Szonettező Senától John Mayallig

Április 10. Csütörtök

Már április van, és még mindig nincs új hobbija? No, akkor szólunk, hogy Kötöde van a Dzzsben minden csütörtökön. Sosem késő elkezdeni, ha van türelme az ilyesmihez, ha meg annyira nincs, akkor nézegessen borcímkéket a Bálnában. A "Cégér – Jó bornak tervezz címkét" alkotói pályázat hivatalos eredményhirdetése és kiállításmegnyitója nem meglepő módon borkóstolót is magában rejt.

shutterstock 95976979

Április 11. Péntek

Akár másnapos, akár nem, ma József Attila szülinapja van. Ez persze egyet jelent a Költészet napjával, ami akkor is izgalmakat rejt magában, ha amúgy magasról tesz a versekre. Magasról tenni a versekre viszont nem szép dolog, tessék menni meghallgatni például ahogy Sena és Ónódi Eszter Shakespeare-eset játszik a Müpában. Olyan nincs, hogy valaki nem fogékony a szontettekre, pláne, hogy utána még mindig el lehet menni a Love Rush 2014 Spring Editionra, ha éppen most jutna eszünkbe előre örülni a nyárnak. Alcíme a Negyedik italkínálók éjszakája a bulinak, és a Rush Loftban lehet kiélvezni az italkínálók portékáit. És akkor még szóba sem került a "Straight by Day - Gay by Night" parti a Vittulában, ha értik mire gondolok.

Április 12. Szombat

"Van valami Garcons X Instyle Fashion Week Night a Kioskban idiótáknak" mondta egyik kollégánk viccből, de megnéztük, és tényleg, de csak mert szerintük ott lesznek a legmenőbb hazai fashion arcok, aminek puszta gondolatától is a libabőrösek leszünk. De hátha önt nem, és akkor minden tökjó. Az se nagy baj, ha egy másik vonalat képvisel, és inkább megy az A38 és a Cseh Centrum közös zenés-filmes-irodalmi születésnapi partijára a Hrabal centenárium alkalmából, ahol az Irodalmi félórák nem csak idősebbeknek és haladóknak című előadás keretében cseh és magyar vendégek Hrabalról mint inspirációs forrásról beszélgetnek, majd a programot a Manon Meurt, a fiatal rakovníki shoegaze zenekar koncertje zárja. Ha ez meg a másik véglet, akkor még mindig ott van Tumo es Padkarosda a Vittulában.

Bohumil Hrabal
Bohumil HrabalUlf Andersen / Europress / Getty

Április 13. Vasárnap

Itt a tavasz, nem fejezzük be, a lényeg, hogy ideje új rucik után nézni, ami ma nem olyan bonyolult, mert Tavaszi gardróbfrissítés lesz az Ötkertben, be lehet adni a megunt göncöket, és magyar divatbloggerek cuccait vinni helyettük. Estére meg kérdezzük, hogy ismeri-e a hula táncot? Igen, azt amit Hawaii-on táncolnak. Nem? Akkor nézze meg, mit művel a műfaj egyik legismertebb táncosa és mestere Loea Kawaikapuokalani Hewett, ahogy megmutatja, mitől jóval több ez az egész, mint szimpla tánc. Oda is lehet érni rá, szomorú a vasárnap vagy sem, fél nyolckor kezdődik a Magnetházban.

Április 14. Hétfő 

Ha a vasárnapot pihenéssel töltötte, mi tökéletesen megértjük, óriás mázli, hogy legalább szavazni nem kellett már megint. A ma estéje már nyilván foglalt, hiszen John Mayall koncert lesz az Akvárium Klubban, ki tudja lehet-e őt még élve látni, a minap is belefutottam egy tavalyi Paco de Lucia plakátba, ami igen bizarr élmény volt. Most inkább örüljünk, hogy Mayall él és virul, és csak azoknak játszik, akik elmennek meghallgatni őt ma este! Így valahogy:

Április 15. Kedd

Ha nem volt ideje megünnepelni a költészet napját pénteken, még pótolhatja, hiszen az Örkény Színházban kötelező verseket szavalnak Anyám tyúkja címen. A műsorban közel száz vers hangzik el, és olyan kardinális kérdésekre keresik a választ, mint például, hogy mit csinál Edward király, angol király? Vagy, hogy mihez ne fogjon senki könnyelműen? És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mi történik őszi éjjel a galagonyával...

anym tykja 513jpg (1)
orkenyszinhaz.hu

Április 16. Szerda

A Jurányiban ma este mutatják be Tamási Zoltán: A zlíni bőröző című darabját, ami ha hiszik, ha nem a híres Bata családról szól, akik lerakták 1894-ben a későbbi cipő-világmárka alapjait. De krimi is ez egyben, egy eltűnt testvérről, akinek ügyét korabeli bírósági jegyzőkönyvek, tanúvallomások, saját feljegyzések, korabeli újságcikkek, levéltári dokumentumok, valamint a Bata család levelezései, visszaemlékezései alapján rekonstruáltak. Nézze meg, hogy sikerült!

 

 

Jurányi Ház
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek