Ma minden skandinávfilm-rajongónak a Toldiban a helye!

A skandináv remekek közül sokat nézzük a dán, de még a svéd vagy akár norvég filmeket is, miközben elfeledkezünk szegény finnekről. Pedig ez a csilingelő nyelvű nemzet ott északon, ami ebben az évben ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját, filmművészetét tekintve is teljesen beleillik abba a képbe, amiért a skandináv filmeket annyira szeretjük. Ha annak idején bejött önnek a Leningrad Cowboys menni Amerika, akkor jó az ízlése, de épp ideje alaposabban is beleásnia magát a kortárs termésbe: a tél legsötétebb napjain most egy maréknyi újabb kedves vagy komoly, fanyar humorú vagy éppen drámai film vár ránk február 8. és 12. közt a Finn Filmnapokon, ahová a szervező Finnagora.hu az elmúlt évek legérdekesebb, legnagyobb visszhangot kiváltó finn filmjeit hozta el a Toldi Moziba.

A minifesztivál nyitófilmje a Sao Paulo-i gerillaművészek, street artosok életét bemutató dokumentumfilm, a Pixadores, aminek a vetítésén a rendező is részt vesz. A szokatlan és veszélyes helyekre felmászó és ott alkotó fiatal művészek nyomot akarnak hagyni maguk után: a többször díjazott film művészet és halál különös kapcsolatát boncolgatja, és rettenetesen izgalmas.

pixadores still 8
Pixadores

Csütörtökön A hozományvadász című, távolról könnyed romkomnak tűnő film lehet érdekes: a hazug, önáltató és díszletek között élő társadalom berendezkedési problémáiról, és a legfiatalabb generáció szerepzavairól szól a fake életet élő divatblogger, Marja, és a társadalmi státuszával élni nem tudó fiú, Olavi románcán keresztül. A film után beszélgetés lesz a rendező Ville Jankeri részévtelével.

Pénteken két film is terítékre kerül, a drámai Merülés az ismeretlenbe című dokumentumfilm, ahol négy barlangi búvár indul el a hatóságok tiltása ellenére, miután azok feladták a kutatást, hogy felszínre hozzák elhunyt barátaik holttestét. Sokkal könnyedebb témájú és egészen fanyar, kesernyés humorú tragikomédia a sírás és nevetés határán egyensúlyozóA házsártos, ahol egy állandóan zsörtölődő, kibírhatatlan öregembernek kell összeköltöznie városban élő menyével, és a hullámhegyekkel és völgyekkel tarkított történetben elég sokat tanulnak meg egymásról, toleranciáról, családról, generációk közti különbségekről, és persze az együttlétezés lehetőségeiről és fontosságáról.

A szombati napot fél négykor egy teljesen elborult vígjáték, a Lovemilla nyitja, amiben egy különböző egzisztenciális és önértékelési problémákkal küszködő pár tagjai végül robotemberekké építtettik magukat. A cselekmény magvát nehezen tudom másként összefoglalni, de nagyjából lefedi a valóságot: jobb híján a Finnagora.hu is „műfajanarchistaként” jellemzi.

Kicsit komolyabbra fordítva a szót ezután Hangtervezés workshopon vehetünk részt Tuomas Klaavo sound designer, Kalotás Csaba zeneszerző és az egyik legismertebb finn filmrendező, Petri Kotwica társaságában. Az érdekes téma után pedig két felkavaró dráma is érkezik az estére: A bába című második világháborús történet egy fiatal lapp szülésznő és egy finn származású SS-tiszt felkavaró és minden szabályt áthágó szerelmét meséli el, aFeloldozás pedig egy házaspár történetét, akik elgázolnak majd cserbenhagynak egy férfit, miközben az épp vajúdó asszonnyal a kórházba sietnek.

A bába
A bábaSolar Films

A vasárnap a lányoké és nőké: a programot a Varpu című film indítja, ahol a címszereplő 12 éves kislány úgy dönt, elege lesz a körülötte lévő haverjaiból és tehetetlen anyjából, és az apja keresésére indul. A drámai felnövéstörténet után következő kerekasztalbeszélgetés a nők szerepét kutatja napjaink filmiparában: az egyik legismertebb finn színésznő, Laura Birn, a filmjeiben gyakran karakteres nőalakokat bemutató Petri Kotwica finn filmrendező, és a nemzetközileg is ismert magyar színésznő, Láng Annamária részvételével. Az ingyenes beszélgetés után a fesztivál zárófilmje, A többi lány négy fiatal helsinki lány mindennapjairól szól, tele drámai és vicces pillanatokkal.

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, feliratozva láthatók, 1000-1500 Ft-os helyárakon a Toldi moziban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek