Nem jó álomba ringatni a hisztis gyereket

A hisztis gyerkőcök álomba ringatása nemhogy jót tenne, de éppen ellenkező hatást válthat ki, figyelmeztetnek kanadai kutatók. A montreali egyetem munkatársai normális és abnormális alvási mintájú gyermekeket vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy leginkább a szülőn múlik, hogy gyermeke békésen alussza végig az éjszakát, vagy ordítva ébred fel.

“A legrosszabb, amit tehetünk” – véli Jacques Montplaisir, a kutatók vezetője – “hogy addig dajkáljuk a gyereket, amíg el nem alszik a karunkban, aztán letesszük a saját ágyába. A kisgyerekek igen gyakran felébrednek éjjel. Ha szüleik karjában alszanak el, aztán egyedül ébrednek fel, saját ágyukban, akkor szörnyen elkezdenek ordítani, hiszen nem ott vannak, ahol elaludtak. Úgy érzik, elvesztették a szülőjüket, mert nem tudják, mi történt velük”.

A kutató azt javasolja, hogy ringatás helyett inkább tegyük ágyába lefekvéskor a gyereket, és meséljünk nekik, amíg magától el nem alszik. Montplaisir szerint az ilyen gyerek ébredés után jobban feltalálja magát: játszik a játékaival, vagy megkeresi a cumiját, és visszaalszik, anélkül, hogy szülei után sírna.

A Montreal Egyetem alváslaboratóriumának kutatói nyolc éve dolgoznak több mint kétezer gyermek átfogó vizsgálatán, melynél feljegyzik a résztvevők családi hátterét, a környezeti tényezőket, magzati egészségi állapotukat, táplálkozásukat és számos egyéb tényezőt is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra