A bajszos Mona Lisa találkozása a 80-as évekkel az újcirkuszban

Július 10. Csütörtök

Mi indíthatná jobban ezt a hetet, mint a Nemzeti Galéria - jelentőségéhez képest erősen alulreklámozott - Dada és szürrealizmus - Magritte, Ducamp, Man Ray, Dali című kiállítása? Ha ön szerint ez nem egy ajánló, menjen és győződjön meg róla, hogyan találkozhat a bajszos Mona Lisa egy piszoárral a 20. századi avantgarde egyéb nagyágyúi közt, nekünk tetszett. Akinek ennél több lázadás kéne, a Neon galériában ma nyílik Szőke Gáspár Formák, kontrasztok, építek, bomlasztok című tárlata, aminek már a neve is bizalomgerjesztő. "A kiállítás fő vezérvonala a szín, annak kiemelése, illetve semlegesítése kontrasztpárokkal." Innen szép indítani az estét.

Mert aztán lehet menni tovább, például rögtön a Belga és a Kelemen Kabátban koncertjére, akik a Budapest Parkban fogják megalapozni a csütörtök estét. Ha nem annyira hozza lázba a zene, amit ők közvetítenek, akkor sincs túl nagy baj, hiszen az Urimuri ma elhozza Budapestre a Balatont. A buli neve Balatoni nyár, és a 80'-as, '90-es évek slágerei fognak felcsendülni, úgyhogy ha ön még mindig nem vágja fel hosszában az ereit, amikor meghallja a Hit the Road Jack-et, akkor vágjon neki velük az éjszakának.

belga

Július 11. Péntek

A pénteki kultúrát a Karton Galéria szolgáltatja, ahol ma a Vanília - A férfiasság egydimenziós felfogásán kívül eső szótár # 01 című kiállítás látható. "Létezik tehát egy „közös szótár”, mely a domináns férfiképet meghatározó fogalmak ellentétét, azok negatív pólusát tartalmazza, és ezek mind a gyengébbnek tartott béta-férfiakhoz, mind pedig a nőkhöz rendelődnek" - hoppá, szóval ez legalább annyira szól a nőkről, mint a férfiakról, ha kíváncsivá tettük, menjen el és nézze meg, mert amit majd mi írunk róla jövő héten, az a mi véleményünk lesz. Legyen önnek is saját!

10533560 10203621157723380 8612813544321329222 n
kArton Galéria / Facebook

Az estét pedig megint olyan bulik határozzák meg, amik rendesen bepörgetik a résztvevőket, például a Wndrlndben, ahol Headshotboyz, Eirik, Nakedkool és Chewby adja a talp alá valót, ráadásul ingyenesen. De a Vittulában is lesz parti, ez a Tits vs Pugs Három. Nagyon vicces esemény kell legyen, ez a nevén túl látszik abból is, hogy a fellépő dj-k a következő művészneveket választották hozzá: dj akinemjönazfideszes és dj akinemtancolazkdnps. Hát haha. És még az Irie Maffia is fellép ma a Budapest Parkban, Odett az előzenekaruk.

Július 12. Szombat

Mivel a Balaton felé úgyis egész hétvégén dugó van, ön inkább induljon el Debrecenbe, ugyanis már csak ezen a hétvégén látható Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című monumentális műve. A kép a Munkácsy-trilógia egyik eleme, eddig tartós bérletben volt látható a Déri Múzeumban, de ez sajna lejárt, jövő héten indul vissza a kanadai Hamilton Galériába. Aki későn kelő típus, és nem indulna neki az országnak, annak csak a Telepig kell eljutnia, ahol déltől négyig Lakásvásár lesz. Nem, itt az elnevezés ellenére sem lakásokat lehet venni: "Snowboardozunk, longboardozunk, fotózunk, videózunk, szörfözünk, deszkázunk, bmx-ezünk. Szeretünk kint lenni a természetben, szeretjük a hullámokat, a friss havat, az ínycsiklandó ételeket, szeretjük a Távol-Keletet, kedveljük a jó muzsikát, ...néha jógázunk, néha tivornyázunk... Ez itt a mi vásárunk, ezek itt a mi cuccaink."

lakas

Estére már megint beütnek a nyolcvanas évek, úgy látszik, hogy ez a huszonegyedik század csupa-csupa nosztalgia, szóval a Vittulában este a 80-as évek magyar underground zenéit hallgathatja meg az, aki szerint régen minden jobb volt. Ők például egész biztosan: a Neurotic, a Európa Kiadó, Kontroll Csoport, Balaton, vagy az A.E. Bizottság. 

Július 13. Vasárnap

Vasárnapra jöhet némi kultúrába öltött koncertélmény, amit maga Lajkó Félix prezentál a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Lajkó Félix: Szimfonik Live-on a hegedűs a Budafoki Dohnányi Zenekarral közösen életre hívott Lajkó Szimfóniát adja elő, Hollerung Gábor vezényletével. Ugyanitt szólunk, hogy pénteken az Übü király bemutatójával indul hivatalosan a Szentendrei Teátrum és Nyár rendezvénysorozata. Így aztán, ha nincs kedve túl messzire utazni a kultúráért, akkor elég lehévezni Szentendrére, ahol mindenki megtalálhatja a számításait!

Július 14. Hétfő

Mozartért utoljára akkor lelkesedtünk, amikor az Orlai Produkció Amadeus című előadását láttuk, ám most van más ok, hiszen a Vajdahunyadvárban Mozart-est lesz. És, hogy pontosan mit is hallhatunk a mestertől? Például a Don Giovannit, (K 527 - nyitány), az A-dúr hegedűverseny, (K 219) és a C-dúr szimfónia, "Jupiter", (K 551) a Szent István Király Szimfonikus Zenekar prezentálásában.

Július 15. Kedd

Fizikai színházat ritkán szoktunk ajánlani, de most megtesszük, hiszen Tower III címen az offline:ontheater társulata egyedi előadást valósít meg. "Egy 10 méter magas toronyszerkezetű speciális díszletet járnak körbe minden irányból. Az előadás a fizikai színház és az újcirkusz határai között lavíroz. Miközben az itthon vagy máshol társadalomkritikai kérdésével foglalkoznak a darab során, számos meghökkentő magasságban zajló különleges elemmel nyűgözik le a nézőt. A színházi látvány, a veszély, a komikum, a groteszk világ ötvöződik. Tánc a levegőben. Az offline:ontheater tagjai most egy számukra is új kísérletet hajtanak végre. Sok szereplő, különböző helyzetekben mutat kifordult világképeket csavarodó testtel." Szerintünk ez izgalmas lehet.

Július 16. Szerda

Szombaton mutatták be az Átrium Filmszínházban az Alföldi rendezte Őrült nők ketrecetét, ami egy zseniális francia filmből készült zseniális hollywoodi remake után most színpadon is megtekinthető, igaz persze ők az eredeti musicalt vették alapul, legalalább is ezt állítják. Az eredeti színdarab nem tudjuk milyen volt, erről meg majd meglátjuk, hogy milyen lesz. Fogunk majd róla írni, addig is nem árt, ha ön is megnézi, hogy utána egyetérthessen vagy éppen dühönghessen azon, ami a mi véleményünk a színdarab Margit körúti feldolgozásáról.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek