SZÜLŐSÉG

Elhízástól félve gyújtanak rá ismét a kismamák

2006. szeptember 20., szerda 07:43

A terhességük alatt leszokó kismamák a szülés után valószínűleg újra elkezdenek cigizni, amennyiben tartanak az elhízástól, derül ki egy új amerikai tanulmányból. A nők többsége leszokik, amikor kiderül, hogy terhes, korábbi felmérések szerint azonban 60-70 százalékuk gyermeke születése után ismét rágyújt.

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint a legtöbb kismama azért szokik vissza a dohányzásra, mert fél az elhízástól. A kutatók 119 olyan nőt kérdeztek ki dohányzási szokásairól, aki terhessége előtt legalább napi 8 szál cigarettát elszívott, majd leszokott, amikor teherbe esett.

A harmadik trimeszter során felvett interjúkban a kismamák 65 százaléka rendkívül motiváltnak érezte magát abban, hogy továbbra se gyújtson rá, 74 százalékuk pedig biztos volt abban, hogy erre képes is lesz. A felmérés szerint minél biztosabb volt egy nő abban, hogy súlyát dohányzás nélkül is képes megtartani, annál motiváltabb is volt abban, hogy szülés után se gyújtson rá.

A dohányfüstnek kitett magzatok és csecsemők hajlamosak a fülfertőzésekre, az asztmára, a légúti megbetegedésekre, az anyai dohányzás pedig a bölcsőhalál egyik okaként is ismert. A tanulmányt az Annals of Behavioral Medicine viselkedéstudományi szaklap októberi száma közli.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.09.20 11:52:58

    Igen, lehet ez is egy ok! Én is cigiztem terhesség előtt. Viszont nem az elhízástól való félelem miatt gondoltam már, hogy de jó lenne egy szálat elszívni. Egyszerűen az élvezet miatt. Egy reggeli jó kávé cigivel...hmmmm. De nem merek rágyújtani mert félek, hogy rögtön visszaszokom.

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta