SZÜLŐSÉG

Elhízástól félve gyújtanak rá ismét a kismamák

2006. szeptember 20., szerda 07:43

A terhességük alatt leszokó kismamák a szülés után valószínűleg újra elkezdenek cigizni, amennyiben tartanak az elhízástól, derül ki egy új amerikai tanulmányból. A nők többsége leszokik, amikor kiderül, hogy terhes, korábbi felmérések szerint azonban 60-70 százalékuk gyermeke születése után ismét rágyújt.

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint a legtöbb kismama azért szokik vissza a dohányzásra, mert fél az elhízástól. A kutatók 119 olyan nőt kérdeztek ki dohányzási szokásairól, aki terhessége előtt legalább napi 8 szál cigarettát elszívott, majd leszokott, amikor teherbe esett.

A harmadik trimeszter során felvett interjúkban a kismamák 65 százaléka rendkívül motiváltnak érezte magát abban, hogy továbbra se gyújtson rá, 74 százalékuk pedig biztos volt abban, hogy erre képes is lesz. A felmérés szerint minél biztosabb volt egy nő abban, hogy súlyát dohányzás nélkül is képes megtartani, annál motiváltabb is volt abban, hogy szülés után se gyújtson rá.

A dohányfüstnek kitett magzatok és csecsemők hajlamosak a fülfertőzésekre, az asztmára, a légúti megbetegedésekre, az anyai dohányzás pedig a bölcsőhalál egyik okaként is ismert. A tanulmányt az Annals of Behavioral Medicine viselkedéstudományi szaklap októberi száma közli.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.09.20 11:52:58

    Igen, lehet ez is egy ok! Én is cigiztem terhesség előtt. Viszont nem az elhízástól való félelem miatt gondoltam már, hogy de jó lenne egy szálat elszívni. Egyszerűen az élvezet miatt. Egy reggeli jó kávé cigivel...hmmmm. De nem merek rágyújtani mert félek, hogy rögtön visszaszokom.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta