STÍLFŰRÉSZ, A DÍVÁNY KULTÚRBLOGJA

Fotók jazzről, sportról, Mensárosról a múlt századból

2016. december 30., péntek 17:52

Schwanner Endre, Balogh Rudolf-díjas fotóművész 2011-ben adta át fotográfiai életművét több történeti értékű tárggyal és dokumentummal együtt a Nemzeti Múzeumnak. A Schwanner / Idők című kiállítás, amit december elején nyitottak meg a múzeumban, döntően a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben Budapesten készült fényképeiből válogat. 

Mint azt Fisli Éva, a kiállítás egyik kurátora a sajtóbejáráson elmondta, az idő fontossága ebben az esetben nem egyetlen ember idejének a sokfélesége, hanem a felvétele ideje és a mi jelenünk találkozása – és valóban, a tárlat sokféle gondolatot megindíthat az emberben, pláne amennyiben fogékony a sport, zene és színház világára, hiszen az Idők leginkább ezekből a képekből válogat.

 A másik kurátor, Stemlerné Balog Ilona fontosnak tartotta kiemelni, hogy kiállításnak nem célja a nosztalgia, hiába sok a képeken a művész, akiket Schwanner fotózott. A szerzői, analóg nagyításokkal inkább csak arra kíváncsiak, mit jelenthet a mai fiataloknak az életműnek ez a szelete. 

Schwanner munkásságából a motorsport, a zenei és színházi témájú, valamint a fotós közéletről, kollégákról készült felvételei a legismertebbek. Képeinek jelentős része művészeket ábrázol – próbateremben, színpadon, koncert közben fotózva, vagy hétköznap, jelmez, hangszer vagy fényképezőgép nélkül. Néha közelről, néha távolról, más összefüggéseket felidéző környezetben láthatjuk őket. Teljes díszben vagy fegyvertelenül. 

A kiállításon látható élete első Kodak gépével, amit másfél havi fizetéséért vásárolt 1948-ban, sőt második komoly gépe, a 1963-as Nikon is. Schwanner rengeteg hírességet fotózott, sokszor munka közben, így a tárlaton viszonylag sok képen szereplenek a Madách Színház művészei. Ennek oka az is lehetett, hogy jó barátja volt Mensáros László (együtt jártak a Bencésekhez), kétségtelen tény azonban, hogy a fotók láttán nem tudott nem eszünkbe jutni, milyen stílusbeli változáson esett át a színház az elmúlt ötven évben.

Az érdeklődök ezen kívül (újra)temetési fotókat is láthatnak Bartókról és Kodályról, valamint megcsodálhatják Schwanner gyönyörű feleségét, Scholtz Ágnest is a róla készült portréképeken. A kiállítás január 29-ig látogatható.

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés