A nevem Bourne, JasonBourne, és megölök mindenkit

Legalábbis ezt sugallja Matt Damon tekintete a Bourne-sorozat legújabb, ötödik darabjában, ami nemes egyszerűséggel a JasonBourne címet viseli. Mondom: ezt sugallja, mert a feledékeny gyilkológépnek a filmben 20 mondatnál nemigen jut több. A kedvencem e tekintetben az a rész, amelyben van egy telefonbeszélgetés főhősünk és CIA igazgatója közt, és Bourne meg sem szólal. Lehet, hogy ez az elpusztíthatatlanság titka.

A Jason Bourne-t csütörtöktől vetítik a magyar mozik. Az immár ötrészes sorozat 2002-ben indult, a Bourne rejtéllyel, majd követezett a Bourne csapda, utána a Bourne ultimátum, majd a névadót kihagyó Bourne hagyaték. Az első három és a mostani – ötödik – részben Matt Damon a főszereplő, aki ebben a 90 másodperces videóban összefoglalja, hogy mi történt eddig az általa alakított amnéziás szuperhőssel, és egyáltalán, mit érdemes tudni róla:

Csak a szokásos: ahová megyek, hullahegyek

Kövezzenek meg a rajongók, de tulajdonképpen az ötödik részből is pont elég lett volna egy 90 másodperces kivonat. A készítők nem tudnak semmi újat felmutatni, Bourne szokatlan és durva, illetve szokatlanul durva megoldásokkal tör a célja felé, és útját a leginkább általa megöltek holtteste szegélyezi. Csak egyvalami változott: felgyorsították a film tempóját. Nem kellett volna. A harmadik részben, a Bourne ultimátumban ugyanis elérték már az emberi szem és agy felfogóképességének határait. Az a mozi feszes volt, tempós, gyors, ez meg egyszerűen elszáguld mellettünk.

Görögből átruccanunk Vegasba

Történet persze van, de sok szót nem érdemes rá vesztegetni. Bourne hacker haverja megszerezte a CIA titkos aktáit, köztük a barátjáét is. Le is vadásszák az éppen gazdasági csőd szélére sodródott Görögországban. Bourne pedig Vegasba indul, hogy végezzen mindenkivel, aki benne volt a cselszövésekben, vagy aki esetleg az életére tőr. A film végére természetesen oda lyukadunk ki, hogy JasonBourne-t sem megölni, sem kijátszani nem lehet. És ezzel nem is lenne semmi baj, ha nem ezt mondták volna el szóról szóra az első három epizódban, illetve leghatásosabban a 3. részben.

001
Universal Pictures

Volt az a pénz

Isten bizony nem számmisztikát játszunk a hármas számmal, de Paul Greengrassnak és Matt Damonnak ez már a 3. közös Bourne-filmje volt, de állítólag egyikük sem akarta a folytatást, pontosabban a 3. rész záró képsoraival lezártnak tekintették az egész ügyet, hiszen az epizód végére Bourne már mindent tudott, és nagyjából minden fontos összeállt a fejében. Érződik is a most mozikba kerülő filmen, hogy tisztában voltak vele: nem fognak újat mutatni, se nagyon hozzátenni az egyébként remek szériához.

Nyilván a pénz győzött az észérvek felett, pontosabban a pénz lett a legfőbb észérv. Mert a sorozat négy tagja eddig összesen 1,22 milliárd dolláros  bevételt termelt világszerte, azaz egy-egy epizód átlagosan több mint 305 millió dolláros bevételt hozott. A legsikeresebb volt a Bourne ultimátum, amely 443 millió dollárt ért el. A leggyengébben pedig a Bourne rejtély szerepelt, de még ez is több, mint 200 millió dolláros bevételt produkált.

Most sem fognak rosszul járni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek