STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Üzletember igazgatja ezentúl a Magyar Színházat

maze 2014. október 1., szerda 19:16

Rendkívüli társulati ülést tartott kedden Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, miután hétfőn estére kiderült, az emberi erőforrások minisztere nem őt, hanem Zalán János színészt nevezte ki a teátrum élére, adta hírül a Színház.hu. A Magyar Színház igazgatását Iglódi István halála óta ellátó színész-igazgató, akinek pályázatát a társulat támogatta, az ülésen többek közt szót ejtett arról is, hogy nem különösebben lepte meg őt a minisztérium döntése, és sértődöttség helyett arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyar Színház akár jól is járhat a változással, majd arra kérte a társulatot, ne ítéljenek elhamarkodottan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pálfi György: Mindenki attól fél, hogy őrült művészfilmes vagyok

maze 2014. szeptember 30., kedd 15:30

A múlt héten bemutatták a Szabadesést (kritikánk a filmről itt), mi a benyomásod, hogyan fogadta a szakma a filmet, ami Karlovy Vary-ból a zsűri nagydíját és a legjobb rendezés díját hozta haza?

Jók a visszajelzések, úgy tűnik, rendben volt a premier. Természetesen ez egy olyan film, amit nem mindenki szeret, de annál, amit én vártam, sokkal jobban teljesített. Akik odajöttek gratulálni, azokon érezhető volt, hogy tényleg tetszett nekik, és ez mindig jó érzés. 

Az akkori bravúros szereplés után nyilatkoztad, hogy egy ilyen lehetőség mindig megnyitja az utat a film külföldi forgalmazói előtt. Ebből most már látsz valamit, megnyíltak az utak?

Ezt azért nem tudom, mert jelenleg a fesztiválokra és a hazai bemutatóra koncentrálunk. Még hezitálunk, mert vagy eladjuk a filmet egy nagy forgalmazónak, és akkor a további sorsával nem kell foglalkoznunk, de nem is nagyon láttunk belőle pénzt, vagy pedig megtartja a produkció magának, de akkor meg sokkal nehezebb a terjesztés, mivel nincs meg az a kapcsolati háló, ami a nagyobb cégeknek megvan. Most úgy tűnik, hogy a nagyobb forgalmazók nem szeretik annyira a Szabadesést, mert szkeccsfilmnek tartják, holott egyáltalán nem az. De nekik ez túl rizikós, így szükségszerűségből is úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk magunk forgalmazni. Mindazonáltal tudjuk, hogy egy film maximum másfél évig friss, addig lehet eladni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szűz Mária és keresztre feszített Jézus lett Barbie-ból és Kenből

bb 2014. szeptember 29., hétfő 12:59

Kétségtelenül fénykorát éli a Mattel egyik legkultikusabb figurája, Barbie, aki az elmúlt évtizedekben több tervezőt is megihletett már, a most zajló divathéten például a Moschino tervezője, Jeremy Scott és Karl Lagerfeld is látott fantáziát benne. A héten viszont egy provokatívabb anyag is napvilágot látott a témában, ami ahogy az várható volt, azonnal közfelháborodást váltott ki a vallásos közönség körében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Drónokat táncoltat a Cirque du Soleil

bb 2014. szeptember 28., vasárnap 17:06

A cirkuszkultúrát gyökereiben átértelmező kanadai Cirque du Soleil társulattól sosem állt távol a technológiai vívmányokkal való kísérletezés. Az 1984 óta működő csapat ezúttal akrobaták helyett a Flying Machine csapatával állt össze, akik segítségével dizájner lámpaernyőknek álcázott drónokat keltenek életre és táncoltatnak meg legújabb kisfilmjükben – írja a valószínűtlen látványt nyújtó produkcióról a gizmodo.com.

sihjvosbgelhpinibdnj.gif
Mintha egyetlen ember táncoltatná a lámpabúrákat Fotó: flyingmachinearena.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kell-e a zombi a színházba?

cukorka 2014. szeptember 27., szombat 14:33

Rába Roland nemrég azt mesélte nekünk, hogy kedve támadt színpadra állítani egy horrortörténetet, hiszen amúgy is mindenfelé zombikat lát maga körül, például a plázákban. Így született az Utolsó című előadás a Trafóban, amit a Proton Színház színészeivel karöltve hozott létre, és ami technikailag valóban emlékeztet egy horrorfilmre, de méginkább egy kormánybírálattal súlyosbított horrorparódiára. Az inkább kiszólásos, mint kikacsintós politikai utalásokra persze szükség is van, az adja meg a történet sava-borsát, ráadásul az alapötletül szolgáló Ionesco dráma, a Rinocéroszok sem szűkölködött a társadalomkritikával, Rába mégis szájbarágósan ülteti át a történetet a mába. Ennek fő oka, hogy a zombivá válás már eleve egy metafora, minek túlragozni?

Az történik, hogy egy szupermarketbe állam bácsi bezár néhány dolgozót és vásárlót, mivel elterjedt közöttük az együttműködés-vírus, ami szépen zombivá alakítja őket. Az előadás kezdetén közepesen érdekes karakterek igyekeznek bemutatni és megváltani a világot (vagy legalábbis a nőket), ám ezt olyan hosszadalmasan teszik, hogy az ember szinte el is felejti, hogy valójában egy horrorra ült be. Nyilván mindez annak köszönhető, hogy a nézőknek le kell essen, az egyik főszereplő, Mázló Tímea, a valóságban is siket, mégis rettenetesen túl van nyújtva, és semmi más nem derül ki belőle, csak az, hogy a nők sokba kerülnek. Feltehetően akár siketek, akár nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a közös Rosie-ban, Viktóriában és a kannibálokban?

Divany.hu 2014. szeptember 26., péntek 14:29

A csütörtökön indult Szemrevaló Filmfesztivál idei kínálatában a hagyományoknak megfelelően ismét számos társadalmi nehézséget feldolgozó film kerül a nézők elé. Megjelenik a filmvásznon az afgán háború, a haza és a hontalanság kérdése, a jelenkori német társadalom problematikája, a másság vállalása és elfogadása, korunk teljesítmény-alapú neurózisai, a kábítószerfogyasztás és a prostitúció. 2014. szeptember 25. és október 3. között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár harmadik alkalommal hozza el közösen a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát, köztük számos díjnyertes alkotást – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással. A vetítések színhelye Budapesten a Művész mozi, ám idén először egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz Szemrevaló: a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között zajlanak a vetítések.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Forgasson filmet a Katonának!

Divany.hu 2014. szeptember 26., péntek 09:02

"Ahol a kurta farkú malac" címen hirdetett rövidfilm-pályázatot a Katona József Színház és a Daazo.com. Az Illaberek (kritikánk itt) című előadáshoz kapcsolódó felhívásuk célja, hogy középiskolás és egyetemista diákok elmondhassák történetüket, gondolataikat, érzéseiket, a mai magyar társadalmat erősen érintő ki- és elvándorlás jelenségéről – áll a színház közleményében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zötyögős hullámvasút a Szabadesés

cukorka 2014. szeptember 25., csütörtök 16:30

A Karlovy Vary-i filmfesztiválról a zsűri nagydíját és a legjobb rendezés díját egyaránt Pálfi György Szabadesés című filmje hozhatta haza, csütörtöktől pedig a hazai mozikban is látható a rendező furcsa víziója. Azért írjuk, hogy vízió, mert a film úgy egységes egész, hogy közben hét, olykor inkább víziónak tűnő minitörténetet foglal magában, amik között akad néhány zseniális, meg pár nem annyira izgalmas, és az egész nyolcvanperces filmet átjárja ez a kettősség, mintha nem is egy filmen ülne az ember, hanem egy inkább száguldó hullámvasúton. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fusson, jógázzon, bulizzon vagy szerepeljen videoklipben a héten!

Edicsek 2014. szeptember 25., csütörtök 14:23

Ezen a hétvégén még bulizhat utoljára szabadtéren, de akár azt is kipróbálhatja, hogy milyen a tudósok élete.

Távolról sincs vége, olvasson még »

John Malkovich a legjobb Hitchcock, Warhol és Che Guevara

bb 2014. szeptember 24., szerda 16:07

Nehéz elmenni szó nélkül John Malkovich legújabb agyszüleménye mellett, amibe régi cimborájával, Sandro Millerrel közösen vágtak bele még 2013-ban. Az amerikai színész és a világhírű portréfotós ugyanis egy 35 képet tartalmazó gyűjteménnyel rukkolt elő, mellyel a világ legmeghatározóbb fotósai előtt kívánnak tisztelegni, akik természetesen Millerre is nagy hatással voltak az elmúlt harminc évben – írja a szerényen (és valószínűleg a John Malkovich menet című filmre történő játékos kikacsintással) csak "Malkovich Malkovich Malkovich" címet kapott anyagról a designtaxi.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ minden zenéje megfért egymással a jeruzsálemi békefesztiválon

Steiner Kristóf 2014. szeptember 23., kedd 18:56

Jeruzsálem régi városfalaihoz érkezni valami egészen döbbenetes élmény, akárhány alkalommal jár itt az ember. A modern, európai városokat idéző központtól egy réges régi, szűk utcán sétálunk az óváros egyik hatalmas kapuja felé. A méretes, nyers sziklákból faragott kőtéglákból épített házacskák aljában fényűző butikok sorakoznak – Top Shop, holttengeri kozmetikumok, drága borospincék, menő kávézók. Ennek ellenére a város levegőjében minden pillanatban jelen vannak az elmúlt évezredek megpróbáltatásai, győzelmei, vereségei. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zseniális filmből hogyan lett ilyen unalmas színdarab?

cukorka 2014. szeptember 22., hétfő 21:24

Az egyik első és leghíresebb Dogma-film volt a kilencvenes évek végén a Születésnap, amiből most Eszenyi Enikő rendezett színdarabot a Pesti Színházban. Illetve nem most rendezte, hanem még 2010-ben, most csak felújította, annyit változtatva rajta, hogy a főszerepet Varju Kálmánnak adta, míg négy éve Kamarás Iván játszotta Christian tragikus szerepétAz ünnep szövegét Hamvai Kornél fordította, és itt szólnánk, hogy a továbbiakban a darabról spoilerezés nélkül írni lehetetlen, tehát aki véletlenül nem látta volna filmet, és rá akar csodálkozni a dolgokra, az inkább ne olvassa tovább a cikket (viszont azonnal túrja elő a filmet valahonnan, mert tényleg kihagyhatatlan). Aki viszont tudja, hogy mi fog történni a színpadon, annak sajnos semmi újat nem mutat ez az előadás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pintér Béla Titkainkja lett a legjobb magyar darab a kritikusoknál

Divany.hu 2014. szeptember 22., hétfő 11:11

Július végén megkértük önöket, hogy legyenek egy pillanatra színikritikusok, és szavazzák meg a Színikritikusok Díját, még mielőtt maguk a kritikusok kiosztanák azt. Tegnap este a Trafóban kiderült, mennyire találkozik a nézők és a civil szakmai szervezet ízlése, az idei előadások, színészek, írók vagy akár díszlet- és jelmeztervezők legjobbját titkos szavazáson választották meg a szakírók. Idén 73 társulat, illetve színház 148 produkciójára szavaztak, a szavazólapokon összesen 120 színész neve szerepelt. A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt független csapatok kapták, míg az Örkény Színház nyolc jelölést, a Vígszínház négy, a Katona József Színház három nominációt szerzett, írja a Szinhaz.hu

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tolvaly Ernő menő!

Divany.hu 2014. szeptember 21., vasárnap 18:14

Csütörtöktől látható a Ludwig Múzeumban Tolvaly Ernő - Csodálatos rendszer című retrospektív kiállítása, aminek a megnyitójára számunkra érthetetlen módon sokkal kevesebben voltak kíváncsiak, mint az elvárt lett volna. És nemcsak azért vártuk el, mert a 2008-ban elhunyt Tolvaly munkássága akár élénken élhet még mindannyiunkban, hanem azért is, mert tényleg átfogó tárlatot hozott össze a Ludwig, megismertetve a festő olyan oldálaval is a nézőt, amit esetleg kevésbé ismert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hova lett a Kiábrándult Értelmiségi?

Edicsek 2014. szeptember 20., szombat 15:03

Michel Houellebecq írót sokan csak akkor ismerik fel, mikor képet látnak róla, hiszen ő nem más, mint a kiábrándult értelmiségi témájú mém arca. Persze életműve egyáltalán nem ennyiben merül ki, mégis a kérdés az, hogy az elrablásáról szóló film vajon akkor is élvezhető-e, ha a kiábrándult értelmiségit keresi a néző, vagy csak akkor szórakoztat, ha betéve tudja a Houellebecq-életművet, de legalább olvasott már néhány könyvet vagy verset tőle.

tumblr mbohzckvrf1riaa2oo1 400
Távolról sincs vége, olvasson még »

Anger Zsolt többre tartja a pofozkodásnál a munkát

maze 2014. szeptember 19., péntek 19:11

Messziről indítok, de valamikor 2010-ben azt nyilatkoztad, hogy kiábrándultál a világból, és kíváncsi vagyok, vajon tart-e még ez az állapot?

Nem, de 2010-ben tényleg nagyon kivoltam. Már korábban kezdődött, de 2010-re kulminált. Azért érdekes, hogy ezt kérdezed, mert akkor egy csomó mindent változtatnom kellett az életemen, pont úgy, ahogy Mózes tette a filmben (az Utóélet főhőse, a részleteket lásd itt - a szerk). Egyszercsak azt éreztem, hogy semmi nem stimmel. Azokról a rutinokról, amiket addig használtam, kiderült, hogy elavultak és új dolgokat kellett keresnem. Az ember ráadásul öregszik is, az sem segített. 2010-ben 41 éves voltam, és a tízesek mindig nagy fordulópontok az életemben. Már az ötéves születésnapomra is emlékszem, tízévesen a legnagyobb problémám volt, hogy már kétjegyű a szám, és harminchárom évesen esett le, hogy tényleg mindenki megöregszik és meghal egyszer. De aztán ezt az egészet el tudta takarni, hogy volt egy hét évig tartó csodálatos kapcsolatom. Amikor véget ért és átalakult valami egész mássá, na, azt nem sokkal követte a negyvenedik születésnapom...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar Übü király nyerte a fődíjat Montenegróban

Divany.hu 2014. szeptember 19., péntek 10:58

A Maladype társulatának Übü királya nyerte a legjobb előadásnak járó díjat a montenegrói FIAT Fesztiválon, adta hírül a Színház.hu. A szeptember 5. és 15. között Podgoricában, Montenegróban megrendezett FIAT - Nemzetközi Alternatív Színházi Fesztivál zsűrijének elnöke, Slobodan Milatovic rendező, az idén harminc éves színházi találkozó alapítója a Maladype előadását a nemzetközi seregszemle esszenciájának nevezte. 

ubu
Fotó: Kovács Attila-kotipas / maladype.hu Fotó: Kovács Attila-kotipas / maladype.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat szereplőben még egy családregény is elfér

cukorka 2014. szeptember 18., csütörtök 19:20

A Rózsavölgyi Szalon idei első bemutatója Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című nagysikerű, Aegon-díjas regényének színpadi változata, amit Léner András alkalmazott színpadra sok fiatal és pár rutinos színész főszereplésével. Az adaptáció sikerült, bebizonyosodott, hogy a közel háromszáz oldalas, sokszereplős regényt hat színész is kiválóan be tudja mutatni, bár kétségtelen tény, hogy erősen kell koncentrálni az embernek, ha nem akarja elveszíteni a szálakat (vagy ha nem olvasta a könyvet, amit enélkül is érdemes). 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Háromdimenziós üvegszivárványt minden falra!

bb 2014. szeptember 18., csütörtök 18:29

Nem mindennapi üveginstallációkban utazik Chris Wood, aki a Middlesex Egyetemen tanult lakberendezést és bútortervezést,de a bútorok mellett annyira izgatták a fény játékai, hogy az iskola elvégzése után beiratkozott a londoni Royal College of Art-ba, ahol elsősorban az üvegek fizikai és vizuális tulajdonságait vizsgálta - írja a mymodernmet.com a jelenleg Cambridgeshire-ben élő és dolgozó művészről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hal, vad, csoki, sör, paprika meg minden más várja ezen a héten

Edicsek 2014. szeptember 18., csütörtök 14:11

Ezen a héten számos gasztrofesztivál, szüreti nap várja, de lesznek jó koncertek is és a Színházak Éjszakáját se hagyja ki. Majd pihen a jövő hét elején. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Lehet, hogy amorális vagyok, de szeretek dolgozni"

maze, ZZs 2014. szeptember 17., szerda 17:37

Mennyire frusztráló, hogy a csapból is az folyik, hogy nagy reménységű rendezőnő vagy? 

Még nem nagyon érzem a hatását az egésznek. De azt hiszem, kevésbé frusztráló, mintha arról lenne szó, miért kaptam egyáltalán egy fillért is.

Mondtad a bemutató végén, hogy te egész biztosan másik állapotban vagy, mint a nézők, mit értettél ez alatt?

Azért vagyok másképp, mert én nem néztem végig a filmet. Azzal voltam elfoglalva, hogy a körítéssel, a lufikkal, a fogadással minden rendben legyen. Nekem ma este nem mozi-, hanem neurotikus házigazda-élményem volt. 

De Karlovy Vary-ban, ahol díjat kaptál érte, te is bent ültél a vetítésen? 

Ott magam is vendég voltam, csak arra kellett koncentrálnom, hogy normálisan felöltözzek, aztán ne essek le a színpadról. Ezeket szinte maradéktalanul sikerült is teljesíteni. Persze szétstresszeltem magam, de utólag visszagondolva az sokkal nyugisabb helyzet volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gondolta volna, hogy Miley Cyrus még annál is nagyobb művész?

Edicsek 2014. szeptember 15., hétfő 15:46

Ha eddig azt hitte Miley Cyrusról, hogy zeneileg igencsak felejthetőt alkotó celeb, aki legfeljebb a twerking márkanevet kapott seggrázással kerülhet be a krónikákba, akkor téved. Mint kiderült, az énekesnő (?) nem csak a zenei világot sokkolja, de a művészvilágot is: szobrokat készít. Sőt, kiállítása is nyílt ezekből a tárgyakból, ami tulajdonképpen pont olyan, mint a művésznő zenéje. Vigyázzon, mert kikerekedett szemmel fog most ülni a monitor előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mijazaki-életműkiállítás nyílik Párizsban

aa 2014. szeptember 14., vasárnap 12:35

A Pixar 25.évfordulájára rendezett kiállítás és a The Art of Marvel Super Heroes címen futó tárlat után egy újabb ígéretes programmal várja az animációs filmek rajongóit a párizsi Art Ludique múzeum, ahol ezúttal a japán Studio Ghibli munkáit mutatják be az 1985-ös kezdetektől napjainkig – írja az Európában első alkalommal látható rajzokról és storyboardokról a Designtaxi.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kedves, kétballábas mese az Apáról, a Fiúról meg a Halálról

cukorka 2014. szeptember 13., szombat 17:45

Ha lettek volna kételyei, megnyugtatjuk: az elsőfilmes Zomborácz Virág Utóélete nem érdemtelenül kapott nyíltszíni tapsot a Karlovy Vary-i filmfesztiválon, még akkor sem, ha a budapesti díszbemutatóba azért a konferanszié, Hajós András szintén beleerőltetett párat. Ez (mármint a filmfesztivál-bemutatós taps) azért szólhatott őszintén, mert egy igazi, csehesen fanyar, mégis ízig-vérig magyar remeket rakott össze a forgatókönyvíró-dramaturg szakon végzett rendezőnő. Pontosan emiatt imádjuk mi, magyarok is: mert felhőtlenül szórakozhatunk egy olyan filmen, ami úgy vicces, hogy közben nem akar utánozni senkit és semmit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fizessen, ha post-itre rajzolt portréját könyvben szeretné látni!

bb 2014. szeptember 13., szombat 14:04

A Kickstarteren immár a harmadik ötletes projektjével nyomuló Christopher Locke ezúttal 6 ezer dollárt (1.4 millió forint) szeretne összegyűjteni legújabb tervéhez, egy post-itekből álló könyvhöz. Az ötletet elég sokan találják szimpatikusnak, a kitűzött összegből több mint 4000 dollár (közel 1 millió forint) már be is folyt – számol be a ragacsos sárga cetlikre portrékat rajzoló texasi tanár új ötletéről a Boingboing.net.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39