Tudja már, mit olvas idén nyáron?

Szeretjük a könyveket, de azt még inkább, ha időnk is van kiolvasni őket. Ezért vártuk a nyarat, - pontosabban a szabadságunkat -, hogy az új szerzeményekre végre ne csak sóvárgó pillantásokat vessünk, hanem fejezetről fejezetre elmerülhessünk bennük. Mutatjuk, mi miket pakolnánk a nyaralós bőröndünkbe.

Kovács Eszter: Let's Kifli (Líra)

bookline.hu

Ki ne ismerné az elvágyódás érzését? És most nem arra gondolunk, amikor a tengerpart után ácsingózunk, hanem amikor időről időre eljátszunk a kivándorlás gondolatával.

Kovács Eszter főhőse már túl van ezen a döntésen és Londonban próbálja újrarendezni az otthonitól teljesen eltérő hétköznapjait. Új életében már a szerelem is bekopogtatott hozzá egy brit fiú személyében, ami egyfelől könnyíti a beilleszkedést, másfelől egy csomó kérdést generál a fiatal lányban.

A szerző kettőjük sztoriján keresztül a külföldön szerencsét próbáló fiatalok belső dilemmáit feszegeti: Mit is keresek itt? Menekültem valami elől, vagy tényleg egy új életre vágyok? Döntenem kell, hogy menjek vagy maradjak?

A könyv nem ígér világmegváltó gondolatokat, és a saját kérdéseinkre sem ad választ, de mindenképp elgondolkodtató arra nézve, hogy jó helyen vagyunk-e, ha pedig menni szeretnénk, tudjuk-e mit várunk a költözéstől?

Tommy Wieringa: Ezek az Ő neveik (Libri)

bookline.hu

Tommy Wieringa legújabb műve összetett és drámai élményt ígér: nem könnyed, vidám olvasmány, de aki érzékeny mások nehéz sorsára, értékelni fogja a kissé sötét hangulatú, ámde lebilincselő olvasmányt.

Az író merészen kombinál egy megtörtént eseményen alapuló sztorit a bibliai Exodus történetével, így a könyv nemcsak rekonstruálja egy vallás születését, hanem tűpontosan ábrázolja a migránsok kiszolgáltatott és sok esetben kilátástalan helyzetét is. Az alapötlet egy 13 évvel ezelőtt megjelent újságcikkből táplálkozik, amiben olyan embercsempészekről írtak, akik hamis határt építettek a migránsok számára. A megvezetett menekültek még mindig Ukrajnában voltak, amikor azt hitték, hogy már elérték az áhított célországot, Magyarországot.

Wieringa regényében az embercsempészek által magukra hagyott menekültek a sztyeppén bolyonganak, amikor elérik az elhagyatott iparvárost, Mihajlopolt, ahol belefutnak az életunt rendőrkapitányba.

A komor, de cinikus humorral fűszerezett történetben szép lassan kibontakozik, hogy mi a közös a menekültek és a rendőrkapitány között: mindannyian egy jobb életre vágynak, csak nem találják a hozzá vezető utat.




Jónás Anna: Kicsivel-könnyebben (Európa)

bookline.hu

Tudjuk, gyermeknevelési tanácsokat osztogató könyvből Dunát lehet rekeszteni, de Jónás Anna olvasmánya tényleg új a nap alatt és biztosra vesszük, hogy értékelni fogják azok a kisgyerekes anyukák, akik néha azon kapják magukat, hogy rutinból még a férjüknek is pépessé törik a paprikás krumplit.

A Bezzeganya.hu blog egyik szerzőjének könyvében- sok más hasonló témát boncolgató írással ellentétben - nem lehet felfedezni a kioktató, okoskodó stílus leghalványabb árnyalatát sem.

Jónás egy rutinos anya, egy dolgozó nő hangján szól az olvasóhoz és a legtermészetesebb módon oszt meg olyan – számára – bevált praktikákat, melyek közül mindenki eldöntheti, hogy orbitális marhaság vagy hasznos mankó a gyerekes hétköznapokban. Ajánljuk azoknak is, akiknél még viszonylag távoli tervként szerepel a gyerekvállalás, érteni fogják az iróniát gyerek nélkül is.




Elizabeth Little: Amíg a lányod voltam (Libri)

bookline.hu

Ha egy kis borzongásra vágyunk, akkor érdemes beszerezni az amerikai kritikusok által csak az új Holtodiglanként emlegetett Amíg a lányod voltam című regényt.

Az első krimis Elizabeth Little főhőse az egykori celeblány, Janie Jenkins, akit tíz évre ítéltek el a saját anyja meggyilkolásáért. A pletykák szerint a lánynak minden oka megvolt, hogy eltegye láb alól az elviselhetetlen, ámde gyönyörű anyját. A frissen szabadult nő vadul tagad még a börtönévek után is és elhatározza, hogy megtalálja a gyilkost. Hogy ne ismerjék fel, megváltoztatja a külsejét, majd a nyomok után ered, amik egészen egy Dakota állambeli porfészekbe vezetnek.

Izgalomban nincs hiány, az apró városkában mindenkinek megvan a saját története és semmi sem az, aminek látszik. Fejezetről fejezetre egyre több megválaszolatlan kérdés, rosszakaró és titok bonyolítja a történetet. Ráadásul előkerül a meggyilkolt anya naplója is, ami ahelyett, hogy választ adna a kérdéseke még inkább összekuszálja a szálakat...

Elizabeth Little 24 országban megjelenő sikerkönyve kétségtelenül az év egyik legmeglepőbb krimije az évben. Strandoláshoz, kikapcsolódáshoz tökéletes választás.




Anna Erelle: A dzsihád jegyese (Libri)

bookline.hu

A borzasztó címről leginkább egy romantikától csöpögő ponyvaregény jut az eszünkbe, de A dzsihád jegyese annál jóval komolyabb: egy újságíró oknyomozó riportjának krónikája.

Anna Erelle (álnév, a szerk.) szerette volna megtudni és megérteni, hogyan manipulálják az ISIS katonái azokat a fiatal, európai lányokat és nőket, akik hátrahagyva saját családjukat és országukat elutaznak, hogy feleségül menjenek egy dzshihádistához.

Anna Erelle odáig megy, hogy a Facebookon frissen megtért iszlamistaként tölt fel magáról egy profilt. Alig 48 órával később be is jelentkezik az Iszlám Állam egyik harcosa, aki szerelmes üzeneteivel és ígéreteivel halmozza el a lányt. Az újságíró egyre inkább belezavarodik a kettős életbe és azon kapja magát, hogy egyre közelebb kerül az Iszlám Állam belső köreihez tartozó terroristavezérhez, rajta keresztül pedig betekintést nyer a szervezet működésébe.

Az egyre pattogóbb, feszültebb történet annyira magával ragadja az embert, hogy szinte lehetetlen letenni a könyvet. Nem véletlen, hogy bestseller lett és az sem meglepő, hogy az Iszlám Állam harcosai felszólították dzsihádista testvéreket, hogy ne hagyják életben a fiatal írónőt, aki ,,megcsúfolta a Mindenhatót”.


Michal Witkowski: Kéjpart (Libri)

bookline.hu

Az első, amit biztos elraknánk borongósabb napokra, az Michal Witkowski Kéjpart című könyve, ami a rendszerváltás és a kapitalizmus közötti csalódott időszakban játszódik. A dokumentumokon alapuló álriporter-stílusú könyv nem az emancipációra vágyó, felvilágosult melegek életútján keresztül mutatja be a homoszexualitást, hanem pont ellenkezőleg: a társadalom perifériájára szorult, lezüllött, illegális tevékenységekből élő férfiak sztorijaival tár fel előttünk egy többszörösen ismeretlen világot. A könyvben szereplő férfiak meleg találkahelyeken tűnnek fel, hogy minden cseppjét kiélvezzék a testi örömöknek és hajszolják azokat a (látszólag) hetero bikákat, akik még maguknak sem merik bevallani, hogy valójában mire is vágynak az ágyban.

A regény nem hiába lett bestseller: komoly, meghatározó gondolatait tökéletesen élvezhetővé és szórakoztatóvá teszi a kifinomult humorral átszőtt írói stílus. Aki szereti a nyers, húsbavágó történeteket és a fanyar humort, garantáltan imádni fogja ezt a művet is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek