Cukorbetegen nőhetnek fel a túlhizlalt gyerekek

Az anyatejjel táplált csecsemőknek kisebb a hajlama az elhízásra és a cukorbetegségre, a túlsúlyos gyerekekből viszont cukorbeteg felnőttekké válhatnak, figyelmeztet a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány.

A kutatók még nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, hogy egyes csecsemőknél miért alakul ki az 1-es típusú diabétesz, azt azonban már megállapították, hogy vélhetően ritkábban fordul elő a betegség azoknál a gyerekeknél, akik legalább fél éves korukig anyatejet kaptak. A szoptatás a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyeit is csökkentheti, áll az alapítvány közleményében. Amerikai kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy a 9 hónapos korukig szoptatott babák egyévesen ugyan kisebb súlyúak a tápszereken felnövő társaiknál, ám ez nem befolyásolja fejlődésüket, sőt csökkenti az elhízásra és a cukorbetegségre való hajlamukat.

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a fejlett világban – így Magyarországon is – egyre több gyermek szenved a túlsúlytól, amiért a legtöbb esetben a szülők okolhatóak. A gyermekkori elhízás ugyanis szorosan összefügg a helytelen táplálkozással – cukros üdítők, édességek, sós és zsíros burgonyaszirmok nassolása –, és a testmozgás hiányával. Az elhízott gyermekek családjának körében végzett felmérések kimutatták, hogy a gyerekek szüleik példáját követik táplálkozási szokásaikban és mozgás iránti igényük is hasonló.

A gyermekkori elhízásnak a legtöbb esetben következménye a felnőttkori – egyre többször fiatal felnőttkori – diabétesz kialakulása, a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri betegségek megjelenése. Ráadásul a 2-es típusú – tehát nem veleszületett – cukorbetegséget sokszor már csak a szövődményekből fedezik fel, ami olykor megállíthatatlan folyamatokat jelent.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek