Mutatjuk az Oscar-esélyes rövidfilmek trailerét

Az Oscar-esélyes filmeket végignézni minden évben nagy kihívás a filmrajongóknak, főleg a rövidfilmek esetében, amiket szinte lehetetlen megnézni egyben, főleg az összes kategória összes jelöltjét. Most azonban egy kicsivel közelebb juttatjuk a célhoz, ugyanis az Indiewire közzé tette a kategóriák ajánlóját, valamint azt is, miről szólnak az egyes rövidfilmek. 

Hogy mikor és hogyan tudja mindet megnézni itthon, arról egyelőre nincs infó, de érdemes nézni a budapesti rövidfilmes fesztiválok honlapját, hogy egy-kettőt el tudjon csípni, a többihez pedig marad az internet. 

Játékfilm kategória

Ave Maria

A francia-palesztin-német koprodukciós film öt nővérről szól, akiknek a napi teendőit megzavarja, hogy egy izraeli család autója robban le a kolostor előtt. A család szombaton nem használhatja a telefont, míg a nővérek nem szeghetik meg a némasági fogadalmukat, ezért ki kell találniuk egy unortodox megoldást, hogy segítséget hívjanak. 

Day One

Az amerikai rövidfilmben egy fájdalmas válás után egy ameriaki-afgán nő tolmácsnak jelentkezik a hadseregbe és Afganisztánba megy kiküldetésre. Az első bevetésén egy csapatot kísér, akik egy bombakészítőt akarnak elfogni, ráadásul a gender- és kulturális különbségeket is le kell küzdenie, mikor a férfi feleségénél beindul a szülés. 

Everything Will Be OK?

Michael elvált apuka, aki imádja a nyolcéves kislányát. Az apás hétvégén felveszi kislányát, aki hamarosan rájön, hogy ez a hétvége más lesz mint az eddigiek. 

Shok

1998-ban Koszovóban két srác az átlagos fiatalok mindennapjait éli, de ahogyan a háború kitör az országukban, úgy az életük is megváltozik. A félelem és az erőszak átveszi a hatalmat a mindennapjaik felett. Lassan a döntéseik nem csak a barátságukat befolyásolják, hanem az ő és a családjaik életét is.

Stutterer

A magányos nyomdász online kapcsolatában eddig sikeresen rejtegette, hogy beszédhibás. De ideje, hogy internetes szerelmével élőben is találkozzon és kiderüljön a titka. 

Animációs kategória

Bear Story

Az utcában mindenki megtekintheti egy kis apróért a mechanikus diorámát, amiben egy medve története elevenedik meg, aki megszökött a cirkuszból, hogy visszataláljon a családjához, akitől elszakították. 

Prologue

2400 évvel ezelőtt két athéni és két spártai harcos élet-halál harcot vívott egymással. A csatát egy kislány is látta, aki a nagymamájához szaladt, hogy az megnyugtassa. 

Sanjay's Super Team

A kis Sanjay első generációs indiai-amerikai családban él, imádja a televíziót, a rajzfilmeket és a szuperhősöket. Semmi kedve a napi imádságokhoz hindu apjával, de a képzelete segít, hogy olyan perspektívában lássa az egészet, amiben az ő érdeklődési köre és apja elvárásai is közelítenek egymáshoz.

We Can't Live Without Cosmos

Két barát gyerekkora óta arról álmodott, hogy űrhajósok lesznek, ezért együtt indulnak a kiképzésre, a vizsgálatokra és együtt hoznak áldozatokat, hogy az álmukat közösen megvalósítsák. 

World Of Tomorrow

Egy Emily nevű kislány csodálatos utazásra indul a jövőben, ahol azonban aggasztó titkokat tud meg az emberiség sorsáról. 

Dokumentumfilm

Body Team 12

A 2014-es ebola járvány közepette Garmai Sumo az egyetlen női tagja a Body Team 12-nek, az egyik olyan csoportnak, akik az ebola áldozatainak holttestét gyűjtötték össze Libériában, Monrovia városában. Hiába veszélyes és hiába nem kap érte elismerést, Sumo mégis hű marad a munkájához. 

Chau, Beyond The Lines

Chau egy vietnami otthonban lakik, mert születési rendellenességekkel jött világra, egyértelműen az Agent Orange növényirtószer hatása miatt. Minden vágya, hogy művész legyen és ruhákat tervezzen, de az álmai mindenki szerint elérhetetlenek, ő azonban nem adja fel és egy független, produktív életet szeretne élni. 

Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah

30 évvel a SHOAH dokumentumfilm megjelenése után Claude Lanzmann mesél a 12 évig készülő holokauszt témájú film elkészítésének szakmai és személyes nehézségeiről. Elmeséli, honnan ismerte Simone de Beauvoir-t és Jean-Paul Sartre-t, valamint a tinédzser évei is szóba kerülnek, amikor a Francia Ellenállásnál harcolt a II. világháború alatt. 

A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Minden évben több mint ezer lány és asszony válik a vallásos eredetű becsületbeli gyilkosságok áldozatává Pakisztánban. A 18 éves Saba szerelmes lett és megszökött, az apja és a nagybátyja vette üldözőbe, de túlélte és a filmben elmeséli a történetét. 

Last Day Of Freedom

Amikor Bill Babbit rájött, hogy testvére, Manny bűnöző lett, sokáig gondolkozott, hogy hívja-e a rendőrséget, hiszen akár halálbüntetés is várhatott rá, vagy az egyetlen lehetőség, hogy segítséget kapjon. Manny ugyanis kétszer is szolgált Vietnamban, majd poszttraumatikus stressz szindróma alakult ki nála, aminek a kezelését nem tudta megszervezni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek