STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Gillian Anderson Csubakkával randizik

Edicsek 2016. május 25., szerda 12:05

Gillian Andersont a legtöbben az X-akták Scully ügynökeként ismerik, és bár a sorozat épp mostanság indult újra, a színésznőnek azért vannak egyéb elfoglaltságai is. Például hogy a brooklyni Young Vic színházban vendégeskedik épp A vágy villamosa című Tennessee Williams darab Blanche-aként, amit Kevin Spacey londoni Old Vic színházában már sikerre vitt. Ennek népszerűsítéséhez pedig kiváló ötlet bedobni őt a Tumblrre, ahol a rajongók közvetlenül is kérdezgethettek tőle. Csubakka csajának annyira megtetszett ez a közvetlen kommunikációs lehetőség a rajongóival, hogy bár az aktuális kérdések órája már véget ért, megígérte, lesz még ilyen

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Katonában téma a gyerekkori szexuális zaklatás

maze 2016. május 24., kedd 14:12

A gyermekkori szexuális bántalmazás olyan téma, ami mellett sem szülőként, sem hétköznapi emberként nem szabadna senkinek szó nélkül elmennie, mégis olyan tabu, amit emlegetve legtöbben elfordítják a fejüket. Nem így a Beszélj róla! projekt, aminek az alapítói három éve vették a fejükbe, hogy megpróbálnak segíteni a szörnyűségeken átesett szereplőknek, hogy újra teljes (teljesebb) életet élhessenek, még ha ez nem is megy könnyen. A beszédes írói álnevű Anoni Mara 2013-ban megjelent könyve, a Bűn vagy bűnhődés sarkallta arra a szervezőket, hogy megtörjék a kínos csendet, ami a témát övezi, és ennek eredményeként született a fenti projekt, amiben anonim számolhatnak be az áldozatok az őket ért atrocitásokról, ami a szakemberek szerint az első lépés a gyógyulás felé. 

Indulása óta számtalan levél érkezett a honlapra, a szervezők ezért a UNICEF-fel közösen elindították az ÁRTatlan elnevezésű programsorozatot, amit egy szakmai kerekasztalbeszélgetés, valamint a május elején a Katona József Színházban bemutatott fotókiállítással és beszélgetéssel egybekötött programsorozat. A sorozat zárórendezvénye egy rendhagyó beszélgetés május 25-én a Katona Sufnijában. A beszélgetés fő témai:

  • Lerombolhat-e a gyermekkori szexuális bántalmazás egy egész életet?
  • Miért hallgat az áldozatok többsége?
  • Hogyan segíthetnek a hozzátartozók, az ismerősök és a szakemberek?

Szakemberek, azaz Víg Sára és Lénárd Kata pszichológusok, Berkesi Zsuzsa és Pócs Balázs, a Beszeljrola.hu alapítói, valamint a közönség ezeket a kérdéseket próbálják majd megválaszolni, de ami még ennél is fontosabb, hogy felhívják a figyelmet a probléma komolyságára.

Nem titok ugyanis, hogy a nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt, ahogy az sem, hogy a gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Klasszika mitológia: az Európa Kiadó élt, él és élni fog

Uber Elek 2016. május 23., hétfő 14:33

Vagyis Menyhárt Jenő és az 1981-ben, az URH romjain alakult, és azóta már többször is feloszlott együttese örök. Élő bizonyosság volt erre a vasárnap esti ráadás koncertjük Újbuda szívében, ahol persze megtöltötték a termet, s ahol ismét megénekelték a közönséggel együtt az immár a klasszikus irodalomba tartozó verssoraikat. Helló, bébi, te nyomorult állat!

Mindig is kedveltem Menyhártot, de a 2004-es Szigeten lopta be magát visszavonhatatlanul a szívembe. Kiállt a színpadra, és azt mondta: "Jó estét! Önök egy öregembert látnak. Én meg a naplementét."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szívat a francia művész

etelka 2016. május 23., hétfő 12:46

Elefánt? Nem. Zsiráfok? Ja. Ja, mégse, elefánt! Nagyjából valami hasonló hangozhat el, ha az ember Matthieu Robert-Ortis francia szobrászművész acélsodronyból készült köztéri alkotását bámulja, melyet Párizs egy kis utcáján lehet körbesétálni. A Revolution des Girafes, azaz kb a Zsiráfok átalakulása címet viselő mű nem az egyetlen átverős munkája, ezen az oldalon találhat még néhány ehhez hasonlót. 

pfnco9doyihakldtrp1h.gif

Zárva a múzeum? Nem baj, azért még menjen!

ermiz 2016. május 23., hétfő 09:10

A múzeumok többsége hétfőnként zárva tart, az Iparművészeti is így van ezzel, vagyis így volt, mert most változtattak rajta. A "Zárva tartás idejére" című sorozat keretében az iparművészet, a design és a divat kedvelőivel olyan információkat szeretnének megosztani, amelyekhez más forrásból nem juthatnak hozzá. Ehhez kellenek a múzeum kurátorai, akik olyan kérdésekre tudnak válaszolni, amikrea teremőr nénik és bácsik esetleg nem. Az Iparművészetiben számos olyan szakterület egyetlen hazai specialistája dolgozik, akikkel érdemes beszélgetni a munkájukról. 

"Az Iparművészeti Múzeum először 1900-ban indított ingyenes ismeretterjesztő előadásokat "a művelt közönség számára”. Most ezt a hagyományt felelevenítve havi egy alkalommal, hétfői napokon a könyvtár olvasótermében rendezünk ingyenes előadásokat az érdeklődőknek. A sorozat előadásai minden hónap harmadik hétfőjén három órakor kezdődnek. Így a nyári vakáció előtt két előadásra kerül sor, és ősszel folytatjuk majd a sorozatot. Először tehát hétfőn, azaz május 23-án, 15 órakor Prékopa Ágnes: Groteszk és irónia a tárgyak felől nézve című előadását lehet meghallgatni. 

10+1 kedvenc számunk az idén 40 éves punktörténelemből

aa 2016. május 22., vasárnap 15:33

Idén negyven éve annak, hogy négy queensi kreténnek köszönhetően a New York-i Bowery negyedben megszületett a kegyetlen egyszerűséget, zenei változatosságot, döbbenetet és lázadást egyszerre generáló punk mozgalom és a Punk's Not Dead szlogen, ami azóta is egyet jelent az örök lázadással és szabadsággal. A punk negyvenedik születésnapját egész évben nagyszabású programokkal és kiállításokkal ünneplik világszerte New Yorktól-Londonig, a Rolling Stone magazin például egy 40-es listát készített minden idők 40 legjobb punk albumaiból, amin felbuzdulva mi is összeszedtük a 10 kedvencünket. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A papír alapú könyvek nem hagyják magukat legyőzni

Edicsek 2016. május 22., vasárnap 10:03

Hiába a könyvolvasók elterjedése, hiába a sok alkalmazás és a tabletek, a papír alapú könyvek úgy tűnik, újra divatba jönnek. Legalábbis a felmérések szerint a könyvolvasók és a digitális értékesítések csökkennek, de a papíralapú könyvek forgalma hosszú évek óta növekszik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagyinak igaza volt: utazni hülyeség

Szaniszló Judit 2016. május 21., szombat 12:10

Lehetett azért sejteni, hogy ha Háy János ország- és városjáró esszékötet írására adja a fejét, akkor annak végeredménye nem nettó helytörténeti információfitogtatás lesz, hanem annál sokkal összetettebb és személyesebb, urambocsá' esendőbb valami. És tényleg: az Ország, város, fiú, lány egy faramuci kötet arról, hogy a világon mindenki turista, még az is, aki amúgy marhára nem akar az lenni. 

háy borító
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lajkó Félix videóklipje Tom Waitsnek is bejött

mzd 2016. május 20., péntek 18:18

A hegedűművész hivatalos Facebook-oldalán tudatták a hírt, miszerint Lajkó az International Songwriting Competition, az egyik legjelentősebb amerikai nemzetközi dalszerző verseny pályázatán második díjat nyert videóklip kategóriában. Lajkónak ez A Madárnak című számához készült (egyébként 2013-ban forgatott) videója egyben a legelső klipje is, és most kivívta a zsűri, azaz többek között Pat Metheny és Tom Waits tetszését is. A videót Vandad Kashefi készítette, saját koncepció alapján.

Kíváncsiságból rákerestünk, találni-e még magyarokat a díjazottak listáján és szerencsére igen: a zsűri dzsessz kategóriában méltatta még az Oláh Szabolcs Quintet I Care About You című dalát is.

Fishing with Félix

Waits lájkja talán nem is olyan meglepő, az együtt csónakázó zenészekben akár magára is ismerhetett. Jóbarátja, a filmrendező Jim Jarmusch 1991-ben forgatott egy (azóta kultikussá vált) tévésorozatot haverjáról, John Lurie jazz zenészről Fishing with John címmel. Lurie (aki Jarmusch több filmjében színészként is feltűnt) a sorozat egyes részeiben különféle ismertebb arcokat visz el horgászni magával; a sorozat második részében például közös haverjuk (és Jarmusch filmjeinek szintén visszatérő szereplője), Tom Waits a meghívott vendég. Rajta kívül megfordultak még Lurie csónakjában Dennis Hopper, Matt Dillon, Willem Dafoe filmszínészek, és persze maga Jarmusch is beszállt, és hát ilyen figurákkal tényleg az volt a legkevésbé érdekes, fogtak-e valamit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak a halottak nem félnek a sötétben

hv 2016. május 19., csütörtök 18:38

Fliegauf Bence új filmje rémisztő mesékkel mondja el az elmondhatatlant. Kritika a Liliom ösvényről.

A héten került mozikba Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmje, amely egy, még a felnőttek számára is rémisztőnek ható mesébe ágyazva tárja fel egy család három generációjának történetét. A zajos szakmai és közönségsikert arató Csak a szél után ezúttal nem társadalmi, hanem személyes tragédia a film mozgatórugója.

Anya csak egy van

Rebeka otthagyja fiát és férjét, a gyerekkel azonban rendszeresen találkozik. Miközben Budapest különféle helyszíneit járják, mesét mond neki egy családról: a Tündérről, a Vadászról, és Aranyom nevű kisfiukról. A mese eleinte átlagosnak tűnik, apa, anya, gyerek látszólag jól megvannak, apa lelövi a rókát, amely megijeszti a gyereket, majd kitömve a falra teszi – a mese pedig ezután rémálomba fordul. A kitömött rókától rettegő Aranyom bepisil, majd szorongva hallgatja szülei állandó veszekedését. Az anyja – a Tündér – a kikapcsolt tévét nézi, mintha menne, széttépi Aranyom rajzát, és végül hónapokra bezárja a pincébe. Amikor az apja visszatér, kiszabadul ugyan, de talán már sosem találja meg magát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újra itt a világvége - X-Men: Apokalipszis

Kiszler Máté 2016. május 19., csütörtök 13:22

Az eljövendő múlt napjai után Bryan Singer belevágott egy újabb pusztítós-földrengős, mondhatni apokaliptikus filmbe. Ami nem is csoda 750 millió dollár profit után, bár ez a Marvelnél már nem egy mérvadó összeg, inkább csak átlagosnak mondható. Mindegy: az X-Men: Apokalipszis hozza a szintet, dőlhet a lé, zöröghetnek a popcornos zacskók. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatunk pár szobrot, amikkel jótékonykodni lehet

Becca 2016. május 18., szerda 20:27

A kanadai Vancouverben minden évben megrendezik minden áruházi árufeltöltő nedves (vagy rém-) álmát: konzervekből építenek installációkat. Idén 21 csapat indult a megmérettetésen, építészek, mérnökök és iskolák is beszálltak a viadalba. Persze az ötlet magában is jópofa, az ok azonban még jobb: az éhezésre hívják fel a figyelmet a több mint 80 ezer konzervből összerakott alkotással –amelyek mind adományból származnak, és amelyeket a verseny végén eljuttatnak a rászorulóknak. Önnek melyik szobor a kedvence?

Tíz mondat, amivel az őrületbe kergethet egy írót

araya 2016. május 17., kedd 19:13

Kiss Judit Ágnes, a Koncentrikus korok vagy a Szomor Veron: A keresztanya könyvek, megannyi vers és próza díjnyertes írója összegyűjtötte Facebookján melyek azok a mondatok, amikkel egy írót ki lehet borítani. Hogy mennyire igaza van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tíz pontot Lackfi János is megosztotta teljes egyetértése jeléül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Színezze ki magának a saját Jeff Koons festményét!

mzd 2016. május 16., hétfő 09:46

Az amerikai botrányművészről, Cicciolina exférjéről legutóbb másfél éve írtunk, amikor az ikonikus lufikutyáján akart valaki más meggazdagodni, most azonban a művész hívta fel saját magára a figyelmet. Nem is akármivel: egy 0,9 méter magas és kétszer ilyen széles színezőt tervezett, amin akár az egész család együtt munkálkodhat, míg kiszínezik  írja a bltd. A végeredmény egy saját színösszeállítású Jeff Koon festmény, bár az eredetiség ebben az értelemben új értelmet nyer majd.

Katt a képre a többiért!
Katt a képre a többiért!
Fotó: ArtwareEditions.com

Az ára sem vészes: 30 dollárba, azaz kicsivel több mint 8 ezer forintba kerül az Artware oldalán, ekkora méretnél pedig érdemes elgondolkodni a ceruza helyett egy ecseten és festéken. Jó hír a Keith Haring rajongóknak: ugyanez az ő kedvencük rajzaiból összeállítva is megrendelhető.

Elásott szeretők, Osvárt Andrea és rózsaszín diszkóláz: KLIPradar

Lina 2016. május 15., vasárnap 10:39

Mutatjuk azokat az új magyar klipeket, amiket nem biztos, hogy láthat a legnagyobb zenecsatornákon. Lesznek köztük ismert és kevésbé ismert bandák szerzeményei, műfaji határokat pedig véletlenül sem állítunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kerekesszékkel is minden kivitelezhető, csak meg kell találni a módját

Farkas Edina Lina 2016. május 14., szombat 12:32

Till Attila Tiszta szívvel című filmje már a premier napján óriási érdeklődést váltott ki, és nem csak a nézők szerették. Már csak azért is, mert a mozgássérült főszerepét végre nem csak eljátszatták valakivel, hanem amatőr, valóban mozgássérült színészeket castingoltak a feladatra. A kerekesszékes Zoltán szerepére Fenyvesi Zoli bizonyult a legjobbnak, akit ismerhetünk már az Instagramjáról, ahol tizenegyezren követik, de hallhattunk már sporteredményeiről is. A film kapcsán vele beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyar kultúrát szeretném megmutatni, némi plusszal

suze 2016. május 13., péntek 18:37

Létezik egy hely Bécsben, ahová a helyi magyarok már hazajárnak, ha kultúrára vágynak: a KultPult programjain megfordult már Kulka Jánostól Gryllus Vilmosig, Szalóki Ágin keresztül Alföldi Róbertig a magyar kultúra számos jeles alakja. A legjobb az egészben pedig az, hogy nemcsak a magyar, de az osztrák közönség is egyre inkább vevő a produkcióikra. Az egész mögött egy kétgyerekes anyuka, Bencze Mariann áll, aki 5 éve él az osztrák fővárosban, a KultPultot két éve álmodta meg, most pedig már ott tart, hogy nemcsak az osztrákoknak visz magyar irodalmat és zenét, de a Loffice irodákkal együttműködve itthon is minőségi programszervezésbe kezdett.

Hogyan és miért jött a KultPult ötlete, egyáltalán az, hogy két kicsi gyerek mellett belevágj egy ilyen rengeteg munkát igénylő, "nyüzsgős" projektbe?

2011 óta élek Bécsben; egy gyerekkel költöztünk ki a férjemmel, és 2012-ben itt született a második. Hamar világossá vált, hogy két kisgyerek mellett egyre kevesebbszer fogok tudni hazautazni, hogy a saját kulturális igényeimnek megfelelően színházba és koncertekre járhassak. Voltunk párszor itt is ilyeneken – persze akkoriban főleg gyerekelőadásokra jártunk –, és egy Kaláka koncerten jött az ötlet, hogy az akkoriban tanított csoportom biztosan örülne egy ilyen programnak. Épp jött a farsang, én pedig elkezdtem szervezni egy Gryllus Vilmos Maszkabál-koncertet nekik. Annyira nagy sikere lett, hogy kezdett megfogalmazódni bennem, talán volna rendszeres, nagyobb igény olyan programokra is, amik engem is érdekelnek - így voltaképpen e kettőt összekötve kezdtem bele a kultprogramok szervezésébe. Aztán a gyerekprogramokból kiindulva kerestem felnőtt témákat is, amiket igyekeztem úgy összeválogatni, hogy egyfajta képet is adjanak rólunk, magyarokról, mert a fejembe vettem, hogy a magyar kultúrát Ausztriában is népszerűsítem. 2014 elején kezdtem bele a KultPultba, mára ez az egyik fő tevékenységem.

A felnőttprogramoknál elég kézenfekvő lett volna, hogy nekik is koncerteket kezdesz szervezni, mégis inkább irodalmi programokkal nyitottatok.

Azt tartottam szem előtt, hogy a lehető legtöbbet (testközelséget, beszélgetést) kapjon a közönség viszonylag megfizethető áron. Másrészt jobbára ezek érdekeltek akkoriban engem. Az is szempont volt, hogy ne tömegrendezvényeket csináljunk, hanem valami különleges, nem szokványos pluszt is adjunk hozzá. A kész műsorokba szeretek kicsit belenyúlni, ezért volt például a Kulka János-estünk után egy beszélgetés is vele, amit Csáki Judit vezetett, és ugyancsak ő kérdezte Alföldi Róbertet is közös könyvükről, amikor Alföldi épp Bécsben rendezte a Haben című darabot. Szalóki Ágival most télen csináltunk olyat, amit ő addig még sosem: egymagában, zenész kísérő nélkül énekelt egy általam tematizált műsorban felnőtt és gyerekközönség előtt vegyesen, egy-egy dalos szakasz között pedig beszélgettem vele. Ez lett az EgyszálÁgi-estünk, ezt is nagyon szerettem

Távolról sincs vége, olvasson még »

13+1 érdekesség a 13-as számról

mzd 2016. május 13., péntek 15:07

Idén május 13-a péntekre esik, ami a Föld lakosságának nagy részét valószínűleg hidegen hagyja. Akad azonban az embereknek egy olyan szelete, aki a szerencsétlennek hitt együttállás reggelén már gyanakodva ébred, munkába menet is kétszer körülnéz a zebrán, és még az ebédnél is fokozottan figyel, hogy le ne egye magát. De vajon miből fakad a babona, ami a 13-as számot kíséri, és miért számít különösen szerencsétlennek, ha péntekkel párosul? A MentalFloss segítségével ennek jártunk utána.

Távolról sincs vége, olvasson még »

90 évesen kezdett festeni Ausztrália legidősebb művésze, 105 évesen Washingtonban állít ki

Edicsek 2016. május 12., csütörtök 12:42

Az biztos, hogy Loongkoonan Ausztrália legidósebb aboriginal festőművésze, akinek nemrég már kiállítása is nyílt. Az már egyáltalán nem biztos, hogy valóban 105 éves, de az Ausztrália nyugati részén a Fitzroy folyó által határolt területen élő halászó-vadászó törzsben, ahonnan származik, nem igazán volt divat anyakönyvi kivonatot vezetni. Vagy éppen festeni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Crossover operettben – A chicagói hercegnő a Nagymező utcában

Zappe László 2016. május 11., szerda 20:46

Az Operett Színház előadásának szórólapja méltatlanul elfeledettnek mondja A chicagói hercegnőt. Joggal - a feledés valóban méltatlan. De nem oktalan. A történet együgyűségére és mégis túlkomplikáltságára azonban aligha hivatkozhatunk: a Csárdáskirálynő eredeti librettója sem volt sokkal igényesebb. Igaz, A chicagói hercegnő eredetijéről nem is nagyon tudhatunk semmi biztosat: ezt most Lőriczy Attila írta újjá Alfred Grünwald és Julius Brammer eredeti librettójának, valamint Kulinyi Ernő dalszövegfordításainak felhasználásával. De az biztos, hogy A chicagói hercegnőben nincsenek olyan igazi slágerek, mint az Emlékszel még, vagy a Jaj, cica, vagy a Hajmási Péter.

A zseniális Kálmán Imre ez alkalommal ínyencséggel szolgál: ma crossovernek neveznénk, ahogy az amerikai dzsessz alapú szórakoztató zenét keresztezi a balkáni mulató muzsikával. Csárdást a charlestonnal, slowfoxot a valcerrel. Hogy a cselekmény ihlette-e ezt a zenei anyagot, vagy a zenéhez rendelték a szövegkönyvet, biztosan nem tudom, de aligha véletlen, hogy a mese jóformán megköveteli a kétféle zenei világ ütköztetését és összefésülését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tilla képregényekről sztorizott, a Vízipók atyja életműdíjat kapott

Szűcs Gyula 2016. május 10., kedd 19:05

12. alkalommal rendezték meg vasárnap Budapesten a tavaszi Képregényfesztivált, ami ugyan nem volt egy San Diego-i Comic Con-kaliberű geekbuli, de jelmezesek, celebek és árusító pultok közt kígyózó sorok azért itt is voltak. Délutánig 1700 képregényrajongó fordult meg a rendezvényen, ahová még Izraelből, Olaszországból és Finnországból is érkeztek híres alkotók. A magyar sztárvendég, Till Attila a Tiszta szívvel kulisszatitkairól mesélt, és itt osztották ki a hazai képregényipar Oscarjának számító Alfabéta-díjakat is.

A helyszín ezúttal is a Dürer Kert volt, ahol a jó idő miatt tényleg a kerti partik hangulatát idézték a ponyvák és napernyők alatt ejtőző, sörözgetve beszélgető képregényrajongók. Akik között a gyerekek legnagyobb örömére fáradhatatlan lelkesedéssel pózoltak egy-egy újabb családi fotó kedvéért a Kylo Rennek és női rohamosztagosnak(!) beöltözött, jelmezekben izzadó Star Wars-rajongók.

Tiszta szívvel a képregényekről

A legnagyobb érdeklődés egyértelműen Till Attila délben kezdődő előadását kísérte. A mozikban most futó (szerintünk nagyon szerethető) kerekesszékes gengszterfilmjében, a Tiszta szívvelben ugyanis a két fiatal főszereplő, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám karaktere is nagy képregényrajongó. A forgatás kulisszatitkairól szóló kerekasztal-beszélgetésen az is kiderült, hogy Tilla tényleg magyar rajzolókat kért meg arra, hogy készítsék el a filmbéli képregényeket (plusz a filmvégi animált stáblistát). Gondot is okozott, hogy a profik eleinte nem tudták kellőképpen lebutítani a már kiforrott stílusukat a filmbéli karakterek kezdő képregényesekre jellemző, nyers próbálkozásainak szintjére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így könnyű földrajzot tanulni!

Becca 2016. május 9., hétfő 10:30

Ha gyerekének eddig nehezen vette volna be a gyomra az „unalmas” földrajzot (amit Magyarországon a középfokú oktatásban hamarosan már nem is tanítanak), most kap egy kis segítséget, ugyanis a 29 éves londoni fotós, Rich McCor játékos műveinek segítségével könnyedén megtaníthatja neki, hol található például a híres Notre Dame, a Big Ben, vagy éppen a Wales-i Millenium Center. Képein ugyanis McCor ismert rajzfilmes karaktereket helyezett a való világ legendás látványosságai mellé, így alkotva újra egyes Disney-filmek híres jeleneteit.

McCor eddig is szívesen kísérletezett papírkivágással és fotózással, de csak tavaly nyár óta kezdte kombinálni a kettőt. „Néhány fotómnak már volt disney-s témája, mielőtt együttműködésre léptem volna a céggel, mert a Disney filmekben van jó pár legendás jelenet" - mondta McCor a Business Insidernek. "Szóval amikor megkérdeztek, van-e kedvem pár ilyet fotózni nekik, könnyű volt igent mondani. Vicces volt elmagyarázni a mellettem elhaladóknak, hogy miért is tartok fekete papírdarabokat a fényképezőgépem elé: 'Ó, hát én csak a Disney-nek dolgozom!'”.

A végeredményért kattintson McCor Instagramjára, és meglátja, hogyan lesz a bristoli Clifton hídból versenypálya a Hihetetlen családnak; hogy a Szörny Rt. Sullyja valójában Cardiffban, a Millenium Centerben dolgozik; vagy hogy ha megfelelő szemmel nézi, a Clyde Auditorium épületében felfedezheti Nemo-t! 

Jézus ráveszi Keresztelő Szent Jánost, hogy szaladjanak át a piroson

ermiz 2016. május 8., vasárnap 09:58

Személy szerint nagyon szeretem a klasszikus festők munkáinak modern térbe helyezését, de úgy tűnik mások is. Már az ukrán Alexej Kondakov projektjei is nagyon tetszettek nekünk (ő barokk festmények alakjait helyezi kortárs környezetbe), és a Canvas Project is hasonló: ebben ismert épületekkel és terekkel párosítják az alkotók klasszikus művek alakjait. Ha több képet nézne, kattintson az Instagramra vagy a Facebook-oldalukra, ott a címben és a címlapképen is szereplő újraértelmezés mellett azt is megtalálja, mik az eredeti festmények, amelyek az új művek alapját képezték! Addig is alább némi kedvcsináló:

  • így kerül a Sao Paolo-i reptér Duty Free Shopjába nemesi sorú árufeltöltő:

**

@the_canvasproject által közzétett fénykép,

  • ...Rio de Janeiro botanikus kertjébe egy szabad szoptatásért kampányoló madonna: 

@the_canvasproject által közzétett fénykép,   

  • ...vagy éppen egy egyetlen szál neglizsében a szép, piros kis bogárhátújával büszkélkedő japán nő a nyílt utcára. Ha úgy érezné, hogy kedvenc festményét szívesen javasolná átalakításra a Canvasosoknak, akkor keresse meg őket, várják az ötleteket!

Grecsó Krisztián uralja a könyves toplistákat

mzd 2016. május 6., péntek 14:36

Kijöttek az áprilisi könyves sikerlisták és a Bookline, illetve a Líra első helyén is Grecsó Krisztián április 4-én megjelent Jelmezbál műve áll. Nem ő az egyetlen magyar kedvenc: Leiner Laura, Spiró György és Röhrig Géza is bekerült a TOP 10-be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A betárcsázós internet már a múlt, de Jake Smiles örök

cukorka 2016. május 6., péntek 13:25

Cukorka egy padon ül és sír. Ritkán néz meg kétszer egy előadást, de ennek a véleménynek az első változata már egy éve hever parlagon, valahol mélyen megbújva a szerkesztőség kusza, online rendszerében, igazából meg se találja, azért sír. Smilesnak biztosan könnyebben menne. Persze neki minden könnyebben megy, olyasfajta pasi, akit a nő meg akar menteni, a férfi meg le akar kopírozni. Dan Bilzerian másik (pontosan ugyanannyira nem létező) véglete. Ki ne imádná hát?

Bánki Gergely imádata például messziről lerí az általa feszesre (újra)rendezett 1Linkről. Smiles, az író és Smiles, a főszereplő - mindkettejük kiléte totális homály, a Magvető Kiadó és az Origó 2001-es pályázatának nyertes regénye tizenöt év után is csupa kérdőjel, kell ennél több? A szerzőt a rendező azóta sem találja, hogy tavaly májusban előbemutatót tartottak az előadásból. Egy évvel később viszont, Vajdai Vilmos főszereplővel együtt valahogy mégis rátaláltak, ha magára a szerzői jogokat lefölöző íróra nem is, de Smilesra mindenképp.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84

OnGo beszámolók

Hirdetés