Már Marie Antoinette-et is pornóval járatta le a bulvársajtó

giphy.com

Különös párhuzamot vont a dangerousminds.net a nemrég saját magát botrányba keverő majd leégető Gawker médiabirodalom és XVI.Lajos francia király tékozló neje, Marie Antoinette között. Konkrétabban annak az elsőszámú lejáratójaként ismert Libelle brossúrák és a havi több millió olvasót elérő vállalat között. A blog szerzője szerint a Gawker is hasonlóképpen ekézi és teregeti ki a gazdagok és befolyásosok szennyesét, mint egykor a Libelle nevű pletykalap, amelynek elsődleges célja az volt, hogy nyíltan támadja a kiváltságban élőket, vájkáljon azok magánéletében és pénztárcájában.

Tehát efféle bulvárpletykákkal már a 18.században is serkenteni lehetett az osztályharcot. A hihetetlenül hatékony politikai propagandát végző Libelle előszeretettel lovagolt a francia nemesség magánéletén, különösen a királyné, Maria Antoinette dolgain, aki extravaganciájának, szokatlan kiadásainak és hírhedt, napokig tartó tivornyáinak köszönhetően ideális célpontja volt a Libelle szerzőinek.

A Libelle nem túl bonyolult, szájbarágós röpiratai gyakran igencsak pornográf pózban ábrázolták Marie Antoinettet, akit a rajzok alá írt szövegben minden olyasmivel megvádoltak, amit csak el lehet képzelni: vérfertőzéssel, leszbikussággal, orgiákkal. Bár előfordult, hogy ezekkel a rajzokkal a valós cselekmény felturbózott változatát tálalták az olvasóknak, de gyakran csak a hergelés volt a politika pamflet szerzőinek célja. Céljukat gyakorlatilag el is érték: a 18.század végére már annyit rágalmazták a francia közélet szereplőit és a nemességet, hogy azzal végleg aláásták a monarchia hatalmát.

A szemléltető rajzokon Franciaország királynéját feltüntetik többek között Lafayette tábornok társaságában, aki végül egy liberális gondolkodású francia arisztokrataként, katonatisztként és politikusként vonult be a történelembe. Persze arra semmilyen bizonyíték nincsen, hogy Antoinette-nek viszonya lett volna Lafayette-tel, az efféle rajzok célja leginkább az volt, hogy bemutassa a tábornoknak a koronához való hűségét.

Ezekben a lejárató sorozatokban egy francia-osztrák szójátéknak köszönhetően gyakran nevezték a királynét "Austrichienne-nek” vagy egyszerűen „osztrák szukának”, de gyakran megesett, hogy leszbikus jelenetekben ábrázolták a kor egyik ünnepelt szépségével, Polignac hercegnével valamint Savoyai Mária Lujza Teréziával, közismert nevén Lamballe hercegnével, akit a forradalom idején társaival együtt lincselt meg a feldühödött párizsi tömeg.Nézze meg a galériában,hogy miként járatta le a Libelle nevű lap francia nemességet a 18.században!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek