STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Utálja a régi festményeket? Mostantól imádni fogja őket!

ermiz 2016. április 26., kedd 09:13

Mindezt Kajetan Obarskinek köszönheti, aki világszerte ismert klasszikus festményeket alakít át és gondol újra, sőt mixel egyetlen történetté. Így találkozhatott Jean-François Millet és Vincent Van Gogh, na meg Józef Chełmoński egy-egy képe egymással, de olyan is előfordul, hogy szegény Van Gogh szülinapjára egy fülhallgatót kap. Obarskiről nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy Wroclawban született, Amszterdamban él, egy mizantróp, aki több hangszeren is játszik, és énekel is.  Nem is lehet ehhez mit hozzátenni, csak azt, hogy nézegesse a képeket a művész oldalán.

Kattintson a képre a többiért!
Kattintson a képre a többiért!

Idén sem fog unatkozni a Monostori Erődben

aa 2016. április 25., hétfő 20:24

A harmadik alkalommal megrendezett Mediawave Úton / On The Road Filmfesztivál nemrég díjazott filmjeit is levetítik a jövő héten, április 27-én kezdődő 26. Tartóshullám Mediawave Fesztiválon Együttlét en a komáromi Monostori Erődben. A nyertes alkotások mellett 91 filmet mutatnak be a világ különböző részeiről, Uruguaytól-Iránig. Az április 27. és május 1. között zajló eseményen egyébként több mint 140 film lesz majd látható, a vetítések mellett pedig koncertek és egyéb rendezvények is színesítik a programot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fröccsen a vér és villan a mell: ma folytatódik a Trónok harca

Kiszler Máté 2016. április 25., hétfő 15:18

Bizony, ma este 8-kor az HBO-n hatodik alkalommal vágunk bele a Vastrón körüli csatározásokba és találgatásokba. Szerencsére azt már jó előre tudtuk, hogy Havas Jon benne lesz az új évadban, de arról lövésünk sincs, hogy képes lesz-e bosszút állni Cersei Lannister az őt ért megaláztatásért. A fanatikusok már egy lépéssel előttünk járnak: a tengerentúlon magyar idő szerint hajnal 3-kor már lement az első rész. Akadt brit cég, amely ezért fél nap szabadságot adott a dolgozóinak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fullajtár Andrea boldogan olvasott ki tíz könyvet másfél hónap alatt

maze 2016. április 25., hétfő 09:22

Idén indul útjára a Libri irodalmi díj, aminek négy fős zsűrijében te is helyet kaptál. Miért volt szükség egyáltalán erre a díjra?

Ezen kívül egyedül az Aegon-díj az, ami kezd bekúszni a köztudatba, mint elismerése a kortárs irodalomnak. A kettő között az a különbség, hogy az míg az Aegon-díjra a kiadók neveznek be könyveket, a Libri irodalmi díj a teljes tavaly megjelent merítést alapul veszi, tehát mind a tavaly megjelent 182 kortárs műből választotta ki azt a tízet, ami felkerült a végső listára. A 182 műből ismert, olvasott emberek először százat, aztán hatvanat, végül tízet választottak ki, és mi vagyunk, akik mindezt elolvassák és eldöntik, melyik kapja május vége felé a díjat. Emellett a közönség is szavazhat a listás tízből, ez lesz a Libri Irodalmi Közönségdíj. 

team
Fotó: Egyed Péter

Főleg szépirodalmi művek kerültek be a tízbe?

Egyáltalán nem, Ungváry Krisztián történész könyve ugyanúgy helyet kap a Libri irodalmi díjban, mint Parti Nagy Lajos interjúkötete Réz Pállal. Ezek egyáltalán nem szépirodalmi művek, hanem kortárs művek, amiknek helye kell legyen az irodalmon belül. Például gyerekkönyv most ugyan nincs közöttük, de jövőre már valószínűleg az is lesz. A lényeg, hogy teljes keresztmetszetet akar adni a tavaly megjelent művekből, nem csak a direkt szépirodalmat. 

A zsűri tagjai melletted Bálint András színművész, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész és Károlyi Csaba irodalomkritikus. Milyen érzés közöttük lenni?

Iszonyatosan boldog voltam, amikor felhívtak a Libritől. Azt mondták, hogy olyan zsűritagot keresnek, akinek nemcsak a szakmája az hogy olvas, hanem akiről azt is tudják, hogy olvasott ember és szereti az irodalmat. Nem kevés másfél hónap alatt tíz könyvet elolvasni, de én boldogan vállaltam a felkérést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nálam magadra ismersz - Grecsó Krisztián új családregényéről

Szaniszló Judit 2016. április 24., vasárnap 20:21

Nagyon bírtam annak idején már azt az első könyvet – mikor is, te jó ég, több, mint tíz éve –, amit egy csoportos low budget horvátországi nyaralás alkalmával nyomott a kezembe a barátnőm. Isten hozott, szólított meg a címben Grecsó első regénye, és én az egyetlen verőfényes napon végigolvastam egy ültő helyemben a könyvet. Pedig a szállásunk három lépésnyire volt a tengertől, a könyv pedig 320 oldalas volt, csak mondom. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Bánkitó Fesztivál idén úgy nézhet ki, ahogy ön szeretné

mzd 2016. április 23., szombat 19:01

Felhívást tett közzé a Bánkitó Fesztivál csapata, amelyben arra buzdítják a kreatív embereket, hogy készítsenek installációkat az idei eseményre. Mint írják, helyspecifikus installációkat (amelyek az adott tér dekorációjaként is szolgálnak) valamint interaktív, a fesztiválozókat együttműködésre sarkalló, programalapú projektek megvalósulását támogatnának legszívesebben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lang Györgyi közéleti mesejátékban lett problémamegoldó

maze 2016. április 22., péntek 21:40

A PA-DÖ-DÖ évente friss lemezzel előrukkoló énekesnője megtanult együtt élni a szkelóris multiplexszel, már nem kutatja annak lelki okait. A színház része a mindennapjainak, és már nemcsak a TÁP Színház tagja, hanem a Stereo Akttal is együttműködik. A "We Hear You" című, a tavalyi Sziget Fesztiválon angol nyelven előadott színdarab friss változatában ő kérdezi az utca emberét arról, mi is a baj a világgal.

Viszonylag ritkán készül veled interjú, mi ennek az oka?

Nem szeretek interjút adni. Régen szerettem, amikor elkezdtük a PA-DÖ-DŐ-zést, meg amikor még színész voltam, de amikor felütötte a fejét ez az undorító bulvárstílus, nagyon meggyűlöltem. Mindig oberkodni kell, hogy mi legyen a képaláírás meg a cím, és emiatt inkább abbahagytam.

De most mégis adsz...

Most azért beszélgetünk, mert vélhetőleg az fog megjelenni, hogy játszom egy színdarabban.

Igen, a Stereo Akt újragondolt előadásában, Boross Martin rendezésében. Hogy alakult úgy, hogy te is benne leszel a We Hear You című darabban?

Elképzelésem sincs. Nem is láttam a tavalyi előadást. Felhívott telefonon (ez a darabban is benne van), hogy jöjjek, és mivel amúgy sem állnak távol tőlem ezek a társadalomkritikai meg politikai dolgok, kifejezetten örültem neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Prince nem csak magának írt slágereket

Edicsek 2016. április 22., péntek 15:54

Rengeteg embert sokkolt a hír, hogy április 21-én elhunyt Prince, aki nemcsak előadóművésznek volt zseniális, hanem dalszerzőnek is. A Glamour össze is gyűjtött is pár olyan számot, amelyeket másoknak írt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt Prince

Dívány 2016. április 21., csütörtök 20:28

57 évesen elhunyt Prince énekes-előadó, a rendőrség egyelőre nyomoz - írja az Index. Az énekes váratlanul hunyt el, mert bár múlt héten kórházba került egy rövid időre, hamar jobban lett és ki is engedték. A Daily MAil szerint egy ideje influenzás volt, már két koncertet is törölni kellett emiatt. A mai napon a Paisley Park stúdiójához hívták a mentőket.

Prince 1958. június 7-én született Prince Rogers Nelson néven Minneapolisban, apja Lewis Nelson dalszövegíró és zongorista, anyja Mattie Della dzsesszénekes volt. A hetvenes években került a köztudatba olyan számokkal, mint a Wanne Be Your Lover vagy a Why You Wanna Treat Me So Bad. 1993-tól 2000-ig a T.A.F.K.A.P szimbólumot (jelentése: The Artist Formerly Known As Prince) használt neveként, így próbált függetlenedni a Warner Brothers nevű lemezkiadócégtől, amely levédette a Prince nevet, és nem biztosított neki teljes művészi szabadságot - írja a Wikipedia.

1984-ben készített "Purple Rain" című koncertfilmjének betétdalaiért Oscar-díjat kapott.Magyarországon a 80-90-es években szélesebb körben csak Purple Rain c. albumának dalai, azok közül is a címadó Purple Rain vált ismertté: 2011 járt először (és sajnos utoljára) nálunk, amikor a Sziget Fesztiválon adott koncertet. És most mondanánk, hogy hallgasson Prince-t a Youtube-on vagy a Spotify-on, de ő kitartóan harcolt az Internetre felkerült videói és számai eltüntetéséért, úgyhogy nem buzdítjuk kalóz verziók keresgélésére és mi sem teszünk ide videót.

Magyar verseket is talál Banksy fáján

bb 2016. április 21., csütörtök 11:54

Idén második alkalommal szervezte meg a Fizess Verssel Kampány néven futó kezdeményezést a Julius Meinl, melyet stílusosan március 21-én, a Költészet Világnapján tartottak meg világszerte. A programban 34 ország 1294 országa vett részt és több, mint 10 ezren hagytak ott egy-egy idézetet egy kávéért cserébe. Hazánkban például 8000 cetlit gyűjtöttek be a résztvevő helyszíneken.

Mi-am luat o cafea cu 4 versuri. Today is a good day! #JuliusMeinl #PayWithAPoem #PoetryForChange

Una foto publicada por Deliric (@deliric) el

Távolról sincs vége, olvasson még »

Játsszon velünk ingyen mozijegyért!

etelka 2016. április 21., csütörtök 09:45

A Cirkós lányok és fiúk voltak olyan kedvesek, hogy ismét felajánlottak 5X2 darab jegyet legújabb filmjükre. Az Én és Kaminski rendezője az a Wolfgang Becker, aki a Good bye, Lenint rendezte. A film egy feltörekvő és magabiztos műkritikust, Sebastian Zöllnert mutatja be, aki egy idős és vak festőről, Manuel Kaminskiról ír egy életrajzi regényt, a meggazdagodásban reménykedve, ám semmi nem úgy alakul, ahogy eltervezte.

Az egykor ünnepelt festő, Kaminski, Picasso és Matisse barátja mára elfeledve és visszavonultan él az Alpokban. Zöllner abban reménykedik, hogy a művész hamarosan meghal: ebben az esetben jó pénzért adhatná el könyvét. Ráveszi Kaminskit, hogy keressék meg együtt régi nagy szerelmét. A magányos alpesi házat hátrahagyva együtt utaznak el a hegyekből egészen a tengerig. Az együtt töltött idő során Zöllner minden gátlás nélkül igyekszik faggatni Kaminskit régi titkairól és életének minden apró részletéről, de szembesülnie kell azzal, hogy vak és hanyatló egészségű útitársa testileg-lelkileg egyaránt sokkal keményebb, mint gondolta.

Köszönjük, hogy velünk játszottak, a nyertesek: Pásztor László,Boros Kornélia,Pataki Alexandra, Bartha Gábor,dr. Lukács Orsolya. jó mozizást nekik és mindenki másnak is!

Vásári komédia némi nyomasztással

cukorka 2016. április 20., szerda 12:57

Juronics Tamás táncművész a híres operává lett Turandot történetét vette elő a Radnóti Színházban, annak is az eredeti, Carlo Gozzi által 1762-ben papírra vetett, commedia dell'artés változatát. Bátor próbálkozás, hiszen a történetet mindenki vérdrámaként ismeri – valójában maga a rendező is –, ezért az egész előadás folyamatosan ugrál a műfajak között, és csak nagyon kevés színész tudja jól érezni magát ebben a kavalkádban.

A darab nem egy nagy etwas, nem véletlenül ugrik be Puccini neve Gozzi helyett, amikor valaki kimondja a Turandot nevet. Erre a rendező is hamar rájött, ezért maradhattak meg a vérdráma alapjai, miközben egy vásári komédiát nézünk. Arról van szó, hogy adott egy fiktív diktatúra, ahol a császár lánya (Petrik Andrea) ráveszi az apját (Bálint András), hogy iktassa törvénybe: kezét csak az kaphatja meg, aki három kérdésére helyesen megfelel. Aki a próbán elbukik, búcsút mondhat a fejének. Jön is egy királyfi (Szatory Dávid), beleszeret a lány képmásába, megfelel a kérdésekre, de ettől csak sokkal bonyolultabb lesz minden, most a lánynak kell kitalálnia azt, hogy ki a királyfi, indulhat tehát a cselszövés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Múmiaviaszból és rovarirtóból születtek a történelem leghíresebb festményei

mzd 2016. április 19., kedd 11:15

Bár a művészvilág legutóbbi színes híre (bocs) a legfeketébb feketéről (és az azt levédő művészről) szólt, érdemes a figyelmünket a Harvard könyvtára felé terelni. A FactCo oldala hívta fel ugyanis a figyelmet az intézmény egyik fontos tevékenységére, ami nem más, mint a ritka színek megőrzése az utókornak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindjárt négy réssszel is folytatnák az Avatart, csak minek

mzd 2016. április 18., hétfő 12:25

Nagyon nem fér el a bőrében James Cameron, legalábbis a BBC szerint: az oldal ugyanis azt írja, hogy a rendező folytatást szeretne Avatar című filmjének és a már tervezett három rész helyett négy követné az elsőt. Hogy miért? Cameron szerint túl sok mondanivalója van még ahhoz, hogy azt három filmbe sűrítse. A folytatás egyébként 2018-ban jöhet, a többi részek pedig 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban.

És az ok? Az talán valahol ott keresendő, hogy a 3D-vel felturbózott, csodás éjszakai erdővel és repülős jelenetekkel eladott, de ezeken kívül egyéb filmművészeti érdemekkel nem nagyon rendelkező Avatar pénzügyi szempontból a filmtörténelem legsikeresebb filmje: 2009-es bemutatása óta 2,7 milliárd dollárt, azaz közel 750 milliárd forintot hozott a konyhára. (Viszonyítási alapként jegyezzük meg, hogy Magyarország éves költségvetése 15 ezer milliárd forint, azaz ennek alig hússzorosa.) Cameron egyébként a CinemaConon beszélt arról, hogy az elmúlt éveket a legkiválóbb forgatókönyvírók társaságában töltötte azzal, hogy megtervezzék az Avatar jövőjét – beleértve a karaktereket, a környezetet és az új kultúrákat is.

A nyaklánctól a nyaktilóig – Marie Antoinette az Operettben

Zappe László 2016. április 17., vasárnap 19:55

A híres nyaklánc ügyében a királyné teljesen ártatlan volt. De az volt Rohan bíboros is, akit miatta a királyné letartóztattatott. Egy nagyszabású és ugyanakkor egészen együgyű szélhámosság áldozatai voltak mindketten. Ez azonban a francia forradalom idején az utca népét nemigen érdekelte. És gondolom, a musicalrajongók sem a történelmi igazság aprólékos feltárását várják az Operettszínház előadásától.

Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje sem törekszik erre. Merész ötlettel – a műfajban szokatlan módon – szomorú végű történetet állítottak zenés színpadra. Halál, kivégzés: ezek operai cselekményhez illenek; operettben, musicalben – a ma már nem annyira divatos zenés vígjátékról, bohózatról nem is beszélve – a boldog vég járja. A többnyire keservesen kiagyalt nehézségeken, bonyodalmakon a főszereplők (általában szerelmesek) túljutnak, egymáséi lesznek – gyakorta nem is egy, de legalább két pár boldog révbe ér.

Ez most nem így történik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen koncertezik rászorulóknak a Budapesti Fesztiválzenekar

aa 2016. április 17., vasárnap 11:38

Míg máshol lelki baj esetén házhoz mennek az operaénekesek, addig a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar tagjai április 17. és 23. között a Közösségi Hét keretében idén ötödik alkalommal ad ingyenes koncerteket a rászorulóknak. A BFZ kamaraformációi a tavaszi szezonban egy hét leforgása alatt 21 helyszínen zenélnek majd a Baranya megyei Komlótól a hajdú-bihari Téglásig, sőt idén a Zenevár névre keresztelt gyerekprogrammal is bővül a koncertsorozat repertoárja. Ennek keretében többek között a Mexikói úti Mozgásjavító diákjaihoz, illetve az orosházi SOS Gyermekfalu lakóihoz is ellátogat a zenekar.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Indiai pin-up lányok képviselik a bevándorlók identitását. Vagy nem.

Menő/Ciki

ermiz 2016. április 15., péntek 20:42

Ha valaki beüti a Google-ba a pinup girl kifejezést, oldalakon keresztül nagyon hasonló képekkel fog találkozni. tűsarkú, harisnya, szexi fehérnemű, pózolás - és szinte kivétel nélkül csakis fehér modellek. Az ötvenes években feltűnt stílus az, amit a szexuális liberalizációval társítanak Amerikában, szinte csak bizonyos derék-csípő arányokon múlt kiből lehetett pin-up girl. És a bőrszínen. 

Nimisha Bhanot, aki első generációs indiai bevándorló, ráadásul feminista, azonban a saját szemüvegén keresztül akarta megmutatni a világnak, mit gondol erről a műfajról. Ezért állt elő a sorozattal, amely gyönyörű, jellegzetesen dél-ázsiai külsejű nőket ábrázol a jellegzetes pin-up pózokban, ám a megszokottól eltérő kulisszák közt. 

Az eredmény egy sorozat, tele ellentmondásokkal. "Azt gondolom, amikor azt láttam, hogy a dél-ázsiai kultúrát is kisajátították, így vágok vissza az összes amerikai sweethartnak, és adok nekik egy olyan indentitást, ami a modern diaszpórát tükrözi" - írta a Huffington Postnak az alkotó, aki azt reméli, hogy képeivel meg tudja értetni nézőivel, milyen bonyolult és összetett a bevándorlók identitása. 

Tekintve azonban, hogy a feminizmus egyik fontos toposza a nők szexuális tárgyiasítása elleni harc (márpedig a pin up grafikák és fotók kétségtelenül ezt teszik), Bhanot szülőhazájában, Indiában pedig nagyon is súlyos a nők helyzete (gondoljunk csak a lánymagzatok szándékos elhajtásának ma is teljesen elfogadott gyakorlatára, valamint a rendszeres, nem egyszer halálos végű, akár csoportos nemi erőszakokra), mi nem vagyunk teljesen meggyőződve róla, hogy a legsikeresebb utat választotta. Nézze meg a festményeket és döntse el, ön szerint menő vagy inkább kínos ebben a formában Bhanot feminista szabadságharca? 

  

szavazat szavazat

Műsorváltozás a Katona József Színházban

Edicsek 2016. április 14., csütörtök 16:57

Ahogyan arról tegnap olvasni lehetett, kórházba került Kulka János. A legutóbbi információk szerint a színész magához tért, de állapotáról egyelőre még nem lehet semmi biztosat tudni. A Katona József Színház pedig közleményben tájékoztatta a nézőit a műsorváltozásokról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt lehet dúdolgatni ezentúl vasárnaponként

Edicsek 2016. április 14., csütörtök 13:33

A vasárnapi boltzár bevezetésekor született meg az Apa Zenél művésznevű alkotótól a közhangulatot hitelesen tükröző, így méltán elhíresült Baszódjál meg KDNP! című dal. Bár a boltzár eltörlésével az eredeti mű értelmét vesztette, azért ezentúl is lesz mit dudorásznia vasárnaponként, mert itt a folytatás aktualizálva, "Megbaszódtál KDNP!" címmel. A zene és a dallam nem is változott, csak az új szöveget kell megtanulnia, de az meg könnyen megy, hiszen nemcsak klipben, de a videoklip YouTube-os leírásában is megtalálja a strófákat. Egy-két-há...!

"Ha vége lesz, nyugodtan elkezdhetnénk az egészet elölről"

maze 2016. április 14., csütörtök 11:57

Az Alkalmáté Trupp idén nyáron esedékes bemutatója a Mészáros Béla címet viseli, azaz pont a tizedik előadás fog rólad szólni. Kik vannak még hátra? 

Adél (Jordán), Milán (Vajda), Iván (Fenyő) és Bazsi (Czukor). Aztán Gábor (Máté) lesz szerintem az utolsó. Érdekes egyébként, hogy az utolsó ember közülünk két évvel hamarabb fogja tudni, hogy ő lesz a következő, egyben az utolsó. Neki majd két éve is lesz, hogy felkészüljön az előadásra. 

Címszereplőként ez a mostani nyilván rólad fog szólni, van már ötleted, hogy pontosan miről? 

Sokat gondolkodtam már ezen, azóta, hogy kihúztuk tavaly a nevemet. Furcsa dolog – az ember várja is, hogy végre sorra kerüljön, meg nem is. Sok minden történt ebben az elmúlt három évben velem, amikor kihúztak, rögtön arra gondoltam, most majd ezt az időszakot fogjuk feldolgozni. Az ember életében felváltva jönnek a jó és a rossz dolgok, mégis azt szeretné megmutatni, hogy a végkifejlet pozitív. Azt gondoltam, tudom úgy iranyítani az életemet, hogy az előadásból majd az jöjjön le, hogy én egy roppant egészséges ember vagyok. De valószínűleg irreális elvárás saját magamtól, hogy egy olyan Mészáros Bélát mutassak be, akivel minden rendben van. Akkor azt képzeltem, hogy a darab bemutatásáig van egy évem, ezalatt szépen mindent rendbe fogok tenni. És most, hogy közeleg a bemutató időpontja, rájöttem, hogy ez nem így van. Azt kell majd bemutassam, ahol éppen tartok. 

A próbafolyamat ilyenkor terápia a többieknek is?

Valami olyasmi. Tavaly Dömötör Andris életét csináltuk (kritikánk az előadásról itt), és szó volt benne a nagymamájáról, akit akkoriban veszített el. Nekem is meghalt az apám előtte, és abban a jelenetben, amit Adéllal csináltam, végig az ezzel kapcsolatos élményeim voltak a fejemben, hogy én hogyan ápoltam – nem volt könnyű. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Francia fesztiváldíjat nyert a Veszettek

Edicsek 2016. április 14., csütörtök 10:39

Magyar sikerrel zárult a 33. FIFE nemzetközi filmfesztivál Párizsban, a közkedvelt Cinéma des Cinéastes művészmoziban. A 99 filmet felvonultató filmszemle Legjobb Játékfilm kategóriájának fődíját Goda Kriszta Veszettek című filmje nyerte a közönség szavazatai alapján - írja a Filmtett.ro. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak megnézte a szivárgást és azonnal milliárdos lett

Becca 2016. április 13., szerda 16:05

Igen szerencsés az a dél-francia háztulajdonos, aki felszaladt a padlásra megnézni egy beázást,ott pedig egy eredeti Caravaggio festményt talált. Oké, ez persze nem volt azonnal ennyire nyilvánvaló, de miután szakértőknek is megmutatta, az lett. A kép árát körülbelül 178 millió dollárra, azaz 48,7 milliárd forintra becsülik, amiből nem csak a beázott tetőt lehet helyre hozni, de egy egész palotát is vásárolhat belőle a műremek tulajdonosa - számolt be a nem mindennapi szerencséről az ABC News.

Szakértők szerint a festmény 1604 körül készült Rómában és a zsidó bibliai hősnőt, Juditot ábrázolja, amint lefejez egy asszírt. A festmény annak ellenére is meglepően jó állapotban van, hogy 150 évet töltött a francia padláson. A francia hatóságok azonnal védett nyilvánították a művet, mivel történelmi jelentőségű.

Ön hányszor járt már idén a padlásán? 

 
 

Talán Isten is feminista – avagy mi a nő dolga?

Uber Elek 2016. április 12., kedd 18:03

Nem, nem, ne legyen hülye, a nő helye nem a konyhában van, és nem az a dolga, hogy gyereket szüljön, pláne nem unokákat, ugye, kiteljesítve ezzel princípiumát, jelentsen az bármit is. Ja, hogy az ilyen liberális vélemény nem érdekli?! Akkor hallgassa meg, hogyan vallják magukat teológusnők egytől egyig feministának. A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete szervezésében Progresszív Teológiai Fórumon jártunk pár nappal azután, hogy egy magát szabadelvűnek valló tollforgató megvédte a nemi erőszakért elítélt sportolókat, mondván, a lány nem is volt áldozat, csak „szeretett kefélni”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ráharaptak a Virtuózokra külföldön

aa 2016. április 10., vasárnap 19:10

Akkora dobás volt Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora, a 2014-ben debütált Virtuózok, hogy a Duna Televízió a nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel áprilist 15-től elindítja a produkció következő évadját Virtuózok- Ahol a klasszikus tehetség számít! címmel. Ez önmagában még nem mutatná a produkció sikerét, abból lehet tudni, hogy tényleg menőre sikerült, hogy nagyvilág is felfigyelt rá.

A Cannes-i televíziós fesztiválon az American Music Awards, valamint a Golden Globe díjakért felelős Dick Clark Productions alelnöke, Mark Rafalowski, valamint a Virtuózok alapítója és licensztulajdonosa, Peller Mariann alá is írt egy megállapodást a produkció nemzetközi értékesítési jogaival és terjesztésével kapcsolatban.

Nemzetközi piacra lép a Virtuózok!
Nemzetközi piacra lép a Virtuózok!
Fotó: facebook.com/virtuozok
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ferenc pápa története túl nagy falat lett az első róla készült filmnek

Lina 2016. április 9., szombat 20:41

I. Ferenc pápa 2013-as megválasztásának első perceitől kezdve lenyűgözte nemcsak a római katolikus egyház híveit, hanem a médiát és vele együtt a fél világot. Szerény és alázatos attitűdje mellett határozott nyilatkozataival kész szembemenni a katolikusok konzervatív világnézetével vagy elődjei rendelkezéseivel. Kiállt az elvált vagy egyedülálló nők mellett, újragondolta XVI. Benedek 2005-ös rendelkezését (ami megtiltotta, hogy a homoszexuálisok a papi rend tagjai legyenek), felemelte a hangját az Európába érkező menekültek befogadása érdekében, legutóbb pedig arra szólította fel híveit, hogy adakozzanak a háború sújtotta Ukrajna áldozatainak. Borítékolható volt, hogy történetére a filmipar is le fog csapni, és így is lett: az első játékfilmet a spanyol Beda Docampo Feijóo forgatta róla, az újságíró Elisabetta Pique "Ferenc – Élet és forradalom" című könyve alapján Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig címmel. Itthon a héten kezdték el játszani a mozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés