STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Egy laptop gyártásának mérgező ipari hulladékából épp kijön egy radioaktív Ming-váza

mzd 2015. május 3., vasárnap 10:21

Érdekes vállalkozásba fogott a londoni Unknown Fields Division tervezőiroda: okostelefonok és laptopok gyártási melléktermékeként visszamaradt mérgező anyagokból készítettek Ming-stílusú vázákat – olvasható a dezeen oldalán. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A festmények az utcára mennek

mzd 2015. május 2., szombat 10:49

Imádunk minden olyan projektek, amelynek célja, hogy az unalmas városképen kreatív módon változtasson. Budapesten ilyen a Színes Város kezdeményezés, a minap pedig a BoredPandán futottunk bele egy érdekes kezdeményezésbe: Outings névre hallgat, a célja pedig az, hogy a lerobbant vagy jellegtelen falakra klasszikus festményeket pingálnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mészáros Blanka még álmában is szerepben van

maze 2015. május 1., péntek 14:54

Idén végez az egyetemen, mégis játszott már Julikát a Liliomból, Gabrielle-t a Petra von Kantból, most a két részes Faustból is kijut neki, miközben máris a Katona József Színház tagja.

Mesélj kicsit erről a Faustról, aminek a második részét gőzerővel próbáljátok a Katonában. Látszik már, milyen lesz?

Amikor nem vagyok a színpadon, akkor természetesen nézem, hogy egyáltalán milyen előadásban szerepelek. Most mentünk először egyben végig a második felvonáson, először láthattam a kórust egyben, és bővült a teljes színészgárda vagy harminc fővel. Nagyon sokféle, nagyon színes előadás lesz, amiben minden másodpercben történik valami. 

Milyen a közhangulat ezzel kapcsolatban? Olyan azért ritkán fordul elő, hogy egy előadás két önálló est formájában, két külön napokon legyen megnézhető, pedig most a Fausttal erre készültök.

Pont azt beszéltünk, hogy inkább amiatt izgulunk, hogy három hete játszottuk utoljára az első részt! Azóta nem is ment le összpróbaként, tehát mi sem láttuk az elejétől még egybe. Az a legfurcsább, hogy az ember tulajdonképpen két darabot próbál, csak egyszerre. Ebből két előadás születik, teljesen más stílussal, díszlettel, jelmezzel! Nem merek elárulni dolgokat, de nagyon izgalmas. Persze azért úgy érdemes megnézni, hogy először az elsőt, aztán a másodikat, de mindkettő működik magában is. Sőt, fordítva is meg lehet nézni, az akkor egy teljesen másik perspektíva, pont ez benne a dupla csavar. A Költészet napján Márton László felolvasásán voltam, és engem is megütött a szöveg sokfélesége az, hogyan játszott Goethe a szöveggel, hogy mindegyik versnek más a dinamikája, a lendülete, és ez a színpadon is ugyanígy fog történni. 

01-meszaros blanka-150414-IMG 6853
A képekre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Szécsi István
Távolról sincs vége, olvasson még »

Több napos majális, Mediawave és a visszatérő Strong Deformity várja a héten

Edicsek 2015. április 30., csütörtök 11:58

Nyitnak a szabadtéri szórakozóhelyek, meg amúgy is majális lesz a városban több helyen is, de ha kimozdulna Budapestről, megmondjuk, miért Komáromba kell menjen. De 8 év szünet után újra koncertezik a Strong Deformity, fellép a Quimby, lesz modern balett, megfigyelési botrányos dokumentumfilm és egy kismadár nagy kalandjait is meg lehet nézni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önnek melyik a kedvenc Agatha Christie-regénye?

mzd 2015. április 29., szerda 20:13

Nemrég belefutottunk a World's Favourite Christie (A világ kedvenc Christie-je) névre hallgató oldalba, ahol egy közönségszavazás keretében próbálják meg kideríteni, vajon melyik az írónő legjobb regénye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az ikon meghalt, a feminizmus él, az egyenlőség menőség

hv 2015. április 29., szerda 10:40

92 éves korában elhunyt a világ egyik leghíresebb feminista ikonjának modellje. Rosie the Riveter, azaz a férfimunkát is elvégezni képes munkáslány a 40-es évek óta nők millióinak jelentette a szabadság és az önazonosság lehetőségét.

Rosie, a szegecselő lány

92 éves korában meghalt Mary Doyle Keefe, aki a világ egyik leghíresebb feminista figurájának, Rosie the Riveternek volt a modellje. Norman Rockwell festménye sok millió nő jelképévé vált, akik a II. világháború alatt, feladva addigi életüket, olyan munkákat végeztek, amelyeket korábban csak férfiak csinálhattak.

Mary Doyle Keefe 19 évesen állt modellt Rockwell festményéhez, amikor egy vermonti telefonközpontban dolgozott. Az eredeti festmény a The Saturday Evening Post című magazin 1943. május 29-i címlapján jelent meg először, és elég hamar népszerű lett. A becenév egy azonos című, 1942-es slágerből származik, amelynek – például a Lili Marleenhez hasonlóan – több változata is ismert. A dal szövege szerint a szegecselő Rosie történelmet ír, megszégyenítve azokat is, akik gyáván csak koktélokat szürcsölnek, ahelyett, hogy a győzelemért dolgoznának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevesebb nagyképűséggel és több alázattal talán az Argo 3 majd jó lehet

cukorka 2015. április 28., kedd 11:45

De az Argo 2-vel több baj is van. Az egyik, hogy minimum öt éve be kellett volna mutatni. Akkor nem kezdődne ilyen fásultan ez a cikk, bár azt még akkor se írtuk volna, hogy ejha, maximum annyit, hogy nahát, nem tűnt el az összes lóvé, amit elvileg a filmre szántak. Arra a filmre, ami arról szól, hogy mindenki kiszabadul a börtönből, akit lecsuktak az előző rész végén 11 (!) éve, és egy véletlennek köszönhetően úgy adódik, hogy Tibi (Kovács Lajos) és béna csapata (Scherer Péter, Bicskey Lukács, Kiss József) egy floppy-t akarnak megszerezni japán gonoszoknak 1 és 20 millió dollár közötti összegért, de mivel nem tudják, mi az a floppy és hogy hova kell dugni egy adathordozó usb-s végét, elrabolnak egy matektanárt (Bán János). És ebben az egészben Kulka János a rosszfiú.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Facebookon búcsúzott Páll Mónika színészhallgató

Edicsek 2015. április 27., hétfő 14:39

Páll Mónika, a Kaposvári Egyetem színészszakos hallgatója sokáig küzdött a betegségével. 2010-ben egy sikeres műtét után visszatért, tanárai és osztálytársai pedig jótékonysági előadásokkal is segítették a kezelését, de betegsége kiújult. A 28 éves színésznő a Facebookon köszönt el a szeretteitől és ismerőseitől vasárnap – adta hírül a Színház.hu.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar fotóst is beválasztottak a World Press Photo mesterkurzusába

Edicsek 2015. április 27., hétfő 13:04

A World Press Photo bejelentette, hogy kik az a 12 fiatal fotós, aki részt vehet az idei Joop Swart mesterkurzuson. A 164 jelentkező közül kiválasztott legjobbak között a magyar Bielik István is helyet kapott. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön eddig kötögetett, mert az olyan hipszter? Na, akkor rendeljen gyorsan egy kifestőkönyvet!

bb 2015. április 26., vasárnap 19:31

Soha nem látott népszerűségnek örvendenek a kifestőkönyvek a felnőttek körében. A tavalyi év végén mi is bemutattuk Ryan Hunter és Taige Jensen 6 dolláros (kb.1459 forint) munkáját, amit leginkább a kortárs internetes humor ihletett. A Guardian.com azonban utánaásott kicsit a jelenségnek, és annak is, miért akkora hype mostanság felnőtt emberek számára, hogy rákattantak az – eddig a kisgyerekek terepének tartott – kifestőkönyvekre? A rajzolópáros ötlete ugyanis nem egyedülálló a szakmában, így semmi meglepő sincs abban sem, hogy a felnőtteknek készített színezőskönyvek a bestseller listákra is felkerültek az utóbbi időben. Nagy-Britanniában előfordult már, hogy egy tízes bestseller listán öt kifestőkönyv volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még mindig kevés a női író

mzd 2015. április 26., vasárnap 12:00

Ha írókról van szó, hiába ugrik be mindenkinek egész gyorsan Agatha Christie, a Harry Pottert megálmodó J. K. Rowling, vagy a Szürke 50 borzalmas árnyalatához köthető E.L. James neve, még mindig ők, azaz a nők vannak kisebbségben. A mashable.comon futottunk bele egy elemzésbe, ami az elmúlt 5 évet öleli fel, hogy megmutassa, hogyan oszlanak meg nemek szerint a szerzők 2010 és 2014 között. Ha már adottságokról van szó: a férfi és női mivolt mellett azt is megnézték, milyen bőrszínűek a publicisták és írók – és nahát, milyen meglepő, de túlnyomórészt a fehérek vezetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Budapesti fesztiválok, amelyekről talán nem is tudott

Dívány 2015. április 25., szombat 13:26

Szerencsére a fesztivál szó ma már nem kizárólag a Szigetre korlátozódik: a vidéki helyszínek mellett idén nyáron minden eddiginél több program várja azokat is, akik inkább a főváros határain belül kapcsolódnának ki. Most ezek közül mutatunk négyet – a kultúrára éhesek mellett azok is jól járnak, akik inkább az amerikai ételeket kedvelik, és azok is, akik a Hajógyári helyett a Margit-szigeten ráznák a hajukat valamelyik menő külföldi előadó buliján.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt sör néha nehéz, néha izgalmas, néha meg unalmas

maze 2015. április 24., péntek 13:06

Likó Marcellről, a tíz éves fennállását idén nyáron ünneplő Vad Fruttik frontemberéről a napokban jelenik meg Géczi János tollából A Bunkerrajzoló című könyv. Az énekes a könyvben teljes természetességgel beszél a múltjáról, hányatott gyerekkoráról és a drogozásairól, nekünk meg arról, mi vitte rá, hogy könyv szülessen róla. Ráadásul a Vad Fruttik is 10 éves lesz idén!
liko bunkerrajzolo
Fotó: litera.hu

36 éves vagy, a napokban jelent meg A Bunkerrajzoló - Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció című könyved, amit Géczi János írt, veled karöltve, rólad. Miért pont most?

Az egész úgy kezdődött, hogy János meghívott az Éjszakai Egyetemre minket Veszprémbe a zenekarral, és az előadásunk után megkérdeztem tőle, hogy tudna-e esetleg segíteni a dalszövegek elemzésében, útmutatást adni arról, hogyan érdemes írni. Szimpatikus embernek tűnt, meg tudtam, hogy ott tanít az egyetemen, gondoltam megkérdem, hátha ért az irodalomhoz is, persze fogalmam sem volt róla, hogy József Attila-díjas költő! Ráállt, hogy segít, így eljártam hozzá, hogy átnézzük a dalszövegeimet, és ő rámutatott azokra a hiányosságaimra, amikre nem figyeltem addig fel, csak éreztem, hogy a mesterségbeli tudásom meglehetősen hézagos. Mellékesen eleinte úgy éreztem magam, mintha Hannibál Lecterhez járnák barátkozni, mert János nagyon művelt, de valahogy félelmetes is – bár az agyamat még nem tálalta fel desszertként. Mindenesetre a szavaiból az tűnt ki, hogy számára az alkotó emberek akkor is érdekesek, ha még fiatalok, és talán ezért is most született meg a könyv – de az egész dolog mozgatója Szabó Tibor Benjamin, az Atheneum kiadó vezetője. Az ő kezdeményezésére kezdtünk el a közös munka ezen irányával foglalkozni, de kellett egy év, mire úgy éreztem, hogy van merszem összerakni Jánossal egy olyan analizálós könyvet, aminek én vagyok az alanya.    

Mit jelent az, hogy élettörténeti rekonstrukció?

Ez az írás stílusának elnevezése, de erről János tudna bővebben nyilatkozni. Én annyit tudok, hogy az élettörténet rekonstrukció pont az, amit sugall – rekonstruál egy életet. És nem az igazságról szól, hanem arról, hogy akkor, amikor ezt a történetet elmeséltem, én hogy láttam magamat, és János hogy látott engem, hiszen ő az író. Tehát még az is számít, hogy milyen állapotban vagyunk éppen akkor, amikor életem sztorijairól beszélgettünk. Sokat beszélgettünk. Olyan volt az egész, mint valami pszichoanalízis. Ha most belegondolok, átbeszéltünk egy egész nyarat, és ennek a sok beszélgetésnek egy töredéke került csak bele a Bunkerrajzolóba. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit keres 50 ezer könyv egy divatszalonban?

Divany.hu 2015. április 23., csütörtök 16:25

Totálisan hidegen hagyja a divat, míg él-hal a könyvekért? Szeretne ugyan jól öltözni, de nincs idegrendszere a próbálgatáshoz, meg úgy általában a divatházak milliőjéhez? Akkor önnek Párizsban a helye, méghozzá Sonia Rykiel tervezőnő showroomjában, ahová André Saraiva graffiti művész és aThomas Lenthal, a brand művészeti vezetője igazán lenyűgöző környezetet álmodott meg a ruháknak, írja a Fubiz.net.

Olyannyira lenyűgözőt, hogy ruhák inkább csak elvétve akadnak, van azonban annál több könyv a polcokon, összesen ötvenezer. Így már sokkal szórakoztatóbb lehet a ruhapróba, és ha megunja, akkor kikeres valami izgalmasnak tűnő könyvet, és már ki is léphet a valóságból. Persze, mivel neves divattervezőről van szó, az is lehet, hogy már szimplán az áraktól egy másik világban érzi majd magát, de akkor inkább csak olvasgasson, ha a Saint-Germain Boulevard-on jár.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Kezdjük el csütörtökön a hétvégét, minek várjunk péntekig?

Edicsek, maze 2015. április 23., csütörtök 13:41

 

Csütörtök, április 23

Munka utáni borozós, kajamegosztós összejövetel barátokkal és helyi városlakókkal, erre készül ma délután hattól az Wine, bike, piqniq bringás felvonulás. Kivételesen az autósok sem hőböröhetnek, a buli a Gellért hegy tetején lesz, és nem illik - legalábbis a rendezők szerint - nagyon berúgni rajta. Már csak azért sem, mert utána lehet átgurulni az A38-ra, ott vár mindenkit Little Boots, esetleg érdemes lesz meghallgatni, hátha. Azoknak, akik ennél sokkal komolyabban veszik magukat, ajánljuk a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, ami bizony a mai napon kezdődik és 26-ig tart. És ha még ez sem volna elég, akkor a Fonó megrendezi a Musique de l' Europe fesztivált, ahol a "nyugat-európai manouche swing találkozik a délkelet-európai balkán tradicionális hangjaival". Animáció-rajongóknak pedig szólunk, hogy nehogy elfeledjék, ma este indul a Kiskakas animációs filmnapok a Toldiban, ahová idén a japán animációs kisfilmeket is meghívták vendégnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felismeri a fogkeféjét ezen a tengerparton?

mzd 2015. április 22., szerda 08:46

Ez a posztunk erősen kapcsolódik a ma tartott Föld Napjához, ugyanis főszereplője Mexikó legnagyobb tengeri természetvédelmi területe, a Sian Ka'An Bioszféra-rezervátum, amely 1987-ben felkerült a Világörökségek listájára. Bár kétségtelenül gyönyörű, a környéket érintő áramlások rengeteg szemetet sodornak a partjaira szerte a világból. Ez ihlette meg a New York-i Alejandro Durant is, aki elkezdte összegyűjteni, rendszerezni, majd a természetbe "visszaültetni" a szemetet, ezzel szemléltetve a természetes és a túlfejlett világok közti ellentétet – olvasható a BoredPandán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen lesz A kis herceg animációs változata

mzd 2015. április 21., kedd 12:48

A tavaly decemberi rövidke előzetes után most újabb trailerrel jelentkeztek az Antoine de Saint-Exupéry regénye alapján készülő animációs film, A kis herceg alkotói. A két és fél perces, mashable.com-on is publikált videóból kiderül, hogy a főszereplő kislányt szigorúan, hónapokra előre betáblázva neveli édesanyja, ám ő egy napon találkozik egy pilótával, aki megosztja vele a történetét – és ez mi másról is szólhatna, mint magáról a hercegről. A kislányt természetesen elvarázsolja a mesés világ és örül is, hogy a percre pontosan megtervezett életéből egy kicsit kizökkenhet, ez azonban konfliktusokat is eredményez.

A főszereplők (szinkron) között egyébként nem kisebb nevek szerepelnek, mint Marion Cotillard, Rachel McAdams vagy James Franco. Ha Mark Osborne rendező neve esetleg nem lenne ismerős: neki köszönhetjük többek között a Spongyabob meséket és a Kung Fu pandát is. Bárhogy is, A kis herceg az a mese, ami a felnőtteket is megfogja, így ezzel már biztosan van önnek egy programajánlónk nyárra. A filmet itthon várhatóan augusztus 6-án mutatják be, addig is a videón megnézheti, miről is szól majd. Szánja rá azt a pár percet, megéri! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Tessék, így néz ki a kedvenc zenéje 3D-ben. És meg is hallgathatja.

Homoki R 2015. április 20., hétfő 12:17

Van kedvenc száma? Létezik olyan dal, amit ha meghall, azonnal elöntik az érzések? Vagy mi a helyzet a gyermeke első szavaival? Biztosan emlékszik rájuk - de mit szólna hozzá, ha ezek az érzések kézzelfogható, tapintható tárgyként is megtapasztalhatóvá válnának?  A Reify éppen ezt tudja. Pontosabban azt, hogy szoftverükkel hangokból alkotnak szobrokat 3D-s nyomtató segítségével. Az már csak bónusz, hogy egy app segítségével ezek a szobrok olvashatóak és újra meg is hallgathatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Női rendező nyerte a Titanicot

Divany.hu 2015. április 19., vasárnap 14:45

A fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők díját. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää Megléptek című alkotásának. A 2015. április 10-18. között Budapesten rendezett 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon nyolc, egy-egy kivételes női sorsot ábrázoló film versenyzett a Hullámtörők-díjért. Idén a közönség díjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi vámpírok kapta.

Április 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 22. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait, ahol jelen volt a zsűri három tagja, Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a Fipresci szerbiai szekciójának elnöke, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, Horváth György fesztiváligazgató valamint a Főváros Főpolgármester helyettese, Szalay- Bobrovniczky Alexandra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

100 éves rejtélyt tártak fel a jogi egyetemisták

LS 2015. április 19., vasárnap 14:31

1918 július tizenhatodikának éjjelén Jekatyerinburgban kivégezték II. Miklós orosz cárt, feleségét, Alexandrát, és az öt gyermeküket, Alexszejt, Olgát, Tatjanát, Anasztáziát és Máriát a bolsevikok, akik attól rettegtek, hogy a monarchisták kiszabadítják Oroszország korábbi uralkodóját. A holttesteket ismeretlen helyre szállították, de sokan nem nyugodtak bele, hogy tényleg a teljes család meghalt, időről időre felbukkantak csalók, akik Romanovnak vallották magukat. Ám egy nap,1920-ban egy berlini elmegyógyintézetben felbukkant egy nő, aki nem tudta - vagy akarta - megmondani kicsoda, ezért Fräulein Unbekanntnak (ismeretlen kisasszony) nevezték el.

"Legyenek arabok vagy zsidók, a meleg pasik nem akarnak háborúzni!"

Steiner Kristóf 2015. április 18., szombat 17:58

Karam Dadu élő paradoxon: még csak 23 éves, de máris több mindenen ment keresztül, mint a legtöbben kétszer ennyi idősen. Karcsú, mint egy szupermodell, de erős, mint egy gladiátor. És bár konzervatív arab családba született, a szabados és liberális Tel Avivot választotta otthonául. Megkerülhetetlen figurája Tel Aviv éjszakai életének: hivatásos „club kid”, modellkedik, transzvesztitaként lép fel, közben pedig sosem mulasztja el kezdőzetlenül kommentálni a társadalmat érintő eseményeket – legyen szó háborúról, melegfelvonulásról, vagy épp egy kiállításról. Ezek után persze nem meglepő, hogy hétköznapi lázdó is: reggel volt, mikor leültünk beszélgetni Tel Aviv LMBTQ központjának kávézójába (a hely falait az ő képei borítják, melyeket híres izraeli fotósok készítettek róla), és még dél sem volt, mire megittuk az első koktélunkat...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most megtudhatja, miről dumálnak mindig a waldorfosok

Divany.hu 2015. április 17., péntek 17:54

Sokan szektának képzelik a waldorf mozgalmat: hosszúszoknyás anyukákat vizionálnak, akik gyapjúállatkákat szorongatnak a kezükben, hátukon meg a legifjabb gyerek lóg, ám őket ez sem akadályozza meg abban, hogy közben Rudolf Steinerről, a Waldorf-pedagógia atyjáról magyarázzanak. Azt nem ígérhetjük, hogy ha elmegy szombaton (április 18.) Budapesten a MOM Kulturális Központba, a Csörsz u.18-ba, ahol az első AntroSophia napot rendezik, akkor gyökeresen megváltozik majd az élete, de talán egy kicsit többet megtudhat arról, ki volt Steiner, és mit takar az antropozófia, vagyis az a gondolatiság, mely mentén megalakultak az óvodák és iskolák. 

Elöljáróban azt azért elmondjuk, hogy az antropozófia az 1900-as évek első feléből származó világszemlélet, amely dr. Rudolf Steiner nevéhez kötődik. Az antropozófia szó a görög „anthropos" (ember) és „sophia" (bölcsesség) fogalmakból tevődik össze, így a szó szerint az „ember bölcsességét" jelenti. Steiner szerint azonban ennél is többet: emberségünk tudatát, tudatos törekvésünket a szellemi megismerésre és annak az életbe való konkrét átültetésre, vagyis arra, hogy jót cselekedjünk a világban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Radnótinak üzenik: Itt most nem túl jó, de van remény

maze 2015. április 17., péntek 09:08

A Radnóti hétszer című szkeccsfilmet Radnóti Miklós élete és munkássága inspirálta, márciusban volt a bemutatója a Toldi moziban. A hét etűdből álló film alkotóinak célja, hogy bemutassák a páratlan magyar költőt és népszerűsítse az irodalmat. A legfrissebben látható, hatodik rész Szirmai Márton rendező ötperces alkotása, ami a költő Nem tudhatom című verséből kiindulva azon morfondírozik, hogy mit jelent itthon lenni ma Magyarországon. 

NEM TUDHATOM from szirmai on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még »

46 év után először hívtak meg magyar játékfilmet a Cannes-i versenyprogramba

Homoki R 2015. április 16., csütörtök 17:15

46 év óta nem volt jelen magyar rendező első nagyjátékfilmjével a Cannes-i Filmfesztiválon. Most lesz. Makk Károly (Liliomfi, 1955), Kósa Ferenc (Tízezer nap, 1967) és Sára Sándor (Feldobott kő, 1969.) után Nemes Jeles László kapott meghívást a cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjába a Saul fia című filmjével. 

A történet főszereplőjét, a magyar Sault (Röhrig Géza) társaival együtt arra kényszerítik, hogy az auschwitzi gázkamrákban gyűjtse össze a holttesteket, és égesse el azokat, majd szórja szét, tüntesse el a hamvakat. A kilátástalan helyzetben a férfinak egyetlen célja van: megmenteni a lángoktól annak a kisfiúnak a tstét, akit saját fiaként azonosít. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pszinapszis, orchideák, Őzikefeszt, és még a Titanic se süllyedt el!

Edicsek 2015. április 16., csütörtök 11:20

Még tart a Titanic a legjobb filmekkel, de a héten kezdődött a Pszinapszis is, úgyhogy ha érdekli a pszichológia is, akkor nehéz döntés előtt áll. Azt is megnézheti, milyen Sinnead O'Connor újra csúcsformában, hogyan emlékeznek a két éve elhunyt Őz Zsoltra azok, akik ismerték, és gyönyörködhet orchideákban vagy 100 éves házakban, nem lesz egyszerű választani, na. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés