SZÜLŐSÉG

Cukorbetegen nőhetnek fel a túlhizlalt gyerekek

2006. szeptember 20., szerda 12:40

Az anyatejjel táplált csecsemőknek kisebb a hajlama az elhízásra és a cukorbetegségre, a túlsúlyos gyerekekből viszont cukorbeteg felnőttekké válhatnak, figyelmeztet a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány.

A kutatók még nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, hogy egyes csecsemőknél miért alakul ki az 1-es típusú diabétesz, azt azonban már megállapították, hogy vélhetően ritkábban fordul elő a betegség azoknál a gyerekeknél, akik legalább fél éves korukig anyatejet kaptak. A szoptatás a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyeit is csökkentheti, áll az alapítvány közleményében. Amerikai kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy a 9 hónapos korukig szoptatott babák egyévesen ugyan kisebb súlyúak a tápszereken felnövő társaiknál, ám ez nem befolyásolja fejlődésüket, sőt csökkenti az elhízásra és a cukorbetegségre való hajlamukat.

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a fejlett világban – így Magyarországon is – egyre több gyermek szenved a túlsúlytól, amiért a legtöbb esetben a szülők okolhatóak. A gyermekkori elhízás ugyanis szorosan összefügg a helytelen táplálkozással – cukros üdítők, édességek, sós és zsíros burgonyaszirmok nassolása –, és a testmozgás hiányával. Az elhízott gyermekek családjának körében végzett felmérések kimutatták, hogy a gyerekek szüleik példáját követik táplálkozási szokásaikban és mozgás iránti igényük is hasonló.

A gyermekkori elhízásnak a legtöbb esetben következménye a felnőttkori – egyre többször fiatal felnőttkori – diabétesz kialakulása, a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri betegségek megjelenése. Ráadásul a 2-es típusú – tehát nem veleszületett – cukorbetegséget sokszor már csak a szövődményekből fedezik fel, ami olykor megállíthatatlan folyamatokat jelent.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

OTTHONTÉRKÉP A világ ultraexkluzív villáinak toplistája

Luxusingatlannak azt szokták hívni, aminek az ára 1 és 8 millió dollár között van. Na, itt most olyan házakat mutatunk, amik százszor ennyibe kerülnek. Ulta-mega-gigadrága körkép a világból

B1Gasztró Izgalmas dolgok másnapos pékáruból

Ha már unod a pirítóst, itt van 3 ötlet, amivel új életre kelhet a háromnapos kifli. Élet a mákosgubán innen és túl, nem csak kiflimaradékra gondolva.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta