Hatalmas pókháló lebeg Boston felett

Lebegő szobor jelent meg a Greenway park felett - számolt be róla a Boston Globe. Janet Echelman készítette a finom, lebegő, éjszakánként világító alkotást, mely októberig tekinthető meg Boston városának híres parkja felett. 50 ember és hat daru kellett ahhoz, hogy a helyére kerüljön a rozsdavörös, zöld és kék színekből álló, lebegő műtárgy. "Ez a public art coming-outja" - jellemezte Jesse Brackenbury, a város felügyelőbizottságának elnöke a művet, ami nem csak coming out, hanem egyben közös alkotása a kollektív képzeletnek. Nem ez az egyetlen műalkotás a parkban, Boston városa előszeretettel használja a parkot bemutatóteremként is.

echelman.com

"Amikor megkérdeztem a mérnököket, hogy ez lehetséges-e, és azt mondták, hogy igen, akkor elkezdtem tervezni" - mesélte a lapnak Echelmann, aki hasonló alkotásokat készít világszerte. Bostonban a mulandó és az állandó kontrasztjára került a hangsúly: az elkészült mű valójában egy, a házak közé szőtt pókháló, mely egy olyan anyagból készült, mely nyolcszor erősebb az acélnál. A hatalmas háló még a rendkívül erős szélnek is ellenáll, így nem fordulhat elő, hogy valami baj éri az alatta sétálókat.

"Azon gondolkodtam, ahogy Boston igényesen átalakította és megújította a környezetét" - magyarázta a művész alkotását. A három üreg Boston három hegyét jelképezi, amely valaha a város meghatározó látványa volt, de azóta csak egy hulladéklerakó.Hasonlóan ehhez, a színes vonalak az egykor volt megemelt autópályát jelképezik, melyet azóta a föld alá száműztek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek