De most komolyan, hogyan lett Richardból Dick?!

Érdekes témának ment utána a Mentalfloss.com szerkesztősége, így a hajtás után megtudhatja, vajon miért és hogyan lett egyes angol keresztnevekből látszólag teljesen logikátlanul egy merőben más név rövidítésként, amiben még a kezdőbetűk se stimmelnek. Ha sose értette, miért becézik a Williamet Billnek, az Edwardot Tednek, vagy hogy hogyan lett a Margaretből egyszer csak Peggy, akkor feltétlenül kattintson!

giphy.gif
giphy.com

Miért lett a Richardból Dick?

A Richard igencsak réginek és népszerűnek számított a középkorban. Mivel a 12. és a 13. században még mindent kézzel írtak, ezért gyakran előfordult, hogy időspórolás céljából Rich-re vagy Rick-re rövidítették a Richard nevet. Az eredeti nevekre rímelő becenevek is felkapottak voltak akkoriban, így a Rickből volt, hogy Dick vagy Hick, a Richardból pedig Hitch lett. Ezek közül a Dick állta ki az idő próbáját, még a mai napig is használjuk – igaz, olykor egyéb jelentése is van.

Hogyan lett a Williamből Bill?

Sok elmélet kering arról, hogy miért becézzük a Williamet Billnek. Az egyik legnyilvánvalóbb ok feltételezhetően az, hogy a közepkorban trendinek számító betű felcserélésnek lett az áldozata. Tehát ahogy a Dick is rímel a Rickre, úgy a Bill is hasonlóképpen rímel a Willel. Mivel a kemény mássalhangzót (palatizált képzésű, amikor a nyelv a j hang képzéséhez hasonló helyzetben, a szájpadlásunkhoz egészen közeli helyzetben van) könnyebb kiejteni, mint a lágy mássalhangzót, ezért egyesek úgy vélik, hogy fonetikai okai vannak a mássalhangzócserének. Külön érdekesség, hogy a 17.század Angliájának uralkodóját, III. Vilmost, gúnyosan „King Billynek” becézték az alattvalói.

giphy (6).gif
giphy.com

Miért becézzük a Henryt Hanknek?

A Henry elnevezés a középkori Angliába nyúlik vissza (érdekesség, hogy abban az időben egyébként a John kicsinyítő képzőjeként használták a Hanket, de ebbe most végképp ne menjünk bele). Tehát az egyik elmélet szerint a holland Hendrick név angol megfelelője a Henry. A Hendricket Henknek becézték, ergo Hank lett belőle. A Hank név évtizedek óta rendkívül népszerű az Egyesült Államokban is, bár a kilencvenes évekre kicsit alábbhagyott a lelkesedés iránta, a 2010-es évekre újra visszatért a köztudatba, felkerült a legnépszerűbb fiúnevek listájára is.

Miért becézzük a Johnt Jacknek?

A Jack név az 1200-as évekig nyúlik vissza és eredetileg a parasztok általános elnevezésére szolgált. Idővel a Jack olyan mesterségekig küzdötte fel magát, mint a favágó vagy a templomtorony- illetve kéményjavító és -építő. Manapság pedig az olyan, Jack névből fakadó jelzők is használatosak, mint például a jackass (seggfej) vagy a szamár. Hasonlóképp a John elnevezést is egykor az angol köznépre és a földműves parasztokra, "senkikre" (John Doe) használták, így feltételezhetően innen ragadt hozzá később a Jack becenév. Ugyancsak tartja magát egy olyan magyarázat, miszerint a normandiaiak által hozzáadott –kin kicsinyítő képző tehet a becenévről, mivel így a kicsi Johnból Jenkin lett, ami idővel Jakinná, majd Jackké változott.

giphy (4).gif
giphy.com

Hogyan lett a Charles becézése a Chuck?

„Dearest Chuck” – olvasható a nyájas kifejezés Shakespeare Macbethjének második felvonásában. Hogy mi köze van ennek a Charles névhez? Valószínűleg nem sok, de érdekes tudnivaló. A Charles nevet a közép-angliai térségben Chukkennek ejtették és feltételezhetően innen ered a későbbi Chuck elnevezés is.

Miért hívjuk Peggynek a Margaretet?

A Margaret névnek számos különböző becézése létezik, mint például a Meg, a Mog vagy a Maggie, de vannak olyan, egyenesen furcsa becenevei is, mint a Daisy. Ezúttal a Mog és a Meg neveket emelnénk ki, amelyek később a sokkal rímesebb, Poggy és Peggy formákban tértek vissza köztudatba.

Hogyan lett az Edwardból Ted?

A Ted név a fent említett nevekhez hasonlóan a régi angol hagyományoknak megfelelően, a betűkkel való kísérletezésnek köszönhetően jött létre. Mivel a középkorban csak korlátozott számú utónév volt, ezért az emberek gyakran úgy tettek különbséget az azonos nevűek közt, hogy felcserélték a keresztneveik első betűjét. Tehát ha egy közösségen belül többeknek magánhangzóval kezdődött a neve, mint például az Edwardoknak, akkor csak elé tettek egy könnyen kiejthető mássalhangzót, például a T-t, így egy másik Edward nevű fickó már Tedward néven futott a közösségben, ami idővel Teddé rövidült. A Ted egyébként népszerű becézése a Theodore-nak is, de ott legalább valamelyest érthető.

giphy (5).gif
giphy.com

Miért becézzük a Henryt Harrynek?

A Harryt már a középkor óta következetesen használják és népszerű becézése ez a Henrynek Angliában. A Henry igencsak felkapott név a brit uralkodók között is, de az alattvalók általában inkább Harrynek mondják az eredeti elnevezés helyett. Ez a hagyomány máig divatban van, és igen, joggal gyanakszik, ha arra gondol, hogy az ön által is csak Harry hercegként ismert 31 éves brit királyi hercegnek valójában Henry a neve. Persze ma már nemcsak a nemesek körében felkapott a Harry név, 2006-ban például ez volt az 593. legnépszerűbb fiú név az Egyesült Államokban. A népszerűség valószínűleg az elképesztő sikereket elért Harry Potter könyveknek is betudható a szülők körében.

Hogyan lett a Jamesből Jim?

Nincs végleges elmélet arról, hogy miért lett a James leggyakrabban használt beceneve a Jim, de a forma legalább az 1820-as évek óta létezik, majd később a Jim Crow-törvényeknek (a törvény értelmében a feketéket és a fehéreket a déli államokban az élet minden területén elszeparálták egymástól) köszönhetően nem volt túl felkapott becenév az amerikaiak körében. A rasszista rendelet hatására született meg az 1828-as években az úgynevezett „Jump Jim Crow” dal és tánc, amit feketére maszkírozott fehér bőrű humoristák adtak elő az 1820-as évek végétől. A Jim becenév azóta megküzdött a faji múlttal és ismét népszerű fiúnév az államokban.

Miért becézzük Sarah-t Sallynek?

A Sally elsősorban Franciaországban és Angliában használatos becenév. Mint jó pár angol becenév esetében, a Sally is betűcsere során jött létre, tehát a Sarah-nál az r betűt cserélték ki dupla l betűre. Napjainkban inkább az eredeti héber név, a Sarah a felkapottabb a becézett Sally helyett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek