STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

A Szomorú szamuráj szavalva még viccesebb

mzd 2015. május 27., szerda 11:59

Youtube-on futottunk bele az alábbi videóba, amelyen Szilágyi Csenge, a Centrál Színház színésznője Kocsor Zsolt (közismert nevén Kozsó) és a neve alatt futó Ámokfutók zenekar egyik slágerét, a Szomorú szamurájt adja elő úgy, mintha az egy vers lenne.

A zenét hallgatva talán fel sem tűnik a tingli-tangli dalszöveg (azért de), itt viszont erősen komikusan hatnak kimondva az "Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!" sorok. A hozzászólókat arra buzditják, írják meg, mi legyen a következő feldolgozás – akad, aki Dolly Rolltól választana egy klasszikust, de a Tankcsapda és Soerii & Poolek Vaddisznó című remekét is kérte valaki. Ha esetleg dallamtapadása lenne a számtól, kattintson ide és mutatjuk az ellenszert.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Hogy feldobná ezt az érdektelen, régi festményt egy bohócorr, nem? De.

Edicsek 2015. május 27., szerda 09:18

Egy párizsi művész régi, klasszikus, de nem túl sokat érő festményeket formál újjá azzal, hogy egész egyszerűen rájuk fest valami minél inkább oda nem illőt (vagy odaillőt, nézőpont kérdése persze). Lehet egy egy bohócorr egy komoly férfiú arcán, esetleg zenekaros póló, de van úgy, hogy felöltöztet egy aktképet, vagy bandatagot csinál a modellből. Ahogy Blase, vagy polgári nevén Nicolas Saulnier mondja, ezzel a saját stílusát teszi hozzá a sok esetben elhagyatott és régi festményekhez. Blase nem az egyetlen persze, akinek a művészileg értéktelen festmények újrahasznosítása: itthon is van ilyenünk Elekes Károly személyében, aki szintén újraértelmezi a (művészi értéküket tekintve többnyire semmit sem érő), régi festményeket, hogy azzal valami újat alkosson. Nála a művészettörténeti utalások mellett többértelmű és váratlan megoldások is születnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gótikus angyalok manapság metróval járnak

mzd 2015. május 25., hétfő 14:34

Azt már megszokhattuk, hogy a barokk és gótikus festmények szereplői idillien unalmas környezetben, lugasokban, sziklákon pózolnak. Éppen ezzel megy szembe Alexej Kondakov kijevi művész koncepciója, aki a szereplőket a modern világba (egészen pontosan ukrán helyszínekre) helyezte át.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Wes Anderson karakterei legófigurákként is felismerhetőek

Divany.hu 2015. május 24., vasárnap 15:04

Kéne?

 • 25
  Kéne
 • 3
  Nem kéne
 • 4
  Akkor kéne, ha igazi lenne

Matt Chase grafikus az értelmi szerzője annak a sorozatnak, ami összehoz két különböző területet: a filmművészetet (egész pontosan Wes Anderson filmjeit) és a Legót, számol be róa a Fubizz. Most a San Francisco-i Spoke Art galéria évenkénti "Bad Dads" (Rossz apák) kiállítására tervezett olyan posztereket, amik a rendező filmjeinek híres karaktereit ábrázolják legófigurákként. A poszterékért 10 dolláros (2700 forint) áron lehet hozzájutni a galéria webshopjában

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Saul fia kapta a nemzetközi kritikusok díját Cannes-ban

Dívány 2015. május 23., szombat 18:32

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. 

A díjátadón a rendező "nagyon nagy örömnek, büszkeségnek és megtiszteltetésnek" nevezte, hogy első szereplését Cannes-ban a világ minden tájáról meghívott külföldi kritikusok ilyen jól fogadták. Emlékeztetett arra, hogy a film elkészültét Magyarországon kívül egyetlen más ország sem támogatta, és jóllehet a filmben fél tucat országból szerepelnek színészek, az alkotás teljes egészében magyar film. Az MTI kérdésére a rendező elmondta: a kritikai elismerés azért nagyon fontos, mert új megközelítésű alkotásról van szó, s számára az a legfontosabb, hogy minél többen megnézzék a Saul fiát.

A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, amelyben Mario Abbade Neto brazil elnök mellett Franciaország, India, Egyiptom, Dánia, Hongkong, Nagy-Britannia és Törökország vezető filmkritikusai foglaltak helyet. Az idén hetvenéves FIPRESCI-zsűri a cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjából és az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásból választott ki egy-egy filmet, valamint egy külön díjat megítélt a párhuzamos programok legjobbjának.

A fesztivál kezdetén a versenyprogramban nagy sikerrel bemutatott, majd óriási visszhangot kapott magyar alkotás, a 38 éves Nemes Jeles László első filmje. Három korábbi kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több mint harminc díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fia című film főszerepét Röhrig Géza, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán végzett, 15 éve New Yorkban élő költő, amatőr színész alakítja. A zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant. A fesztivál legtöbb kritikusa szerint a magyar alkotás az első olyan film, amely választ ad arra a művészi kérdésre, hogyan lehet a holokausztot filmen ábrázolni.

A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakította. A filmet a június 11-től vetítik a magyar mozikban.

Látott már Lorcát flamencóban elmesélve?

Tuna Judit 2015. május 22., péntek 18:57

Magyarországon egyedülálló táncszínházi előadást tűzött műsorra a  Békéscsabai Jókai Színház, melynek különlegessége, hogy profi flamencobetétek gazdagítják. Federico Garcia Lorca Bernarda Alba háza című művét Béres László vitte színpadra és Bajnay Beáta flamencotáncos koreografálta. Amiért egyedülálló hazánkban ez a produkció: a színészek az andalúzok nemzeti táncával, a flamencóval ötvözik színészi előadásukat, ami július 2-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon – a Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül – vendégszerepel, illetve szeptemberben a Vidéki Színházak Fesztiválján, a Thália Színházban is megnézhető.  

 

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már a színházjegyet is mobilon vesszük!

Divany.hu 2015. május 21., csütörtök 10:59

Egyre több színházjegyet adnak el okostelefonon, és a készüléktulajdonosok jelentős része mobilon keres programot estére, derült ki a Ma este Színház! és a Simple közös felméréséből. A több mint 2500 fő bevonásával készített kutatás szerint minden második megkérdezett vásárolt már jegyet így, adta hírül az MTI.

A számítógépen keresztüli internetes vásárlás mára elfogadottá vált, de a mobileszközükkel online vásárló okostelefon-tulajdonosok száma is folyamatosan nő. A kulturális programok esetében pedig sokan már nemcsak a mozi-, de a koncert- és a színházjegyet is így szerzik be, akár az előadás előtti utolsó pillanatban - derült ki a felmérésből. Mint az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben áll, minden második megkérdezett vásárolt már jegyet a mobileszközén, többségük rendszeresen választja ezt a megoldást, és igényli, hogy telefonon keresztül vehesse meg és használhassa fel a jegyeket, nyomtatás nélkül.

shutterstock 193113566
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rókatündér buli, Gourmet fesztivál és goaparti is várja a héten

Edicsek 2015. május 21., csütörtök 08:52

A héten már indulnak az első fesztiválok, de mehet játékkiállításra is. Kóstolja meg a menő éttermek fogásait a Gourmet Fesztiválon, vagy borozgasson a pincék nyílt napján. Táncoljon a Liza a Rókatündér zenéjére vagy éppen menjen moziba a héten. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugdíjas Roxette nosztalgiázóknak

cukorka 2015. május 20., szerda 13:09

Kedd este a Papp László Sportarénában adott háromnegyed házas koncertet a kilencvenes évek egyik sikerduója, az idén harminc éves Roxette. Ez volt a harmadik koncertjük az országban, de megmondjuk őszintén, az első kettőről szóló hírek valahogy elkerülték a figyelmünket, így csak most lett szerencsénk végre élőben is megnézni őket. Pedig hatodik magasságában az áltisis farsangon Marie Fredriksson voltam az osztályfőnök combig érő(!) csizmájában, kaptam is a beszólást, hogy a Roxette énekesnője mindig mezítláb lép fel. 

Nem vagyok egy nagy koncertrejáró, ide is egyértelműen a nosztalgia vitt, mert hiába volt 27 Roxette plakát a falamon, már annyira régen történt mindez, hogy alig jutnak eszembe az It Must Have Been Love-nak a sorai, nemhogy a kevésbé elcsépelt számoké. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy a tavalyi (amúgy isteni) Peter Gabriel koncert után ez a második esemény, amin értetlenül állok a küzdőtéren a hangerő hiánya miatt. Komolyan, egy kocsmában hangosabban szól az aláfestőzene, mint a Papp Laciban a nagykoncertek. Tegyük ehhez hozzá, hogy a hangmérnök feltehetően a büfében tölthette az este nagy részét, ugyanis Marie Fredriksson amúgy erős és éles hangját eleinte csak nagyon ritkán lehetett egyáltalán hallani.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Adorjáni Bálint nem türelmes, de gyakorolja

maze 2015. május 19., kedd 20:22

A színészt, ha nincs mi megmozgassa, akkor túlagyalja a dolgokat. Még jó, hogy imád sportolni! Az igazgatóváltás előtt álló Radnótiban kiszolgáltatott helyzetben van a kollégáival, pedig tudja, a döntések nem ott születnek. Interjú.

Messziről indulok, hiszen bár az SZFE elvégzése óta a Radnóti Színház tagja vagy, azért van egy közgazdász diplomád is, sőt jogot is tanultál, azt befejezted?

Az csak egy másoddiplomás képzés volt, nem teljes értékű jog, tehát nem vagyok dr. Adorjáni. Egészen pontosan jogi szakokleveles közgazdász lettem.

Adja magát a kérdés, hogy összeegyeztethető-e a színészet és a közgazdászat?

Gimnázium végén valahogy adta magát. Elég divatos szakma volt, és volt egy barátom, akinek közgazdászok voltak a szülei, vonzó létbiztonságnak tűnt, ahogy ők éltek. Erdélyi vagyok, úgy költöztünk át '89 januárjában, szüleim mindent nulláról kezdtek újra negyven évesen. Jól tanultam, a bátyám orvos lett, anyám építész, talán emiatt is volt egy presszió, hogy polgári foglalkozásom legyen. De pont mert az apám szobrász, anyám foggal-körömmel óvott attól, hogy bármelyikünk is művészi pályára lépjen, aztán egyszer mégis csak kibújt a szög a zsákból. Pécsre vettek fel a Közgázra, ott a Janus Egyetemi Színház színpadán próbáltam ki magam, és utána döntöttem el, hogy felvételizek a Színművészetire. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Széttrollkodta a net népe az új-zélandi zászlóterveket

Edicsek 2015. május 19., kedd 11:41

Az új-zélandi kormány úgy érezte, szükségük volna valami új, egyénibb nemzeti lobogóra az eddigi helyett, és állampolgárai véleményét is kikérte róla, milyet szeretnének. A megkérdezettek egy része komolyan is vette, hogy itt a lehetőség, hogy neve bekerüljön a történelemkönyvekbe és a nemzet hőse legyen azzal, hogy ő tervezte az ország zászlaját. A kevésbé felelősségteljes állampolgárok azonban inkább a dísztroll címére hajtottak a pályamunkáikkal, így jön össze Nyan-Cat a kiwimadárral, szörffel, optimizmussal és a változatos időjárás művészi megjelenítésével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz művészeti alkotás a szemétből

Edicsek 2015. május 18., hétfő 19:28

Azt eddig is tudtuk, hogy a PET palack nem rendeltetésszerű használatából nagyon jó dolgokat lehet összehozni: tökéletes egy egyterű iroda munkaállomásaihoz elválasztásához, de készítettek már belőle pólót is. Ha ön is kreatívkodna vele, csináljon belőle téli konyhakertet vagy lakásdíszeket. Esetleg egészen magas szintre is emelheti a kreativitását, csakúgy, mint a cseh Veronika Richterová, aki kaktuszokat, virágot, gombát és különféle lényeket készít PET palackokból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fenyőmintás mókus, ha rajong a norvég művészetért

Edicsek 2015. május 17., vasárnap 15:22

A skandináv, de különösen a norvég művészeti alkotások mindig hordoznak magukban valami furcsa-különleges hangulatot: gondoljon csak a filmjeikre, amikben mindig van valami megmagyarázhatatlanul nyomasztó, még akkor is, ha vígjátékot néz. Vagy ott a black metal műfaja, ami gyakorlatilag elválaszthatatlanul összeforrt Norvégiával. Ez a szokatlan hangulat Andreas Lie állat- és egyben tájképein is megjelenik, amiket akár meg is vásárolhat, ha odavan a norvég művészetért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lena Dunham anti-önsegítőkönyve "nem olyan" csajoknak szól

Steiner Kristóf 2015. május 17., vasárnap 11:37

Megfejteni Lena Dunham népszerűségét egyáltalán nem egyszerű feladat. Ha sztereotípiákban gondolkodunk, akkor persze egyszerű lerajzolni a képletet: “végre egy hús-vér lány, aki tesz a Barbie- ideálra, és mer úgy öltözködni, beszélni, és viselkedni, ahogy neki tetszik”. Ám a valóságban a helyzet ennél sokkal komplikáltabb – hiszen a Csajok című kultsorozat megálmodója és főszereplője gyakorlatilag mindent elkövet azért, hogy befogadhatatlan jelenség legyen. Unos-untalan meztelenre vetkőzik a képernyőn, cikkeit sokan rasszistának és érzéketlennek bélyegzik, frissen megjelent könyvében pedig világ legnagyobb természetességével beszél arról, mikor gyöngyöket talált a kishúga puncijában – mert az tök normális, hogy ő oda benézegetett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nekünk még az adócsalás sem jut eszünkbe magunktól

maze 2015. május 17., vasárnap 09:09

Az HBO jó szokásához fél évvel korábban, azaz a napokban jelentette be, hogy a nagy sikerre (Társas-játék, Terápia) való tekintettel új, nyolcrészes, saját gyártású sorozattal rukkol elő idén novemberben. A sajtótájékoztatóra a Dívány is elment, és megtudott pár dolgot az őszi sorozatról, aminek egyelőre az egyharmadát forgatták le, és ami egy adócsalós thriller lesz. Ezt csak azért jegyezzük rögtön az elején meg (már az adócsalást), mert az alapötlet egyáltalán nem magyar, hanem finn, pedig esküdni mertünk volna, hogy a finnek rendes adófizető polgárok, és egyben elég nevetségesnek tűnik, hogy egy ilyen ötletért egészen Finnországig kell szaladgáljunk, mert itthon sajnos senki nincs, akinek eszébe jutna. Vajon valakiben felmerül a kérdés, hogy mi a töknek van egyáltalán bármilyen forgatókönyvíró szak Magyarországon?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nem látjuk az arcát, akkor már meg is verhetjük

etelka 2015. május 16., szombat 10:55

Sokkoló videóval lepte meg az embereket a Signe Pierce - Alli Coates performance művészpáros, akik egy 14 perces, meglehetősen provokatív kisfilmmel szerették volna felrázni az amerikai közvéleményt. American Reflexxx című filmjükben egy meglehetősen lenge öltözékű, női ruhája ellenére sem egyértelmű biológiai nemű személy (akit egyébként a páros női tagja, Pierce alakított) különös tükörmaszkkal az arcán vonul végig Dél-Karolina Myrtle Beach nevű településének főutcáján, ahol elég jelentős az éjszakai élet, de színvonalában nagyjából a siófoki húspiacnak felel meg. A járókelők reakciója vegyes, de nagyrészt a negatív tartományból kerül ki: a mutogatástól-beszólogatástól a vízzel leöntésig szinte mindenre akad példa. A videó 10:25-nél kulminál, amikor fizikai erőszakra is sor kerül, a járókelők pedig csak néznek, de nem segítenek. A filmet két éve forgatták, de csak múlt héten töltötték fel a Youtube-ra, és bár azóta a helyzet némileg javult, alkotói szerint változatlanul érvényes az üzenete, azaz hogy a transzszexuálisokkal (vagy akár csak bármiféle mássággal) szembeni ellenszenv, a nemi sztereotípiák, a csordaszellem és az erőszak még mindig milyen erősen jelen vannak az amerikai társadalomban. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ha autista vagyok, az a baj

mzd 2015. május 15., péntek 14:35

Érdekes flashmobbal találkozhatott az, aki május 5-én a Deák tértől nem messze sétált: az ELTE Gyógypedagógiai karának hallgatói egy vizsgafeladat keretében új dalszöveget írtak egy Bëlga számhoz, és ezt adták elő a Sütő utca végén. 

„A flashmob gondolata az elejétől fogva megvolt, tulajdonképpen ezért készítettük el a számot is. Az esélyegyenlőség napjára, május 5-ére szerveztünk egy performanszot, itt hangzott el először a dal. A cél az érzékenyítés és a figyelemfelhívás volt, no meg az elkészült zeneszám megismertetése a nagyközönséggel. Ekkor már több operatőr is azon dolgozott, hogy egy kliphez – amit végül egy lelkes vágó készített el nekünk – legyen megfelelő képanyag" - mondták a készítők a Kultúrpart.hu-nak.

A dal valójában egy vizsgamunka, Bényi Kati, Gönci Som Kinga, Kovács Vera, és Móricz Laura az ELTE Gyógypedagógiai Karának hallgatói, akik tanáruk, Horváth Péter bíztatására vágtak bele a különleges projektbe, mellyel a fogyatékossággal kapcsolatos előítéletek feloldása és a fiatalok megszólítása, hozzáállásuk átformálása volt a céljuk. Ehhez segítségképp a Bëlga: Az a baj című dalát választották, és a nem mindennapi feldolgozásra az együttes és a kiadó is engedélyt adott, sőt, a zenei alapot is biztosították a munkához. 

A dalszöveghez megkérdeztek több, fogyatékkal élő csoportot is, akik azokat a problémákat sorolták fel, amelyekkel minden nap szembesülnek. Az eredetihez hasonlóan itt is felsorolnak minden lehetséges verziót (például alacsony és magas IQ-t), és persze itt is "minden baj". A kész dal május 5-én, az Esélyegyenlőségi Világnapon debütált egy flash mob keretében, a klip pedig két napja a Kultúrpart.hu-n. Ha pedig bejön a szám, a hétvégi II. Rehab Critical Mass koncertjei közt meg lehet hallgatni!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ezért a képért 41,7 millió dollárt fizetett valaki

etelka 2015. május 14., csütörtök 20:03

41,7 millió dollárért (kb. 11,2 milliárd forintért) kelt el Roy Lichtenstein amerikai  pop-art művész képe a Sotheby's aukciósház keddi árverésén. A kép ára kb. 20 év alatt a hússzorosára emelkedett, ami igen jó befeketetésnek bizonyult az eladós számára. A gyűrű (Eljegyzés) című kép 1962-ben készült, amikor Lichtenstein éppen válófélben volt első feleségétől, Isabel Wilsontól, de eközben már épp Letty Lou Eisenhauer végzős hallgatóval jött össze. A vevő nevét nem hozták nyilvánosságra, de az aukció összbevétele 88 000 000 dollár (kb. 23,6 milliárd forint) volt. A képet, melynek eddig összesen két tulajdonosa volt, Stefan T. Edlis chicagói műgyűjtő-üzletember adta el, aki nemrég egy 42 darabból álló, összesen kb. 400 millió dollárt érő pop-art gyűjteményt adományozott a chicagói szépművészeti múzeumra

Az aukción elkelt képeket itt nézheti meg, ha pedig arra kíváncsi, hogy mennyibe került a világ legdrágább festménye, akkor ide kattintson.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Rehab CM, szemétszedés, állásbörze és Roxette is lesz a héten

Edicsek 2015. május 14., csütörtök 11:38

Ezen a héten sem kell otthon ülnie, mert rengeteg szabadtéri programot ajánlunk. Lesznek gladiátorok a római majálison, sajtok a belvárosban, jóga a hajón, Rehab Critical Mass és egy csomó koncert, előadás és mozi!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez már nem az a Kapa és Pepe!

cukorka 2015. május 13., szerda 15:10

Féltünk a szereposztástól, de Mucsi Zoltán zseniális Don Quijote. És mellette nem is lehetne más Sancho Panza.

Bíztunk benne, hogy Rába Roland sajátosan fogja feldolgozni Cervantes klasszikusát, hiszen például az is ő volt, aki zombikat rendezett a Trafóban, más kérdés, hogy az a rendezése minket nem igazán győzött meg. Viszont tudjuk, hogy vonzódik a spanyol irodalomhoz, Lorcát is rendezett már a Radnótiban, valahogy meg se lepett minket, hogy idén egy igazi klasszikust vett elő. A rendező megoldása a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadásában egy hihetetlenül kézenfekvő ötlet, aminek ereje pont az egyszerűségében rejlik. Úgy döntött ugyanis, hogy egy diliházba emeli át a leghíresebb lovag képzelt történetét, azaz a Don Quijotét, Parti Nagy Lajos újraértelmezésében. 

Don Quijote története ugyanis mai, sőt örök, csak ügyesen kell az áthallásokat elhelyezni benne, és az önmagát lovagnak képzelő spanyol nemes küzdelmei vélt ellenfeleivel máris felérnek egy komplett társadalomkritikával. Tudja ezt a Rába is nagyon jól, ezért a finom utalásokat az és akkor veszi észre, aki és amikor akarja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre egyben a Munkácsy-trilógia

mzd 2015. május 12., kedd 12:01

Még februárban írta meg az Index, hogy az MNB visszavásárolja a hamiltoni galériától a Munkácsy-trilógia egyik hiányzó darabját, a Krisztus Pilátus előtt című festményt. A hvg pedig úgy tudja, kedden meg is érkezett a mű Debrecenbe, így hamarosan újra együtt látható a Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban, ahova a festményt - óriási méreténél fogva - a kupolán keresztül, daruval emelik majd be.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Közel 50 milliárdos árral egy Picasso-festmény lett a világ legdrágábbja

mzd 2015. május 12., kedd 11:29

A világ hivatalosan is legdrágább festményévé vált Picasso Algériai nők című műve: a május 11-én tartott aukció során 179.4 millió dollárt, azaz közel 50 milliárd forintot ajánlottak érte a New York-i Christie's árverésén – olvasható a Telegraph oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kálid Artúr zsidókról szóló darabban kamatoztatja messiástudatát

maze 2015. május 11., hétfő 19:08

Az állami gondozásban még szent őrült volt, a főiskolán jó befogadónak bizonyult, sokszor adott tanácsokat a körülötte élőknek, most a Zs-kategóriában messiásként akar zavarba akar hozni. Számára nem ér ott véget az élet, hogy bemegy-e másnap a színházba, nem aggódja túl a dolgot, mert szerinte igenis szüksége van a színésznek a feltöltődésre is. Kálid Artúrral beszélgettünk.

A Zs-kategória, önfeledt zsidózás revüvel című darabban messiást (is) játszol, ami viszonylag ritkán adatik meg egy színésznek, milyen?

Most, hogy azt mondta Lombos Marci (az előadás zenei vezetője -  a szerk.), hogy nagyon meggyőző messiás vagyok, szárnyalok! Furcsa érzés amúgy, mert volt egy messiástudatos korszaka az életemnek még a főiskolán, ami nyilván abból adódott, hogy az egész helyzet nekem nagyon új volt. Mivel állami gondozásból kerültem be a főiskolára, a közösségi léthez ugyan hozzá voltam szokva, de a korábbi magányosságom inkább abból fakadt, hogy védekeztem a környezetem ellen; egy kis szent őrült voltam, ültem fent az ágyon, olvasgattam és akkor nagyjából békén hagytak. A főiskolán ezzel szemben megtaláltak a legkülönbözőbb emberek a problémáikkal, én meg jó befogadónak bizonyultam, mert tudtam olyat mondani, amitől esetleg jobb kedve lett az embernek. Ekkor betüremkedett az agyamba meg a szívembe, hogy képes vagyok arra, hogy adjak. 

Aztán az idővel ez elmúlt?

Valamilyen szinten igen, másrészről viszont nem, mert például a színpadi létezésemmel kapcsolatban meggyőződésem, hogy nem véletlen neveznek minket Thália papjainak. Annak tudatában kell lenni, hogy akkor is kint vagy és néznek, ha iszonyatosan szar vagy és nem sikerül az, amit csináltál. Van bennem egy pálca, ami mindig ad egy olyan tartást, amitől a színpadi létezésem, azt gondolom, hogy fontos, annak felelőssége, jelentősége van! Nemcsak szakmának fogom fel a színészetet, hiába kényszerítenének rá, hogy néha így tegyek. Vicces, mert amikor azt mondom a ZS-ben, hogy "Láss!", akkor azt én elhiszem, és az lenne az igazán üdvözítő, ha a nézők is elhinnék, zavarba jönnének és látni akarnának.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Liza, a rókatündér megdöntötte Hajnal Tímeát!

Edicsek 2015. május 11., hétfő 16:38

A Liza, a rókatündérnél rég láttunk jobb magyar filmet, és szerencsére a nézők sem gondolják ezt másképpen. Bemutatása óta már 105.028-an váltottak rá jegyet, amivel a film csúcsot döntött, és ezt készítői a Facebookon egy legalább olyan cuki képpel ünnepelték, mint amilyen maga a film. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keres egy balerina a biciklis felvonulás közepén?

aa 2015. május 10., vasárnap 18:52

Április végén rendezték meg a fővárosban az ezúttal I Bike Budapest elnevezésű biciklis felvonulást, a róla készült fotók közt az egyik legjobb a Clark Ádám téren készült, ahol egy balerina pózol a biciklis menet kellős közepén. Nem hirtelen ötlettől vezéreltetve tett persze így, hanem a táncos múlttal is rendelkező fotós, Tünde Dóra Ballerina Project Hungary néven futó munkája részeként. 

A dolog előzménye a New York-i fotós, Dani Shitagi 14 évvel ezelőtt beindított sorozata, amin a több, mint nyolcmillió lakosú nyüzsgő nagyváros hangulatát mutatja be szokatlan módon: a fotókon ugyanis balerinák pózolnak a legkülönfélébb helyszíneken. A nagy sikerű amerikai projekt (több mint 870 ezren követik csak a Facebookon) után még nagyobb örömmel fogadtuk a magyar változatot, amely - Shitagi sorozatát újraértelmezve - az Operaház, az Operettszínház és a Magyar Táncművészeti Főiskola fiatal táncosaival mutatja be Budapest főbb nevezetességeit, csomópontjait, látványosabb tereit, utcáit, sőt, akár eseményeit is. A fenti Facebook-oldal mellett a projektet követheti a Tumblren és Instagramon is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51

Travelo utazási ajánlatok

 • Utazzon Bükfürdőre Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt!
 • Sziklák, apró kavicsok, dűnék, vagy fehér homok, és öblök tiszta, türkízkék vízzel...
 • Nyaralás luxus tengerjárókon, teljes ellátással!
 • Tötse a nyári szabadságot belföldi szállodában!

Hirdetés

Hirdetés