Te mit vinnél magaddal, ha tíz perced lenne a menekülésre?

„Ha el kéne hagynod az otthonodat, te mit vinnél magaddal?” – ezzel a kérdéssel kezdődik az a videó, amelynek nyitó képkockáin egy vélhetően szír város bombázása látható testközelből. A megrázó képsorok egy hihetetlenül erős performanszot vezetnek fel, amelyben világsztárok állnak ki a menekültekért. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ma a Facebookon debütált kampányvideójában Kate Blanchett mellett Neil Gaiman, Keira Knightley és egy rakás ismert hollywoodi színész nem a Tudta?-plakátok színvonalán beszél a menekültkérdésről.

"Útlevél". "Zászló." "Mobil." "Kulcsok. Kulcsok olyan otthonokhoz, amelyek mostanra a földdel váltak egyenlővé." "Fényképek." "Pelenka, egy darab." "Karóra, analóg vagy digitális." "A fiam asztmagyógyszerei, minden napra egy tabletta." "Föld a kertünkből, egy darab vászonba tekerve." "Emlékek." "Bőrfehérítő krém, az arcomra, hogy ne látsszon rajtam, hogy menekült vagyok, mert mi van, ha akkor rámhívják a rendőrséget. Ha meg fehér vagyok, akkor nem, ugye?" Mindez csak néhány azok közül, amiket egy-egy menekült magával visz végtelen utazására. És te mit vinnél, ha csak tíz perced volna rá, hogy elhagyd az otthonod? - teszi fel a kérdést Jenifer Toksvig Mit vittek magukkal című szabadverse, ami otthontalanná vált, menekülni kényszerülő emberek vallomásain alapulva sorolja fel, ki mit, miért és miért pont azt mentett meg az otthonából az összepakolás kapkodó pillanataiban.

Toksvid versét a UNHCR videóján Cate Blanchett, Keira Knightley, Juliet Stevenson, Peter Capaldi, Stanley Tucci, Chiwetel Ejiofor, Kit Harington, Douglas Booth, Jesse Eisenberg és az író Neil Gaiman adják elő.

A vers mellett megrázó híradós képsorok és Brian Sokol A legfontosabb dolog című fotósorozatának darabjai váltják egymást, amelyen menekülteket láthatunk számukra jelentőséggel bíró személyes tárgyaikkal.

„Én kiállok a menekültek mellett”

A világon jelenleg több mint 65 millió ember van, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat. A kezdeményezés azért áll ki, hogy ők is megkaphassák az esélyt arra, hogy újraépíthessék az életüket. Az UNHCR kisfilmjében azt üzeni: ők kiállnak ezek mellett az emberek mellett, és támogatókat arra kérik, álljanak ők is melléjük és írják alá a # WithRefugees petíciót.

A petíció három dolgot kér a világ kormányaitól: azt, hogy adjanak lehetőséget minden menekült családnak arra, hogy biztonságos helyre juthassanak, a gyerekeik oktatásban részesülhessenek, a felnőttek pedig munka- vagy továbbképzési lehetőséget kaphassanak. 

"A legfájdalmasabb dolog, ha menekült vagy, hogy egy nap arra ébredsz, hogy minden szabadságodtól megfosztottak. Hogy már nem dönthetsz az életed felől. Hogy minden bezárul előtted, és nem marad más, csak a tenger. Hogy nem maradt más, csak  a tenger, hogy kijuss, hogy szabad légy".

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek