Egy tigrislány lelke, Isten, és az életveszélyes bal láb az 5. Friss Húson

Immár ötödszörre rendezi meg a Daazo a Friss Hús nevű rövidfilm-szemléjét a Toldi moziban, ahol a vetítések mellett idén is lesznek érdekes szakmai beszélgetések, pitchfórumok, workshopok, sőt az idén először családi programok is, 30-án pedig régi ismerőseink, a Ricsárdgír zenekar is fellép. Érdemes a szekciókra időben megvenni a jegyet, mert idén is óriási az érdeklődés nem véletlenül: ez a rövidfilmek legfontosabb hazai platformja. Itt mutatkozott be és indult el nemzetközi útjára például Deák Kristóf filmje, a Mindenki, amely azóta az Oscart is megjárta (és el is hozta), de számos más, később fontos külföldi sikereket elérő alkotást is itt láthatott először a nyilvánosság. Idén 170 magyar és 1400 nemzetközi rövidfilmet neveztek az alkotók, összesen 65 országból, ezekből válogatták ki a szervezők a legjobbakat. Szerintünk a következőket volna leginkább kár kihagyni:

DOK.MA - új blokk a Friss Húson

Izgalmasnak ígérkezik az idei versenyprogram külön blokkja, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező művész MA szak féléves vizsgafilmjeiből láthatunk egy merítést. Kíváncsian várjuk például Bartha Máté fotóművész két rövidfilmjét: ő korábban a VS.hu-nak készített videókat, de érdemes követni a nonrelevant című Tumblr-oldalát is. A Falka című kisfilmje egy csoport bajai srác mindennapjait mutatja be, akik a világszerte egyre ismertebb, és nem éppen veszélytelen parkour nevű sportot űzik, azaz mindenféle biztosíték nélkül épületeket másznak meg vagy épp ugrálnak le róluk akrobatikus ügyességgel. De a srácokat nem csak az extrém sport köti össze, hanem egy másik közös vonásuk is: hogy mindannyian nehéz sorsúak, akik leginkább egymás társaságában tapasztalják meg a család érzését.

Tarolnak a magyar filmek

 A 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscar-díjat nyert, Cannes-ban Andrasev Nadja filmje, a szintén a Friss Húson bemutatkozó A nyalintás nesze című animációja kapott díjat, Bucsi Réka LOVE című animációja pedig már több mint 120 fesztiválon vett részt, és több mint 15 díjat nyert.

   

Függőségek (Addictions)

Szintén a DOK.MA kategóriában lesz látható Leah Hendrick filmje, amelynek főszereplője nem más, mint Kubiszyn Viktor, a Drognapló című önéletrajzi regény szerzője, akiről már korábban is olvashattak a Stílfűrész rovatunkban. Kubiszyn ebben a filmben arról mesél őszintén, hogy szereti Istent: látszólag minden rendben van az életében, nem kellenek már a drogok, neki Isten olyat ad, amire egyik függőség sem képes. Látszólag.

Magyar versenyfilmek, összesen hét blokkban!

Összesen hét blokkban mutatják be beválogatott 36 magyar alkotást, és ha valamelyik blokkról lemaradtunk volna, az se nagy gond, idén is lesznek ismétlések. A hazai közönség itt a Friss Húson láthatja először Lovrity Anna Kata Vulkánsziget című animációs filmjét, amelynek világpremierjét az idei Berlinalén tartották. Szintén itt a fesztiválon lesz a hazai premierje Áprily Zoltán Ungvár című történelmi animációjának is, és ugyancsak itt mutatkozik be Tóth Barnabás és Szabó Simon új rövidfilmje is.

Lovrity Anna Katalin  Vulkánsziget című animációja egy bántalmazott lány lelkivilágát tükrözi. Főhőse egy tigrislány, akinek a bundáját egy vulkáni kigőzölgés pirosra színezi, ezzel felhívja magára az idősebb, fehér hím tigris figyelmét. Amikor azonban a hím közeledni kezd felé, a fiatal lány tigris azonban túl tapasztalatlan, megriad és próbálja visszautasítani. Mivel nem tud elmenekülni sem, a hím végül megerőszakolja őt: a film arról szól, hogyan tudja az áldozat elfelejteni, feldolgozni az emléket.

Egy visszatérő: Szilágyi Fanni 

A második magyar versenyszekcióban az előző év Friss Hús-nyertes Szilágyi Fanni (A kamaszkor vége, 2015) két új filmmel is jelentkezik.  A csatárnő bal lába életveszélyes című filmjében (a mű alapjául Mán-Várhegyi Réka azonos című írása szolgált). A történet kiindulópontján Julcsi, a harmincéves fiatal nő egy abszurd, Lionel Messis álom után rájön, hogy óriási tehetsége van a focihoz.

csatárnő

Szabó Simon is jelentkezik egy rövidfilmmel

Az Ebéd előtt 1944 nyarán játszódik. Egy budapesti család épp ebédhez készülődik, amikor a kislányuk észreveszi, hogy embereket hajtanak az utcán. Szeretne nekik segíteni egy kis vízzel, élelemmel, de ez nem mindenkinek ennyire egyértelmű...

Kritikaíró Workshop

Idén először rendeznek a fesztiválon kritikaíró versenyt. A feladat egyszerű: a jelentkezők szombaton megnézik a kijelölt filmeket, majd a vetítést követően a Toldi mozi előterében (vagy szabadon választott helyszínen) aznap 16:00 óráig megírják a kritikáikat. Ezt követően a szakmai zsűri kiválasztja a nyertes pályaművet, amelyet a Friss Hús vasárnapi díjátadóján jelent majd be. A zsűri tagjai között ott lesz Bujdosó Bori filmkritikus (őt megtaláljátok a múlt heti KultúrFRÖCCSünkben), Deák Zsuzsa, a Friss Hús sajtósa, és Gyenge Zsolt filmkritikus, a MOME tanára. 

17493096 816990201789526 3825486673064494748 o

Nemzetközi versenyfilmek

Idén sem marad el a nemzetközi szekció: három blokkban olyan filmek szerepelnek majd, mint az Európai Filmdíjra jelölt és számos rangos nemzetközi díjjal kitüntetett Small Talk, a Kristály Medve díjas Balcony, vagy az idei Oscar-díjra jelölt La femme et la TGV ésTimecode című filmek, de elhozták a szervezők az idén februárban a Berlinalén bemutatott The Rabbit Hunt című kisfilmet is. 

A Kristály Medve díjas Balcony Toby Fell-Holden Balcony rövidfilmje, melynek középpontjában a tinédzserkor, a rasszizmus és a pletyka ereje állnak. A film egyik főszereplője, Tina beleszeret a nemrég a környékükre költözött afgán lányba, Danába, akinek családi háttere is zűrös, származása pedig tovább nehezíti a beilleszkedését.

A gyereket se hagyja otthon!

Idén először a szervezők családi programokkal is készültek: ápriis 2-án a Toldiban a kisebbeknek nem is tudnánk kúlabb programot, mint hogy Molnár Piroska narrálásával nézzenek diafilmeket, de biztos jó lesz az ezt követő bábelőadás és koncert is a Kerekítő Közösség közreműködésével. A nagyobb tesóknak még jobb dolguk lesz: 8 éves kortól ugyanis animáció- vagy gifkészítő foglalkozásokon próbálhatják ki magukat, melyeket négy filmes tréner vezet, az elkészült munkákat pedig este a mozivásznon le is vetítik! A workshophoz eszközöket a szervezők biztosítanak az 1500 forintos napi belépő fejében (és ebből 500 forint a büfében levásárolható).

Még több információ és a vetítések pontos időpontjai a Dazoo oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Mustra