Mexikói forradalmárnőtől nyúlták Leia hercegnő ikonikus kakaóscsigáit

Carrie Fisher halála óta rengeteg elemzés látott napvilágot Leia hercegnő karakterével kapcsolatban, akinek a filmes hercegnők radikális újraértelmezése mellett leginkább ikonikus másik jellemzője a két kakaóscsigára emlékeztető hajviselete. A NowThis videóját a Snopes.com dolgozta fel, ez alapján Leia hercegnő nemcsak frizurájában, de hősiességben is méltó utódja volt Clara de la Rochának, a mexikói gerillahadsereg ezredesnőjének. Például abban is, hogy mindketten iktattak ki elektromos erőműveket.

George Lucas először 2002-ben beszélt a különleges hajviseletről, akkor egy Time-interjúban elmondta, hogy tudatosan törekedett arra, hogy a harcos hercegnő karakterének valami olyan megjelenést adjon, ami nem számított akkor divatosnak. Így nyúlt vissza a századfordulós mexikói forradalmárnők megjelenéséhez, és innen inspirálódott. 

Erre most valódi bizonyítékot is talált Eric Tang, a Texas-Austini Egyetem professzora, aki a Denveri Művészeti Múzeum Star Wars kiállításának egyik fotóját posztolta egy hete. "Leia hercegnő legendás hajviseletét szeretnivaló módon a mexikói forradalmárnőkéről koppintották. Így kell legyőzni a Birodalmat!" - írta a prof Facebook-postja alá.

A fényképen pedig Clara de la Rocha soldadera, azaz gerillaharcos forradalmárnő, Herculano de la Rocha tábornok lánya látható (itt a róluk készült eredeti fotó is megtekinthető). Clara de la Rocha pedig - Leiához hasonlóan - nem apuci kislánya volt, aki menőségből pózolt fegyverekkel, hanem valódi gerillavezető: fontos szerepet játszott például Culiacán városának 1911-es elfoglalásában, kiérdemelve ezzel a coronela, azaz ezredesi rangot a Porfirio Díaz mexikói elnök vezette rezsim elleni harcban. Unokája, Alexandra de la Rocha visszaemlékezései alapján tényleg kemény csaj lehetett: "Képes volt átúsztatni egy folyón lóháton, és kiiktatott egy teljes elektromos erőművet, hogy a lázadók tudjanak éjszaka, észrevétlenül is támadni". Ez az erőmű-kiiktatás amúgy minden forradalmárnők kötelező köre lehet, a Leia vezette lázadók csapatának például az eredeti trilógia III., A jedi visszatér című részében pontosan egy ilyen húzással sikerül védtelenné tennie a Halálcsillagot

Leia hercegnő frizurája egyébként olyannyira részévé vált a karakternek, hogy a húsz évvel később készült Star Wars-folytatásban Amidala hercegnő, azaz Natalie Portman is ugyanilyen megjelenést kapott. Igaz, az ő frizuráját már nem két órán keresztül kellett elkészíteni, mint az eredetit: addigra Lucasék stábja kidolgozta a csigák felcsatolható változatát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek