Hamarosan legófigurák is lesznek a NASA-tudósnőkből

Miután Oscarra is jelölt film már készült a témában (a Számolás joga a legjobb film, legjobb forgatókönyv és legjobb női főszereplő kategóriában is versenyben votl), a Lego figurakészletet is tervez kiadni tudós nőkről: a NASA történelmének öt leghíresebb női tudósának szeretnének emléket állítani. Az ötletet a cég Lego Ideas közösségi ötletgyűjtő oldalára dobta be egy Maia Weinstock nevű tudományos újságíró és legó-rajongó, aki zseniális figuraterveket is készített hozzájuk (a fotók csak az ő látványtervei, a kész figurák nem biztos, hogy így fognak kinézni).

A megörökítésre érdemes nők közé bekerült Margaret Hamilton, a NASA Apollo űrprogramjában használatos fedélezeti szoftver vezető fejlesztője, Katherine Johnson matematikus, Sally Ride űrhajós, Nancy Grace Roman csillagász, és Mae Jemison, aki nemcsak szintén űrhajós volt, de egyben az első színes bőrű nő is, aki kijutott az űrbe.

"A nők fontos szerepet játszottak az Egyesült Államok űrprogramjának történetében, azaz a NASA tevékenységében, az érdemeiket mégis sokszor nem, vagy csak alig említve ismerik el – különösen érvényes ez annak fényében, hogy a nők köztudottan meg kellett küzdjenek az elfogadásért a tudomány, a technika, valamint a műszaki és matematika (a.k.a. STEM-tudományok) területeken" - írta az ötletgazda, Maia Weinstock blogposztjában.

Az egyes figurák mellett a készlethez mellékelik majd azt a kódsort is, amelynek segítségével sikeresen landolt az első Hold-expedíció 1969-ben, "a Merkur és Apolló küldetések röppályájának kiszámításához használt felszerelést, egy kicsinyített Hubble űrteleszkópot és kijelzőt, vagy épp egy picike holdjárót is.

De egyelőre ne tervezze be lelkesen karácsonyra a kislányának, a Lego még nem tudja, pontosan mikor kezdi el a gyártásukat. "Jelenleg még a végső figuratervek kidolgozása zajlik, valamint az árazásuk és elérhetőségük, szóval érdemes időnként visszatérni a Lego Ideas oldalra 2017 végén vagy 2018 elején" - írja Hansan Jensen, a Lego közösségi kapcsolati szakértője a hírt bejelentő blogposztjában. Emellett érdemes figyelni a Lego NASA Women Facebook-oldalt is, Weinstein itt posztolja, épp hogy áll az ügye, és nyilván itt is hír lesz, ha végre rendelhetővé válnak a figurák.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek