Madonna kedvességből niggerezte le (fehér) fiát

Madonnáról tudvalevő, hogy időről időre szeret baromságokat beszélni – ugyanakkor melyikünk nem? És mint ilyenkor mindannyian, ő is igyekszik kiradírozni a köztudatból saját hülyeségének nyomait, így amikor a világ egy emberként háborodik fel vagy röhög rajta, akkor azzal hátrál ki: „Ironikusan mondtam, csak az emberek nem értenek meg!”. Ezt annyiszor eljátszotta, hogy mára sokan úgy vélik: ha a popkirálynő politikailag inkorrekt megnyilvánulást tesz, meg se kell várni a szóvivőtől érkező nyilatkozatot, biztos csak megint „ironikus volt”. Kár, hogy úgy tűnik, az énekesnő nincs száz százalékosan tisztában a szó jelentésével.

Obama feka muzulmán, ti meg drogozzatok

A teljesség igénye nélkül szemezgetve a viszonylag friss "ironikus" pillanatokból: két éve egy elektronikus zenei fesztiválon kerek perec a közönségnek szegezte a kérdést, hogy „találkoztak–e Mollyval”, ami az amerikai szlengben az Extasy beceneve. Prominens DJ-k és kamaszgyerekes szülők háborograk, mondván: az ötvenes énekesnőnek két tizenéves gyemeke van, igazán vigyázhatna a szájára. 

Később, amikor MDNA névre keresztelt turnéjának (amely a neve mássalhangzói mellett szintén kábszeres utalás is egyben, de ebbe már ne is menjünk bele) egyik állomásán azt mondta: „ Csodálatos dolog, hogy az Államok elnöke egy fekete muzulmán! ” Obama hívei persze nem értékelték nagyra a fura promociót, hiszen komoly energiájuk van abban, hogy az elnök állítólagos muszlim gyökereit elfeledtessék a szavazókkal. Madonna a szokásos „ironikus akartam lenni!” mantrája mellé odabiggyesztette, hogy ő igazából csak arra utalt: tökmindegy milyen vallású, vagy színű az elnök, neki nem számít, és másnak se számítson, lényeg, hogy jó ember legyen.

Ostoba vénasszony, vagy kultúraformáló művész?

Most azonban elérkezett az a történelmi pillanat, amikor Madonna nem rejtőzött a megszokott szófordulat mögé, hanem tőle meglehetősen szokatlan módon nyilvánosan bocsánatot kért. Mindezt azért, mert a napokban a saját Instagram profilján se szó se beszéd „leniggerezte” a saját fiát. És még mielőtt bárki felháborodna, hogy micsoda dolog örökbefogadni egy kis fekete bébit Afrikából, majd sértő szavakkal illetni, a sztori kanyarodik egy nagyot: az énekesnő ugyanis a hófehér bőrű, Guy Ritchie-től született fiát, Rocco-t illette a „néger” jelzővel. Az azóta eltávolított ominózus fotó Rocco nevű fiát (akinek Soap a beceneve) egy bokszedzésen örökítette meg, amelyet a következő szöveggel posztolt: „Senki sem szórakozhat mocskos Soappal!”, majd mellé nyomott egy „#disnigga” hashtaget.

madonna-disnigga

A dolognak azonnal híre ment, világszerte bulvárportálok firkászai és emberjogi szervezetek szóvivői hőzöngtek egy emberként, amiért Madonna használni merte az „N-szót”, de Instagram-követői sem kímélték. „Jobban megválogathatnád a szavaidat!”, „Minden számodat letörlöm az iTunes-omról!” – állt a fénykép alatti kommentekben, Wendy Williams talkshow műsorvezető pedig egyenesen ostoba, feltűnési viszketegségben szenvedő vénasszonynak nevezte. De védelmezői is akadtak bőven, Kanye West például a botrány kirobbanása után minden idők legnagyobb kultúraformáló vizuális és zenei művészének nevezte őt.

Niggerezésre nincs mentség

A Soap opera (értik ugye, milyen ironikus vagyok, hahaha) követező fejezete Madonna Facebook oldalán került bemutatásra, ahol megjelent a mindenki számára meglepő bocsánatkérés – tekintve, hogy a művésznő legfeljebb „Sorry” című slágerének dalszövegében használta a „bocsánat” szót élete során. Szó szerint idézve a nyilatkozatot: „Elnézést kérek azoktól, akiket megsértettem az N-szó használatával. Nem rasszista megnyilvánulás akart lenni. Nem vagyok rasszista. Bár nincs mentség a szóhasználatomra, de csupán kedveskedésnek szántam a fiam felé, aki egyébként fehér. Tisztában vagyok a szó provokatív mivoltával, és sajnálom, hogy félreérthető voltam. Bocsássatok meg nekem.” Az üzenet szélsőséges reakciókat váltott ki: volt, aki úgy érezte, Madonna remek érzékkel gondoskodik róla, hogy az egész világ megtudja: fenn van Instagramon, mások szerint bölcs és érett magatartásról tett tanúbizonyságot, amikor elnézést kért, megint mások pedig – és ide sorolom magamat is – úgy érezték: mivé lesz a világ, ha Madonnának bocsánatot kell kérnie a semmiért. Annak a nőnek, aki harminc éve tudatosan borzolja a kedélyeket, harcol a képmutatás és a kirekesztés ellen, hírhedt Human Nature című dalát pedig az „egyáltalán nem bánok semmit” szavakkal zárja.

Képmutatás a köbön

Aki egy kicsit is ismeri Madonna pályáját, tisztában van vele, hogy az énekesnő annyira rasszista, mint amennyire én vagyok homofób: azaz semennyire. Az egész világ szeme láttára kavart Denis Rodmannel, Sex című könyvében kéjesen pózol Naomi Campbellel, Michael Jackson halála után könnyzacskófacsaró beszédet mondott arról, hogy elveszítettük a világ legnagyobb művészét, és ha mindez nem volna elég, két fekete (vagy hogy politiailag 100%-osan korrekt legyek, afroamerikai) gyermeket fogadott örökbe.

Manapság a világ legnagyobb hip-hop és r&b előadói niggerezik egymást merő menőségből – erre persze lehet azt mondani, hogy két fekete mondhatja egymásnak, az nem sértő, ám szerintem ez a képmutató álláspont sokkal kártékonyabb, mint maga a „niggerezés”. Zsidók zsidózhatnak, buzik buzizhatnak,de amint egy nem a szóbanforgó szubkultba tartozó „kívülálló” használja az ominózus szavakat, azonnal ügyvédért kiáltunk? Micsoda marhaság ez?

Gyakran szembesülök vele, hogy sokan – köztük homoszexuálisok is – úgy értékelik: a „meleg” szó a tisztességes homik címkéje, míg a „buzi” az, aki fűvel-fával kúr, és részegen vonaglik a melegbár táncrúdján. Szerintem pedig a kettő egy és ugyanaz a szó, és társadalmi szokásaink határozzák meg, hogy melyiket mikor használjuk. Ha a melegek jogaiért szólalok fel egy emberjogi konferencián, nem fogom azt mondani „mi, buzik”, de ha a barátaimmal beszélgetve szóba kerül egy ismerős nemi identitása, jogot formálok magamnak arra, hogy azt mondjam: „Ő is buzi?” Ahogy a „pénisz” sem kifinomultabb nemiszerv a „fasz”-nál, és a „prostituált” sem szeretkezik szofisztikáltabban, mint a kurva. Véleményem szerint nem a szóhasználat számít, hanem a szándék: lehet aljas módon melegezni és afroamerikaizni - ahogy kedvesen buzizni és négerezni is.

Még idén jön az új lemez

Hogy a világ megbocsát-e Madonnának a vétségért, egyelőre kétséges, de akárhogy is, a balhé mindenképpen jól jött egy kis hírverésnek – az énekesnő gerillakampánnyal bemutatott rövidfilmje épp kifutóban van, és a pletykák szerint még idén előáll egy friss zenei anyaggal, amely - az elmúlt évek hagymányaival szakítva - nem klubslágereket, hanem balladákat vonultat majd fel. „Madonna ráunt a dance-királynő státuszra, és úgy döntött, felnőtteknek akar zenélni” – idéz egy rejtélyes bennfentest a Daily Mail. Az énekesnő társszerzője állítólag nem más, mint Adele, a készülő lemez zenei producere pedig a Daft Punk legénysége. Persze nem kell az album megjelenéséig várnunk, hogy Madonna hírt szolgáltasson magáról: azt csiripelik Twitter-szerte, hogy a most vasárnap esedékes Grammy díjátadó egyik meglepetés fellépőjeként – Beyoncé mellett – ő is színpadra lép. A niggerezés vélhetően ezúttal elmarad.

Ön megbocsát Madonnának?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek