Megvannak a Libri irodalmi díj jelöltjei

Megvan melyik tíz könyvre szavazhat a zsűri és a közönség a Libri irodalmi díj idei listáján. A 2016-os év színes és változatos szép-, és tényirodalmi könyvterméséből 2017 februárjában 88 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, melynek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjat. Az így létrejött tízes listából a tavasz folyamán az 5 tagú zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, mely májusban megkapja meg a nívós elismeréseket: a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

shutterstock 125936990

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2017-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  • Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája
  • Kepes András: Világkép
  • Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér
  • Nádas Péter: Az élet sója
  • Németh Gábor: Egy mormota nyara
  • Térey János: Őszi hadjárat
  • Szabó T. Anna Törésteszt
  • Varró Dániel: Mi lett hova?
  • Závada Pál: Egy piaci nap
  • Zoltán Gábor: Orgia

A Libri irodalmi díj első körös szavazásán részt vett többek között Al Ghaou Hesna, Barabás Éva, Bombera Kriszta, Csákányi Eszter, Danks Emese, Duboczky Gergely, Enyedi Ildikó, Fáy Miklós, Gaborják Ádám, Hajdu Szabolcs, Herczku Ágnes, Horváth Gergely, Hományi Péter, Király Júlia, Mészáros Sándor, Ruff Orsolya, Schilling Árpád, Zacher Gábor és Veiszer Alinda is.

A zsűri tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója; Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja; Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató; Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

Mi az a Libri irodalmi díj?

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A 2016-ban megjelent, a díj követelményeinek megfelelt 132 tény- és szépirodalmi könyvből 88 neves közéleti személyiség szavazata alapján alakult ki a 10-es lista, amire a zsűri és a közönség is szavaz.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2017-ben összesen 35 kiadó 46 tényirodalmi és 86 szépirodalmi könyve felelt meg. Erre a 132 címből álló listára szavazott a Libri által felkért neves közéleti személyiségekből álló Szakmai bizottság.

És hogyan szavazhat ön a kedvencére?

A közönség napokon belül, március elejétől szavazhat, tehát több mint két hónapja lesz, hogy kiválassza kedvencét a Libri irodalmi díj oldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, ami a díj 10 döntős könyvéből áll össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója május közepén lesz.

A díjról, a 132 könyvről, a kiválasztottakról és nyertesekről minden információt megtalál aLibri weboldalán, illetve aFacebook-oldalukon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra