Mi a közös Poe-ban, egy modern hableányban és John Malkovichban?

November 25 -29. között, négy helyszínen tartott animációs filmdömpingen, a XIII. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon ki fog derülni. Az eseményen nemcsak a versenyfilmeket, hanem még számos izgalmas alkotást is megnézhetünk, sőt, a gyereket is magunkkal vihetjük, mert nekik és készültek rajzfilmekkel és programokkal egyaránt.

Az idei felhozatal sok jóval kecsegtet, olyan alkotók animációt láthatjuk majd, mint Charlie Kaufman (A John Malkovich menet), Roger Allers (Az oroszlánkirály), és a friss japán tehetség, Mamoru Hosoda (Az idő fölött járó lány, Summer Wars). Mutatjuk, bennünket melyek érdekelnek legjobban.

Rendkívüli mesék

Az egyik legizgalmasabb alkotásnak ígérkezik a luxemburgi-spanyol animációs rendező, Raul Garcia vegyes technikájú és stílusú filmje, a Rendkívüli mesék, amely Edgar Allan Poe öt ismert rémtörténetének adaptációja. A világhírű rendező olyan nagysikerű rajzfilmekben dolgozott többek között, mint a Hupikék törpikék, Asterix és Cézár ajándéka, a Roger nyúl a pácbna vagy az Aladdin. A különálló sztorikat is világhírű színészek, rendezők mesélik el, mint például Christopher Lee, Guillermo del Toro, Julian Sands és Roger Corman. Ami pedig magyar nézők számára külön érdekessé teszi a filmet, az az ötödik mesélő személye: ő a filmművészet leghíresebb vámpírja, a magyar születésű Lugosi Béla, természetesen csak archív felvételről.

A vámpírok sztárja

Lugosi Béla egyike azon kevés magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi Hírességek Sétányán. Az első világháborút is megjárt Lugosi nyílt politikai állásfoglalása miatt kénytelen volt elhagyni Magyarországot, így jutott ki 1920-ban Amerikába, ahol aztán híres színésszé vált. Karrierjében a nagy áttörést A Drakula, a vámpír szerepe hozta meg, amely után az amerikai horrorfilmek kedvenc színészévé vált. A Drakulán kívül sok kultikus horrorfilmben szerepel, többek között a Fehér zombiban, amelyet az első zombiként tartanak számon, vagy a Frankenstein szellemében. Sikerei csapdája lett azonban, hogy hiába próbált kitörni a horrorfilmes skatulyából, nem sikerült neki. A háborús sérülései okozta fájdalmaira szedett fájdalomcsillapítók később súlyos morfinfüggőséghez vezettek, míg 1956. augusztusában meghalt.

2007-ben Florin Lepan, a temesvári rendező filmet forgatott Lugosi, a bukott vámpír címmel, de az egykori karakterszínész már korábban kultfigurává vált: a Bauhaus is megemlékezett róla Bela Lugosi is Dead című számával, Johnny Depp pedig akkora rajongója, hogy nemcsak filmet forgatott Ed Wood hollywoodi trashrendezővel való munkájáról (Lugosit Martin Landau alakította benne), de Lugosi egykori beachwoodi házát is megvásárolta.

A Rendkívüli mesékben a következő Poe-történetek láthatók: Az Usher-ház vége (mesélő: Christopher Lee), Az áruló szív (mesélő: Lugosi Béla), Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban (mesélő: Julian Sands), A kút és az inga (mesélő: Guillermo del Toro), A vörös halál álarca (Roger Corman megszólalásával). A filmben a történetek hangulatához megfelelő stílusú feldolgozásokat láthatunk, a vetítések végén pedig magával a producerrel is elbeszélgethetünk.

A próféta

Kíváncsian várjuk A prófétát is, a fesztivál egyik nyitófilmjét, amelyben egy kitalált szigeten élő nyolcéves kislány Almitra találkozik a politikai hadifogollyal, Mustafával. Egy napon Mustafával közlik a hatóságok, hogy szabadon engedik, és azonnal felteszik őt egy hajóra, ami szülőföldjére viszi. Az úton Mustafa megosztja bölcsességét az orphalese-i emberekkel és verseket szaval nekik. Almitra azonban, aki titokban követi őt, közben rájön, hogy a hatóságok  durva meglepetéssel készülnek Mustafa számára, ő pedig elhatározza, hogy mindenáron segít neki.

Kahlil Gibran sok nyelven megjelent írását olyan nevek fordították animációvá, mint Tom Moore, Roger Allers és Bill Plympton.

Amikor Marnie ott volt

A nyitónap másik nagy várományosa Amikor Marnie ott volt című japán film (Uránia). A történet főszereplője Anna Hokkaidó, akit a nevelőotthonból egy unalmas kisvárosba küldenek, ahol a legtöbb idejét álmodozással tölti. Csakhogy aztán összetalálkozik Marnie-val, aki az első pillanattól fogva elfogadja olyannak, amilyen. Megnyugvás helyett azonban Anna bizalmatlankodni kezd: nem érti, hogyan lehet az, hogy valaki feltétel nélkül kedveli?

A halbolt hercegnője

Érdekesnek és mindenképpen korhatárosnak tűnik A halbolt hercegnője című cseh animáció, amely A kis hableány modern és sötét adaptációjaként a mai kor megváltozott morális értékeire és a megvásárolhatóságra reflektál – és persze a viszonzatlan szerelemre. A sztori egy forgalmas kikötőben játszódik, a modern hableány pedig egy night club dörzsölt tulajdonosába habarodik bele.

A véres asszony

Báthory Erzsébet grófnő rémtetteiről szóló legendákból merítve az ihletet, Viktor Kubal a szlovák animáció vélehtően egyik alapművét készítette el. A rendező egy szerelmi sztorin keresztül mutatja be a jó és a rossz alapkonfliktusát, hol tragikus, hol inkább komikus eszközökkel, mindezt minimalista stílusban tálalva.

Anomalisa

A 13. Anilogue-ot fesztivált Charlie Kaufman és Duke Johnson alkotása, a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa zárja. Ez a humoros, álomszerű alkotás egyébként Charlie Kaufman (Adaptáció, A John Malkovich menet) első animációs munkája. A sztori Michael Stone nevű főhőse férj, apa és elismert szerző, és mégis úgy érzi,  hogy az élete  túl átlagos. Másként kezdi gondolni, amikor egy üzleti útja során megismerkedik a pékáru üzletkötőként dolgozó Lisával, aki felajánlja, hogy megmutatja neki, miként  tud kitörni az unalomból.

Liza és Mimi

Bár Katarina Kerekesova animációja elsősorban gyerekeknek szól, valószínűleg felnőttek sem fognak elaludni rajta. A film Mimiről, a félénk, vak kislányról és barátnőjéről, a nyughatatlan Lizáról szól. A barátnők együtt fedezik fel a világot: útjuk során Liza folyton furcsa és vicces helyzeteket vonz be, úgyhogy Mimi tökélyre fejlesztett, különleges adottságai és képességei nagy segítségükre lesznek még a kalandjaik során.

A fesztivál teljes programjáról és a filmek vetítésének idejéről és helyszínéről ERRE tájékozódhat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra