SZÜLŐSÉG

Cukorbetegen nőhetnek fel a túlhizlalt gyerekek

2006. szeptember 20., szerda 12:40

Az anyatejjel táplált csecsemőknek kisebb a hajlama az elhízásra és a cukorbetegségre, a túlsúlyos gyerekekből viszont cukorbeteg felnőttekké válhatnak, figyelmeztet a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány.

A kutatók még nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, hogy egyes csecsemőknél miért alakul ki az 1-es típusú diabétesz, azt azonban már megállapították, hogy vélhetően ritkábban fordul elő a betegség azoknál a gyerekeknél, akik legalább fél éves korukig anyatejet kaptak. A szoptatás a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyeit is csökkentheti, áll az alapítvány közleményében. Amerikai kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy a 9 hónapos korukig szoptatott babák egyévesen ugyan kisebb súlyúak a tápszereken felnövő társaiknál, ám ez nem befolyásolja fejlődésüket, sőt csökkenti az elhízásra és a cukorbetegségre való hajlamukat.

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a fejlett világban – így Magyarországon is – egyre több gyermek szenved a túlsúlytól, amiért a legtöbb esetben a szülők okolhatóak. A gyermekkori elhízás ugyanis szorosan összefügg a helytelen táplálkozással – cukros üdítők, édességek, sós és zsíros burgonyaszirmok nassolása –, és a testmozgás hiányával. Az elhízott gyermekek családjának körében végzett felmérések kimutatták, hogy a gyerekek szüleik példáját követik táplálkozási szokásaikban és mozgás iránti igényük is hasonló.

A gyermekkori elhízásnak a legtöbb esetben következménye a felnőttkori – egyre többször fiatal felnőttkori – diabétesz kialakulása, a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri betegségek megjelenése. Ráadásul a 2-es típusú – tehát nem veleszületett – cukorbetegséget sokszor már csak a szövődményekből fedezik fel, ami olykor megállíthatatlan folyamatokat jelent.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta