Boldog születésnapot, és egy Oscart végre Leonardo DiCapriónak!

Ma ünnepli 41. születésnapját a Titanic óta számos nagy alakítást a háta mögött tudó Leonardo DiCaprio. Az egykor tinisztár már nem egyszer bizonyította, hogy nem lehet csak úgy beskatulyázni, és képes teljesen átlényegülni egy szerep kedvéért. A negyedik x-et taposó filmsztárról érdekes információkat olvashat a folytatásban.

De miért nem kapott még Oscart?

Egyfelől furcsa, hiszen az Amerikai Filmakadémia már négy ízben is jelölte, legutóbb a zseniális alakításáért, amit A Wall Street Farkasai című filmben nyújtott. Másfelől annyira nem egyedi eset, hogy egy negyvenes éveit épphogy megkezdő férfi színésznek még nincsen Oscar díja: ha azt nézzük, a legnagyobbak épp jóval negyvenéves koruk után lettek szobortulajdonosok. Gondoljunk például Paul Newman-re, aki csak 62 évesen kapta meg az Oscarját!

wolf-of-wall-street-pic06
Photo Credit: Mary Cybulski

Kit érdekel az a hülye szobor?

Mindenkit, bár sok színész mégis tagadja, hogy izgul, kap-e Oscart vagy sem, aztán mégis megjelennek kiglancolva az eseményen. Köztük DiCaprio is, akinek valószínűleg azért piszkálja az egóját, amiért nem díszíti még aranyszobrocska a luxuslakását. Valahol érthető, hiszen a bájgúnár szerepét sikerrel levedlő színész jó párszor bizonyította már, hogy nemcsak egy helyes arcot tud felmutatni, hanem tehetséget is. Ha megnézzük a munkásságát, egyéb díjakból, jelölésekből és óriás sikerű filmekből sincs hiány. Sőt, nagyon fiatalon,19 évesen jelölték először Oscarra a Gilbert Grape mellékszerepéért, amelyben egy szellemileg sérült srácot alakít elképesztő hitelességgel. A kritikusok odavoltak a játékától és 1993-ban az év legjobbjaként emlegették. Korai filmjei közül mi nagyon szerettük az Egy kosaras naplóját is, amelyben szintén jól hozza a heroinista srác szerepét, és a Fiúk nem sírnak című produkcióban is megállta a helyét. '96-ban szerepel a Rómeó+Júlia című filmben, amelynek sikere hozzásegítette karrierje egyik legfontosabb szerepéhez.

Süllyedő Titanic, emelkedő népszerűség

És jött a látványos Titanic, a csóró, de annál szerethetőbb Jack karaktere, és a filmmel járó világsiker, ami - bár óriási tömeghisztériát generált körülötte -, az Oscarhoz nem vitte közelebb. Olyannyira nem, hogy ezért a szerepéért még jelölést sem kapott. Sőt, a filmmel egy időre a csajok bálványának skatulyájába került, és ehhez mérten ajánlottak neki szerepeket, amelyekért meg is kapta a negatív szakmai kritikákat. Az 1999-ben bemutatott Vasálarcosért elnyerte az Arany Málna legrosszabb párosa a vásznon kategória díját, 2000-ben pedig A partban nyújtott alakításáért a legrosszabb színész jelölést.Ezekben az időkben valóban fényévekre került az Oscartól, sőt, sokan attól tartottak, hogy azok közé a színészek közé fog tartozni, akik nagyon gyorsan jönnek, majd olyan hirtelenséggel el is tűnnek a süllyesztőben.

GettyImages-162722433
Archive Photos / Europress / Getty

Kisfiúból férfi

2005-ben az Aviátor mozdította ki ebből a felejthető szerepkörből, olyannyira, hogy ismét esélyes volt az Oscarra is, de végül "csak” a Golden Globe legjobb színésznek járó díjat vihette haza a dráma kategóriában. Az Aviátor átütő sikere arra viszont mindenképpen jó volt, hogy DiCaprio kibújjon a szépfiú kategóriából és megtalálják a komoly szerepek is. Így is történt, 2007-ben nagyot villantott A szabadság útjai és a Véres gyémántok című drámákban (utóbbiért újabb Oscar jelölést kapott), majd a Tégla című filmben is emlékezetes volt az alakítása A kritikusok újfent el voltak ájulva, és úgy tűnt Dicaprio tényleg megállíthatatlan, legalábbis a 2014-es Wall Street farkasai című filmben ismét ezt bizonyította. Nem csoda, hogy a fél világ visszafojtott lélegzettel figyelte abban az évben, hogy vajon megkapja-e végre a főszereplőnek járó díjat. Az eredményt mindenki tudja, tekintve, hogy órási mémgyár indult el a 2014-es Oscar hoppon maradt színészéről.

GettyImages-138424739
Nbc / Europress / Getty

Akkor most lesz Oscar vagy sem?

Ez nem jelenti azt, hogy sosem fog aranyszobrot kapni, leginkább csak arról lehet szó, hogy a Filmakadémia zsűritagjai még nem érzik úgy, hogy a fiatal színész kellőképp beérett volna - ráadásul sokszor a szerencse sem volt mellette, amikor olyan vitathatatlanul erős filmekkel kellett versenyeznie, amelyek esetében borítékolható volt a siker. Mindezen túl DiCaprio biztonságos játékos: főleg Oscar díjas rendezőkkel dolgozik, szinte kizárólag főszerepeket vállal, nem kockáztat kis költségvetésű, független filmekkel, feltörekvő rendezőkkel, vagy ne adj' Isten mellékszerepekkel. Ehhez képest a szintén a bájgúnár szerepét levedlő Matthew McConaughey jóval bátrabban pozícionálta újra a karrierjét, és simán bevállalt olyan szerepeket is, amelyek rizikósnak bizonyultak. Nem utolsósorban ezért is történhetett meg, hogy 2014-ben kettejük közül végül ő vitte a díjat a Mielőtt meghaltam című filmdráma férfi főszerepéért.

+ 12 érdekesség, amit lehet, hogy nem tudott a szülinaposról

1. A világ egyik legjobban kereső színészeként nagyvonalúan bánik a pénzével, adománygyűjtő akciókat szervez, valamint maga is jó pár állatvédő és egyéb jótékonysági szervezetnek ajánl fel komoly összegeket. Nem volt ez mindig így, a kilencvenes években arról volt híres, hogy garasos módon nem adott a klubokban, éttermekben dolgozó pincéreknek borravalót. Úgy tűnik ezt végérvényesen kinőtte, 2013-ban elárverezett 33 művészeti alkotást, az összegyűlt 31,7 millió dollárt pedig jótékonysági szervezetek kapták.

GettyImages-455963006
Andrew Burton / Europress / Getty

2. Ha már a jótékonykodásnál tartunk, DiCaprio elhivatott állatvédő is: 2014-ben 3 millió dollárt adományozott az óceán élővilágának megmentésére; 2001-ben 1 millió, 2013-ban pedig három millió dollárral segítette a nepáli tigrisek megmentését.

3. Inkább érdekesség, mint megtiszteltetés, hogy Putyin ,,igazi férfinek” nevezte a színészt. A bókot azért kapta, mert többször törölték a járatát, mire nagy nehezen megérkezett Szentpétervárra, ahol a tigrisek védelme kapcsán tartottak egy csúcstalálkozót, amelynek meghívott vendége volt. Putyin személyesen is megkereste DiCapriót és köszönetet mondott neki, hogy az akadályok ellenére is megjelent, ekkor nevezte "igazi férfinak”.

4. Nemcsak egyes szerepeiben volt láncdohányos, hanem a valós életben sem tudott meglenni a cigaretta nélkül. Az utóbbi években annyi változás állt be, hogy már csak az egy fokkal kevésbé káros verziót, az e-cigarettát szívja

5. Nem csak a jótékonysági szervezetekkel, hanem magával szemben sem fukar, 2005-ben például meglepte magát a Blackadore Eyes nevű szigettel, amiért cirka 1.750. 000 USA dollárt fizetett (ez kicsit több mint félmilliárd forint). A kis sziget Belize partjainál található, és a tervei szerint szeretne belőle egy környezetbarát üdülőhelyet varázsolni.

6. Reklámfilmekben szereplő mostohatestvére, Adam Farrar nagy szerepet játszott abban, hogy DiCapriót elkezdte érdekelni a színészet. Tizenkét évesen ügynök után nézett, de eleinte elutasításra talált, ekkor javasolták neki, hogy változtassa meg a nevét Lenny Wiliamsre. 

7. Ez annyira nem nagy titok, de ha valaki nem tudná: a nevét azért kapta, mert épp akkor mozdult meg az édesanyja hasában, amikor az egy Leonardo Da Vinci kép előtt állt az Uffizi képgalériában.

8. Valószínűleg azért tudta a szerepét annyira hitelesen alakítani az Egy kosaras naplójába, mert saját maga is egy kábítószer uralta területen nevelkedett Los Angelesben, az Echo Parkban. Az édesanyja egyedülálló anyaként nevelte, és több állásban dolgozott, hogy el tudja tartani magukat.

9. Amikor a környezettudatosságról beszél, nem csak port hint: maga is igyekszik eszerint élni, ezért privát gép helyett menetrend szerinti repülőjáratokkal utazik, házán napenergiát hasznosító panelek vannak, és hibrid autót vezet.

10. Neki is vannak kedvenc filmjei, méghozzá a Biciklitolvajok, a Taxisofőr és a 2001. Űrodüsszeia.

11. Leonardo DiCaprio köztudottan odavan a modellekért, de szerencséjére ez fordítva is igaz. A legnagyobb dobása Gisele Bündchen volt, akivel hosszú évekig gyűrték egymást se veled-se nélküledben, míg végül Bündchen egy kevésbé problémásabb férfihez ment hozzá. Azóta Dicaprio nem igazán tud elköteleződni, folyamatosan váltja a szebbnél szebb csajokat. Bar Refaeli izraeli modellel a kapcsolata 2011-ig tartott, majd Blake Lively színésznővel is volt egy rövidebb története, de Erin Heathertonnal és Carolina Austinnal is járt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek