Miért van értelme lerohadt határátkelőket fotózni?

A lengyel születésű Josef Schulz elhagyott határátkelőket fotóz: képein az országok közötti határellenőrzés megszűnésével feleslegessé vált, lassan rohadó határátkelőhelyek szerepelnek, köztük olyanok is, amelyek azóta már nem is léteznek. Schulz azt szeretné, ha sorozata azt tudná megmutatni, hogy ezek az épületek az egykori határvonalak fizikai megjelenései, vagyis az átkelők ne felejtődjenek el. 

"A határok nemcsak fizikai valójukban léteztek, de a fejünkben is éltek" - mondta Schulz, akinek a galériáját itt tudja megnézni. A múltban ezek a határátkelők élesen elválasztottak egymástól politikai, pénzügyi, jogi és monetáris rendszereket, ahogy most kulturális vagy nyelvi különbségeket választanak el nemcsak papíron, de a fejünkben is.

Európában ma a határok elmosódnak, nincs akkora politikai és gazdasági szerepük. Legalábbis fizikailag, ám a fejünkben még mindig pontosan és élesen elkülönülnek egymástól az országok. A kulturális megosztottság ugyanúgy fennmaradt, és sokaknak még mindig nehéz felfogni azt a kulturális és földrajzi bővülést, amit az Európai Unió hozott az itt élőknek. Kívülről ugyan egy egységgé válnak a tagországok, de kulturálisan a jövőben is tagolt marad ez a rendszer. Schulz emiatt választotta témájául, hogy megmutatja az európaszerte fennmaradt határátkelőket. A fotókon csak egész minimális az utómunka: csak úgy módosította őket, hogy a háttér mindenhol elmosódott legyen, mintha a határátkelőn kívül minden a ködbe veszne. A helyek úgy jelennek meg a dokumentarista ábrázolásban, mint a múlt egy-egy ottmaradt eleme – amik egy nap akár visszanyerhetik az eredeti funkciójukat is. 

A képekbe a saját történetét is belevette, hiszen ő maga is Lengyelországban nőtt fel, ahol  a történelem többször is újraírta már a határokat, és saját életéből is emlékszik még arra az időszakra, mikor egy határátlépés nem volt olyan egyszerű, mint most. A határőrök ugyan eltűntek, az átkelőpontok ma már ártalmatlanul és elhagyatva állnak, de - mint mondja - még ma is eszébe jutnak egy-egy hátárátlépés nyugtalanító emlékei. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra