no

Hőségben még az Istenek is a fejükre esnek

Június 20. Csütörtök

Meleg van? Sebaj, erre vártunk hetek óta, és amúgy is, rengeteg jó helyen van manapság légkondi. Szóval ne adják fel, inkább nézzék meg, milyen programokat tartogatunk a hétre. Az Istenek a fejükre estek címen nyílik például kiállítás a Chimera-Project Space-ben. A hely "célja, hogy platformként aktív tere és ösztönzője legyen az alkotásnak. Ennek része, hogy éves programjában nyári befogadóprogramot működtetnek, művészek, művészcsoportok, független kurátorok kiállítási koncepcióit támogatva." A jelenlegi, Az Istenek a fejükre estek - Alternative superheroes című kiállítás során kilenc fiatal magyar művész munkái kerülnek bemutatásra: Gazdik Péter, Icko Dávid, Karácsonyi László, Máriás István, Nagy Márton, Papp Ramóna, Stark Attila, Szőke Gáspár, Szűcs Levente.

heti1

Június 21. Péntek

Június 19-én kezdődött és 23-ig tart a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, amiről már mi is írtunk, hiszen az IndaFilm elhozta nekünk a tavalyelőtti fesztivál 18 versenyfilmjét. Most, hogy végre péntek van, ön is nyugodtan leugrohat Kecskemétre, hogy megnézze, miben változott két év alatt a fesztivál. Ma öttől az Ernest és Célestine című francia Benjamin Renner mesét nézhetik meg, ezt követi Ignacio Ferreras Ráncok című egészestés spanyol mozija héttől, majd kilenctől Jean-François Laguionie A festmény című műve, hogy csak a nagyfilmeket említsük.


Június 22. Szombat

Végre beborul az ég, de ez ne szegje kedvét, nyugodtan aludja ki magát nappal, hogy estétől átvehesse a szerepet a Múzeumok éjszakája. Az Ady Múzeumtól a Zwack Múzeum és Látogatóközpontig az összes magára valamit adó kiállítóhely képviselteti magát a rendezvényen, így egészen biztos, hogy ön is talál olyat, ami újdonságot és izgalmakat hoz az életébe. Például a Polaris Csillagvizsgálóban A gyűrűs bolygók titkai című előadást, de kinek a pap...

1265704
Alex Wong

Június 23. Vasárnap

Filmet ritkán ajánlunk, pedig a mozikban talán túlságosan is hideg van. Mindenesetre egy olasz Úgy hívlak: Amore című romantikus vígjáték bearanyozhatja az ember vasárnapját, így estére egy programnak mindenképp elmegy, bár inkább barátnővel, mint pasival. "Alex, a 37 éves reklámszakember magánélete éppen rossz irányba halad, amikor egy reggel véletlenül elgázol egy fiatal motoros lányt. Szerencsére a lány, Niki (aki csak 17 esztendős) nem sérül meg, viszont Alex elviszi őt kocsiján a gimnáziumba... És innentől kezdve minden megváltozik. A lány életkedve, vidámsága és szépsége teljesen elvarázsolja Alexet, és ekkor már semmi nem állhat szerelmük útjába. Még a 20 év korkülönbség sem." Mondjuk, ha nem Tea Falco játssza a lányt (nem), akkor lehet, hogy a klímás nézőtér lesz a nagyobb élmény...

Június 24. Hétfő

Hát, thrash metal programot se ajánlottunk még, pedig nyilván rengeteg thrash metál rajongó olvas Díványt. Ha ez így van, most megszavazhatják a hét legjobb progjamjának a Zöld Pardon koncertjét, hiszen maga a Testament jön zúzni Budapestre. A zenekar már többször fellépett hazánkban, de mindig csak fesztiválokon, bezzeg most egyedül miattuk mehetnek a rajongók a Rákóczi híd budai lábához, a szemben lakók nagy-nagy örömére.

Június 25. Kedd

Ma indul a 14. Hegyalja Fesztivál, sőt az EFOTT 2013 is, de ha önnek egyikre sincs kedve elutazni, akkor nincs mit tenni, menjen a debreceni Modemba kertmozizni, Lars von Trier Dogville című filmjére. A szakértők szerint ez volt az utolsó vállalható film a rendezőtől, és ebben annyi mindenképp van, hogy bár mi amúgy a hajunkat tépjük Nicole Kidmantől, ez esetben félre kellett tegyük az ellenérzéseinket. Ha mégis Budapestet választja, akkor viszont hallgasson zongorát, ahol ma a Holdfény Estek 2013 keretében Hegedűs Endre fog játszani Chopint, Brahmsot, Mozartot és Lisztet.

Június 26. Szerda

Petőfi Irodalmi Múzeum már június 19-e óta ünnepli Weöres Sándor századik születésnapját. A kiállítás azt ígéri, hogy a Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit, de lehetőség van arra is, hogy a múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat bemutassák a nagyközönségnek, valamint a társintézményekben fellelhető dokumentumokkal is gazdagították a kiállítást. Ön megnézi?

A szombathelyi Weöres Sándor szobor
A szombathelyi Weöres Sándor szobor
Mustra