Elhízástól félve gyújtanak rá ismét a kismamák

A terhességük alatt leszokó kismamák a szülés után valószínűleg újra elkezdenek cigizni, amennyiben tartanak az elhízástól, derül ki egy új amerikai tanulmányból. A nők többsége leszokik, amikor kiderül, hogy terhes, korábbi felmérések szerint azonban 60-70 százalékuk gyermeke születése után ismét rágyújt.

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint a legtöbb kismama azért szokik vissza a dohányzásra, mert fél az elhízástól. A kutatók 119 olyan nőt kérdeztek ki dohányzási szokásairól, aki terhessége előtt legalább napi 8 szál cigarettát elszívott, majd leszokott, amikor teherbe esett.

A harmadik trimeszter során felvett interjúkban a kismamák 65 százaléka rendkívül motiváltnak érezte magát abban, hogy továbbra se gyújtson rá, 74 százalékuk pedig biztos volt abban, hogy erre képes is lesz. A felmérés szerint minél biztosabb volt egy nő abban, hogy súlyát dohányzás nélkül is képes megtartani, annál motiváltabb is volt abban, hogy szülés után se gyújtson rá.

A dohányfüstnek kitett magzatok és csecsemők hajlamosak a fülfertőzésekre, az asztmára, a légúti megbetegedésekre, az anyai dohányzás pedig a bölcsőhalál egyik okaként is ismert. A tanulmányt az Annals of Behavioral Medicine viselkedéstudományi szaklap októberi száma közli.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek