Realista kecskék és impresszionista tehenek műveit aukciózzák Oregonban

Még a pucéran cangázós bulinál, a McMinnville-i UFO fesztiválnál és a Bosch parádénál is furcsább eseményt tudhat magáénak az oregoni Baker City, ahol idén 10. alkalommal rendezték meg a világ egyik legviccesebbb művészeti kiállítását és árverését. A Great Salt Lick (kb Nagy Sónyalás) elnevezésű esemény pontosan az, amit a neve mond: tehenek és más haszonállatok által formára nyalt sótömböket csodálhatnak és vásárolhatnak meg az érdeklődők - számolt be a pdxwnbr.org. a világ egyetlen ilyen jellegű fesztiváljáról. Az idei Nagy Sónyalat aukciót szeptember végén rendezték, és bevételét – ahogy eddig is minden évben – a város Parkinson kutatással foglalkozó alapítványának, az OHSU javára ajánlják fel.

A szürreális ötlet tíz évvel ezelőtt pattant ki a portlandi származású Whit Deschner fejéből, aki éppen a szomszédjával sörözött a tornácon és együtt nézték, mihez kezdenek a tehenek az épp frissen megkapott sótömbjükkel. A haszonállat tartók a szarvasmarhák, juhok, lovak, kecskék nátriumszintjét és egyéb ásványianyag-bevitelét kősó tömbökkel oldják meg, melyeket egyszerűen csak letesznek valahová nekik, az állatok meg szép lassan elnyalogatják. Deschnernek illuminált állapotban nagyon bejött a sóból különféle formákat nyalogató tehenek "kreativitása", és mivel ez másnap, józanul is jó ötletnek tűnt, azonnal neki is állt megszervezni az első The Great Salt Lick fesztivált és aukciót.

A versenyre egyébként bárki benevezhet, akinek van haszonállata és beszerez egy nagyobb tömb sót a helyi takarmány boltban, majd hagyja, hogy a “művész” magáévá tegye az elé tett nyersanyagot. De segítséget nem kaphatnak: “A szabályzat kimondja, hogy az állatok gazdái nem nyalogathatják a sótömböt“ – olvasható az ötletgazdával készült interjúban.Nem mintha szükségük volna segítségre:  a saját bevallása szerint egyre jobb megfigyelőképességgel bíró Dreschner szerint a versenybe benevezett állatok közül a kecskék és a juhok inkább a realizmust képviselik, míg a tehenek többnyire impresszionisták, a lovak pedig teljesen reménytelenek.

A mű elkészülte után pedig csak be kell vinni a remekművet a Baker City-i Crossroads Art Centerbe és bejegyeztetni, sőt még egy új sótömböt is kap érte cserébe a pályázó. 

 Az idei kerek évforduló alkalmából a szent tehén volt a sajátos művészeti fesztivál fő témája, sőt a helyi Barley Brown's Brew Pub kocsmában még egy sört is elneveztek az egyre népszerűbb eseményről.  A hamisíthatatlanul amerikai program idei zsűrijét – a szent tehén tematika okán – a helyi egyházközösségek tagjai közül választották ki a szervezők. Így többek között a luteránus Ian Wolfe, a presbiteriánus Katy Nicole illetve a metodista Larry Abell választotta ki a legszebb formára nyalt sótömböt.

The Great Salt Lick Contest, 10th annual. Categories: Overall, Best poem submitted with block, Closest resemblance to Michael J. Fox, Best forgery. To be auctioned off for #OHSU Parkinson's Center. Sept 17th, 5p, CrossRoads Carnegie Art Center, @BakerCityOR

Una foto publicada por Oregon History (@oregonhistory) el

“Volt néhány igazán fantasztikus pályázat az idén. Mindent összevetve egy fenomenális este volt” – mondja a szervező, Whit Deshner, aki szerint új rekord is született, mivel idén 15 ezer dollárt, 4,1 millió forintot gyűjtöttek össze a Parkinson-kor kutatással foglalkozó egyetemnek.

Az árverésen a “Blue Trillium” című műért adták az egyik legnagyobb összeget, 1800 dollárt, 497 ezer forintot, de volt akinek 2000 dollárt, 553 ezer forintot is megért a buli és szinte senki nem fizetett 200 dollárnál, 55.300 forintért kevesebbet a szobrokért. “A kezdetekkor még nem tudtuk, hogy ez ennyire működőképes lesz.” – mondja Deshner, aki 100 dollárból, 27.659 forintból indította be a rendezvényt 2006-ban. Ehhez képest azóta a bevételből 75 ezer dollárt, 20.7 millió forintot tudtak az oregoni Parkinson Központ kutatási alapjának felajánlani.

Deschner többek között azt is megemlíti, hogy mennyire büszke arra a közösségre, amelyben él, és örül, hogy minden évben egyre többen támogatják a Parkinson-kór kutatást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek