A modern balett olyan, mint a diétás szalonna

Szenzációsan jó előadást raktak össze az Erkelben , kifejezetten javasolnám terápiás célokra mindenkinek. Aki szereti a balettet, azért nézze meg. Aki viszont berzenkedik tőle, semmiképpen ne hagyja ki, mert végre itt egy előadás, amiből minden hiányzik, amiért utálni szokták a műfajt, és minden benne van, ami jó.

A modern balett - mint kifejezés - kicsit mindig úgy hangzik nekem, mint mondjuk, a diétás szalonna. Ettől függetlenül, pláne, hogy imádom a balettet, azonnal igent mondtam, amikor a barátnőm elhívott az Öt tánc premierjére az Erkelbe. És milyen jól tettem!

Pedig nem indult simán, és most nem arra gondolok, hogy perceken múlt, hogy elkésem-e, amikor a két, utamba kerülő nagyobb baleset után a finisben rossz irányba kanyarodtam. A Keletinél. Igen, én is tudom, hogy erre nincs magyarázat. Még az sem, hogy azóta sem dolgoztam fel, miért kellett átnevezni a Köztársaság teret 2. János Pál Pápa térre. Nincs nekem bajom a megboldogult pápával, de könyörgöm, mégis mi baj volt a köztársasággal???

Szóval mindez semmi ahhoz képest, hogy az öt közül az első tánc közepén elment a zene, igazi, iskolaibulipara módra. De a táncosok szinte meg sem rezzentek, és folytatták, mintha mi sem történt volna. Annyira úgy, hogy átmenetileg egész sokan elhittük, hogy ez a koncepció része volt. Sőt, hallottam valakit utána lelkendezni arról, mekkora ötlet, hogy megmutatták a síri csendben jól hallható lélegzéssel-liheséggel-dobogással, hogy a zene mellett légiesen könnyednek tűnő tánc valójában micsoda erőfeszítés.

Nem tudom, babonásak-e a balett-táncosok, de feltételezem, nem ilyen startról ábrándoztak a bemutatón. A hibához képest jól jött ki a lépés, hogy az öt tánc némelyikéhez a zenekar szolgáltatta a zenét, így már csak egy egész kicsit kellett várni a hangrendszer újjáéledésére a második szám után.

Ettől függetlenül a előadás remekül sikerült, az egymást követő darabok csak egyre jobbak lettek, a záró, ötödik tánc pedig annyira vicces, hogy a közönség a könnyét törölgette a röhögéstől.

És ami a legjobb: egy jegy 1500 forintba kerül. Elhiszik ezt? Olcsóbb, mint egy mozijegy! Úgyhogy nyomás, irány az Erkel, nem lesz sok előadás, de még van néhány jegy. Ne maradjanak le róla!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek