90 évesen kezdett festeni Ausztrália legidősebb művésze, 105 évesen Washingtonban állít ki

Az biztos, hogy Loongkoonan Ausztrália legidósebb aboriginal festőművésze, akinek nemrég már kiállítása is nyílt. Az már egyáltalán nem biztos, hogy valóban 105 éves, de az Ausztrália nyugati részén a Fitzroy folyó által határolt területen élő halászó-vadászó törzsben, ahonnan származik, nem igazán volt divat anyakönyvi kivonatot vezetni. Vagy éppen festeni. 

Loongkoonan 90 éves korában kezdett el festeni, hogy lefoglalja magát, festményeit a gyerekkora ihlette. A nő a Nyikina törzs szülötte és a nyikina nyelv egyik legutolsó ápolója, aki gyermekkorában a nagyapjától tanult állatokról, növényekről, felfedezte maga körül a természetet vagy éppen vadászott, ha úgy hozta a szükség. 

A festő többi képéért kattintson a fotóra!
A festő többi képéért kattintson a fotóra!Loongkoonan / mossensongalleries.com.au

"A mai napig szeretek mezítláb sétálni az országban, megmutatni a fiataloknak, hogyan lehet levadászni egy varánuszt vagy halat fogni. A festményeimben az összes bokrot és a bokrok ehető termését bemutatom, a termést, amin éltünk. Úgy festem le nyikinák területét, ahogyan azt a sasok látják, mikor repülnek" - mondta a festőnő az első kiállításának otthont adó Mossenson Galériának. Az idős asszony 380 festményt készített akrilfestékkel pályajutása alatt, és nem úgy tűnik, mintha a munkakedve az évek során csökkent volna. Eredeti látásmódja és különleges kifejezőkészsége ráadásul a nemzetközi művészeti világ figyelmét is felkeltette: márciusi kiállítása után Washingtonba is meghívást kapott, műveire pedig már nagynevű gyűjtők is felfigyeltek, írja a New Yorker.

Oszd meg másokkal is!
Mustra