele volt hurkákkal...
  Én sajnos nem tudtam fél évig csak szoptatni, mert 3 hónaposan sírt a baba este a cicin, ezért úgy döntöttem, nem kínzom magunkat, kapjon tápszert is a szopi mellé.Már 4 hónaposan főzelékeztünk Kb 3dl/ebéd, a lányomnak hatalmas az étvágya, és mégis karcsú.Mi mindig a percentiles táblázat legalján voltunk (magasságunk szerint viszont a felső 10%-ban)
  Summa summarum: Sztem nem csak a táplálástól függ a babák alkata, nagyon sok tényező játszhat itt szerepet..

 • 2006.10.03 10:21:24jepeo

  szia macska!

  Persze, hogy leteznek kivetelek, a statisztika csak a dolgok kozeperol tud valamit mondani. Anyukam engem csak egy honapig szoptatott, a keresztelo stressze miatt elapadt a teje, megsem vagyok elhizva.

  Az a szar az ilyen hirekkel, hogy ilyeztgeti azokat akik nem igy csinaltak vagy nem tudjak igy csinalni. Az anyatej valoszinuleg nagyobb vedelmet ad, mint a tapszer, de az elhizas okat en inkabb az egyuttlet minosegeben keresnem. Ha nem kap eleg szeretet a baba akkor azt evessel potolhatja. Minosegileg ertektelen cukrokbol es csokikbol viszont nagyon sok van az iparunknak es a vasarlok osztonenek koszonhetoen.

  Akar hogy is van, ha ilyen odafigyelo vagy biztos vagyok benne, hogy neked is egeszseges babad lesz! :-)

 • 2006.10.06 12:32:27titi

  Summa summarum: tápszerezni könnyebb, mint lépten-nyomon szoptatni. Persze belátom, a tápszert választó anya sem babagyilkos.
  Talán ebben az összefüggésben nem is annyira az elhízás kérdése lényeges. Inkább talán a védettség, a baba testi-lelki jóléte az.
  Én messzemenően anyatej párti vagyok.
  Külön témát megér, hogy kinek mitől megy el a teje. A stressz is olyan, amit magának választ az ember...

 • 2006.10.06 14:09:55Süti

  Macska, persze, hogy vannak kivételek, csak éppen egy 9 hónapos, addig csak anyatejet fogyasztó hurkás baba több, mint valszínű, hogy mire 2 éves lesz, rendes, normális testalkattal fog rendelkezni. A cikk ugyanis nem arról szól, hogy az anyatejes csecsemők dagik vagy sem, hanem a gyermekkori elhízásról (2 és 19 év között).

 • 2006.10.06 14:29:55Kékfelhő

  Hihetetlen, hogy miket ki nem találnak azért, hogy megmagyarázzák, mitől lusta és kövér egy teljes nemzedék.
  Azt gondolom, ha mindenki eleget mozogna, akkor tök mindegy lenne, mit enne és mikortól enné, nem lenne baj. De a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban aktív mozgással, nem is csoda, ha híznak.

 • 2006.10.06 14:31:38Kékfelhő

  Süti: a fiam fél éves kora óta evett tápszert másfél éves koráig, most 4 és fél éves és 13 kiló. Nem hogy nem dagi, de az átlag súlyt sem éri el.

 • 2006.10.06 19:57:35eszter

  Ha azt az oldalát nézzük, hogy nem a kövérséget akarják megmagyarázni, hanem még egy okot adnak a szoptatásra, akkor miért ne mutassák ki ezt is. Lehet, hogy valakit ez is inspirál a sok egyéb, bizonyított jótékony hatása mellett a szopira. Persze a vizsgálat nem azt mutatta ki, hogy csak ettől lesz valaki kövér vagy sovány, csak hogy szerepet játszik (300 másik dolog mellett).

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta