Kéknyúl meg az újítás esete

A kimondottan sok tagból álló banda, 2008 óta állandó fellépői Budapesti kisebb-nagyobb klubjainak. Premecz Mátyás, az alapító, aki saját magát is Hammond–mániásnak aposztrofálja, az elmúlt évek során alaposan kimaxolta az orgonában rejlő lehetőségeket. Teszi mindezt úgy, hogy a zenekar tagjaival mindig frissítenek valamit, idén például beújítottak egy bassszusgitárost, készítettek egy új lemezt (Crowded Universe), a többi izgalomról pedig maga az alapító mesél.

keknyul
Photo: Nagy Marton

Én nem ismerem ezt a zenekart

Azoknak, akik nem ismernék őket, elmondjuk, hogy a Kéknyúl Hammond Band egy kimondottan rendhagyó formáció: itthon egyedülálló felállásban játszik szórakoztató és modern módon orgonás jazz-funk-bluest. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgornára hárul, amely mellett dob, gitár és impozáns fúvós kar játssza saját szerzeményeit.

Tagok: Premecz Mátyás - Hammond orgona, Badics Márk – dob, Jász András – altszaxofon, Ávéd János – tenorszaxofon, Bognár Attila – pozan, Csókás Zsolt - gitár

A decemberben bemutatott új albumuk egész messze visz a kezdetektől, a 2010-es Nahát babámtól, amely még főleg arról szólt, hogy Permecz Mátyás megmutassa, a Hammond orgonában milyen és mennyi könnyűzenei lehetőség rejlik. Nem sokkal később megérkezett az első vérfrissítés Andrew Hefler énekes személyében, aki az eddig improvizatív blues-funk zenei világukat egy soulosabb irányba vitte. Ennek a finom irányváltásnak lett az eredménye, a jóval poposabb, neosouldalokat tartalmazó The Wind Plays Me (2014) című album, amely nem jelentette az újítások végét,hiszen az új lemezen is számos frissítést hallhatunk: ,,Zenei stílusban mindenképpen bővebb lett a paletta. Új hangszerek is szerepelnek a dalokban, és a hangszerelés is más, köszönhető ez Ligeti Gyurinak is (Zagar, We Are Rockstars), aki a lemez producere volt. Azt lehet mondani, hogy pszichedelikusabb illetve rockosabb lett itt-ott az album.”- mondja az új lemezről Premecz Mátyás, aki azt is elárulja, hogy minden egyes új dal egy emberi portrét, vagy egy aktuális helyzetet rajzol meg, a Crime Scene című daluknak pedig személyes története is van, konkrétan egy beállás hangpróbáján, teljesen ad hoc módon született.

De a legfeltűnőbb jelenség, hogy az amúgy sem kevés tagot számláló banda újabb zenésszel bővült, Bata István személyében, aki basszusgitárosként van jelen a színpadon és a dalok készítésénél. A válltozások és az újítások nem jelentik az, hogy a  Hammond orgona szerepe kevésbé hangsúlyos lenne, de Premecz bevallása szerint ő maga is bátrabban nyúl más hangszerekhez, így történhetett meg, hogy pszichedéliát idéző szintifutam is megjelenik az albumon.

Az alapító szerint 2015 végén remek évet zárt az együttes, és nagyon jó fogadtatásra talált a Crowded Universe: ,,Sikeres volt a decemberi lemezbemutató koncertünk is, amit ezúttal az Akváriumban rendeztünk meg. A tervek szerint 2016-ban folytatjuk az új dalok írását, és minél több fellépést szeretnénk, nemcsak itthon, de külföldön is. Egy erdélyi túra már épp körvonalazódik is! -mesél a jövőről Permecz.

keknyul2
Photo: Nagy Marton

Nehéz elképzelni egy ilyen nagy létszámú banda esetében, hogy zökkenőmentes az új dalok csiszolása, kitalálása, de Premecz szerint általában könnyen jutnak közös nevezőre, vitás esetekben pedig ő az, aki továbblendíti a konfliktushelyzetet. A szövegekbe, amelyeket a zeneírás folyamatának végén Andy ír meg, a többiek nem szoktak beleszólni, mert mindenki egyetért abban, hogy az énekes lelki világa, belső történései az igazán hitelesek és meghatározóak a dalok végleges állapotának szempontjából.

Ma az Instantban szórakoztatják a közönséget, nemrég pedig az A38 hajó színpadán léptek fel, ami nem csak a hallgatóság, hanem a zenekar szerint is elég jól sikerült: ,,Klassz volt a hangulat és hajszál híján telt ház előtt léptünk fel. Két remek vendéggel, a Random Trip sztár DJ-jével, Q-Cee-vel és MC Zeekkel játszottunk. Különleges este volt."- mondja. És hogy ennyi fellépés után van-e bennük némi stressz egy koncert előtt? ,,Nagy nyugalommal legyőzzünk az izgalmat! (nevet). Van köztünk például olyan, aki félmeztelenül járkál az öltözőben és legalább kétszer átöltözik, inget cserél, mire eldönti, miben lépjen fel aznap este.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek