STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Szomszédok buliznak a Lila akác közből a Kamrában

cukorka 2015. január 26., hétfő 11:58

A Katona József Színház Kamrájába kaptuk meghívást, Abigail bulijára. Ez nem egy hányós/dugós tiniparti, az a szomszédban zajlott, bennünket a Lilaakác köz egyik gazdagabb családjához invitáltak, bár Mike Leigh elképzelt kertvárosi közösségét nem pont így hívják. Az Abigail bulija nem Abigailről szól, ami azért nem baj, mert tényleg jóval közelebb áll hozzánk Beverly (Rezes Judit) és az ő agyonhajszolt ingatlanügynök férje, Laurence (Kocsis Gergely), ha másban nem is, korban mindenképp.

A történet szerint Beverly partit ad a környékre újonnan költözött Angie (Jordán Adél) és Tony (Ötvös András) köszöntésére, amire meghívja szomszédját Suzyt (Ónodi Eszter) is. Nos, pont az ő lánya az az Abigail, aki a másik, jóval vadabb bulit rendezi, szereplőink nem kis izgalmára. A közel két óra pont elég arra, hogy megismerjük mindhárom családot, kicsit jobban is annál, mint ahogy szeretnénk. Mert nem Mike Leigh írásáról lenne szó, ha nem kerülne előtérbe az igazi emberi természet, ha nem mutatná ki este kilencig minden szereplő a maga fogának fehérjét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szavazzon 2014 legkreatívabb magyar projektjeire!

mzd 2015. január 23., péntek 13:19

Egész évben figyelemmel kísértük a hazai (és sok esetben nemzetközi színtű) kezdeményezéseket, de mi is meglepődtünk a Highlights of Hungary gyűjtésén, ahol 10 kurátor az általuk legötletesebbnek tartottakat gyűjtötte össze. Bekerült a válogatásba többek között Boggie Parfüm című klipje, amelyben valósidejű retusálást nézhettünk végig; a Külhon – Magyarok New Yorkban című fotókiállítás; a Skool nevű projekt, amely fiatal lányoknak mutatja meg, hogy nekik is kínál karrierlehetőségeket a tech szakma; a legmenőbb fővárosi kerékpáros kezdeményezés, a hajléktalanokat étellel segítő Budapest Bike Maffia; az autista lakóotthonokban művészeti foglalkozásokat indító Autistic Art; a Katona művészeivel készített zseniális gifszinház és a Holokauszt 70. évfordulóján elindított Csillagos Házak projekt is.

Highlights of Hungary.PNG
44 projektek válogattak össze a kurátorok Fotó: Highlights of Hungary

Az ön véleményére is kíváncsiak: a kurátorok (Winkler Nóra, Unger András, Trellay Levente, Száraz István, Pistyur Veronika, Martinkó József, Böszörményi Nagy Gergely, Jedlicska Márton, Osvárt Judit és a SuperChannel) által kiválasztott ötletekre az egyes projektek aloldalain lehet szavazni (egy Like gombocskával). Az sajnos nem derül ki, hogy ezt meddig teheti meg és mi lesz a „győztessel”, de mindenesetre menjen gyorsan szavazni, mert meg kellene köszönnünk nekik, hogy ennyi mindenre lehetünk büszkék.

A Parkoló nagyvárosi western, lövöldözés nélkül

cukorka 2015. január 22., csütörtök 19:12

Arról már írtunk korábban, hogy Miklauzic Bence új filmjében bebizonyosodott számunkra, hogy a hatvan az új harminc, de most azt is elmagyarázzuk, miért. Nem mintha a Parkoló különösebben megváltaná a világot, akad benne üresjárat éppen elég, néhol megkockáztatom még unalmas is, mégis csupa pozitív élményben lehet része annak, aki megnézi, és nem csak azért, mert fantasztikusra sikerült a plakátja. 

A helyszín egy belvárosi parkoló, amit egy lakókocsiból irányít Légiós (Lengyel Ferenc), állandó segítőjével, a folyamatosan Izlandra vágyó Edgárral (Somody Kálmán) a forró budapesti nyárban. Körülveszik állandó bérlői, például az agresszív rendőr (Rajkai Zoltán) családjával (Pokorni Lia, Miklauzic Simon); és állandó lébecolók, mint a taxis Börni (Egyed Attila) vagy a török büfés, Hakan (Horváth Kristóf). Ők mégis háborítatlanul élik életüket, mígnem be nem kanyarodik egy 1968-as Ford Mustang, a kormánynál az irgalmat nem ismerő üzletember Imrével (Szervét Tibor). Az üzletember nem akar mást, csak egy fedett parkolóhelyet, Légiós viszont nem akarja odaadni neki az egyetlent, mivel az számára kegyeleti hely. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Raveonettes, Krétakör előadás és dr. Máriás várja a héten

Edicsek 2015. január 22., csütörtök 11:17

Ezen a héten a kiváló koncertek mellett több művészeti kiállítás is nyílik, de lesz színházfesztivál, Lett Zenei Napok, új filmek és akkor még a nagyon menő Raveonettes-koncertről nem is beszéltünk. Ráadásul január 22-e a magyar kultúra napja, amikor országszerte várják programokkal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 60 az új 30, és ezt a Parkolóból tudtuk meg

maze 2015. január 20., kedd 20:28

Miklauzic Bence új játékfilmjét, a Parkolót hétfőn este mutatták be a Mom Park mozijában, természetesen minden fontos szereplő részvételével. A Cinema City nagyterme megtelt az érdeklődőkkel, Pálfi György filmrendező (mármint nem ezé) ugyanúgy megjelent, mint Kovács Gábor producer, de a nagy csinnadratta mégis elmaradt. Nem bánta ám ezt olyan nagyon senki ezen a borús hétfő estén, és igazán jó hír az is, hogy Rába Roland kivételével a film összes készítője ott tudott lenni a film végi névsorolvasáson. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

David Bowie 50 évnyi frizurája egyetlen gifben

bb 2015. január 19., hétfő 09:45

Egészen hihetetlen, de David Bowie a napokban töltötte be 68.születésnapját, amiről természetesen a rajongói is megemlékeztek világszerte. Így tett a 22 éves brit származású illusztrátor, Helen Green is, aki egy egészen szokatlan formáját választotta az ötven éve a pályán lévő zenész megünneplésének. A portrékra specializálódott Green ugyanis egyetlen gifben szemlélteti, milyen drasztikus frizuraváltásokon ment át Bowie az elmúlt öt évtizedben –írja a több mint harminc képből álló sorozatról a thisiscolossal.com.

DB-HG-700px.gif
Fotó: helengreenillustration.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fétishableány kalandjai medenceparton, szárazföldön és Tinderen

bb 2015. január 18., vasárnap 18:24

A tavalyi évben egymást érték a kis hableány témáját feldolgozó projektek és nagy mozifilmes tervek, amiből kiindulva nem szabadott volna annyira meglepődnünk a szakmájában egyre sikeresebb fotós, Aeschleah DeMartino fotósorozatán. A tetőtől talpig latexbe bújt fétishableány mindennapjait bemutató sorozat láttán azért még a sokat látott Los Angeles-i művész szcéna is felkapta a fejét, pedig a szokatlan látványt nyújtó sellő őrült kalandjai teljesen életszerűek és hétköznapiak. Leszámítva persze, hogy főszereplő ezúttal egyfajta szadomazo sellőnek van öltözve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van valami elképzelése, mit szavaztak önök a legjobb 2014-es magyar filmnek?

maze 2015. január 17., szombat 11:58

Szilveszter napján megkérdeztük önöket, hogy leveri-e az Utóélet című film a közönsikernek számító Hajnal Tímeát, és hát kiderült, hogy van, amiben igen. Mert hát kormánybiztos urunk megmondta, hogy közönségfilmeket kell gyártani, és ha valakinek, hát neki csak igaza van, hiszen ő a kormánybiztos. Na, ezt csak azért írjuk, mert tényleg bejött a papírforma: a tavalyi ízlésromboló Coming out után, idén egy egyel használhatóbb, ám még mindig laza közhelyekkel operáló filmet, a Megdönteni Hajnal Tímeát nézték meg a legtöbben. Ami nem jelenti azt, hogy önöknek viszont ne lenne helyén az ízlése. Mert a legjobbnak nem ezt szavazták meg.

10567 598019526898774 45724313 n
Fotó: Facebook / VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

 Szóval megpróbálunk tenni magasról arra, hogy mire ül be a legtöbb mozinéző, bár kétségtelen, hogy nem lenne rossz, ha a legjobbra tenné, de ez egyelőre hiú ábránd marad. Tavaly tíz film mérettetett meg, és volt egy csomó (Liza, a rókatündér, vagy az Argo2), amikre hiába vártunk, mert majd idén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Lángoló Ember idén tükörkarnevállal készül a sivatag közepén

hv 2015. január 16., péntek 18:27

Mától lehet előrendelni a jegyeket az ultramenő Burning Man nevű amerikai kulturális és elektronikus zenei fesztiválra.

A közösségi fesztiválok minimum Woodstock óta elképesztő kúlságfaktorral és meghatározó közösségszervező erővel bírnak. Hiába a kosz, a tömeg, a sokszor kényelmetlen körülmények, sőt, hiába történtek olykor tragédiák is, úgy tűnik, hogy a nyugati világ kedvét nem lehet elvenni a különféle zenei és kulturális fesztiválokon való csapatástól. A pár száz embert megmozgató alternatív megmozdulásoktól a celebeket is bevonzó, kaliforniai Coachelláig igen széles a kínálat, amelyből válogathatunk. A Magyarországon kevéssé ismert, világviszonylatban azonban annál menőbb amerikai Burning Man nevű kulturális és elektronikus zenei fesztivál – kis képzavarral – az ellenkultúrabeli fősodor egyik kedvenc terepe. Minden év nyarán Ifjú kreatívok, képzőművészek, írók, szellemi szabadfoglalkozásúak, zenekart alapítók, független filmesek özönlenek Nevadába. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nick Cave zseniálisan alakítja Nick Cave-et

Edicsek 2015. január 15., csütörtök 09:10

A 20.000 nap a Földön egyszerre dokumentumfilm és fikció, egyszerre mutatja meg hogyan készült a Push The Sky Away című lemez, miközben Cave gyakorlatilag számot vet az életével egészen a gyerekkorától.

A zenekaros dokumentumfilmek és a lemezfelvételes interjúk tipikusan az a műfaj, ami a legtöbbször bónusz DVD-n szoktak kijönni, vagy valami limitált verzióban kapható a lemezzel együtt. Szerencsére az utóbbi időben azért egyre több szórakoztató zenei dokumentumfilm kerül bemutatásra, amik önállóan is megállják a helyüket, elég csak a Foo Fighters sorozatára gondolni (Sonic Highways) vagy a Sound Cityre (ami a híres californiai stúdióról szól) esetleg a Marley-re (Bob Marley életéről és munkájáról) és persze a Lemmy-dokumentumfilmről se feledkezzünk meg, ami a Motörhead énekesének életéről készült. Az ilyen filmek legfőbb kérdése, hogy attól, hogy valaki jó frontember vagy jó zenét ír, érdekes-e az élete? Illetve meg lehet-e nézni egy ilyen filmet olyan emberrel, akinek fogalma sincs, hogy ki az a Nick Cave? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudósok koncert, kivénhedt szuperhős és Parti Nagy bábjáték a héten

Edicsek 2015. január 15., csütörtök 08:38

Ezen a héten zenei programból kevesebb, de annál jobb lesz, viszont várja egy csomó kiállítás, és a moziban is bemutatnak néhány jó filmet, amiért érdemes lesz kimozdulni otthonról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme a 10 legmenőbb kollázsművész

bb 2015. január 13., kedd 13:31

Nemrég kigyönyörködtük magunkat a sevillai művész, Isabel Chiara mozgó kollázsképein, amin felbuzdulva az anothermag.com listájának segítségével összegyűjtöttük a művészeti ág úttörőit és meghatározó alakjait, akik a huszadik század első felében indították el modernista mozgalmukat. A francia collage szóból eredő kifejezés a wikipedia.org meghatározása szerint egy olyan művészi alkotás, aminek felületére több, egymástól eltérő dolgot, például fényképet, újságcikket, buszjegyet, leveleket, térképeket helyeztek el a művészek – ezt a technikát a dadaisták és a szürrealisták is előszeretettel alkalmazták. A hajtás után megnézheti, hogy hogyan tükrözik a kollázsművészek alkotásai a huszadik század felfordulását és annak társadalmi változásait!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az önpusztítás mocskában Baal az igazi király

cukorka 2015. január 12., hétfő 19:34

Brecht Baaljára hatványozottan érvényes, hogy csak akkor érdemes előadni, ha van hozzá megfelelő címszereplőnk. A Szputnyik Hajózási Társaság megtalálta az ő Baal-ját Király Dániel személyében, és ennek megfelelően létrehozta a teljes őrületet a Jurányi Inkubátorház színpadán.

A Baal aztán még az a darab is, amit ha nem ismerünk, inkább el se induljunk megnézni. Pláne, ha alacsonyabb az ingerküszöbünk. Amikor beléptünk a Jurányi színháztermébe, rögtön felsejlett egy régi, a Vígszínház háziszínpadán előadott Baal Kaszás Attilával a főszerepben, amiben olyan hányást kaptunk a nyakunkba a földön ülve, hogy azóta sem iszunk vörösbort. És ezzel az emlékkel együtt visszajön minden Baalról, a férfiról, aki nem ismer szeretetet, se tiszteletet, se istent, se embert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Asterix és Obelix is gyászolja Charlie-t

Becca 2015. január 12., hétfő 12:23

A 87 éves Albert Uderzo, a híres francia képregényhősök, Asterix, Obelix és társai megalkotója már hosszú évek óta visszavonult a munkától, de most két grafikával megszakította ezt, hogy lerója tiszteletét a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségének meggyilkolt munkatársai emléke előtt – számolt be róla a Huffington Post.

Albert Uderzo két grafikát publikált, és mindkettőt megosztotta az „Asterix” hivatalos Twitteroldalán is, hogy kinyilvánítsa a rajongóknak: „Moi aussi je suis un Charlie” (Én is Charlie vagyok). Az első Uderzo-karikatúra a Charlie Hebdo tribute-ban jelent meg, ez Asterixet ábrázolja, a második rajzon már feltűnik Obelix és kiskutyája, Idefix (a hazai fordításokban Mirnixdirnix, Bokafix, Kutyix, Dogmatix, Töpszlix) is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen Charlie?

Hermann Veronika 2015. január 11., vasárnap 15:50

Mi itt, a névtelen bloggerek, a bértollnokok, a magukat cenzúrázók, az állami alkalmazottak, a kirúgástól félők, a tüntetés helyett fagyizók: bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét hinni, de sajnos nem vagyunk Charlie.

Je suis Charlie

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen irányuló merénylet és az utána következő túszdrámák hazai értelmezése nagyon szomorú képet fest a magyarországi közbeszéd állapotáról.Nemcsak Európa, de az egész euroatlanti világ sokkot kapott a párizsi szatirikus lap elleni támadástól és az utána következő három napos embervadászattól. A közösségi médiumokat elárasztották a #JeSuisCharlie hashtaggel jelölt, részvétnyilvánító és szolidaritást kifejező posztok, amelyek nem elsősorban a lappal való azonosulást, hanem az sajtó- és véleményszabadság melletti kiállást jelképezik. Magyarországon is sokan tisztelegtek az újság meggyilkolt munkatársai és a merénylők által kivégzett muzulmán rendőr emléke előtt, számosan azonban már nem sokkal a vérengzés után elkezdték feszegetni az áldozatok felelősségét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vásároljon krétakörös cuccokat!

Divany.hu 2015. január 10., szombat 11:11

Őrült Krétakör rajongó? Schilling Árpád társulatának minden mozzanatát lesi? Akkor persze bizonyára tudja már, hogy a társulat új helyre költözik, viszont az talán még újdonság, hogy egy nagy lomtalanítást is tartanak ennek okán.

A Krétakör a Facebookon tette közzé, hogy január végével elhagyják eddigi székhelyük, a "hírös-nevös Bázist". Így szól felhívásuk: "Ennek apropóján a cuccaink egy jelentős részétől meg kell válnunk - még az egyébként menő és/vagy tök jó állapotban lévő, további felhasználásra teljes mértékben alkalmas tárgyainktól is. Ezért január 16-án 12-18 óráig, január 17-én 10-16 óráig vásárt rendezünk a Bázison, ami mindenki számára nyitott! A következő napokban izelítőt adunk majd a vásáron megvásárolható cuccokból, hogy kedvet csináljunk minél többeteknek. Ma egy csodálatos, forgó-tárcsázós (aki tudja a rendes nevét, kommentelje be) telefon képével izzítjuk a kedélyeket - és ennél csak még szebb és jobb dolgok sora fog még következni, szóval: nézzetek be hozzánk majd a jelzett időpontban, ha gusztusotok támadt a bevásárlásra!"

10915159 887671257921024 1079270650974307759 n
Fotó: Facebook / Krétakör

A telefont mi tárcsásnak hívnánk, ha látnánk rajta a tárcsát. De attól még vásárlásra fel!

Magyar logók a világ legmenőbbjei közt

bb 2015. január 9., péntek 15:15

2002-es debütálása óta hetedik alkalommal jelent meg a Robert Klanten, George Popov, Anna Sinofzik és Nina C.Müller által szerkesztett 'Los Logos', azaz a nagy logó könyv legújabb kiadása, ami a legmodernebb logókat és azok tervezőit mutatja be a világ minden tájáról. Az átfogó, 400 oldalas könyv elsődleges célja a készítők szerint az inspiráció, valamint az, hogy tájékoztassa a tervezőket és azok ügyfeleit a legújabb cégér trendek alakulásáról.

ll07 side
Megjelent a logó könyv hetedik kiadása Fotó: Facebook / Blikdani
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy jön össze Nick Cave a gördeszkával? Így.

aa 2015. január 9., péntek 08:47

Sosem gondoltuk volna, hogy a szinte mindig elegáns zakókban, csőnadrágban és hegyes orrú cipőkben parádézó ausztrál zenésznek bármi köze is lehetne a gördeszkás kultúrához, de Nick Cave-nek 57 éves korára erre is sikerült rácáfolnia. Limitált szériás deszka kollekciót dobott piacra az ismert melbournei márkával, a Fast Times-sal együttműködésben – számol be a szokatlan összeborulásról a pitchfork.com, akik egyébként üdvözölték az ötletet. Nekünk is kifejezetten bejött  a San Franciscó-i grafikus, Chuck Sperry által tervezett deszkalap, amit állítólag az old school motoros sisasok ihlettek.

NickCaveSkate2
Fotó: fasttimes.com.au
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kőszén még sose volt ennyire forró

Qrator 2015. január 8., csütörtök 09:37

Édesmindegy, kikről is beszélünk, annál sosincs felemelőbb érzés, mint amikor két tök különböző csoport vállat vállnak vetve harcol és boldog szövetséget köt. Ilyenkor az ellentétek ellaposodnak, és mindenki rájön, mennyire jó arc a másik. Ez a fő mondandója az idei január egyik legviccesebb filmjének, a brit Büszkeség és bányászéletnek (a magyar címet a Pride-ból ferdítették ilyenné), ami a nyolcvanas évek hatalmas brit bányászsztrájkja mellé álló melegek sztoriját meséli el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nick Cave, Elvis Presley és a jazzrajongók hete következik

Edicsek 2015. január 8., csütörtök 09:08

Ezen a héten örülhetnek az Elvis-rajongók, hiszen nagy bulikkal ünnepelhetik Presley 80. szülinapját, de a legnagyobb nyertesek a jazzkedvelők, mert szinte az egész hét róluk szól majd. De lesznek jó filmek és kortárs művészettel is készültünk! 

Madonna lázadó szívvel és fedetlen mellekkel veszi be 2015-öt

Steiner Kristóf 2015. január 7., szerda 21:05

Madonnáról az elmúlt néhány évben leginkább ifjú szeretők, alulöltözött fellépések, és kimagyarázhatatlan Instagram fotók kapcsán hallottunk – ha megkérdezek egy (heteroszexuális) tizenévest, sanszos, hogy a Justin Timberlake-kel közösen elszexizett 4 Minutes az egyetlen zenei emléke Madonnáról. A zajos rádiós sikerek elmaradoztak, és gyakran csak a legelszántabb rajongók tudták, hogy a nagyasszony éppen filmet rendez, vagy filantróp túrán van Malawiban – ám a vélt vagy valós szépészeti beavatkozásokat becsmérlő magazinok mindezzel együtt továbbra is a pop királynőjeként apposztrofálják, ezt a státuszt pedig a lédigagák és téjlorszviftek sem ragadták el tőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg online az ország újévi filmjét!

bb 2015. január 7., szerda 09:24

Már mindenki számára elérhető az interneten hazánk első közösségi filmje, ami december 30-án debütált az ország több nagyvárosában. A lelkes készítők már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy hamarosan elindul a projekthez készült interaktív platform is, melyen a hetven perces filmből kimaradt jelenetek jelentős része is elérhető lesz azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan töltötte Magyarország az év utolsó napját 2013-ban.

10885204 826796487385551 740284918082929984 n
Fotó: buekfilm.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tündének és mágusnak öltözni igenis királyság

Qrator 2015. január 6., kedd 13:40

Az ember odafelé orknak öltözött fiatal srácokra és kockák hadára, na meg 80:20 százalékos nemi arányra számított a férfiak javára, ehhez képest arculcsapó volt szombat reggel 8-kor, hogy mennyire mást kapott. A hétvégén tartották a 2015-ös Tolkien-napot, amit a Magyar Tolkien Társaság a brit nyelvész és író, a fantasy műfajának egyik alapítója tiszteletére rendeznek minden évben az ő születésnapján (Tolkien professzorról részletesebben keretes írásunkban olvashat). Idén ráadásul különleges apropója volt a rendezvénynek: Peter Jackson befejezte a (sokak szerint összegányolt) Hobbit-trilógiát Az öt sereg csatájával, ami már a magyar mozikban is dübörög.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogan néznék hosszan hunyorogva a semmibe

maze 2015. január 4., vasárnap 13:31

Polgár Csaba, az Örkény Színház színésze játssza és nemsokára Németországban rendezi is Shakespeare Hamletjét, miközben ezerrel készül színpadra vinni egy kultikus japán westernfilmet. Társa az életben és a rendezéseiben is Izsák Lili díszlettervező, akivel nem családi vállalkozásban tolják az ipart, hanem kiegészítik egymást. Interjú.

Játszod Hamletet az Örkény Színházban, de nemsokára Karlsruhéban, Németországban fogsz rendezni egy másik dán királyfit. Nincs túl közel a játszott előadás ilyenkor? Hogyan készülsz a rendezésre? 

Még soha nem csináltam ilyet, úgyhogy nem nagyon tudom, hogy lesz. Szerencsére nagyon gazdag alapanyag Shakesperare Hamlete, és persze új és más helyzet az is, hogy kikerül az ember egy teljesen ismeretlen társulathoz. Ez egy ismerkedési folyamat, legalább is a kinti munkáim nagy része általában arról szól, hogyan ismerkedem meg az ottani helyzettel, színészekkel. És persze attól is függ, hogyan érzi magát az ember, mik történnek vele. Nem hiszem, hogy zavarni fog, hogy közben itt Pesten játszom, hiszen nagyon másfajta helyzet ez. 

Miért pont Németország? Elég sokat jársz arrafelé...

A Korijolánusz című előadást beválogatták anno egy fesztiválra, és onnan jött két meghívás Párizsba meg Münchenbe, így kezdődött ez az egész. És ebből következett a tavalyi berlini meghívás, ahova a Válasszunk párt! készült, és most ez a karslrsruhei is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Kurázsi mamát nem kell direktbe aktualizálni, a helyzet anélkül is kísérteties

maze 2015. január 2., péntek 19:12

Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésznője Kurázsi mama szerepébe bújik januárban, de közben Gergye Krisztiánnal dolgozik mindenfelé. Óriási lendületet kap attól, hogy dolgozik anyaszínházán kívül is, mégse tudná soha otthagyni a Katonát. A tanításban azt szereti, hogy amint megfogalmaz valamit a szakmáról, azzal ugyanezt magában is tisztázza. Interjú.

Gőzerővel próbáljátok Zsámbéki Gáborral a Kurázsi mama és gyermekeit, amiben címszerepet játszol. Nem vagy fiatal még Kurázsi mamához?

Attól függ, mit gondolnak az emberek arról, hogy hány éves Kurázsi. Itt, ebben az előadásban nem ez lesz a fontos - olyannyira, hogy ha reálisan nézzük, akkor a legnagyobb fiamat kilenc évesen kellett volna megszülnöm. Itt arról van szó, hogy egy társulat, történetesen a Katona társulata előadja a Kurázsit – de ez rögtön az elején ki fog derülni. 

Merre tervezitek elvinni az előadást?

Ami egy hónappal a bemutató előtt látszik – és amit a rendező, Zsámbéki Gábor szeretne bemutatni – az leginkább az, hogy mi történik a valóságban ahhoz képest, ahogy a politika eltervezi az emberek életét. Hogyan csapódik le mindez a kisemberek mindennapjainak a szintjén, hogyan próbálják meg túlélni azt, hogy mindig mást talál ki a politika. 

unnamed

Azaz rá lesz húzva a mai, hazai politikai helyzetre?

Direktbe nem kell aktualizáljuk, mert már önmagában a helyzet is kísérteties, nem kell még tovább sulykolni a nézőkbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Travelo utazási ajánlatok

  • Várja Karintia Sok-sok napsütés, csodálatos alpesi táj és lélegzetelállító látványosságok – Karintiában megtalálható minden, ami egy jól sikerült üdüléshez szükséges.
  • Kezdje az új évet pihenéssel: lazítson fürdővárosaink egyikében és töltődjön fel! Szálláshelyek, online foglalás itt.
  • Gondoljon a nyárra, és foglalja le európai nyaralását már most!
  • Egyszerűtől a luxusig: ahol családjával együtt pihenhet. Foglaljon online vagy csak kérjen ajánlatot itt.

Hirdetés

Hirdetés