Újra áll a Berlini Fal

Lichtgrenze című műalkotásával értelmezte újra az egykori Berlini Falat a fényművészként ismert Christopher Bauder és a filmes Marc Bauder. A páros a Fal eredeti útvonalának 15.3 kilométeres részére telepített mintegy 8000 világító lufit, mellyel képletesen a német főváros keleti és nyugati félre való felosztását kívánták felidézni – számol be a fal lebomlásának 25. évfordulójára készített munkáról a Fastcodesign.com.

A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.
A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.whitevoid.com

A Fal 1961 és 1989 között húzódott Kelet-Berlin és az NDK területén, a hidegháború alatt a kettéosztott város Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált. Szó szerint egyik napról a másikra építették fel, a szögesdrót kerítésből később taposóaknákkal és őrtornyokkal körülvett hosszú betonfal lett, ami szinte teljesen lehetetlenné tette a szökést és az átjárást.

d05e6f12ff8868d2386b2513b9db2b02
whitevoid.com

Az ideiglenesen kihelyezett fénylő lufik mellett a Fal nyomvonalának hat helyszínén játszanak a napokban történelmi dokumentumfilmeket a korszakról és arról, hogy milyen volt az élet a Fal felhúzása előtt. Az odalátogatók a Fal egyik 500 méteres szakaszának mentén több mint 100 személyes történettel, emlékkel, sőt anekdotákkal is találkozhatnak, melyeket olyanoktól gyűjtöttek, akik a Fal valamelyik oldalán éltek, vagy akiknek az életét egy-egy utazás során érintette a várost kettészelő létesítmény.

A több ezer lufira november 9-ig lehet személyes üzeneteket csatolni, ugyanis a Fal lebontásának napján este hét órakor szabadon engedik őket. A hannoveri egyetem kutatóinak jóvoltából nem kell aggódni a környezetszennyezés miatt sem, mivel a léggömbök biológiailag teljes mértékben lebomló anyagból készültek. Ide kattintva még többet megtudhat a projektről, és arról, milyen közösségi oldalakon érdemes követni az eseményeket.

LICHTGRENZE from Fall of the Wall 25 on Vimeo.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra