Juliette Binoche-sal nyit a 13. Jameson Cinefest

A különböző tematikájú és fajsúlyú Filmes fesztiválok között egyre nagyobb jelentősége van a Miskolcon megrendezettCinefest fesztiválnak. A ma, szeptember 9-én kezdődő, több mint egyhetes rendezvényen ebben ez évben is rengeteg érdeklődőre számítanak, szakmabeliekre és az utca emberére egyaránt. Bíró Tibor fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

Dívány:- Mik a fesztivál ez évi újdonságai?

Bíró Tibor: A versenyprogram mellett, ami minden évben más, újdonság, hogy a FIPRESCI, a filmkritikusok világszövetsége nálunk tartja Talent Campusát. A programon belül fiatal, tehetséges nemzetközi és magyar filmkritikusok neves mentorok segítségével írnak kritikákat a fesztivál filmjeiről. Nagyszerű újdonságnak tartom a CineYoungWave-et, ami egy új versenyszekció. Azt vettük észre, hogy a fesztivál jelentőségének növekedésével a magyar alkotók egyre csekélyebb számban jutottak be a sokszor 20-30-40 ország filmjei közé. Ezt a kisjáték- és animációs filmes szekciót kifejezetten a fiatal, magyar alkotóknak írtuk ki, akik jellemzően filmes képzésre járnak vagy jártak; vizsgafilmeket, elsőfilmeket vártunk ide, és nagyon sok jelentkezés is érkezett. Emellett újdonság a MusicDocs szekció, ahol zenei témájú dokumentumfilmeket vetítünk, és a versenyen kívüli Midnight Screenings, ami éjszakai filmvetítéseket takar. Lesz még két kiállítás is, egy nagyobb, ami a magyar animáció száz, és egy kisebb, ami a Cinefest 12 évéről szól.

Dívány: - Melyik vendégre a legbüszkébbek?

Bíró Tibor: Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre egyre több olyan alkotó van, aki nem csak versenyezteti a filmjét, hanem fontosnak tartja, hogy személyesen is elkísérje, részt vegyen a szakmai beszélgetéseken, kerekasztalokon, workshopokon. Több mint hatvan alkotó érkezik. Hajdu Szabolcs új filmje, az Ernelláék Farkaséknál első magyarországi premiervetítése itt lesz, és erre nemcsak a rendező és felesége, az egyik főszereplő színésznő, Török-Illés Orsolya, hanem a teljes stáb elkíséri. Emellett minden évben büszkék vagyunk a díszvendégre. Mivel a fesztivál nyitófilmje a a neves lengyel rendező Krzysztof Kieslowski Három szín-trilógiájának Kék című darabja, a film főszereplőjét, Juliette Binoche Oscar-díjas színésznőt hívtuk meg, hogy egy beszélgetés keretében, pár bemutatkozó szóval vezesse fel a filmet.

Újonnan alapított Európa díjunkat is átveszi az európai művészfilmekért tett munkája tiszteletére. Az életműdíjat Makk Károlynak adjuk majd át. De részt vesz a fesztiválon Tasnádi István első rendezésével a Memo-val, Perre Filom francia dokumentumfilmes a Zsigmond Vilmosról készített dokumentumfilmjével, Prabda Yoon Thaiföldről az első rendezésével, illetve Damjan Kozoleszlovén rendező legújabb Nightlife  című filmjével. De még rengeteg olyan nevet mondhatnék a filmszakma minden területéről, akinek a jelenléte nagyon fontos és megtisztelő számunkra.

Dívány: Szakmai rendezvény a Cinefest, vagy „hétköznapi” nézők számára is izgalmas program?

Bíró Tibor: Szakmai rendezvény olyan tekintetben, hogy rengeteg a szakmai program, workshop, műhely, kerekasztal-beszélgetés; és van filmvásár is, amire tapasztalataink alapján a hazai filmforgalmazók mindegyike el szokott jönni. De a fesztivál nyíltan látogatható és egyre népszerűbb, szinte minden vetítés telt házas szokott lenni: tavaly több mint tizenkétezer nézőnk volt, és nemcsak a környékbeliek, hanem Budapestről és az ország minden zegéből-zugából egyaránt érkeztek. A versenyprogram ugyanis az elmúlt év valóban legjobb filmjeit fogja össze, amik Magyarországon először láthatóak, és a tapasztalatok alapján csak körülbelül húsz százalékuk megy később moziba. Ez tehát teljesen egyedülálló mozis élmény. A közönségnek mindössze egy feladata van: le kell adnia a szavazatát, hogy kiválaszthassuk a közönségdíjas filmet. Az ez évi anyag is sokrétű és összetett, horrortól vígjátékon át a dokumentumfilmekig mindenféle ízlésű néző meg fogja találni a neki való filmet. 

A 13. Jameson Cinefestről

A szeptember 9 és 18. között rendezett miskolci fimfesztivál már tizenhárom éves, és egyre komolyabb szakmai rendezvénnyé nőtte ki magát. A versenyprogram négy szekcióján (Nagyjátékfilm, Kisjáték- és kísérleti film, Animáció, CineNewWave) a Kitekintő, a CineClassics és a MusicDocs vetítései is egyre sokrétűbbek. A vendégek között szerepel Prabda Yoon,  thaiföldi író első játékfilmjével, a Motel Mist-tel, Roger Deutsch amerikai független filmes, aki az amerikai-magyar koprodukcióban készült Fiú a vonaton című új filmjét kíséri, vagyAnca Miruna Lăzărescu román-német filmrendező, aki szintén első játékfilmje, a részben magyar koprodukcióban készült Utazás apánkkal bemutatójára érkezik. Eljön Pierre Filmon francia dokumentumfilmes is. 

Három különböző szekcióban három magyar film bemutatója is a fesztiválon lesz: Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című, Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt nyert filmjénekTasnádi István  Memo című első rendezésének, és Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjének. Az idei nagyjátékfilmes versenyprogramban tizennyolc mű versenyzik, köztük Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új-zélandi  Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichadrt  legújabb munkája, az Egyes nők. Itt lesz még a hazai mozikat elkerülő dán Martin Zandvliet A homok alatt című második világháborús drámája, a Cannes-ban a zsűri nagydíját kapó Xavier Dolan film, az Ez csak a világ vége és Maren Ade komédiája, a Toni Erdmann is. A fesztivál programjairól a www.cinefest.hu oldalon tájékozódhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra