Ezeket a programokat ajánljuk az idei Pride-ról

"Velünk teljes!" – így szól az idei, már 21. alkalommal megrendezett Budapest Pride mottója, amely június 24-én hivatalosan is kezdetét veszi, és tíz napon keresztül különféle programokkal szórakoztatja a látogatókat. Előadások, irodalmi estek, filmvetítések, kiállítások, hasznos műhelybeszélgetések, bulik és végül a közös felvonulás hívja fel a figyelmet az LMBTQI közösség mindennapjait megnehezítő társadalmi kirekesztettségre, és a maga eszközeivel próbálja megváltoztatni azt. A rengeteg programból kiválogattuk, miket lenne kár kihagyni, de ez nem jelenti, hogy nem érdemes átböngészni a teljes programkínálatot is! 

Amit érdemes tudni a  Budapest Pride-ról

  • A Budapest Pride egy feminista és anti-rasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet. Egy olyan világért küzdenek, ahol a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, ahol teljes az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága. Ahol a társadalom nem kényszerít a tagjaira normákat és szerepeket azok nemi identitása alapján, senki nem lesz ezek miatt zaklatás és erőszak célpontja, ahol félelem nélkül, szabadon lehet élni. A Budapest Pride számára az elmúlt évek nagyrészt az LMBTQ közösség minél nagyobb láthatóságának előmozdításával teltek. 

  •  2015-ben 20000 felvonuló mutatta meg, hogy  a közösségük olyan erő, amivel számolni kell, és szükség van a közösség folyamatos (ön)szerveződésére, az aktív jelenlétre a változó és nehéz társadalmi és politikai környezet ellenére. 

1. Buborékokkal a gyűlölet ellen: Bubble Pride Flashmob

Bubble Pride

Szombaton délután öttől színes buborékok reptetésével fejezhetjük ki szolidaritásunkat, és hívhatjuk fel a figyelmet a PRIDE hét fontosságára. Fújjon buborékot, ha Ön is szeretne egy olyan világban  élni, ahol a sokszínűség érték, a szerelem pedig az, ami: egy szuper dolog, amire mázli rátalálni és amit ér büszkén vállalni!  Ahol a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) embereket nem éri hátrányos megkülönböztetés, ahol teljes az LMBTQI emberek társadalmi elfogadottsága. 

Mikor?

06. 25. 17:00, Erzsébet tér

2. Sportosoknak: futás a Margitszigeten

Futni is lehet az ügy érdekében, 2,5 illetve 5 km-es távon a Margitsziget futópályáján. Természetesen a mozgáskorlátozottakat is várják a rajtvonalnál!

A pontos infókról ITT lehet tájékozódni.

Mikor?
Június 26. 16:00 -17:30

3. Kiállításmegnyitó: #genderőrület

generőrület.png

Az acb galéria kiállítása a közelmúltban a nőket és az LMBTQ közösség tagjait ért sértő politikai közbeszédre kíván reflektálni queer-elméleti és feminista szempontok figyelembevételével. Olyan munkákkal foglalkozik, amelyek igyekeznek felrobbantani a nő-férfi, heteroszexuális-leszbikus/meleg skatulyák két dimenzióját, és az aktuális politikai elit nőket elnyomó és saját családmodelljét a társadalomra erőltető attitűdjére is reflektál.

Ezen a kiállításon látható hazánkban először Joanna Rytel gyurmafilmje, az idei Berlinalén Teddy Awardot nyert Tüzelő anyák (Moms on Fire) című alkotása, valamint Tóth Luca Cannes-ban debütált Superbia c. animációs filmjét is meg lehet nézni.

MOMS ON FIRE (Trailer) from ALTOFILM on Vimeo.

Mikor?
június 27. 19:00

Facebook event ERRE

3. Hogyan beszéljünk az LMBTQI témákról fiatalokkal? - workshop

Pedagógusok számára nagyon fontos és hasznos lehet az Amnesty International Magyarország szakmai napja, amelyen szakemberek fogják bemutatni, milyen eszközökkel és módszerekkel lehet az LMBTQI témát közel hozni fiatalokhoz, és milyen drámapedagógia technikák segítségével lehetséges azért tenni, hogy a már meglévő előítéleteket és elutasítást lebontsuk. A workshop célja, hogy ne csak elméletben tájékoztasson, hanem gyakorlati példákat is mutasson, így drámapedagógia játékokat fognak játszani a résztvevőkkel, amelyeken keresztül ők is jobban átérezhetik és tudatosíthatják magukban a problémákat, másrészt ezeket a játékokat bármikor felhasználhatják ők is tanórákon vagy bármilyen más foglalkozás keretében.

Mikor?

2016.06.27. Mozsár Kávézó

Facebook event ERRE

4. Mozi: a Robert Mapplethorpe doku

mapplethorpe

Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures! - Próféta, vagy maga a sátán? címmel került a múlt héten a hazai mozikba is a fotózás egyik legnagyobb úttörőjének életéről szóló dokumentumfilm. Mapplethorpe provokatív munkásságával rengeteget tett a melegek láthatóságáért, az életét feldolgozó dokumentumfilmet is kár lenne kihagyni: kendőzetlen őszinteséggel mutatja be a zseniális, de törtető fotóst, akinek se a nők, se a férfiak nem tudtak ellenállni, és ezt a maximálisan ki is használta.

Mikor?

Június 29. 18:00 ART+ Cinema

Facebook event ERRE

5. Színház: Hazaviszlek - a Stúdió K előadása

hazaviszlek

Izgalmas programnak ígérkezik a Grund színház Hazaviszlek című előadása, amely két nő megismerkedésének estéjével indul, amikor is egyikük lakására érkeznek egy kellemes vacsora után. Kinyitnak egy üveg bort, csevegnek és néhol lopott másodpercekig egymáson felejtik a tekintetüket. Csakhogy ezt az előadást az improvizáció technikáival építik a karaktereket formázó színészek, így maguk sem tudják előre, hogy kik a szereplők, mi a történetük és merre halad a kapcsolatuk. Így történhet, hogy nézőként pont olyan érzésünk lehet, mintha mi randevúznánk ezzel a két nővel ezen az estén. Bizonyára rengeteg érdekes, talán számunkra sem egyértelmű kérdést fog felvetni az előadás.

Mikor?

Június 30. 19:00

Facebook event ERRE

6. Tárlatvezetés Alföldi Róberttel: A szívünk egy másik ország

a szivunk

Kicsit bajban vagyunk, mert ez a program (legalábbis a tárlatvezetés időpontja) átfedésben lesz az előzővel, szóval ha ragaszkodik Alföldi Róberthez, kénytelen lesz dönteni, melyiket áldozza be.

Szívünk egy másik ország című nemzetközi csoportos kiállítás a barátságban kibontakozó, meghitt játékteret mutatja be, ahol lehetőség nyílik a társadalmi elvárásoktól, ideálképektől és normáktól való elszakadásra és azok folytonos, kreatív újragondolására. Többek között olyan, Magyarországon először látható művészek munkái kalauzolnak minket a közös titkok, vágyak és csínytevések lázadó világába, mint a lengyelországi szocializmus homoszexuális szubkultúráját kutató Karol Radziszewski, a punkokat és a melegeket kibékítő queercore mozgalom kezdeményezőjeként ismert Bruce LaBruce Torontóból, vagy az internet utáni világ drag queenjeként tündöklő amerikai videoművész, Ryan Trecartin. A kiállításon Alföldi Róbert fogja végigkalauzolni az érdeklődőket.

Mikor?

2016/06/30,19:00- 20:30 (cs) Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület – Stúdió Galéria

7. Színház: műhelybeszélgetés a bántalmazásról

Aktuális témát feszeget a Színpadon a bántalmazás műhelybeszélgetés. A Stúdió K. Showtime című megrázó előadása után a darab rendezőjével és főszereplőjével, valamint egy szociológussal beszélgethetünk a traumákról, amelyeket az előadás megjelenít, az áldozatokról, és a környezetről. 

Mikor?

2016/07/01,20:30- 22:00 (p) Stúdió K Színház

8. Záróesemény: felvonulás

felvonulas

A tíz napos esemény záróprogramja lesz a megszokott felvonulás, amelyen évről évre egyre többen vesznek részt, és ami egyértelműen bizonyítja, hogy még ha lassan is, de itthon is formálódik a közvélemény és a társadalmi gondolkodás. 

Az eseményt idén is rendőrök fogják védeni, a szervezők pedig arról is tájékoztatják a Facebook oldalon a leendő csatlakozókat, hogy mindenki biztonsága érdekében a biztonságiak az összes résztvevő táskáját át fogják nézni, és minden szúró- és vágószerszámot el fognak venni a helyszínen.

A pontos útvonalról és indulásról a Facebook eseményen lehet tájékozódni

+1: a hivatalos muzsika

A Pride idei, hivatalos dala ezúttal egy viszonylag friss pécsi formáció, aMongooz and the Magnet Freedom című száma lett. A banda, akiknek nagy része egyébként frissen diplomázott orvos, fontosnak tartja, hogy kiálljanak az LMBTQI közösség egyenjogúságáért, és elősegítsék, hogy a magyar társadalom befogadóbbá váljon a különböző nemi identitású emberek irányában. Nagybőgősüknek, Ian O'Sullivannek személyes tapasztalata is van ezzel kapcsolatban, ugyanis a bátyja is meleg, ezért különösen testközelből is megtapasztalhatta, milyen amikor valakit megkülönböztetnek csupán a szexuális hovatartozása miatt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek