Most megtudhatja, miről dumálnak mindig a waldorfosok

Sokan szektának képzelik a waldorf mozgalmat: hosszúszoknyás anyukákat vizionálnak, akik gyapjúállatkákat szorongatnak a kezükben, hátukon meg a legifjabb gyerek lóg, ám őket ez sem akadályozza meg abban, hogy közben Rudolf Steinerről, a Waldorf-pedagógia atyjáról magyarázzanak. Azt nem ígérhetjük, hogy ha elmegy szombaton (április 18.) Budapesten a MOM Kulturális Központba, a Csörsz u.18-ba, ahol az első AntroSophia napot rendezik, akkor gyökeresen megváltozik majd az élete, de talán egy kicsit többet megtudhat arról, ki volt Steiner, és mit takar az antropozófia, vagyis az a gondolatiság, mely mentén megalakultak az óvodák és iskolák. 

Elöljáróban azt azért elmondjuk, hogy az antropozófia az 1900-as évek első feléből származó világszemlélet, amely dr. Rudolf Steiner nevéhez kötődik. Az antropozófia szó a görög „anthropos" (ember) és „sophia" (bölcsesség) fogalmakból tevődik össze, így a szó szerint az „ember bölcsességét" jelenti. Steiner szerint azonban ennél is többet: emberségünk tudatát, tudatos törekvésünket a szellemi megismerésre és annak az életbe való konkrét átültetésre, vagyis arra, hogy jót cselekedjünk a világban.

Éppen ezért az antropozófiai világ- és emberképnek számos konkrét eredménye van világszerte, több mint 100 országban, köztük Magyarországon is. A szombati AntropoSophia Napon ezekből az életterületekből, a hazai antropozófiai alapon működő intézmények, képzések és kezdeményezések eredményeiből szeretnének minél többet megismertetni.

Waldorf iskola Berlinben
Waldorf iskola BerlinbenUllstein Bild / Europress / Getty

A látogatók előadásokat hallgathatnak az organikus építészet, az antropozófus orvoslás, a művészetterápiák, a biodinamikus gazdálkodás témaköreiben, beszélgethetnek Waldorf pedagógusokkal, Waldorf iskolát, gimnáziumot végzett diákokkal, antropozófus orvosokkal, az antropozófiai irodalom kiadóival, organikus szervezetfejlesztőkkel, hallgathatnak diákkórust és nézhetnek euritmia előadásokat, színdarabot, kipróbálhatnak kézműves és interaktív zenés, játékos foglalkozást gyermekeikkel, megkóstolhatják az ízletes vegánkonyhát. A részletes programot itt lehet megtalálni, a rendezvényi ingyenes.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra