Kismamatorna: otthon vagy társaságban?

Fitneszteremben tornázna szívesebben a többi kismamával, ingyen edzene kórházi retrókörülmények között, vagy inkább otthona magányában izzadna egy terhestorna-videóra? A Poronty feltérképezte a lehetőségeket.

A terhesség körüli hajcihőnek, mint minden női cuccnak, jelentős része a “hogyan maradjunk fittek” témakör köré szerveződik. Első látásra a dolog célja az, hogy frusztrálja a terhes nőt, miért eszik csokit (mert finom), miért nem eszik spenótot, amikor abban van a sok vas (mert nem finom), miért nem jár úszni, aquafitneszelni, tornázni, terhestornázni, gátizomtornára, szobabiciklizni, természetesen naponta. Azért, amiért eddig sem: mert ugyanannyira kevés ideje van és ugyanannyira lusta.
Ha azonban mégis beadjuk a derekunkat vészesen növekedő fenekünk láttán vagy esetleg a reggelenként rendszeresen görcsbe ránduló lábszárunk és fájó térdünk miatt, akkor bőséges kínálatból válogathatunk.

A bejegyzés szerzője ezúton bevallja, hogy a mozgáshoz való visszafogott viszonya miatt csak keveset próbált, de hát azért vannak a kedves Olvasók, hogy kiegészítsék szegényes tapasztalatainkat.

Először is a Kismama-promószámában látható Pilates gyakorlatokat végeztem itthon – ha nem is leszünk tőle izmosak és fittek (esetleg ha tripla ismétlésszámban nyomjuk), de megmozgat, kellemes, és biztos nincs benne semmi pocakkárosító. Hasonló gyakorlatsorok a kismama-újságok minden második számában találhatók.

A 12-20. héttől nőgyógyászunk beutalójával és egy tb-kártyával felszerelkezve ingyenesen látogathatjuk a kórházak terhestorna-tanfolyamait – nem szükséges a lakóhelyünktől esetleg messze fekvő, választott kórházba menni, ez mindenhol nagyjából ugyanolyan gyógytorna. Ha valaki munkaidőben el tud mászkálni, és szerette a középiskolai tornaórát, ez neki való: olyan a környezet, a társaság meg a gyógytornász is.

Ha azonban valaki kevésbé érez nosztalgiát a lepattant radiátorok és matracok iránt, akkor könnyedén találhat az interneten, általában barátságosabb esti-hétvégi időpontban is, speciális tornát: a nagyobb fitnesztermektől (csak két példa: Alexandra, A1) a művelődési házakon keresztül a szülés köré szerveződő magánintézményekig mindenhol (Aranytíz Művelődési Ház, Almássy tér, Óbudai MűvKözpont) – ezek természetesen nincsenek már ingyen, de általában egy átlagos aerobic-óra árát nem lépik túl. Ha már végigpróbáltunk egy párat, és rájöttünk, hogy eddig se szerettünk fitneszterembe járni, a művházról nem is beszélve, eztán se fogunk, akkor át is térhetünk a harmadik módszerre, a magányos otthoni tornára, amivel a legkevesebb pénz- és időráfordítással áldozhatunk a fitnesz-istennek.



Négy kazetta uralja a piacot: Kállai Ildikó fitneszvilágbajnoké, Rubint Réka kazettája, a konkurens Béres Alexandra Détári Enikővel készített Változz vissza! címűje, és az Ölveczky kiadó (ÖLB) terhestorna-gyakorlatsora. Ebből kettőt sikerült kipróbálnom.

Kezdjük a Béres Alexandra-féle tornával, melyet főleg terhesség utánra szántak készítői. Első és legnagyobb hibája, hogy még a saját szalonjukban sem kapni DVD-n: mivel videó, rosszul irányítható, minden hülye kommentárt végig kell hallgatni, vagy át kell tekerni. A kazetta eleve nagyon rövid, még nagyobb csalódás, amikor kiderül, hogy a pocakostorna-rész mindösszesen 12 perc, tehát maximum arra elég, hogy az internetről vagy kismama-magazinból szerzett gyakorlatsorunkat felturbózzuk vele. Ennyi még a kilencedik hónapban, amikorra ajánlja, sem megerőltető, sőt. Előnye, hogy egy elég jó, változatos diétát is tartalmaz, valamint két, szintén nagyon rövid és egyszerű gyakorlatsort a terhesség utánra. Én mindenesetre egyszer használtam, majd pár gyakorlatát alkalmaztam a saját tornasoromban. Alexandra egyébként nemrég terhestorna-specifikus tanácsokkal is ellátta a Porontyot.

Az ÖLB terhestornája ugyan kör alakú lemezen is kapható, de nem DVD, hanem video CD, így azon se lehet igazán jól lépegetni a programrészek és idegesítő összekötő-bevezető beszédek között. Gyakorlatilag megegyezik a kórházi-művházas gyógytornával, a SOTE gyógytornásza vezeti. Számos előnye közül az első talán a régi kismamák vicces sminkje és tornaruhái (csuklószorító, zöld kezeslábas, ilyesmik) és a gyakorlatvezető igazi tesitanáros ritmusos kántálása (pipa-spicc, ellazít-megfeszít, emlékszünk még?). A gyakorlatsor 50 perces, laza gyógytorna, mindenhol megmozgat egy kicsit, a terhesség második felében kényelmesen elszórakozhatunk vele, kellemesen átmozgat. Ráadásként relaxációs és légzőgyakorlatok is találhatók a torna után, amelyek igazán hasznosak szüléskor, és ha nem járunk egyéb terhességfelkészítőre, akkor itt alkalmunk van otthon, nyugiban gyakorolni.

Tudom, itt az ősz meg a tél, de azért még hozzáteszem: a második félidőben a legjobb úszni, annak, aki szeret. Egy idő után ugyanis úgy érzi az ember, mintha egy olyan hátizsákot cipelne, amit még álmában sem tehet le. Kivétel az a kis idő, amit vízben tölt, ahol végre megszabadul a nyomasztó súlytól. Általában ezt is a kilencedik hónap közepéig lehet csinálni, szóval szinte végig, bár mind közül ez igényli a legnagyobb időbefektetést.

Tuti tippje van? Terhestornán járt, és szívesen mesélne róla? Kommentáljon alant, vagy írja meg a poronty@mail.velvet.hu címre, és mi leközöljük.
Oszd meg másokkal is!
Mustra