Íme 10 városi legenda Disneylandről

Idén ünnepli hatvanadik születésnapját a Disneyland, aminek apropóján már számos művész megemlékezett a Walt Disney által alapított vidámparkról az elmúlt hónapokban. A világ egyik legboldogabb helyének kikiáltott intézmény azonban számos összeesküvés elmélet és városi legenda színhelye is egyben. A laist.com szerkesztői összegyűjtötték a kedvenc baljós történeteiket, melyek beszennyezték a park családbarát képét az elmúlt évtizedekben. Nézze meg a hajtás után, hogy melyek a legszaftosabb városi pletykák, melyek egy része valóban is meg is történt Disneylandben!

Handout / Europress / Getty

Senki nem halhat meg Disneylandben

Sokan úgy gondolják, hogy a Disney nem engedi, hogy bárki is meghaljon a területén, így minden balsorsú vendéget a parkon kívül nyilvánítanak halottnak. Az Inside the Mouse című könyv írója például azt állítja, hogy egy orvos azt mondta neki, hogy a park a vállalati politákája szerint járt el az ügyben, mikor egy vendég 1992-ben megölte magát a Disney World központjában található EPCOT Center előtt. A snopes.com szerint azonban sokkal valószínűbb, hogy a magát szerelmi csalódás miatt fejbe lövő férfit annak ellenére „életben tartották” míg súlyos sérülésekkel kórházba nem szállították és ott halottnak nem nyilvánították. Más szemtanúk szerint pedig már a helyszínen életét vesztette, hiszen kiloccsant az agyveleje.

Persze mások is életüket vesztették vagy tartós sérüléseket szenvedtek Disneyland parkjaiban. 1964.ben egy 15 éves fiú próbálta magát megölni úgy, hogy felállt az alpesi szánként emlegetett Matterhorn bobleden. A kamasz kirepült a 43 km/h-s sebességgel száguldó járműből majd három nappal később meghalt. 1973-ban egy 18 éves fulladt meg, miközben 10 éves öccsét próbálta kimenteni a Tom Swayer Island tavából. A 10 éves fiút végül a részleg üzemeltetője mentette meg, az idősebb testvér mintegy félúton eltűnt a víz alatt, az ő holttestét csak zárás után, másnap reggel találták meg.1998-ban a 33 éves Luan Phi Dawson és a 43 éves Lieu Thiy Vuong várták, hogy felszállhassanak a Columbia nevű vitorlás hajóra, mikor a túl laza kilenc kilós fém stopli leszakadt a hajó orráról és agyonnyomta a 33 éves férfit. Dawson két nappal később nyilvánították csak halottnak. Az 1967-ben üzembe állított PeopleMover két kamasz halálát okozta 13 éven belül. Ricky Lee Yamát 17 évesen ütötte el, Gerardo Gonzalezt pedig 18 éves korában sodorta maga alá a jármű. 2003-ban a 22 éves Marcelo Torres vesztette életét, mikor a Big Thunder Mountain Railroad egyik autója különvált a vonat többi szerelvényétől. Ennél az incidensnél Torresé volt az egyetlen halálos kimenetelű baleset, de több más utas is tartós sérüléseket szenvedett.

1974 július 8-án pedig egy 18 éves alkalmazottat, Deborah Gail Stonet zúzott halálra egy forgó fal, miközben az American Sing című produkcióban animátorkodott. A szörnyű baleset után szigorú biztonsági fejlesztések történtek a parkban.

Walt Disney a vidámpark prezentálása közben
Walt Disney a vidámpark prezentálása közbenEuropress / Getty

Titkos szobák, különös járatok

Számos pletyka kering Disneyland különös és misztikus tereiről és ezek a híresztelések olykor igazak is. Van például egy Club 33 nevű privát klub a parkban található New Orleans téren. A klub egyik legvonzóbb jellemzője az, hogy csak a kiváltságosok kerülhetnek fel a legalább egy éves várólistára, amit egy 25 ezer dolláros (kb.6.9 millió forint) belépési díj követ. A klub éves díja további 11 ezer dollár (kb.3 millió forint), a tagságot pedig nem lehet visszavonni. Utóbbi miatt épp az idei évben indított pert egy szerencsés tag, mivel a Disney nem hagyta jóvá, hogy lemondja a tagságot. A felperes kénytelen volt egy barátjára átruházni a költséges kiváltságot.

De egy privát klub semmi ahhoz képest, hogy egy valós kosárlabdapálya található a Matterhorn hegy tetejének belsejében. Valójában az egész nagyon kicsi, de egy szabad dobásra éppen elegendő a hely. Az viszont már csak legenda, hogy lenne egy másik kosárpálya is az Anaheim területén található parkban. Ez csupán egy javaslat volt a dolgozóktól, de végül elvetették az ötletet. Van egy titkos lakosztály a Disneyland Dream Suit-on belül is. Ezt a részt Walt Disney a saját családjának szerette volna fenntartani, de sajnos még a befejezése előtt elhunyt. A mindenféle cicomával ellátott, meseszép fürdőszobás apartmant időnként egy éjszakára kisorsolják egy szerencsés családnak.

Walt Disneyt lefagyasztották?

A huszadik század egyik legmeghatározóbb alakja a legenda szerint szerette volna, ha halála után lefagyasztják és csak akkor olvasztják fel, mikor már az emberiség képes lesz az újjáélesztésre. Ez viszont még az ismert pletykavadász oldalak szerint is csak kamu, mivel Disney 1966-ban halt meg tüdőrákban, majd két nappal később elhamvasztották. A városi legenda vélhetően egy Bob Nelson interjúhoz nyúlik vissza, amit 1972-ben adott a Cryonics Society of Californiának, melyben azt állította, hogy Disney le akarta magát fagyasztatni, de kihangsúlyozta, hogy végül nem így lett. Disney hamvai egyébként nincsenek szétszórva Disneylandben, hanem glendale-i Forest Lawn temetőben találhatóak.

Az Elvarázsolt kastély halálra ijesztett valakit

Az Elvarázsolt kastélyt (Haunted Mansion) 1969-ben nyitották meg, de egyesek szerint a korábbi változatának volt egy szakasza, ami annyira rémisztőre sikerült, hogy egy vendég szívrohamot kapott ijedtében és meghalt. Bár vélhetően csak egy szerencsétlen egybeesésről volt szó, a Disney elrendelte, hogy puhítsanak a durva útszakaszon, nehogy valaki más is halálra rémüljön a látottaktól. Igazság szerint nincs rá bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy valaki meghalt volna az elvarázsolt kastélyban,bár egy 89 éves nővel megesett, hogy eltörte a csípőjét, mikor kiszállt a kastélyon körbevezető kocsiból.

Az elvarázsolt kastélyt eredetileg 1963-ban nyitották volna meg, de a nem sikerült időben befejezni a munkálatokat, majd Disney 1964-ben a New York-i Világkiállításon dolgozott, 1966-ban pedig meghalt. Később voltak is apróbb változtatások Disney terveivel kapcsolatban, a jó ideig parkoltatott Hatbox Ghost figurákat, amiket Rolly Crump készített csak az idei évben tették vissza az eredetileg kijelölt helyükre.

Holttestek a Disneylandben

A pletykák a Karib-tenger kalózainak apropója miatt kaptak szárnyra. A legenda szerint a látványtervezőknek nem tűntek túl igazinak a kamucsontok, ezért úgy döntöttek, hogy igazi emberi csontokkal rendezik be a terepet, a csontokat pedig az UCLA Medical Schoolból szerezték be. A csontvázak között volt, aki a kincseit őrizte, ketten sakkoztak egy másik pedig kardjába dőlve volt látható. Azt mondják, hogy a csontok sok éven át a teremben voltak, míg azokat végül hamisra cserélték le. Azonban néhányan úgy vélik, hogy az ágyban heverésző csontváz koponyája igazi.

Technikailag azonban előfordulhat, hogy tényleg van holttest a park területén, köszönhetően a szabálysértő látogatóknak. A Disneyland sztorikra rápörgött bloggerek ugyanis azt állítják, hogy a park népszerű hely arra, hogy a rokonok szétszórják szeretteik hamvait, különösen igaz ez az elvarázsolt kastélyra valamint a Karib-tenger kalózainak épületére. David Koenig, az In Mouse Tales: A Behind the Ears Look at Disneyland című könyvében megemlít egy ott dolgozót, aki azt mesélte, hogy találkozott egy családdal, akik a hét éves fiúk hamvait szórták szét az Elvarázsolt kastélyban.

A hamvak magántulajdonra való szórása egyébként törvénytelen, a Disney meg is tagadja az erre irányuló kéréseket, de feltételezhetően szemet huny a hamvak elszórása felett, mivel annak nincs valós egészségügyi veszélye. 2007-ben egy nőt vádoltak meg azzal, hogy a kalóz show kellős közepén támadt kedve szétszórni a hamvakat. Akkor a bloggerek azt állították, hogy emberi maradványokat szórtak szét a teremben, a szemtanúk szerint hintőpor volt, a rendőrség semmilyen gyanús anyagot nem talált, a Disneyland pedig tagadta, hogy az egyre népszerűbb trendből bármi is igaz lenne. Egy párnak nemrég Disneylandban volt a titkos esküvője, így feltételezhetően volt más olyan esemény is a parkban, amit még soha senki nem fedezett fel. Talán az Elvarázsolt kastélyban is jártak már kísértetek az elmúlt hatvan évben.

Europress / Getty

Elhagyatott Disneylandek

Többen úgy vélik, hogy az elhagyott Disney ingatlanok hátterében valamilyen kísérteties titkok húzódnak. Ez részben igaz is, különösen, ha félünk a bébi keselyűktől. A Discovery Island, eredeti nevén Treasure Island 1974-1999 között várta a számos állat és madár fajra kíváncsi vendégeket. A legtöbben úgy gondolják, hogy a megváltozott floridai törvények miatt kellett bezárni a parkot, mivel a törvénymódosítás kimondta, hogy tilos a klórozatlan természetes vizet felhasználni az aquaparkokhoz. Vannak, akik a vízben talált baktériumokra gyanakodnak, míg mások szerint egyszerű föld spekuláció van az ügy mögött. A Disneynek egyébként van egy szigethez közeli vízi parkja, a River Country, ami szintén leállt a közelmúltban. Az íróként és fotósként ismert Shane Perez egyszer betört az elhagyatott Discovery Island területére, ahonnan hátborzongató jelenetekről számolt be, talált üvegben tartósított kígyót is a parkban. A Disney természetesen nem örült a szabálysértésnek és azzal fenyegetőzött, hogy egy életre kitiltja Perezt és barátait a Disney vezetése alá tartozó intézményekből.

Az „Abandoned by Disney”  címszóra keresve számos Perezhez hasonló sztorit talál a youtube.com oldalán. Bemutatták már többek között a szellemvárossá vált Bahama-szigeteki Treasure Islandet valamint az Észak-Karolinai Maugli Palacet is az internetezőknek. Az előző különösen fájó pontja a Disney vezetőségének, mivel több, mint 30.000.000 dollárt pumpáltak a projektbe és végül a sekély vízre (nem lehetett volna biztonságosan üzemeltetni a hajókat) valamint a szigeten élő emberek lustaságára hivatkozva mégis felhagytak vele. Legalábbis ilyen gyenge érvekkel magyarázták a kihátrálást. Hasonlóképpen jártak a dzsungel tematikájú üdülőhellyel is az 1990-es években. Ez a helyiek szerint már a kezdetektől fogva egy igencsak ellentmondásos vállalkozásnak tűnt, még annak ellenére is, hogy a föld felvásárlásoknál nem voltak különösebb botrányok a lakók között.

Hulton Archive / Europress / Getty

Disneyland macskái

Bár több ezer macska, mint ahogy a legenda állítja, nem él Disneylandben, de jelenleg mintegy 200 macska lakóhelye a park. Mivel ezek az állatok általában éjszaka bújnak elő, így nagy a valószínűsége, hogy soha nem is fogunk találkozni velük. A parkban élő macskák természetesen nem ártanak senkinek, így a vezetőség úgy döntött, hogy a területen maradhatnak, etetik, gondozzák és ivartalanítják is őket, ha szükséges. Amennyiben érdeklik a Disneylandben élő cicák, ide kattintva (@disneylandcats) követheti az izgalmas mindennapjaikat az Instagramon.

Hosszú hajó hippik nem járhatnak Disneylandbe

Amikor a Disneyland először megnyitotta kapuit, akkor jóval szigorúbb öltözködési szabályok voltak érvényben a látogatókra és az alkalmazottakra, mint manapság. A nők például nem jelenhettek meg provokatív ruhában, például hasvillantós felsőben, a férfiakat pedig nem engedték be hosszú, bozontos frizurával. Az utóbbi a pletykákkal ellentétben nem azért van,mert egyszer egy csapat hosszú hajú politikai aktivista megrohamozta a parkot, hanem azért, mert a Disney szerette volna, ha jól öltözöttek és csinosak a vendégeik. Ugyanakkor van némi igazság ebben a mendemondában is.

Az ellenkultúra mozgalomként ismert Youth International Party-t 1967-ben alapították New Yorkban olyan baloldali, háborúellenességért és szólásszabadságért harcoló aktivisták, mint Abbie Hoffmann, Anita Hoffmann, Jerry Rubin, Nancy Kurshan és Paul Krassner. Tagjaik, az úgynevezett Yippik, ismertek voltak flashmob-szerű permonszaikról, utca színházukról, hosszú hajukkal és marihuána levéllel díszített vörös csillagos zászlajukkal valóban nem illetek Disneylandbe. Bár állítólag volt, hogy elhangzott a Free Minnie! (Szabadítsátok ki Minnie-t) a női egyenjogúságot hirdető tüntetéseken, ezt azért senki nem vette olyan komolyan.

Tehát a Yippiek provokációit nagyrészt figyelmen kívül hagyták. A legtöbb bejelentett eseményen nem is történt semmi, egyszer fordult elő, hogy a Disney előtt turistákat inzultáltak, de a személyzet kihívta a rendőrséget, a területet kiürítették és 23 ember letartóztattak. A 2000-res évektől azonban a Disney dolgozóknak is lehet bajuszuk, de nem növeszthetnek például szakállat, csak a nyaralás alatt. A park jelenlegi, érdekes öltözködési szabályzatát ide kattintva találja.

Europress / Getty

Az orrunknál fogva vezetnek minket Disneylandben

Egyes összeesküvés elméletek azzal vádolják a Disneyt, hogy az orrunkon keresztül befolyásolják a gondolatainkat. Ez egyrészt igaz, mivel Disneylandnek jó illata van és ez volt a terv, mikor a vezetőség felkérte Bob McCarthyt, hogy találjon ki egy olyan szerkezetet, amitől az egész parkban jó illat terjeng majd. A szagok célja, hogy összekapcsolja a megélt tapasztalatokat a gondolatainkkal. A parkban található Main Streeten például süti illat van, a Candy Palace környékén édesség és vanília szag terjeng, de ezek az illatok évszakoktól függően is változnak Disneylandben. A karácsonyi időszakban például borsmenta, az őszi hónapokban pedig sütőtök fűszer szagok lepik el a parkot. Az Elvarázsolt kastélynak állítólag dohos szaga van.

A Disney karakterek osztoznak a fehérneműn

Az ismert Disney karakterek bőrébe bújt alkalmazottaknak nehéz volt hozzászokniuk ahhoz, hogy másokkal osztozzanak a Disney által kiosztott és leltárba vett fehérneműkön. Bár előírás volt a fehérneműk megfelelő mosása, mégis számos panasz érkezett, hogy az átadott fehérneműk piszkosak, méghozzá annyira, hogy rüh és tetű járványt is okoztak. 2001-ben az alkalmazottak végre elérték, hogy a saját, de a Disney által jóváhagyott fehérneműkben dolgozhassanak a park területén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek