Szavaljon kávéért a Költészet Világnapján!

Magyarország idén először csatlakozott a Julius Meinl nemzetközi kezdeményezéséhez, így március 21-én szombaton, a Költészet Világnapján bárki verssel vagy idézettel fizethet kávéjáért, ha az akcióhoz csatlakozott éttermekben és kávézókban rendel.

„Harminckét éves lettem én – meglepetés e költemény csecse becse: ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam” – írta József Attila: Születésnapomra című versében, és nem olyan meglepő módon éppen ez az idézet lett az egyik hívószava a Költészet Világnapja alkalmából indított, rendhagyó kezdeményezésének is. József Attila ugyan április 11-én született (a Magyar Költészet Napját ezért ekkor tartják), most szombaton azonban, a nemzetközileg ünnepelt Költészet Világnapján egy teljes napig minden idézet kávéházi fizetőeszközzé válik, és az sem kell, hogy közismert idézet legyen: akár saját verset is elfogadnak.

shutterstock 178893008

A felhíváshoz Magyarországon kívül a világ 23 másik országa is csatlakozott, így világszerte több mint 1100 kávézó, bár és étterem vesz részt benne, ahol ezen a napon a vendégek kávéjukat egy idézettel vagy verssel is kifizethetik. Annyira azért ne örüljünk ennek a nagy számnak, hiszen Budapesten például csak 10 kávéház csatlakozott egyelőre az akcióhoz (azaz 9, mert az egyik valójában már pilisszentiváni), de bízzunk benne, hogy ez a szám évről évre nőni fog. 

"A globális kezdeményezés mögött, a Julius Meinl, mint a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete áll. Hagyományainak megfelelően a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmódot jelent, hanem a művészekre és írókra gyakorolt inspiráló hatása is közismert. Hagyományteremtő szándékkal, idén először Magyarország is csatlakozott a felhíváshoz" - áll közleményükben. 

Aki pesten szavalna a kávért, az a budapesti Café Vianokban, a Jókenyér pékségekben, a Dunapark Étterem és Kávézóban, az Első Pesti Rétesház Kávéházban, a Mini Bar Budapestben és a Szamos Allee-ban teheti ezt meg. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra