Aztán premier plánban kitépik a bordáit

Erősen nyit a Vikingek 4. évada: az első epizódban a bajszos harcosnak számszeríjjal átlövik a torkát, majd a szőke amazon késsel levágja a haldokló férfiasságát. Ez utóbbit nem mutatja a kamera, de minden hímnemű néző garantáltan felszisszen majd a jelenet láttán. Persze a History Channel 2013-ban indult sorozatát nemcsak a nyers brutalitás hitelesíti, hanem minden, amiért a Vikingeket szeretjük: a korhű díszletek, a történet, és a remekül kidolgozott figurák. A 4. évad első két része már látható, igaz, még csak angolul, ami senkit se riasszon el: ez csak hozzáad az élményhez. 

Tizenkilencre húzott lapot a History Channel, amikor 2013-ban elindította a Vikingeket, hiszen a tévés piac már akkor is tele volt jobbnál jobb sorozatokkal, történelmi témájúak is akadt bőven, a magyar nézők is túl voltak már akkor a Rómán, a Tudorokon, a Spartacuson és a részben nálunk forgatott Katedrálison. A kísérlet bejött, az epikusan hömpölygő, minden részletre odafigyelő, mégis akciójelenetekkel teletűzdelt, részben valóságos, részben fiktív elemekkel teletűzdelt széria elnyerte a közönség tetszését. 

1
IMDb / -

Skandináv Odüsszeusz

A Vikingek főhőse a harcos-uralkodó Ragnar Lothbrok, aki jelentős alakja az északi népek mitológiájának, kalandjai révén egy igazi skandináv Odüsszeusz. A történet elején Ragnar egyszerű földműves, portyázó harcos és mindezek mellé még családfő is. Viszont vágyai nagyra törőek, Nyugatra hajózik kincsek és tudás reményében, és ez királlyá emeli. Az epizódok sorra veszik, hogyan és miként kezdtek el a vikingek egyre nagyobb területeket meghódítani és kifosztani. A kalandok és harcok szüneteiben megismerhetjük a vikingek mindennapjait: hogyan éltek, miben hittek. A már említett korhűség nem csak a bőségesen adagolt vérben és brutalitásban mutatkozik meg (akit érdekel, megtudhatja, mit is jelent pontosan a vérsas kifejezés, amire a címben is utalunk), a készítő a vikingek vallását és az ehhez kapcsolódó rituálékat, történeteket is pontosan mutatja be. Ezért szippant be a sorozat, ezért hisszük el, hogy a harcosok nemhogy nem féltek a haláltól, de ki is hívták maguk ellen a sorsot, hiszen a hősi halált halt kardforgatót a valkűrök kísérik fel a Valhallába, a legfőbb isten, a sorozatban vándorként feltűnő Odin csarnokába. Jobb, mint egy történelemóra.

2
IMDb / -

Párizsba beszökött a bősz

A negyedik szezon (amelyre 20 epizódot készített a History) ott folytatja, ahol a harmadik abbahagyta: a vikingek elfoglalták és kifosztották Párizst. A vikingek nagy része hazatér, a francia városban Rollo marad, a király testvére, akit már nyomaszt, hogy nem tud kilépni a bátyja árnyékából. És itt véget is vetünk a spoilerezésnek, legyen elég annyi, hogy ezúttal sem maradnak el a cselszövések, árulások, érdekszövetségek és persze a szerelem, és annak minden velejárója. A 4. évadban is feltűnik Alexander Ludwig (Björn), aki ismerős lehet az Éhezők viadalából vagy a Boszorkányhegyből, és természetesen Trevis Fimmel (Ragnar), akit tavasszal a Warcraftban üdvözölhetünk majd.

3
IMDb / -
Oszd meg másokkal is!
Mustra