SZÜLŐSÉG

Cukorbetegen nőhetnek fel a túlhizlalt gyerekek

2006. szeptember 20., szerda 12:40

Az anyatejjel táplált csecsemőknek kisebb a hajlama az elhízásra és a cukorbetegségre, a túlsúlyos gyerekekből viszont cukorbeteg felnőttekké válhatnak, figyelmeztet a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány.

A kutatók még nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, hogy egyes csecsemőknél miért alakul ki az 1-es típusú diabétesz, azt azonban már megállapították, hogy vélhetően ritkábban fordul elő a betegség azoknál a gyerekeknél, akik legalább fél éves korukig anyatejet kaptak. A szoptatás a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyeit is csökkentheti, áll az alapítvány közleményében. Amerikai kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy a 9 hónapos korukig szoptatott babák egyévesen ugyan kisebb súlyúak a tápszereken felnövő társaiknál, ám ez nem befolyásolja fejlődésüket, sőt csökkenti az elhízásra és a cukorbetegségre való hajlamukat.

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a fejlett világban – így Magyarországon is – egyre több gyermek szenved a túlsúlytól, amiért a legtöbb esetben a szülők okolhatóak. A gyermekkori elhízás ugyanis szorosan összefügg a helytelen táplálkozással – cukros üdítők, édességek, sós és zsíros burgonyaszirmok nassolása –, és a testmozgás hiányával. Az elhízott gyermekek családjának körében végzett felmérések kimutatták, hogy a gyerekek szüleik példáját követik táplálkozási szokásaikban és mozgás iránti igényük is hasonló.

A gyermekkori elhízásnak a legtöbb esetben következménye a felnőttkori – egyre többször fiatal felnőttkori – diabétesz kialakulása, a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri betegségek megjelenése. Ráadásul a 2-es típusú – tehát nem veleszületett – cukorbetegséget sokszor már csak a szövődményekből fedezik fel, ami olykor megállíthatatlan folyamatokat jelent.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta