STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Igen, ez a könyv a pináról szól. És kötelezővé kéne tenni.

Miklya Anna 2017. január 24., kedd 19:58

Vajon miért szerepel az irodalomban olyan keveset a pina? Igen, így kimondva: pina, mert nem akarok mellébeszélni, és nincs rá jobb kifejezés. A punci és verziói ovisak, vagina meg csak a női hüvelyt jelöli, pedig a nők elsődleges nemi szerve nemcsak a hüvelyből áll, hanem az egész nagyajkak-kisajak-csikló-hüvely terület varázslatos rendszeréből. A férfiak nemi szerve millió szalonképes megnevezést kapott, és sokkal szabadabban és könnyedebben írnak róla, még akár a női írók is. Ha azonban megfigyelik, a női nemi szervet még a legerotikusabb irodalomban is szemérmesen körbeírják: "forró öl", "combok közé csúsztatott kéz" – ezer és ezer eufemisztikus módja van annak, hogy az ember kikerülje a szót, miközben egy péniszről, egy farokról trágár vagy nem trágár, de az utolsó erecskéig anatómiailag részletes leírásokat olvashatunk. Mintha az egyik sokkal obszcénabb lenne, mint a másik.

De miért?

És miért van az, hogy amikor ezen gondolkodva egy szerencsés véletlen a kezembe sodorta Diane Ducret A tiltott rés című könyvét, akkor az az érzésem támadt, hogy a női nemi szerv és elnevezésének kultúrtörténete gyakorlatilag annak a harcnak a bemutatása, amit a férfiak évszázadokon át a nők ellen, a nőktől való félelmükben folytattak? Hogy ez a könyv tulajdonképpen nem más, mint annak a részletes, és időnként elborzasztó leírása, miért volt és van szükség a feminizmusra?

746283F.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

10 animációs film irodalomrajongóknak

aa 2017. január 22., vasárnap 19:30

Nemcsak a művészettörténet olyan felkapott manapság, hanem az animáció is, így semmi meglepő nincs abban, hogy jópár ilyen feldolgozás született például olyan nagy írók felejthetetlen műveiből is, mint Platón, Dosztojevszkij, Kafka vagy Hemingway. A hajtás után mutatjuk az elmúlt évek legjobb animációs irodalmi feldolgozásait!

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 filmes elnök, akikre szívesebben bíznánk a világ jövőjét

Miklya Anna 2017. január 20., péntek 16:53

Most, hogy beiktatták a világ egyik legfontosabb nagyhatalma, az Amerikai Egyesült Államok új elnökét, összeszedtük azokat, akik bár csak filmeken képviselték ezt a posztot, munkásságuk alapján mégis bármikor rátermettebbnek tűnnek erre a pozícióra. A Wikipedia végeláthatatlan listájából inspirálódva gyűjtöttük össze a legszimpatikusabb ötöt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Széttörve csak egyvalamit zúz porrá, de azt végleg

Miklya Anna 2017. január 19., csütörtök 18:58

Ahhoz az – egyébként valószínűleg jelentős számú – embertömeghez tartozom, akikre anno a Hatodik érzék olyan nagy hatással volt, hogy azóta is várom, mikor bizonyítja az ezzel feltűnt és befutott rendező, M. Night Shyamalan ismét a zsenijét. Hogy egyáltalán van neki olyan. Nem várom el azt, hogy akkora meglepetést okozzon, mint a fent említett filmmel: eleve, ha az ember elvárja a meglepetést, semmi sem fogja meglepni. De szeretem a jól összerakott, pörgős, okos filmeket, és valahogy mindig abban bízom, hogy Shyamalannak ez majd sikerül. Voltak a későbbi filmjei közt is, amiket szerettem – még anno a Sebezhetetlen, a Jelek, vagy A falu –, és voltak olyan baklövései, amiknek már inkább le sem írom a címét, annyit ekézte őket a nemzetközi és hazai kritika egyaránt.

Legújabb filmje, a Széttörve előzetese újra azzal a (hamis) reménnyel töltött el, hogy igen, végre megcsinálta, végre visszatért az a Shyamalan, akit szeretek. De a film megtekintése után kezdem magam úgy érezni, mint a szerelmes bakfisok, akik az első nagy csalódás után rájönnek, hogy nem is egy valódi személyért rajongtak – szóval lehet, hogy az a Shyamalan, akinek a visszatértére oly rég várok, azért nem fog visszatérni soha, mert nem is létezett? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze velünk Vincent Cassell új filmjét ingyen!

Divany.hu 2017. január 18., szerda 09:29

Moziba invitáljuk önöket, mégpedig a Cirko-Gejzírbe, ahol az Ez csak a világ vége című filmet fogják vetíteni. A Cannes-i Fesztivál nagydíjas filmben Marion Cotillard és Vincent Cassell a főszereplő, a kanadaiak annyira hisznek benne, hogy ezt jelölték Oscarra is. Önnek nincs más dolga, csak válaszolni egy kérdésre, hogy nyerjen két jegyet a január 19-i premierre.

A történet szerint tizenkét év távollét után az író, Louis visszatér szülővárosába, hogy elmondja családjának féltve őrzött titkát. Hamarosan felszínre törnek az elfojtott indulatok. Hiába próbálnak meg empátiával közelíteni egymás felé, az egymásra figyelni már képtelen családtagok csak saját sérelmeiket és magányukat képesek előtérbe helyezni, ami még több szenvedélyes konfliktust szül. A filmet 16 éven aluliaknak nem ajánljuk. 

A kérdés tehát:  Milyen rokoni viszonyban áll a filmben a Marion Cotillard által alakított szereplő a főszereplő Louisszal? A választ a a cirkofilm@cirkofilm.hu-ra küldje el, és figyelje a postaládáját! 

Rászorulók fényképeit restaurálja ingyen egy magyar fotós

Dívány 2017. január 17., kedd 16:28

Mindenki úgy jótékonykodjon, ahogyan tud – ezt szem előtt tartva a fénytképező Tumblr tulajdonosa, egy fotós is abban segít, amiben a legjobb: azt ajánlotta fel, hogy szívesen restaurálná rászorulók régi, papíralapú fotóit.

shutterstock 462733915

Mint a szívmelengető felajánlásban leírja, "Sok utcán élő/idős/állami gondozott/szegénységben élő embernek néhány fotó jelenti az egyetlen pozitív/boldog emléket", mert „egy stabil fókuszpont, ami melegséget ad akkor is, amikor körülöttük minden rosszra fordul.”

A fénytképező Tumblr blog szerzője ezért döntött úgy, hogy várja mindazok jelentkezését, akik megmentenék megrongálódott fotóikat, de erre nem tudnak erre pénzt áldozni. "Ha van ismerősöd, gondozottad, szomszédod, rokonod, aki nem engedheti meg magának, hogy archiválja/helyreállítsa a megrongálódott fotóját, én szívesen segítek" - írja posztjában. Jelentkezni a Tumblr oldalán keresztül, üzenetben lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen lett volna a Nevermind, ha Yoda nem jediket képez inkább

Dívány 2017. január 17., kedd 09:48

Steven Lear egy magát szabadúszó digitális művészként definiáló fickó, a mi szempontunkból pedig az a leglényegesebb információ róla, hogy ő viszi a Why The Longplay Face? nevű oldalt, amit eláraszt a jobbnál jobb alkotásaival. Saját bevallása szerint három dolgot imád: a filmeket, a zenét, meg a Photoshopot, ezért a hobbijában ezt a három dolgot egyesíti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy híres lemezborítókat mixel híres filmek híres szereplőivel, néha egészen parádés eredményeket elérve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ha sokat melózunk, a csoda is jön"

maze 2017. január 16., hétfő 17:27

A színésznő az Örkény Színház tagjaként izgalmas dolognak tartotta, hogy alig pár nap alatt kellett beugrania egy független előadásba. Nem várja, hogy bekopjon az ajtaján a csoda, hanem nagyon is sokat dolgozik érte. Azt is fontosnak tarja, hogy észrevegyük magunk körül, ha jó történik, és azért nem nyilatkozik a magánéletéről, mert az elvenné a figyelmet az igazán fontos dolgokról.

Meglepő, de annál jobb ötlet volt, hogy te játszod a Dollár Papa Gyermekei társulatának Csehov című előadásában Arkagyina és/vagy Ranyevszkaja szerepét. Miért kellett ennyit várni, hogy független társulat előadásában szerepelj?

A Pillantás a hídról című darabban hangzik el, ám valójában Euripidész mondta: “Mert amire várunk sosem jön el, de a sosem vártnak utat nyit a sors”.  Ezt mindenki nyugodtan a homlokára írhatja. Tulajdonképpen megalakulása óta vagyok az Örkény Színház tagja. Azt vallom, hogy mindig elég azt megcsinálni ami ma van, mert abból lesz az új holnap. Nem várom, hogy bekopogjon a csoda az ajtómon, de ha nagyon sokat melózunk, akkor jön. Ezt nemcsak a szerepekre értem, hanem arra is, hogy észre kell venni a jó dolgokat, amik szembe jönnek. Legyen az akár egy parkolóhely, amikor az ember rohan…

Ezt most úgy érted, hogy nem hívtak, te meg nem nyomultál?

Igen, semmiért nem nyomulok. Életemben egyszer mondtam, hogy "örülnék, ha rám gondolnál", de attól is rosszul éreztem magam. Sokszor mondják, hogy milyen jó, hogy én már visszautasíthatok szerepeket, pedig ha nem tetszett, már harmadikos főiskolásként visszaadtam szerepet. Én vagyok a saját nyersanyagom, ez az én életem és kellően önző vagyok ahhoz, hogy válogassak. A felajánlott szerepek kétharmadát visszautasítottam, és csak kettő olyan volt közülük, amit megbántam – de azt is csak azért nem tudtam elvállalni, mert nem volt rá időm.

Nevezhetjük akkor ezt akár a sors iróniájának is, hiszen a Csehov című darabba egy véletlennek köszönhetően kerültél be. Mennyire volt más ezzel a nyilván valamelyest összeszokott, ám számodra ismeretlen társulattal dolgozni? 

Nem igazán volt más, csak annyiban, hogy összesen három napom volt rá. Csütörtökön volt a bemutató, és előző szombaton olvastam el először a példányt. Jött ez a felkérés, és nagyon jónak ígérkezett az egész, de alig öt napunk volt rá. Őrült tempó volt, ráadásul minden este játszottam. Horváth Évi, az Örkény súgója nélkül nem is sikerült volna, nagyon hálás vagyok neki, mert jelen volt a próbákon és nagyon sokat segített a szövegtanulásban, de még így is mélyvíz volt. Először a családommal kellett megbeszéljem. Elég későn rúgott fenékbe a jó isten egy ilyen csodával, mint a család, és a kisfiam miatt eleve azt kértem, hogy mostanában kevesebbet dolgozzak...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Varró Dani neje mindenkinek szétrúgja a seggét a Facebookon

Dívány 2017. január 16., hétfő 13:57

Az Örkény Színház Élő Költők Társasága elnevezésű kezdeményezésében rendhagyó módon kortárs versekkel hirdeti az Anyám tyúkja (2) című előadásuk január 21-i bemutatóját. Varró Dániel versét például Epres Attila mondja el a Facebookra pénteken kiposztolt videóban. A költő, ahogy nemrég megjelent Mi lett hova? című kötete több darabjában, ezúttal is a hitvesi költészet műfajában kalandozott: feleségének facebookozási szokásait szedte rímekbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, mennyire izgalmas a művészettörténet?

bb 2017. január 15., vasárnap 16:58

Tavaly Hyeronimus Bosch főművéről, a Gyönyörök kertjéről már tudhattunk meg titkokat és érdekességeket, de persze korántsem egyedi, hogy a régi mesterek rejtett értelmezéseket, vagy az akkori szemlélők számára világosan értelmezhető, de mára már rejtélyesnek tűnő részleteket festettek műveikre. A brit művészettörténész, Susie Hodge új, Art in Detail: 100 Masterpieces (A művészet a részletekben: 100 mestermű) című könyvében pontosan ilyen különlegességeket szedett össze és magyaráz el olyan remekműveken, mint például Edvard Munch Sikolya, Frans Hals Nevető lovagja, vagy Velázquez Udvarhölgyei.

“Az igazán nagy festményeket nem lehet egyetlen ránézésre befogadni. A művészetrajongók újra és újra látni és újraértelmezni akarják ezeket a festményeket, gyakran az egész életükben vissza-visszatérve hozzájuk, hogy újabb és újabb mélységeket fedezzenek fel bennük, esetleg újraértékeljék az addigi véleményüket” – mondja a szerző, aki szerint egy festményt egészében szemlélve is teljesen helytálló módja a művészetértelmezésnek, de a mélyebb megértésük sokszor csak részletes elemzés útján lehetséges. A hajtás után mutatunk néhány példát arra, hogy milyen témákkal találkozhat a 100 festményt - köztük Pollock, Courbet, Monet, Mondrian, El Greco, van Eyck munkáit - és 700 színes illusztrációt bemutató könyvből, amit ide kattintva 35 dollárért (kicsit több mint 10 ezer forintért) rendelhet meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kinder figurák helyett gyűjtsön inkább Hieronymus Bosch-alakocskákat!

Szűcs Gyula 2017. január 14., szombat 14:46

Zseniálisan egyesíti a magas kultúrát a bazári giccsel az a Parastone nevű művész, aki Hieronymus Bosch szürreális festményeinek szereplőit mintázza meg - írja a Dangerousminds.net. A legendás németalföldi festő bizarr képzeletének szülöttei így kézzel festett figurácskák formájában már beköltözhetnek bárkinek az otthonába.

bosch
Fotó: Hieronymus Bosch / amazon.com

Hieronymus Bosch életműve, és a sok-sok furcsa lénnyel telezsúfolt festményeinek lényege a mai napig értelmezési vitákat szül művészettörténész berkekben. Abban viszont talán mindegyik kutató egyet ért, hogy a Bosch-képeken felbukkanó, embereket kínzó, állatfejű, pucér fenekű, egyszerre vicces és rémisztő figurák az emberi gonoszságot karikírozzák és a bibliai hét főbűnt ábrázolják. A pajzán gnómok és randalírozó démonfattyak serege általában félelmet és zavart idéz elő a befogadóban.

Sajnos jelenleg már csak a leszúrt, dagadt izét és a duci boszorkányt ábrázoló Bosch-szobrocska kapható, előbbi 45, utóbbi 51 dollárért (plusz szállítás).

Japánkertek szépsége holland rendezőtől: ilyen A vörös teknős

Miklya Anna 2017. január 13., péntek 13:04

A kisfiam és én nagy Ghibli-rajongók vagyunk, de az új, japán-francia koprodukcióban, Michael Dudok de Wit rendezésében készült filmjük, A vörös teknős esetében már az előzetes megtekintésekor látszott, hogy a kész mű a holland rendező ízlésvilágát tükrözi. Ami nem baj, de kicsit sajnáltam, mert képes lennék tőből levágni, sőt akár le is rágni a kezem egy új, „igazi” Ghibli filmért. A szép animációs filmeket viszont kedvelem akkor is, ha történetesen nem „ghiblisek”, és A vörös teknősről olyan remek dolgokat lehetett olvasni cannes-i sikere után, na meg az előzetes is olyan gyönyörű, hogy megnéztem – elővigyázatosan azonban nem a hatévessel, ami nagyon jó ötletnek bizonyult. Mert bár a korhatár szerint megnézhette volna, de valóban nem neki való.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Drag hősök és diszkókirálynők a Rocky Horror Picture Show-tól Lady Gagáig

hv 2017. január 12., csütörtök 18:04

Magyarországra érkezik a világ egyik leghíresebb drag királynője, Amanda Lepore. De mi az a drag, mikor került be a köztudatba, és hogyan és miért vált ilyen markáns részévé a popkultúrának?

Lakatos Márk stylist szülinapi bulijára érkezik a világ egyik legismertebb transzszexuális előadóművésze, számos híres alkotó – köztük David LaChapelle fotós – ihlető múzsája, Amanda Lepore. Lepore a Tütü Budapest nevű klubban lép fel január 12-én, csütörtökön este, és egészen biztosan világszínvonalú programmal fog előrukkolni. Ennek kapcsán kezdtünk el azon gondolkodni, hogy vajon a drag, illetve a transzszexuális kultúra mekkora hatással volt az elmúlt évtizedek popkultúrájára. A választ persze előre lehet sejteni: igen nagy hatással.

Mondom az uramnak, Tibi

Általában azt szokás drag queennek vagy kingnek nevezni, aki a biológiai nemével ellentétes társadalmi nemi szerepnek megfelelő külsőt ölt: egyszerűbben szólva, férfiként nőnek, nőként férfinek öltözik. A dolog azonban ennél jóval bonyolultabb. A drag nemcsak társadalmi nemi váltásra utal, hanem általában jelenthet kulturális átöltözést, vagyis – bár leggyakoribb formája az előbb említett – bármi lehet drag, amely felforgatja az identitás bevett – legtöbbször külső – sablonjait.

Bár az elnevezés 20. századi, a jelenség maga nyilvánvalóan nem új. A történelem során számos korszakban találkozunk hasonlóval, elég csak a közismert ókori görög példára gondolni, amikor a színházban a női szerepeket is férfiak játszották; de nem volt ez másképpen mondjuk a reneszánsz Angliában sem, lásd a Szerelmes Shakespeare című vonatkozó történelemleckét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az Állampolgár alaposan bemutatja, milyen menekültként Magyarországon élni

Farkas Edina Lina 2017. január 11., szerda 18:39

Vranik Roland harmadik nagyjátékfilmje, Az állampolgár január végén kerül majd a mozikba, mégis már most nagy érdeklődés előzi meg. Nem is alaptalanul: az Állampolgár ugyanis nemcsak aktuálisa miatt érdekes (ami egyébként véletlen egybeesés, Vranik a forgatókönyvet még jóval a hazánkat is érintő menekültkrízis és az azt követő gyűlöletkampány előtt írta), hanem mert a szereplők maguk is okkal hagyták el hazájukat.

Mi a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület által szervezett filmklubon, premier előtt láthattuk, a vetítést követően pedig migrációkutatók, civilszervezetek szakértői, valamint maga a rendező beszélgettek a filmről, valamint a Magyarországon élő menekültek és bevándorlók helyzetéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emma Watson Belle babája inkább Szörnyeteg, mint Szépség

Menő/Ciki

Böszörményi Edina 2017. január 11., szerda 18:39

Nem állítjuk, hogy egyszerű munka emberi arcvonásokat, hasonlóságokat megjeleníteni játékbabákon, de ha csak a Barbie celebsorozatára gondolunk, azért láttunk már példát arra, hogy meg lehet ezt oldani. Nagyon nem igaz ez azonban a Disney márciusban debütáló, de a rajongók által már nagyon várt Szépség és a Szörnyeteg élőszereplős moziváltozatához készült Belle babára. A Moviefone-on bukkantunk rá az Emma Watson vonásait viselő babára, aminek csak két hibája van. Az egyik, hogy akárhogy is nézzük, kicsit sem hasonlít a bájos és szép színésznőre. A másik, hogy kifejezetten ijesztőre sikerült.

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Ezeket az új sorozatokat fogjuk majd nézni 2017-ben

Farkas Edina Lina 2017. január 10., kedd 18:45

Év végén már összeszedtük azokat a sorozatokat, amiket nagyon szerettünk 2016-ban. Ezek közül szerencsére jónéhánnyal találkozhatunk 2017-ben is, de már most tudni, hogy  jön egy rakás izgalmas újdonság is, amik közül párra elég kíváncsiak vagyunk. Van köztük családi komédia, újragondolt ÓZ, és jön egy történet az 1800-as évek elején élő James Keziah Delaneyről is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy hónapig ingyen nézhető a David Bowie dokumentumfilm

Edicsek 2017. január 9., hétfő 19:21

A BBC oldalán még szűk egy hónapig, egészen pontosan február 6-ig nézhető meg az a dokumentumfilm, amiben a tavaly januárban elhunyt David Bowie-ra emlékeznek zenésztársai, ismerősei, barátai. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Generáljon Ön is halandzsát!

Divany.hu 2017. január 8., vasárnap 15:44

Mostanában a Facebooktól a Tumblren át több fórumoldalig számos helyen szembejött velünk a Lórum Ipse, a magyarosított Lorem Ipsum generátor, ami pár bekezdésnyi, rettenetesen vicces, elsőre magyarnak tűnő, de mégsem értelmezhető szöveget gyárt. A program valójában már 2016 áprilisa óta létezik, alkotói Nagy Viktor, aki az MTA Nyelvtudományi Intézete Nyelvtechnológiai Kutatócsoportjának korábbi tudományos segédmunkatársa, és Takács Dávid, aki ugyanennek az intézetnek korábbi szoftverfejlesztője. A program nemcsak véletlenszerűen dobál össze magyarosnak tűnő szavakat, hanem a magyar nyelv szabályait betartva generál szöveget, például ilyet:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mexikói forradalmárnőtől nyúlták Leia hercegnő ikonikus kakaóscsigáit

Böszörményi Edina 2017. január 6., péntek 10:49

Carrie Fisher halála óta rengeteg elemzés látott napvilágot Leia hercegnő karakterével kapcsolatban, akinek a filmes hercegnők radikális újraértelmezése mellett leginkább ikonikus másik jellemzője a két kakaóscsigára emlékeztető hajviselete. A NowThis videóját a Snopes.com dolgozta fel, ez alapján Leia hercegnő nemcsak frizurájában, de hősiességben is méltó utódja volt Clara de la Rochának, a mexikói gerillahadsereg ezredesnőjének. Például abban is, hogy mindketten iktattak ki elektromos erőműveket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Mindaz, amit csinálok, csak egy szentesi srác önkifejezési mániája”

Sáfár-Williams Zsófia 2017. január 5., csütörtök 12:22

„Horváth János, színész, humorista, íróféle” – így szokott bemutatkozni, majd hozzáteszi, civilben kutyaszánhajtó, észak-amerikai indián kultúrával foglalkozó "hobbista" és harcművész. Élt Alaszkában, elmélkedett zen kolostorokban, megmászta a Fudzsit, mostanában pedig egy indiánregényen dolgozik. A Seiken dojóban találkoztam vele először, körülbelül fél éve, ahol japán kardvívást és Hiko-ryu taijutsut oktat. Kemény, de szórakoztató edzések ezek, mert a poénokkal azért ilyenkor sem szokott fukarkodni.

Az Európa Kempingben és a Vattatyúkban Vízi szakaszvezetőt alakítja, a Nyócker Vizy zászlósa az ő hangján szólal meg, de a már 25 éves Roncsfilmből is sokan ismerhetik. Manapság leginkább rosszfiúk bőrébe bújik, miközben a színpadon egyedül vagy gyerekkori barátjával, Badár Sándorral karöltve komédiázik, akivel egy – végül négyrészessé kerekedett - trilógiát is írtak világjáró kalandjaikról élvezhető stand-up comedy stílusban. Nemrég leültünk egy kicsit beszélgetni, úgy mindenről. Ebből lett egy majd' négyórás interjú.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen lenne a Black Mirror képregényként

Edicsek 2017. január 4., szerda 17:05

A Black Mirror az egyik legérdekesebb tévésorozat jelenleg, már ha sorozatnak lehet egyáltalán nevezni, hiszen a részeknek gyakorlatilag semmi közük sincs egymáshoz, leszámítva az egyetlen közös elemet, a címadó fekete, tükröződő felületet, ami minden részben szerepet kap (és amiben oly sötét a jövőkép). Ez a tévésorozat nem képregény-adaptáció, de akár az is lehetne, legalábbis a Butcher Billy művésznevű brazil grafikus szerint, aki megrajzolta az egyes epizódok "borítóit" úgy, mintha hetvenes évekbeli képregények volnának. A harmadik  évadról itt írtunk bővebben, most pedig megnézheti, milyen lenne minden egyes epizód, ha eredetileg képregényként érkezett volna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

2016 legjobb színházi előadásai, amiket idén látnia kell

maze 2017. január 3., kedd 16:56

Rengeteg jó előadást láthattak a nézők a 2016-os évben, de persze van egy saját listánk azokról, amikről úgy gondoljuk, okvetlen érdemes megnézni őket, ha újdonságra vágyik. 2016 slágerelőadásai a mi értelmezésünk szerint tehát a következők:

Egy őrült naplója

Minden szempontból Bodó Viktor rendezése ámított el bennünket a legjobban a 2016-2017-es évadban először. Ez azért nem volt annyira meglepő, mert bár az Egy őrült naplója már eleve megnyerte 2016 májusában a Thealter fesztivál kritikusi díját, hivatalosan csak szeptemberben mutatta be itthon a Jurányi Inkubátorház. És hogy pontosan miért tartjuk azóta is az év legjobb előadásának? Elsősorban Keresztes Tamás alakítása miatt, aki elképesztő bravúrt hoz létre a színpadon, amitől ez a klasszikus Gogol darab egészen más értelmezést nyer és bebizonyítja, hogy ebben az évezredben egy színész már nemcsak szépen és átéléssel mondd szöveget, hanem zenél, átalakul, sőt ha kell, díszletet is tervez. 

A47A1417
Fotó: Takács Attila

Csehov

Ebben az esetben Csehov maga az előadás címe, akik játsszák, azok pedig a Dollár Papa Gyermekei, kiegészülve Für Anikóval. Az ötlet és a kivitelezés is fantasztikus, arról van szó ugyanis, hogy a független társulat megfogta a legfontosabb Csehov műveket, és egyetlen nagy, összefüggő történetté gyúrta össze (legfőképp) a Sirályt és a Cseresznyéskertet. A Csehovot a Trafó játssza, de a legjobb az lenne, ha ezt az előadást is meg lehetne rendelni lakásszínházként is, annak ellenére, hogy ez a társulat első (hivatalos) nagyszínpadi produkciója. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az énekes, aki szintén megérdemelte volna az irodalmi Nobelt

Divany.hu 2017. január 2., hétfő 17:34

Milyen könyvet lehet a halála után alig egy hónappal kiadni Leonard Cohenről? Ez a kérdés merült fel bennem, amikor megláttam kötetet a könyvesbolt kirakatában, és gyorsan el is képzeltem valami pikk-pakk összecsapott, szellemírók által összefércelt könyvet. Szerencsére aztán kiderült, hogy a kötet egy már korábban megjelent, 2012-es kiadású interjúkötet gyors fordítása – és azért egy jó minőségű fordítást már le lehet rakni az asztalra ennyi idő alatt, és nem is panaszkodok. Maga a kötet pedig egy alapos szerkesztői munkán átesett, nagyszabású, izgalmas összeállítás, amit leginkább Cohen-fanoknak ajánlunk, de igazából mindenkinek, aki csak kicsit is szereti ennek a bársonyosan rekedt hangú, sármos kanadai zsidó énekes-költőnek a munkásságát, és érdekli, honnan származik az a rengeteg bölcsesség, figyelem és szeretet, ami a dalaiból árad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Járja be 3D-ben a pápai bazilikákat!

aa 2017. január 1., vasárnap 13:33

A művészettörténet rajongóinak legnagyobb örömére nemcsak a németalföldi festő, Hieronymus Bosch világhírű munkájáról, a Gyönyörök kertjéről forgattak ismeretterjesztő filmet a Művészet templomai sorozat készítői, hanem 3D-s verzióban bemutatták már a Vatikáni Múzeumot, Firenzét valamint az Uffizi-képtárat is. A film, ami az ókeresztény gyökerektől haladva mutatja be a kereszténység kétezer éves történetét, decemberben és január elején is látható a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban illetve bemutatják Szegeden, Miskolcon, Tapolcán, Szolnokon, Szentendrén, Jászberényben és Cegléden is.

Csodálatos képek és történetek a Szent Péter bazilikáról.
Csodálatos képek és történetek a Szent Péter bazilikáról.
Fotó: facebook.com/AMuveszetTemplomai
Távolról sincs vége, olvasson még »

Most ráér sorozatot nézni – ez volt a mi 8 kedvencünk 2016-ból!

Miklya Anna 2017. január 1., vasárnap 12:45

Az a helyzet, hogy kissé sorozatfüggő vagyok, de még így sem mondhatom azt, hogy akár csak a töredékét is ismerném az egy évben megjelenő sorozatoknak. A sorozatjunkie.hu minden évben megrendezi közösségen belüli felmérését, a Junkie Awards-ot, aminek keretén belül a honlap sorozatfüggő látogatói választhatják ki jelölés és szavazás után kedvenceiket, különböző kategóriákban. A szavazáshoz elkészült az (amerikai, európai, az ő fókuszukba került) újonc sorozatok listája, ami 341 címből áll. 341! Fizikailag képtelenség lenne mindezt végignézni, főleg, ha az ember a régi kedvenceit is követni akarja. Ráadásul a sorozatok jó része csak az sokadik évadra érik be igazán. Ettől függetlenül igyekeztem egy olyan érdekes és minőségi listát összeállítani az éves újoncokból, aminek mindegyik darabja érdemes a megtekintésre, bár a válogatás nem lehet kiegyensúlyozott. Még a saját kedvenceim közül is kihagyok jó párat - minek dicsérjem például a Stranger Thingset, vagy a Westworldöt, amikor mind a kettőnek nagy sajtóvisszhangja volt itthon is, és mi magunk is cikkeztünk róluk. Van egy pár, amikről még viszonylag kevesebbet írtak itthon, pedig érdemesek a megtekintésre. És valószínűleg számos olyan van még, amit érdemes lenne megnézni, de valami miatt nem jutott el hozzám, emiatt ebbe a cikkbe se került bele. Ha van még ötlete vagy javaslata, örömmel várjuk Facebook-oldalunkon a kommentekben.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés