STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Whistler mamája beletrafál a párkapcsolatokba

Farkas Edina Lina 2015. december 1., kedd 11:53

Számára mindegy, hogy kubista, realista, vagy szürrealista alkotásról van szó, bármilyen stílusú festmény áldozatul eshet szarkasztikus humorának: Whistler mamája már több mint két éve fűz humoros – és gyakran kritikus –, kommentárokat ismert vagy kevésbé ismert festményekhez. Bennünket már régóta érdekelt, vajon ki áll az évek óta töretlenül népszerű tumblr oldal mögött, úgyhogy megpróbáltuk rávenni a teremőr néni magyar hangját, ugyan lépjen már elő és mutassa meg magát. Ez részben sikerült is: bár azt továbbra sem tudjuk, ki ő, de készségesen válaszolt néhány kérdésünkre, sőt egy külön alkotást is küldött a Dívány.hu és olvasói számára. Mindez a folytatásban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhamarkodott emberkísérletek

Zappe László 2015. november 30., hétfő 14:29

Charlie Gordon élettörténetét nézhetjük érzelmes, szomorú mesének egy értelmi fogyatékos, ám törekvő, egyszerű, igénytelenül tengetett életével elégedett, mégis okosságra, tudásra, sikerekre vágyó férfiról, akinek vágya teljesül, de ez nem teszi boldogabbá, sőt, hamarosan vissza is hanyatlik korábbi állapotába. Megkönnyezhető sors. Daniel Keyes novellája (1959), majd regénye (1966) azonban az ötvenes-hatvanas évek jellegzetese szellemi terméke is. Hátterében ott van Hirosima emléke, aztán ott van a hidegháború, a szuperhatalmak fegyverkezési versenye a földön és a világűrben, versengés a tudomány terén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Donald kacsa 81 évesen is tartja magát

Divany.hu 2015. november 29., vasárnap 14:39

Andrej Tarusov orosz grafikusnak jutott eszébe az ötlet, hogy utánaszámoljon kedvenc képregény- és rajzfilmfiguráink valós korának, majd könyörtelenül le is rajzolja őket úgy, mintha rajtuk is fogna az idő. Igaza van, mert micsoda disznóság például, hogy Roger nyúl Jessicája soha nem öregszik meg!

Mondjuk őt pont nem ábrázolta eredeti életkorában a grafikus, viszont Minnie egeret annál inkább, és ahogy elnézzük, ő sem kerülhette el az öregedő filmsztárok plasztikai melléfogásait. És azt gondolta volna, hogy a Kengyelfutó Gyalogkakukk már 66 éves? Pedig így van, és Tarusov rajza szerint a Prérifarkasával együtt, békében öregedett meg, ahogy Tom és Jerry sem kergeti már egymást olyan önfeledten a maguk 65 életévével. 

A Kaliforniában letelepedett művész messzebbre ment, és egész életpályát vázolt fel kedvenceinknek, eszerint például Daisy elhagyja Donaldot a szerencsejáték miatt, Goofy pedig utcára kerül biztosítás híján. És az ő magánnyugíjpénztári befizetésüket még le se nyúlták.

Látta már az igazi Micimackót?

etelka 2015. november 29., vasárnap 08:49

A Northfoto örvendeztetett meg minket két képpel és egy rövid történettel arról, hogy végre meg lehet tekinteni az igazi Micimackót. Vagyis a koponyáját, hogy pontosak legyünk. A Micimackó néven elhíresült mese- és rajzfilmhőst ugyanis írója, Milne valódi medvéről mintázta: a londoni állatkert kanadai feketemedvéjéről, akit Winnipegnek hívtak. A.A. Milne 1926-ben írta meg a történetet, és fiával, Christopher Robinnal együtt rendszeres látogatói voltak a londoni állatkertnek, ahol Winnipeg élt. Fia, Christopher Robin imádta Winnipeget, róla nevezte el kedvenc játékmedvéjét is Winnie-nek (Karinthy ezt magyarította Micimackóra, testvére után). Az alábbi fotó nemcsak Winnipeg miatt érdekes, hanem azért is, mert Christopher Robin testközelből eteti őt mézzel. Winnipeg négy évvel a könyv megjelenése után, 1930-ban múlt ki, de mivel már életében híressé vált, koponyáját megőrizték az utókornak, jelenleg Londonban tekinthető meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok esküvő és egy újságíró, avagy lehet-e könyvből házasodni?

Steiner Kristóf 2015. november 28., szombat 15:58

Akinek valaha volt már esküvője, pontosan tudja, hogy a felhőtlen örömködést előbb vagy utóbb felváltja a stressz, és mire valóban beköszönt a nagy nap, számtalan észveszejtő próbát kell kiállnia úgy a menyasszonynak, mint a vőlegénynek. Persze minden "honnan lesz nekünk erre pénzünk?", "hogy felejthettük el a nagynénéd unokaöccsét", és "szökjünk el holnap és soha ne jöjjünk vissza"-pillanatot felülír a felhőtlen boldogság az "igen" után. Akinek pedig sosem volt még esküvője, és az amerikai filmeken nevelkedve azt képzeli, hogy az álomesküvő csettintésre történik meg, sajnos keserves csalódás elébe néz... hacsak nem kezdi előre kiokosítani magát. Esküvői magazinok régóta léteznek, és esküvő kiállításokon is lehet inspirálódni már egy ideje, de Magyarországon nincs igazi hagyománya az esküvőkről szóló albumoknak, köteteknek. Bár a jegyespár-oktatás egyre gyakoribb jelenség, de esküvőszervezőt bérelni még mindig luxus, a "majd én mindent megoldok" pedig hamar átváltozhat "képtelen vagyok mindent egyedül intézni"-be. Egy magyar újságíró, Czank Lívia hamarosan megjelenő könyve interjúk és látványos fotók segítségével bizonyítja be: nem kell feltétlen idegösszeroppanást kapni esküvőszervezés közben. 

Dégi Attila fotója
Fotó: Dégi Attila
Távolról sincs vége, olvasson még »

Van kedvenc jelenete a Casablancából?

Lina 2015. november 26., csütörtök 20:39

73 éve, hogy bemutatták a romantikus kultuszfilmet, a Casablancát, amellyel a magyar származású Kertész Mihály végérvényesen beírta magát a filmtörténelembe. Az 1942-ben forgatott drámának híres jeleneteit és mondatait nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalabb generáció filmrajongói is ismerik. Nem véletlenül.

Ez is elvitt magával

Szaniszló Judit 2015. november 26., csütörtök 20:07

Tavaly év végére film is készült a Rájátszásról, amit eredetileg egyszeri irodalmi-zenei gegnek szántak a szervezők, mára viszont az egyik legmenőbb kortárs költészeti projektté nőtte ki magát.

A Rájátszás olyat lépett meg, amire manapság kevesen képesek: a költészetet lazán kiemelte a sokak által cikinek, idejétmúltnak tartott skatulyából, ráadásul mindenféle kultúrpedagógiai sallanggal nyakon öntött erőlködés nélkül. Így lett menő a kisboltban a kiflik között Erdős Virágot dúdolni a rádióval együtt. Az első után most megjelent a második album is, Szívemhez szorítom címmel. A lemezbemutató koncert még októberben megvolt, tegnap este az Akvárium Klubban pedig meglepően sok tizen- és huszonéves is együtt énekelte a dalokat a már nem annyira alkalmi író-zenész formációval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden szuper Az éjszakám a nappalodban, kivéve magát a filmet

cukorka 2015. november 26., csütörtök 12:30

Amióta létezik nekünk egy (elméletileg) elfogulatlan Filmalapunk, sokkal könnyebben számon kérhetőek az elköltött forintmilliók (jelen esetben 270 millió, leírjuk betűkkel is, mert ez röhej: kétszázhetven millió forint), mint eddig, amíg fogalmunk se volt arról, hogy kinek, mi alapján osztogatják a közpénzeket a forgatásokra. Látván az azóta készült filmeket merenghetünk azon, hogy ez vagy az vajon mi alapján kapta meg a támogatást, illetve azon is, hogy milyen forgatókönyveket olvashatnak a bírák, ha ezekre mondanak áment. Mert kezd általánossá válni az újkori filmjeinknél, hogy már nem kell a párbeszédek teljes elviselhetetlensége miatt kapaszkodnunk a szék karfájába; a magyar forgatókönyvírók megtanultak párbeszédeket írni. Nincs ez másként Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod című filmjénél se, a párbeszédek nagyon is életszerűek voltak, maximum a poénok voltak rosszak.

Csakhogy ez a film több szempontból is igazi érvágás. Érvágás, mert igazi nézői átbaszásról van szó, és nem véletlen a kifejezés, mert nagyon, ismétlem nagyon sok jót vártunk tőle. Miért is ne vártunk volna sokat, hiszen ami már látatlanban is látszott, hogy jó a szereposztása, a grafikája, a plakátja, megnézve pedig az is kiderült, hogy jó a képi világa, jó a zenéje, sőt a jó színészek jól is játszanak benne – csak kár, hogy a nagy büdös semmit.

Nem lehet közben nem azon gondolkozni, hogy vajon a szerzők (akik mellesleg a rendezőpáros is egyben) hogyan verték át Vajnáékat (vagy Vajna b. nejét???), egyáltalán, hogy miért nem mondta nekik valaki, aki ért egy kicsit a filmekhez, hogy nincs baj srácok, dolgozzatok még két évet (tíz évig írták amúgy, muhahha) ezen a könyvön, aztán majd meglátjuk. 

De nem. Kell a fekete komédia, ha a fene fenét eszik is! Pedig még az Isteni műszak is megbukott, ami ehhez képest tényleg maga volt a csoda! Jó, most igazságtalanok vagyunk, ha a szarhoz viszonyítunk, akkor könnyedén elmondható az Éjszakám a nappalodról, hogy nem rossz, mit tudom én, így vannak benne jelenetek összevissza, értelem nélkül, ilyesmi. Mert ez tényleg nem rossz egy olyan mezőnyben, ahol valaki pénzt ad egy bármilyen Kabay Barna-filmre. De most tényleg csak azért kéne dicsérjük, mert vannak sokkal rosszabbak is? Aligha. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a közös Poe-ban, egy modern hableányban és John Malkovichban?

Lina 2015. november 25., szerda 13:28

November 25 -29. között, négy helyszínen tartott animációs filmdömpingen, a XIII. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon ki fog derülni. Az eseményen nemcsak a versenyfilmeket, hanem még számos izgalmas alkotást is megnézhetünk, sőt, a gyereket is magunkkal vihetjük, mert nekik és készültek rajzfilmekkel és programokkal egyaránt.

Az idei felhozatal sok jóval kecsegtet, olyan alkotók animációt láthatjuk majd, mint Charlie Kaufman (A John Malkovich menet), Roger Allers (Az oroszlánkirály), és a friss japán tehetség, Mamoru Hosoda (Az idő fölött járó lány, Summer Wars). Mutatjuk, bennünket melyek érdekelnek legjobban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a Google is lefeküdt a Star Warsnak

Divany.hu 2015. november 25., szerda 09:46

Ha még nem jön ki a könyökén, hogy nemsokára bemutatják az új Star Warst, akkor szólunk, hogy érdemes kipróbálnia a Google új easter egg-jét: írja be a Google keresőjébe a híres "Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..." kezdőmondatot akár magyarul, akár angolul, azaz "A long time ago in a galaxy far, far away".

És hogy mi fog történni? Nos, a Google a találatokat úgy fogja feldobni, mintha azok a híres film főcímének, avagy introszövegének részei lennének, így böngészhet csillagok közt. Ez még akkor is nagyon kúl, ha amúgy másra a fent említett mondatrészen kívül eképpen nem lehet rákeresni.

Nem túlzottan meglepő, hogy a Google lepaktált Lucasékkal, az iflscience-n ráadásul rátaláltunk egy másik funkcióra is, amivel a sötét illetve világos oldalhoz lehet csatlakozni, majd élni tovább az életünket, mint egy jedi, már ami a háttérképeinket jelenti, kiváltképp a Gmail, Google Maps, YouTube és Chrome szolgáltatásit illetően. Az erő legyen velünk...

Novák Péter Figarója lett a legjobb operaelőadás Romániában

Edicsek 2015. november 24., kedd 20:38

Harmadik alkalommal tartották meg a romániai dalszínházak gáláját a kelet-romániai Jászvásáron, ahol a Novák Péter rendezésében színpadra állított Figaro Házassága kapta a legjobb operaelőadásnak járó díjat - számolt a Maszol. A Kolozsvári Magyar Operában bemutatott darab Novák Péter első operarendezése. Az előadást a nyáron a magyar közönség is láthatta az Armel Operafesztiválon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz legjobb filmjével köszöntjük a nyolcvan éves Törőcsik Marit!

maze 2015. november 23., hétfő 18:36

Az elmúlt hetekben jelentek meg sajtóinformációk arról, hogy Törőcsik Mari, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze nem örvend túl jó egészségügyi állapotnak. Azóta szerencsére mindenfelé jelennek meg cikkek ennek ellenkezőjéről, és nemcsak azért, hogy tisztázzák a helyzetet (amit egyébként Vidnyánszky Attillán kívül senki nem cáfolt túl határozottan), hanem elsősorban inkább azért, mert a színésznő ma lett nyolcvan éves.

Ha valaki egyszerre annyi mindene egy nemzetnek, mint nekünk Törőcsik, természetesnek látszik, hogy egy egész ország örüljön annak, ha kerek születésnapja van, ezért aztán nem is meglepő, hogy a ma estét a Nemzeti Színház is kizárólag a színésznőnek szenteli. Jordán Tamás rendezi a gálaestet, amin megannyi meglepetés fellépő fog csupa szépet és jót mondani hazánk nemzetközileg is elismert sztárjáról, ám ne csüggedjen, ha nem váltott jegyet az előadásra, mert a Duna tévé is közvetíteni fogja 21.35-től.   

Törőcsikkel az elmúlt napokban nemcsak az MTI készített interjút, de a Revizoronline egy Csáki Judittal készült beszélgetést is közölt, és a kettőt együtt olvasva már senkinek nem lehet kétséges: Törőcsik igazi díva, akinek belső békéje és szakmai alázata minden egyes mondatán átsüt. A színésznő elsősorban a remek rendezőknek köszöni, hogy az lehet aki, mi pedig megpróbáltuk összeszedni azt a sokszínűséget, amit a vásznon képvisel. 

Mi mással kezdhetnénk, mint a Körhintával, Fábry Zoltán 1956-os filmjével, ami azonnal meghozta számára a hírnevet. Tulajdonképpen ez az egy videó is elég lenne a sokszínűség bizonyítására, legalábbis érzelmek vannak benne bőven: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dráma és háború, titok és szerelem orosz módra

Lina 2015. november 21., szombat 19:15

Ha már orosz hetet tartunk, összeszedtünk pár olyan erős filmet, amelyek akár alkotóikat, akár témájukat illetően orosz kötődésűek. Régi kultikus produkciók, döbbenetesen őszinte háborús filmek, szerelmes történetek és persze kihagyhatatlan klasszikusok is akadnak a folytatásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fanszőrzet miatt zárták be a világ második legdrágább festőjének kiállítását

mzd 2015. november 21., szombat 17:41

Nemrég újabb árverési rekord született: 113 millió fontért, azaz közel 50 milliárd forintért kelt el Amedeo Modigliani Fekvő akt című képe a Christie's aukcióján– olvasható a Dailymail oldalán. A festményt egy kínai milliárdos, bizonyos Liu Yiqian vette meg, és bár az összeg elképesztő, még így is csupán második helyhez elég a legdrágább festmények listáján: az első helyet ugyanis 179,4 millió dolláros árával május óta Picasso Algériai nők című műve tartja. Ismerje meg a meztelen nőt ábrázoló remekmű és festőjének történetét!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szerelemnek nincs nemi identitása

Lina 2015. november 20., péntek 18:26

Az angol Dazed and Confused oldalán találtunk rá a jelenleg London College of Fashion Fashion photography mesterszakán tanuló magyar fotós, Martin Wanda Lovers című sorozatára, amelyben különféle nemi identitású szerelmespárokat fotózott intim pillanatokban. Nem provokálás, sokkal inkább társadalmi érzékenyítés volt a cél egy olyan téma kapcsán, amelyet még számos tabu övez itthon és még sok helyen a világban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szcientológiából kiugranotok nem kell félnetek jó lesz

Lina 2015. november 19., csütörtök 11:56

Várható volt, hogy óriásit fog durranni az Oscar díjas Alex Gibney rendező legújabb, Szcientológia, avagy a hit börtöne című filmje, amely a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült és az eddigieknél is keményebb képet fest az állítólagos vallásról. A filmben nyolc kiugrott tag mesél a "szemellenzős” évekről, a teljes kontrollról, egy őrült teóriájának megvalósulásáról, a vallás nevében kicsikart súlyos dollármilliókról, és a jellem teljes kifordulásáról.

Talán soknak tűnhet a két és fél órás játékidő, de Alex Gibney olyan zseniálisan játszik a történetekkel, monológokkal, a háttérsztorikkal és nem mellesleg a látványos technikai elemekkel, hogy az embernek eszébe sem jut, hogy már közel 150 perce hallgatja az egykori szektatagok történeteit. Ráadásul a film úgy épül fel, hogy azok is gyorsan képbe kerülnek a szcientológia történetével, akik eddig nem mélyültek el a témában, és azok számára sem untató, akiknek mond valamit L. Ron Hubbard a neve. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az idei karácsony legnagyobb ajándéka: Bill Murray karácsonyi filmje

araya 2015. november 18., szerda 18:01

A Netflix karácsonyra egy olyan filmmel készült, amiről már most bizton állíthatjuk, hogy a következő évek karácsonyi műsorkínálatának egyik legkedveltebb filmje lesz. Ezt több dolog miatt is ki tudjuk jelenteni: 

 • A Very Murray Christmas, ahogyan a nevéből is kiderül Bill Murray karácsonyi agymenése lesz, tehát a siker nagyrészt már borítékolható.
 • Ha ő nem lenne elég hozzá, akkor eláruljuk, hogy igazi sztárkavalkádot szedett össze maga mellé. Ott lesz George Clooney, Miley Cyrus, Chris Rock, Amy Poehler, Rashida Jones  és még sokan mások.
 • A történet szerint ráadásul a legtöbben önmagukat alakítják a filmben, ami arról szól, hogy a teljesen megbénult New Yorkban a Carlyle Hotel vendégeinek mégiscsak felejthetetlenné tegye a karácsonyát Murray, a barátai és a hotel dolgozói. Ha pedig mindez sikerül, az garantáltan azt jelenti, hogy a néző karácsonya is felejthetetlen lesz. 
 • A rendező Sofia Coppola, az első amerikai filmrendezőnő, akit Oscar-díjra jelöltek. Ő rendezte többek között az Elveszett jelentést is, ahol Murray szintén zseniálisan alakított. 

Ha ez a sok infó még mindig nem győzte meg, akkor mutatjuk az előzetest: 

Tudta, hogy Steve Martin zenészként is menő?

bb 2015. november 15., vasárnap 10:14

A megszállott Steve Martin rajongók bizonyára tisztában vannak vele, hogy a nemrég hetvenedik életévét betöltött színész nemcsak komikusként hanem zenészként is előszeretettel lép fel világszerte. Sőt, a wikipedia.org szerint ő a világ egyik legismertebb bendzsójátékosa, amiben minimum annyi igazság valóban kell legyen, hogy a bendzsózenészek közt relatíve kevés az olyan, aki hollywoodi filmekben is szerepel. Martin körülbelül tíz éve bukkan fel a különböző zenei eseményeken, leginkább dzsesszfesztiválokon, ahol általában a Steep Canyon Rangers nevű zenekarral áll színpadra énekesként és bendzsósként. Első albuma 2009-ben jelent meg The Crow: New Songs for the Five-String Banjo címmel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ A testem nem én vagyok

hv 2015. november 14., szombat 11:44

Reméljük, hogy a búcsúkoncert ellenére látjuk még Tereskovát színpadon énekelni.

A Gödör Klub színpada mögötti vásznon hatalmas Tereskova-arckép világít, a háttérben vörös csillag, kulcscsontján Lenin arcképe, arcán Hitler-bajusz: a provokáció nem öncélúan, hanem esztétikai minőségként jelenik meg Tereskova munkáiban. A világ, konkrétabban pedig az ország abszurditására adott hangos válaszok ezek, éppen ezért volt furcsa az Orbán Viktorról festett pop-art képek körül kialakult cirkusz is. Nem éppen az egyre nyomasztóbbá és zártabbá váló, lassan önmaga seggébe fulladó ország az, amely megérdemel egy ilyen sorozatot kedvenc vezetőjéről?

Az én nevem Tereskova

Múlt szombaton tartotta búcsúkoncertjét a magyar underground elmúlt éveinek egyik legszórakoztatóbb énekesnője, Tereskova. A sokak által csak az Illatos a pinám című sláger, vagy a Magyarország-átirat miatt ismert énekesnőt már többször elérte az ítélet, miszerint provokatív, a tapasztalat azonban – főleg mostanában – az, hogy minél ironikusabb valaki, annál könnyebben húzza rá a közvélemény jobb híján ezt a jelzőt, pláne ha még időnként ún. csúnya szavakat is használ.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Isten egy szarházi alak, de szerencsére van egy kislánya

Brownie 2015. november 13., péntek 19:43

Dióhéjban erről szól a belga Jaco Van Dormael, a Toto, a hős és a Mr. Nobody (Senki úr életei) rendezőjének új filmje, a Legújabb testamentum, amit november 12-től vetítenek a hazai mozikban. Na jó, ennél azért sokkal többről: a polgárpukkasztó fekete vígjáték nagy egzisztenciális kérdése, hogy jobb-e a kényelmes tudatlanságban tengetni mindennapjainkat, vagy akkor kezdhetnénk csak el igazán szabadon és őszintén élni, ha megtudnánk, hogy mennyi időnk van hátra...

Kell-e kis Jézus a lépcsőfordulóba?

Divany.hu 2015. november 12., csütörtök 13:32

Tetszik?

 • 40
  Jópofa, de nem tenném ki
 • 48
  Kéne!
 • 45
  Rémes
 • 19
  Giccses, én jobbat photoshopolok!

Mi is megemlékeztünk már az ukrán művész, Alekszej Kondakov munkáiról, aki azt vette a fejébe, hogy klasszikus festmények szereplőit helyezi modern környezetbe. Most a weburbaniston találtuk, hogy – feltehetően a nagy sikerre való tekintettel – újabb sorozattal rukkolt elő.

A környezet új, de a téma a régi, tehát még mindig barokk festmények szereplői keresik a helyüket egy új, kortárs környezetben, bár ennek a mostani sorozatnak pár képe grafika, így azok inkább hasonlítanak egy fura számítógépes játék hátterére, mint hús-vér helyszínekre (Szűz Mária karján a gyermekkel és a báránykával például akár egy Counter Strike helyszínen is álldogálhatna a lépcsőfordulóban).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldog születésnapot, és egy Oscart végre Leonardo DiCapriónak!

Lina 2015. november 11., szerda 17:46

Ma ünnepli 41. születésnapját a Titanic óta számos nagy alakítást a háta mögött tudó Leonardo DiCaprio. Az egykor tinisztár már nem egyszer bizonyította, hogy nem lehet csak úgy beskatulyázni, és képes teljesen átlényegülni egy szerep kedvéért. A negyedik x-et taposó filmsztárról érdekes információkat olvashat a folytatásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen dokumentumfilmeket, ha tudni szeretné, hol él!

Lina 2015. november 11., szerda 15:56

Megannyi kérdést, társadalmi problémát és globális jelenséget boncolgat az az 55 dokumentumfilm, amely a 10. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Filmfesztivál keretein kerül bemutatásra. A felhozatal annyira erős, hogy csak nehezen tudtuk kiválasztani belőle azt a tíz filmet, amit meg szeretnénk nézni. A folytatásban mutatjuk, melyik alkotásokra vagyunk leginkább kíváncsiak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem erőltetett ez, túlélni mindent?

hv 2015. november 10., kedd 16:24

Az Anyám és más futóbolondok a családból nemcsak a címe miatt vicces. Fekete Ibolya újabb történelmi tablót rendezett groteszk epizódokkal, aforizmákkal, és sok költözéssel.

A Bolse vitával ismertté váló Fekete Ibolya múlt héten bemutatott önéletrajzi mozija, az Anyám és más futóbolondok a családból Magyarország, és egy Erdélyből elszármazott család 20. századi történetét meséli el úgy, hogy közben nem lesz sem bárgyú, sem tolakodó. Ez a film nem akar többnek tűnni, mint ami valójában: egy szerethető, olykor groteszk, vagy éppen megható, kicsit identitás-zavaros, nosztalgikus családmese, néhány remek színészi teljesítménnyel.

Nem is olyan régimódi történet

Az Anyám és más futóbolondok a családból bevált kliséket és megoldásokat mozgat, mégis sokféle benyomást hoz. Olyan, mintha összekevernénk a Régimódi történet című Szabó Magda-regényt egy Cseh Tamás-dallal, a Csinibabával, és valami nagy történelmi tablófilmmel, például A napfény ízével, vagy Az én XX. századommal. Van benne ugyanis minden: boldogtalan családok, szerencsétlen fordulatok, korai halálesetek, erős nők, és szám szerint 27 költözés a történelmi és mai Magyarország területén. A képi megoldások néha zavaróan széttartóak, viszont viccesek a burleszkesre gyorsított jelenetek, és az archív felvételek is - randevúzó szereplőink így kerülnek például egy Karády-film díszleteibe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem Tim Burton rendezi az Alice Tükörországbant

bb 2015. november 9., hétfő 19:24

Bár nagyon vártuk, végül nem voltunk hasra esve Tim Burton öt évvel ezelőtt bemutatott Alice Csodaországban című 3D-s szuperprodukciójától, ennek ellenére szinte borítékolható volt a Lewis Carrol által írt klasszikus folytatása, mivel az körülbelül egymilliárd dollárt hozott akkor a Disneynek.

A napokban ki is jött az eredetileg 1872-ben íródott Alice Tükörországban első előzetese, amiben ezúttal is olyan A-listás színészek kaptak helyet, mint Johnny Depp (Bolond Kalapos), Helena Bonham Carter (Vörös Királynő), Sacha Baron Cohen (Idő), vagy Anna Hathaway (Fehér Királynő), és természetesen ebben is Mia Wasikowska játssza Alice szerepét – írja a nylon.com a rajzfilm élőfilmes változatáról, melynek Tim Burton ezúttal csak a producere, a filmet James Bobin rendezi. Ez nem okvetlenül baj, de tény, hogy különös választás, Bobin ugyanis olyan elborult alkotásokon dolgozott az elmúlt években, mint az Ali G Indahouse, a Brüno, a Borat, a Slágermájerek vagy a Muppets.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés