Nahát, Murakami Haruki nem a saját szexélményeit írja meg a könyveiben

Az egyik legmenőbb kortárs japán íróról, Haruki Murakamiról legutóbb akkor írtunk, amikor megmutattuk, milyen zenét hallgasson műveihez. Januárban Murakami úgy döntött, tanácsadó rovatot indít honlapján, amelyben az olvasók által feltett kérdésekre/problémákra ad választ, illetve tanácsot. Azóta már több mint 5000 ilyen bejegyzése született – a kedvenc ételeitől kezdve egészen a popkultúráig, sajnos azonban japán nyelven. A Gawker azonban volt olyan rendes, hogy szemezgetett belőlük, szóval tessék egy válogatás, miként vélekedik Murakami az egyes témákról!

Mit eszik reggelire? Kenyeret és kávét – utóbbiból rengeteget fogyaszt.

Szerinte mi a legjobb étel Amerikában? Sült harcsa és kukoricakása.

Mi a csengőhangja? A hét mesterlövész főcímdala, Elmer Bernstein szerzeménye.

Mi a véleménye Lost című sorozatról? "Csodálatosnak tartom" - állítja Murakami, aki lakott Honolulun egy olyan házban, ami a sorozatban is szerepet kapott, de amikor a filmesek újra használni akarták, elhajtotta őket, mivel épp nagyon dolgoznia kellett.

Kedvenc japán regényei? A Sanshiro és a The Miner Natsume Sosekitől.

Haruki Murakami kenyérrel és kávéval ébred
Haruki Murakami kenyérrel és kávéval ébredJeremy Sutton-Hibbert / Europress / Getty

Mi a gyógyír az összetört szívre? Ha a munkába temetkezünk.

A könyveiben szereplő szexről: Jobb szeretné, ha mindenki szexjeleneteknek hívná őket, és nem erotikusnak, mert ez utóbbi szótól valami perverz nagybácsinak érzi magát. Hozzátette azt is, ezek a jelenetek nem közvetlenül a saját életében szerzett tapasztalatokból merítette, melyek - mint írja - "igen szerény mennyiségűek, de a maguk módján igen gazdagok".

Hogyan motiváljuk a gyereinket? Ha a szülők elvárásai irreálisan magasak, az korlátot jelent a gyerekeknek.

Mit gondol a kopaszodás elfogadásáról? Bár Murakami (még) nem kopasz, úgy gondolja, hogy a Breaking Bad óta a kopaszság vagánynak számít: Ott ugyanis a főhős, Walter White elvesztette az összes haját, miközben igazi keményfiú belőle. (Murakami azt azért hozzáteszi, hogy a kopaszodás mellett a rosszfiúvá válás nem szükségszerű).

Mi a helyzet a Kafka a tengerparton rejtélyeivel? Az író természetesen könyveiről is kap olvasói kérdéseket, de így sem árulja el, hogy kicsoda ennek a könyvének az egyik rejtélyes szereplője, Johnnie Walker, sőt még azt sem, hogy élő ember-e egyáltalán. "Minden, amit adhatok, az maga a történet. Rajtad áll, gondolkodj, gyanakodj és képzeld el. Nincsenek kimondott válaszok. Neked kell megalkotnod a saját elméleted" – válaszolta.

Lesz-e folytatása az 1Q84-nek? "Valószínűleg nem" - szögezi le az író, aki nem szeretne olyan, iszonyú mennyiségű előkészületet igénylő munkába bonyolódni, mint amit egy folytatás jelentene.

Hogyan fogyjunk? "Rém egyszerű. Első lépés: megfelelő mennyiségű ételt kell enni. Második lépés: mérsékelt edzés minden nap! Harmadik lépés: szeress. És kérlek, hozd ki a legjobbat magadból" – ezekben áll a titok Murakami szerint.

Mit hallgat mostanában? A Robert Randolph & the Family Band Lickety Split című lemezét. Főleg a Love Rollercoaster című Red Hot Chili Peppers-szám feldolgozásuk tetszik neki (Murakami ugyanis óriási RHCP-rajongó, habár írói karrierjét megelőzően dzsesszbárja is volt)

Mit gondol a közösségi médiáról? "Ne használd a Facebookot és a Twittert, ha nem akarod. Nem ez az egyetlen módja annak, hogy beilleszkedj a társadalomba. Találd meg azt a közeget, ahol kifejezheted magad" – javasolja.

Hogyan viselkedjünk társaságban, ha amúgy nem vagyunk közösségi lények? Murakami szerint nem változtathatjuk meg magunkat, de megtanulhatunk színészkedni – legalábbis egy kis időre. Ez egyébként pár óra után őt magát is  legalább annyira lefárasztja, mint az okostelefont a használat – keresnie kell egy "konnektort", ahol feltöltődhet.

Mit gondol a hip-hopról? Nem igazán ismeri a műfajt annyira, hogy akár csak egy előadót is megemlíthessen, de vezetés közben szokott Black Eyed Peas-t hallgatni.

Melyik volt a legjobb film, amit tavaly látott? Tetszett neki Michael Fassbender a Frankben és Philip Seymour Hoffman Az üldözöttben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek