27. hét

Ennek a hétnek a végén belépsz a harmadik trimeszterbe! Ha most megszületne a babád, intenzív osztályon már lenne esélye az életben maradásra. Azért próbáld rábeszélni, hogy legalább a 37. hétig maradjon bent, hiszen a következő tíz-tizenhárom hét alatt még sokat fejlődik. Ez a gyors súlygyarapodás időszaka: mostantól hetente fél kilóval leszel nehezebb. Hogy mennyit hízol összesen, az sok mindentől függ: az ikrekkel terhesek és az alultáplált nők többet híznak, a túlsúlyosaknak kevesebbet kell. Amerikában a 9 és 16 kiló közti gyarapodást tartják normálisnak, nálunk jobban szeretik az orvosok, ha 12 kiló alatt maradunk. Lényeg, hogy ne éhezz: a most felszedett súly leadására bőven lesz időd. A szoptatás például napi 600 kalóriát éget el.

Átlagosan a terhesség előtti súly 15%-át illik felszedni, ami egy 65 kilós nőnél nagyjából 10 kilót jelent. Ebből 3 és fél kiló a gyerek, 1,5 liter (illetve kiló) a magzatvíz, közel 1 kiló a méhlepény, 2 kiló az anyai zsírszövet gyarapodása, a többit pedig az anya megnövekedett vérmennyisége és folyadékvisszatartása teszi ki.

A bébid nagyjából 90 deka súlyú, és olyan ráncos, mint Yoda, mivel a magzatvízben felázott a bőre. Az öregemberkülsőt csak születése után néhány héttel fogja elveszíteni, amikor ráncos újszülöttből kisimult képű csecsemővé válik. Agya és tüdeje gyorsan fejlődik, hamarosan kinyitja a szemét, és fejlődnek a retinái is.

Mostanában könnyen kifogysz a szuszból, mivel a növekvő méhed összenyomja a tüdődet. Aggodalomra azonban nincs okod, ez teljesen normális. A gyereked oxigénellátása zavartalan, a vérkeringésed pedig hatékonyabb, mint terhességed előtt. Ha te nem kapsz levegőt, állj meg egy kicsit, vagy ülj le. Amúgy is ideje lassabb fokozatra kapcsolnod, bár ha nem túl megterhelő a munkád, akár az utolsó hónapig folytathatod. A második trimeszterben tapasztalt energiád lassan elfogy, fáradékonyabb vagy. Próbálj sokat pihenni, például beiktatni egy kis délutáni alvást.

Előző hét - Következő hét
Oszd meg másokkal is!
Mustra