Emberi sorsok ábrázolásáért kapott Nobelt Patrick Modiano

Úgy fest, a Svéd Akadémia még mindig az ABC M betűjénél tart (sajnos még mindig nem Nádasnál), tavaly ugyanis Alice Munrónak, idén pedig a közel hetvenéves Patrick Modianónak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, közölte a hírt az MTI. A testület indoklása szerint a 69 éves francia írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait. Művei tömörségükről és filozófiai mélységükről ismertek.

456911498
Marc Piasecki / Europress / Getty

A francia szerző holland, illetve olaszországi zsidó szülők gyermekeként született 1945-ben Franciaországban. Érettségi után rögtön tudta, hogy mit is akar az élettől, nem tanult tovább, hanem írni kezdett, és 1968-ban meg is jelent első regénye, a La Place de l’Étoile. A vonatkozó Wikipédia szócikk szerint Modiano figyelme eleinte két fő témára irányult: az egyik az önazonosság keresése, a káosz megértésének lehetetlensége és a társadalom változásai. Mint írják, ebből fakad, „hogy az elbeszélőt majdnem mindig megfigyelőként ábrázolja, aki magyarázatot próbál találni az előtte feltáruló eseményekre és aki ezután a részletekből fel tudja építeni saját öntudatát, meg tudja határozni saját magát. Néha Modiano az emlékek mesteri felkutatójaként mutatkozik, felfedi az először jelentéktelennek tűnő részleteket is azért, hogy összefűzze a saját magával kapcsolatos információkat. A detektív és a történész keveredik néha benne. A másik fő témája a német megszállásra vonatkozik. Jóllehet mivel ő csak 1945-ben született, nem ismerhette személyesen azt az időszakot, mégis szünet nélkül a szülei életének körberajzolására törekszik." 

Modianónak eddig négy írása jelent meg magyarul: a Sötét boltok utcája (1980), az Augusztusi vasárnapok (1996), a Dora Bruder (2006) és A Kis Bizsu (2014). Rőhrig Eszter, Modiano fordítója és kutatója a Könyvesblognak kiváló humanista íróként jellemezte Modianót, aki szerinte nagyon megérdemelte a díjat. 

Francia írók közül amúgy legutóbb – 2008-ban – Jean-Marie Gustave Le Clézio részesült a díjban, amely mellé 8 millió svéd korona (272 millió forint) is jár.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra