Elek Ferenc nem lesz hagymázós Kabos

Elek Ferenccel, a Katona József Színház színészével a Belvárosi Színház előterében beszélgettünk. Ritka alkalom, hogy nem a Katonában láthatjuk, hanem számára is új helyszínen, hiszen itt próbálják a Hippolyt című darabot, aminek Kulka János a címszereplője, ő pedig Schneider urat fogja játszani. A színész néhány hete töltötte be 39. szülinapját, de elmondása szerint nem csinált ebből különösebb felhajtást. "Nem igazán ünneplem a szülinapom, de akkor egész nap dolgoztam. Így aztán ennél jobban nem is telhetett volna" - mondta a Díványnak, majd kitért rá, hogy a Hippolytról még viszonylag keveset tud mesélni, mivel csak mostanában kezdték el próbálni. "Július negyedikén van a bemutató, azaz körülbelül hat hetünk van rá, hogy összerakjuk. A színházban azért ennél több idő szokott lenni a próbákra. Persze hozzátartozik, hogy nagyon sokfelé dolgozunk, rengeteg helyről jövünk, ezért is jut kevesebb idő a próbára."

AG 20130606 110
Ancsin Gábor

Elek alapvetően türelmetlen embernek tartja magát, igaz, igyekszik nem másokat stresszelni ezzel, inkább saját magával szemben az. Most azonban erről szó sincs, mivel a Mohácsi testvérekkel - a Hippolyt rendezőivel - igazán kreatív a közös munka. "Moháéknál az a jó, hogy napól napra változnak a jelenetek, például ma is gyökeresen átírtunk egyet. Nagyon sokat nevettünk rajta, és így jó dolgozni, hogy a próbákban mindig benne van a lazaság, a jelenetekben meg a lehetőség, hogy minden más legyen, amitől váratlanul egy pillanat alatt megszületik az egész előadás akár. Van egy alap, de emellett nekik a fejükben van a sztori, hogy hova akarnak kifutni, és közben alakítják a szöveget. Aztán dolgozunk rajta a próbán, és folyamatosan átfésüljük a jeleneteket."

"A Katona az anyaszínházam, de nagyon élvezem az új helyet. Mohával ez a második munkám, hiszen már dolgoztunk együtt a Nyaraláson (kritikánk az előadásról itt olvasható), de annak is örülök, hogy a János (Kulka, a szerk.) jön most hozzánk. Ez biztos szuper lesz, de Eszterrel (Csákányi) is nagyon rég dolgoztam, és vannak új emberek, akikkel nagyon élvezem a munkát, például Téby Zita vagy Pál Andris."

A mérce magasan van, így nem könnyű alapállapot, hogy Kabos Gyula talán legismertebb szerepének bőrébe bújik a színész, akit viszont megnyugtat a tudat, hogy ez az előadás semmiben nem fog hasonlítani a régi Hippolytra. "Semmit nem lehet kezdeni azzal, hogy ha a színész olyan szerepet kap, amit előtte Kabos Gyula vitt sikerre. A Kabos, az Kabos, szerencsére senki nem várja el tőlem, hogy őt parodizáljam, vagy akár csináljunk egy kis Kabost" - mondta, majd hozzátette, hogy a történet is más lesz. "Szeretném kicsit másképp, magamból építkezve megcsinálni. A könyv alapja ugyan a Zágon-féle színdarab, a szereplők neveit is megtartottuk, de a történet azért más."

AG 20130606 106
Ancsin Gábor

Ez persze nem jelenti azt, hogy modernizálják a sztorit. Fentiek miatt az se lehet probléma, hogy Elek azért valamivel fiatalabb Scneider lesz, mint Kabos volt. "Betöltöttem a harminckilencet, és nekem inkább az a fontos ebben, hogy adott egy ember, aki él valamilyen helyzetben, és hogy ő hogyan evickél ide-oda, hogyan változtatja meg a jól megszokott életét egy új szereplő. Ettől függetlenül normális, hogy mindenkit befolyásol a film."

Nagy szívfájdalmunkra még az olyan klasszikus mondatokat is kihúzták a készülő darabból, mint a "hagymát is hagymával eszem", hiszen ez sem illene a Mohácsi testvérekhez, sőt Elek szerint kifejezetten ciki lenne a parodizálás. Ettől függetlenül azért jön Hippolyt, és felforgatja a Schneider család életét.

A színész mérsékelten tartja magát hedonistának, egyik része szereti az életet, a másik meg rengeteget kínozza magát. "Most például fogyókúrázom, de azt is úgy, hogy nem szenvedek tőle. Mikor elértem a 110 kilót azt mondtam, állj! Szénhidrátmentes diétán vagyok, de gyümölcsöt azért eszem."

Elek a színház mellett azon ritka színészek közé tartozik, akinek a kamerák előtt is akad munkája. "Forgatjuk a Munkaügyek harmadik évadát a nyáron, ezen kívül pedig egy itt készülő külföldi filmben is kaptam egy nagyon jó szerepet. A Munkaügyek is nagyon családias hangulatú forgatás, de mivel sok színész játszik benne mindenfelől, ezért azt csak nyáron tudjuk leforgatni. Most augusztus húszig ezért be is kellene fejezzük a munkát, mind a huszonnégy részt, majd meglátjuk, sikerül-e."

Nagyon nem változtatta meg az életét, hogy szerepel egy tévésorozatban, de azért akadnak, akik a Munkaügyekből ismerik. "Nagyon sokan azért a Katonából ismernek, ennél jobb érzés pedig nincs is, arra még büszkébb vagyok. Vannak aztán azok, akiken csak látom, hogy ismerős vagyok, de nem tudnak hova tenni" - mondta, majd kérdésünkre elárulta, hogy színházigazgatója, azaz Máté Gábor nem gördített akadályokat az elé, hogy tévés produkciókban szerepeljenek, nem tett rá megjegyzést, mivel tudja, milyen nehéz a megélhetés. "Én amúgy több, mint vállalható munkának gondolom a sorozatot és nagyon szeretem."

AG 20130606 101
Ancsin Gábor

Elek Ferenc egyelőre nem gondol arra, hogy rendeznie vagy írnia kéne, mert nincs ehhez különösebb affinitása, és egyelőre elég neki, amit színészként ki tud hozni magából. "Ráadásul ez óriási felelősség, ott van nyolc színész, azokat boldoggá kell tenni, közben valamit mondani is kell egy színdarabbal, szóval nálam ezt sokkal okosabb emberek művelik most körülöttem. Azért persze soha nem mondom, hogy soha, mert eljöhet, hogy kevesebbet dolgozom, és akkor kedvem lesz valamire."

Bár mi találtunk rá példát, hogy belekóstolt a stand up műfajába is, ez csak részben igaz. "A Rádiókabaréban szoktunk fellépni, Litkay Gergő írja a szövegeinket, emellett nincs semmi közöm a stand up-hoz. Vágyam sincs rá, mert ez egy nagyon nehéz műfaj. Hallottam sokat arról, hogyan készült a Hofi, és tudom, hogy a srácok is nagyon sokat készülnek, nekem a stand up nem hiányzik az életemből."

Katonás színészként felmerül bennünk a kérdés, hogy nem érzi-e magát burokban, védve a szakma összes fekete felhőjétől. "Egy nagyon jó szellemi körben dolgozom, van munkám, kapok fizetést, így ha ilyen a burok, akkor igenis abban vagyok, és nagyon jó életem van."

Oszd meg másokkal is!
Mustra