SZÜLŐSÉG

Elhízástól félve gyújtanak rá ismét a kismamák

2006. szeptember 20., szerda 07:43

A terhességük alatt leszokó kismamák a szülés után valószínűleg újra elkezdenek cigizni, amennyiben tartanak az elhízástól, derül ki egy új amerikai tanulmányból. A nők többsége leszokik, amikor kiderül, hogy terhes, korábbi felmérések szerint azonban 60-70 százalékuk gyermeke születése után ismét rágyújt.

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint a legtöbb kismama azért szokik vissza a dohányzásra, mert fél az elhízástól. A kutatók 119 olyan nőt kérdeztek ki dohányzási szokásairól, aki terhessége előtt legalább napi 8 szál cigarettát elszívott, majd leszokott, amikor teherbe esett.

A harmadik trimeszter során felvett interjúkban a kismamák 65 százaléka rendkívül motiváltnak érezte magát abban, hogy továbbra se gyújtson rá, 74 százalékuk pedig biztos volt abban, hogy erre képes is lesz. A felmérés szerint minél biztosabb volt egy nő abban, hogy súlyát dohányzás nélkül is képes megtartani, annál motiváltabb is volt abban, hogy szülés után se gyújtson rá.

A dohányfüstnek kitett magzatok és csecsemők hajlamosak a fülfertőzésekre, az asztmára, a légúti megbetegedésekre, az anyai dohányzás pedig a bölcsőhalál egyik okaként is ismert. A tanulmányt az Annals of Behavioral Medicine viselkedéstudományi szaklap októberi száma közli.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.09.20 11:52:58

    Igen, lehet ez is egy ok! Én is cigiztem terhesség előtt. Viszont nem az elhízástól való félelem miatt gondoltam már, hogy de jó lenne egy szálat elszívni. Egyszerűen az élvezet miatt. Egy reggeli jó kávé cigivel...hmmmm. De nem merek rágyújtani mert félek, hogy rögtön visszaszokom.

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta