Végre van jó krimi a tévében

Azok után, hogy a Viasat Playen mekkora sikerrel futott a svéd-dán koprodukcióban készült Híd című krimisorozat, joggal lehetett remélni, hogy más csatornák is bepróbálkoznak ilyesmivel. Az AXN volt a leggyorsabb: november 13-án indítják az Egy gyilkos ügy (Forbrydelsen, The Killing) című, az első évaban húsz epizódból álló sorozatot. Megnéztük az első részt.

A műfaj ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy a hangulatos, sötét erdőben menekülős nyitóképek főszereplője eléggé halálra van ítélve, és lőn: a főszereplő, Sarah Lund koppenhágai nyomozónő az ő meggyilkolásának ügyét deríti fel. A kezdetekben még elenyésző lelkesedéssel, merthogy éppen Svédországba költözik, a tinilány, Nanna Birk Larsen pedig az utolsó szolgálati napján tűnik el. Nézegesse a szereplőket az alábbi galériában!

Spoilermentesen annyi még elmondható a sztoriról, hogy nemcsak a nyomozásra, hanem a főbb szereplők családjára, illetve a koppenhágai politikai elitre is kitérnek a történetszálak. Az első epizód ráérősen vázolja fel, ki kicsoda, valószínűleg a következő rész tempója feszítettebb ennél. Az egy órás epizódok mindegyike egy napot mutat be, ezért valószínűleg itt nem lesz annyira hangsúlyos, hogy északon sokat van marha sötét, mint a Hídban. További különbség (szintén az első rész alapján) a fényképezés stílusa, amely valahol félúton van az amerikaisorozatos, és a skandináv stílus között. Ha valaki még nem találkozott filmre vitt északi krimikkel, az Egy gyilkos üggyel jó eséllyel rákap.

A szereplők, élükön Lund nyomozóval kedvelhetőek, és háli'Istennek nem gyönyörűek, vagy szupersármosak, hanem teljesen emberszerűek. És bár a sztori első felvonása nem túl pörgős-nyomozós, felvezető epizódnak élvezetes: kicsit adaptáció-utánérzésünk volt, ahogy a pusztában ácsorgó Lundot néztük - a skandináv krimik főtisztjei, felügyelői és rendőrnyomozói tapasztalataink szerint szeretnek sokat merengeni a kihalt tájon. Ami nem mindig mozdítja előre a cselekményt, de olykor epifánia lesz belőle.

És akit a száraz tények érdekelnek: a sorozatnak eddig három évada van, a harmadikat szeptember 23-án kezdte el adni a dán tévé. Az elsőt több mint 120 országban vetítették, 2011-ben elnyerte a legjobb külföldi produkciónak járó BAFTA díjat. Készült belőle amerikai remake is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek