Kicsik lesznek a szorongó anyák gyerekei

A depressziós, szorongó vagy komoly stressznek kitett terhes nők magzata az átlagosnál kisebb a félidőben, így születésekor is átlag alatt lehet, derül ki egy új amerikai kutatásból. A Miami Egyetem orvosi karának tanulmánya szerint az anya szervezetéből a kortizol hormon közvetítheti a magzatnak a stressz hatását.


A stresszes anyák szervezetében termelődő megnövekedett mennyiségű kortizol képes átjutni a méhlepényen, és így befolyásolni a magzat fejlődését. A stresszhormonnak is nevezett kortizol csökkenti a magzathoz jutó vér mennyiségét, befolyásolva így tápanyag- és oxigénellátását. Az Ivanhoe.com orvosi híroldal által közölt tanulmány készítői közel száz 16. és 29. terhességi hét között járó nőt vizsgáltak, kikérdezték őket érzelmi állapotukról, megmérték kortizolszintjüket, ultrahanggal pedig a magzat méretét.

Egy tavalyi brit kutatás szerint a terhes nőket érő stressz gyermekeikre évekkel később is hatással van. Tízéves gyermekek vizsgálatánál kiderült, hogy azoknál a gyerekeknek magasabb a kortizolszintje, akiknek anyja tíz évvel korábban, a terhesség utolsó szakaszában nagy stresszhatásnak volt kitéve. Korábbi kutatások a megnövekedett kortizolszintet depresszióval és szorongással hozták összefüggésbe, bár az nem ismert egyelőre, hogy a hormon okozza-e a lelki betegséget.

A stressz csökkentésére számos technika létezik: a relaxációs technikák, a naplóírás, érzelmeink kibeszélése mind hatékonyan enyhíthetik a feszültséget. Fontos az is, hogy a terhes nő minél többet tudjon állapotáról: az őt érő fizikai és lelki változásokról és a szülésről - akár könyvekből, orvosától szerzett információk alapján vagy felkészítő tanfolyamokon.
Oszd meg másokkal is!
Mustra